Gönderen Konu: Yeni Hyundai i30 mu Honda Jazz mı  (Okunma sayısı 74756 defa)

hangover

Ynt: Yeni Hyundai i30 mu Honda Jazz mı
« Yanıtla #50 : Nisan 05, 2012, 02:18:03 ÖÖ »
Sürekli tartışılan, kişiden kişiye değişen bir konu olan benzin mi dizel mi alınmalı konusunu yeniden başlatmak istemiyorum ama kendi fikrimide belirtmek istiyorum.

Benzin dizel arasındaki makas farkının sürekli kapandığı malum ve hatta geçen sene yanlış hatırlamıyorsam THT de de konusu olmuştu dizel fiyatı benzini geçecek diye (Avrupada ki dizel fiyatının benzinden fazla olduğu bizim ülkemizde devletin vergilendirme sistemiyle benzini dizelden pahalı yaptığı şeklinde ve kırsal motorin kaldırıldıktan sonra doğal olarak euro dizele arz talep arttığı şeklinde) dikkat ederseniz dizel zam oranı genelde benzin zammı oranından fazla oluyor.

Yeni Hyundai İ30 a gelirsek style modelinin benzinli fiyatı 43.000 , dizel fiyatı 50.500 arada 7.500 lira fark var. Alınırken ödenen bu fiyat farkı ne zaman kaç km. de kapanır bunlar diğer modeller için başka forum başlıkları altında çokça tartışıldı.

Babam yılda ortalama 10.000 km yapan birisi yani hiç hesap bile yapmıyorum dizel modeli hiç uygun değil ve dizel de 4.00 lira ya gelmiş ve bir eskisi gibi bir cazibesi kalmamışken almaz. ama benzinli alıpta benzine de 5 lira vermez bizimkiler ankarada ve lpg ankarada diğer şehirlere göre çok uygun mesela ben balıkesire gelirken ankarada (gülveren) milangazdan 2.18 e fulledim balıkesirde 2.68'i gördüm böyle bir durum varken taktırır lpg dolaşır. Arabayı alıpta 2-3 senede de satmaz şu anki arabasına 12 yıldır biniyor(Toyota corolla 96 model), satarken zarar edermiyim diye bir konu yok önemli olan sıkıntı olmasın bizi yolda bırakmasın.

İşin enteresan yanı biz İ30 alalım fikrine yaklaşmışken hyundai'ın getirmiş olduğu GDI benzinli modeline lpg takılıyor mu takılmıyor mu şeklinde tereddütlü bir konu var sistemi farklıymış galiba?

Evet arkadaşlar durum böyle, dizele sıcak bakmıyoruz, benzinli modelinde de lpg olayı var değerli fikirlerinizi bekliyorum.   

i30 un ben olsam 48.500 lük olan full donanım olanı seçerdim. ama babanız kullanıcak ve sunroof vs aramazsa arcında elite de olur niye olmasın. fiattan uzak durun, ailenin bir kısmı fiat çalışanı ve hiçbiri fiata binmez. gdı motor bizim honda motoru gibi sistemin ismi değişik, wv motorları gibi olacağını sanmıyorum. dizel araç bu zamana kadar hiç almadım almamda, 100bin km den sonraki bakımları arızaları çok tuzlu oluyor. bana i30un benzindeki yakıtı tatminkar geldi. dediğim gibi tanıdığa bizde bakıyoruz bugün fd6 denk geldi başka bir tanıdığımın 2011 elegance, otomatik diye sıcak bakmadık değerlendirme aşamasında

jaggalagalaga

« Yanıtla #51 : Nisan 05, 2012, 01:11:19 ÖS »
valla bilmiyorum hocam tek yürüttüğüm mantık kemer sensörü olan yani takmayınca öten yeni teknoloji araçlarda geçerli olabilir srs ile ilgili olsaydı açılmazdı c180 de

banada mantıklı geldi açıkcası.. sizin kasa passatta da takmayınca ötüyormu acaba?
yok hocam bu kasalarda ötme yok

bbhnda

« Yanıtla #52 : Nisan 05, 2012, 01:29:19 ÖS »
yok hocam bu emniyet kemeri olayı farklı bi dalga çok diyorlar bende anlamadım ama 96 c180 mersoyla kaza yaptı yakınım şöför airbag açıldı direksiyonda da kocaman srs airbag yazıyor

işin aslı ne ki acaba ? dediğim gibi arkadaşın kuzende yeni kasa focusla yaptı kaza kemer takılı değilmiş açılmadı.focusta srs mi kullanılıyor?

vuruş açısı ve darbe gücü de önemli arkadaşlar... misalen takla atarsın ama aracın önü vurmadığı için airbagler açılmaz... yada yerde rogar kapağı yoktur yahut çukur olur vs araba bi an için girer çıkar sadece şanzıman hasar görür ama lap diye açar tüm airbagleri...birazı aracın cidden eminiyetli olmasıyla ilgili geri kalanı da kısmetinize kalmış. SRS mevzusu ise farklı; SRS Supplemental Restraint System kelimelerinin kısaltılması, yani "tamamlayıcı sınırlayıcı sistem", özetle kaza anında emniyet kemeri bir miktar gerilir sonra hava yastıkları açılır sonra emniyet kemeri tam olarak gerilir, böylece siz kazanın şiddetini daha az hissedersiniz... o yüzden eminiyet kemeriyle beraber kullanılınca bi anlam ifade eder bu sistem... ama bunun konuyla bi ilgisi yok zira emniyet kemerinin takılı olmasını kontrol etmez sistem, kontrol edilen asıl parametre fren ivmenizdir (decelaration)... eğer 23 km/s den daha hızlı yavaşlarsanız, ki bu fren gücünüzün üstündedir dolayısıyla birşeye çarptınız demektir, airbagler açılır; ama siz yavaş yavaş gelip park halindeki araca girerseniz airbagler açılmaz zira o ivmeyi tutturamazsınız. asıl önemlisi kaza anında korumanın %70ni emniyet kemeri sağlar zaten, onu takmadıysanız isterseniz arabanızı kuş tüyü yastıkla kaplayın gene kimse kurtaramaz sizi... o mevzuya hiç güvenmeyin takın emniyet kemerinizi siz!

tork dsg şanzımana negatif bir etkenmi?

elbette öyledir şanzımanın malzemesi ve tasarımı motorun torkuna göre belirlenir hatta... misalen dsg için 250 Nm den fazla tork üreten motorlarda kullanılması uygun değildir denir. bir başka misal; piyasada Bugatti Veyron'un 1250 Nm'lik devasa torkuna dayanacak bir şanzıman bulunamadığı için Ricardo plc'den özel olarak bir şanzıman tasarlaması istenmiştir. Tüm bunların sebebi şanzımanın kavramasının artan kuvvetle doğru orantılı olarak aşınmasıdır. o yüzden dizel yada süper spor araçlar için sağlam şanzıman üretmek ciddi mühendislik konusudur. bir ek bilgi de benden; hondanın en sağlam otomatik şanzımana sahip olmasının bir püf noktası da kullandığı motorların tork değil devir odaklı olmasıdır, ikincil olarak da kavrama değil tork konvertörü kullanmasıdır... yani şanzıman hiçbir zaman o kadar çok kuvvete maruz kalmaz, neticede ömrü daha uzun olur.

Honda hariç tüm firmalar şanzımanı satın alır, dünyada belli başlı üreticileri vardır motorunuza uygun bi tane istersiniz, onlar verir siz de dsg, edc, e-gear zart zurt isim verip kendiniz yapmış gibi satarsınız. kritik nokta hangi firmadan satın alındığıdır; en iyisi Getrag'dır, sonra Borg Warner gelir... diğerleri de ardından sıralanır. mesela BMW 5-6-7 ve M serileri için Getrag şanzıman kullanırken 1 ve 3 serisi için Borg Warner'dan satın alır... kalite farkını siz tahayyül edin artık. 6-DSG'leri de Borg Warner üretmişti ama 7-DSG'leri LuK denen üçüncü sınıf firma üretti, o yüzden onlar daha sorunludur mesela. Dolayısıyla otomatik araç alırken iyi araştırmak gerekir, malesef her babayiğidin harcı değildir şanzıman üretmek, ben koydum siz alın demekle olmaz.

abi şöyle söyleyeyim darbe arka sol yandan gelmiş ...

bbhnda

« Yanıtla #53 : Nisan 05, 2012, 01:30:51 ÖS »
yok hocam bu emniyet kemeri olayı farklı bi dalga çok diyorlar bende anlamadım ama 96 c180 mersoyla kaza yaptı yakınım şöför airbag açıldı direksiyonda da kocaman srs airbag yazıyor

işin aslı ne ki acaba ? dediğim gibi arkadaşın kuzende yeni kasa focusla yaptı kaza kemer takılı değilmiş açılmadı.focusta srs mi kullanılıyor?

vuruş açısı ve darbe gücü de önemli arkadaşlar... misalen takla atarsın ama aracın önü vurmadığı için airbagler açılmaz... yada yerde rogar kapağı yoktur yahut çukur olur vs araba bi an için girer çıkar sadece şanzıman hasar görür ama lap diye açar tüm airbagleri...birazı aracın cidden eminiyetli olmasıyla ilgili geri kalanı da kısmetinize kalmış. SRS mevzusu ise farklı; SRS Supplemental Restraint System kelimelerinin kısaltılması, yani "tamamlayıcı sınırlayıcı sistem", özetle kaza anında emniyet kemeri bir miktar gerilir sonra hava yastıkları açılır sonra emniyet kemeri tam olarak gerilir, böylece siz kazanın şiddetini daha az hissedersiniz... o yüzden eminiyet kemeriyle beraber kullanılınca bi anlam ifade eder bu sistem... ama bunun konuyla bi ilgisi yok zira emniyet kemerinin takılı olmasını kontrol etmez sistem, kontrol edilen asıl parametre fren ivmenizdir (decelaration)... eğer 23 km/s den daha hızlı yavaşlarsanız, ki bu fren gücünüzün üstündedir dolayısıyla birşeye çarptınız demektir, airbagler açılır; ama siz yavaş yavaş gelip park halindeki araca girerseniz airbagler açılmaz zira o ivmeyi tutturamazsınız. asıl önemlisi kaza anında korumanın %70ni emniyet kemeri sağlar zaten, onu takmadıysanız isterseniz arabanızı kuş tüyü yastıkla kaplayın gene kimse kurtaramaz sizi... o mevzuya hiç güvenmeyin takın emniyet kemerinizi siz!

tork dsg şanzımana negatif bir etkenmi?

elbette öyledir şanzımanın malzemesi ve tasarımı motorun torkuna göre belirlenir hatta... misalen dsg için 250 Nm den fazla tork üreten motorlarda kullanılması uygun değildir denir. bir başka misal; piyasada Bugatti Veyron'un 1250 Nm'lik devasa torkuna dayanacak bir şanzıman bulunamadığı için Ricardo plc'den özel olarak bir şanzıman tasarlaması istenmiştir. Tüm bunların sebebi şanzımanın kavramasının artan kuvvetle doğru orantılı olarak aşınmasıdır. o yüzden dizel yada süper spor araçlar için sağlam şanzıman üretmek ciddi mühendislik konusudur. bir ek bilgi de benden; hondanın en sağlam otomatik şanzımana sahip olmasının bir püf noktası da kullandığı motorların tork değil devir odaklı olmasıdır, ikincil olarak da kavrama değil tork konvertörü kullanmasıdır... yani şanzıman hiçbir zaman o kadar çok kuvvete maruz kalmaz, neticede ömrü daha uzun olur.

Honda hariç tüm firmalar şanzımanı satın alır, dünyada belli başlı üreticileri vardır motorunuza uygun bi tane istersiniz, onlar verir siz de dsg, edc, e-gear zart zurt isim verip kendiniz yapmış gibi satarsınız. kritik nokta hangi firmadan satın alındığıdır; en iyisi Getrag'dır, sonra Borg Warner gelir... diğerleri de ardından sıralanır. mesela BMW 5-6-7 ve M serileri için Getrag şanzıman kullanırken 1 ve 3 serisi için Borg Warner'dan satın alır... kalite farkını siz tahayyül edin artık. 6-DSG'leri de Borg Warner üretmişti ama 7-DSG'leri LuK denen üçüncü sınıf firma üretti, o yüzden onlar daha sorunludur mesela. Dolayısıyla otomatik araç alırken iyi araştırmak gerekir, malesef her babayiğidin harcı değildir şanzıman üretmek, ben koydum siz alın demekle olmaz.

bilgiler süper teşekkür ederim..

bbhnda

« Yanıtla #54 : Nisan 05, 2012, 01:31:40 ÖS »
valla bilmiyorum hocam tek yürüttüğüm mantık kemer sensörü olan yani takmayınca öten yeni teknoloji araçlarda geçerli olabilir srs ile ilgili olsaydı açılmazdı c180 de

banada mantıklı geldi açıkcası.. sizin kasa passatta da takmayınca ötüyormu acaba?
yok hocam bu kasalarda ötme yok

arkadaşta var 2003 modeli ben bindim gayet başarılı ve tok bir araçtı yalnız otomatik şanzımandan ıslık sesi geliyordu.

BGR19

« Yanıtla #55 : Nisan 05, 2012, 06:41:08 ÖS »
Gdi: gasoline direct injection, yani direk enjeksiyon tup olmayabilir yani

cefe

« Yanıtla #56 : Nisan 05, 2012, 07:32:18 ÖS »
Gdi: gasoline direct injection, yani direk enjeksiyon tup olmayabilir yani

BRG19, bende öyle duydum direk enjeksiyon diye, emin olamadım nasıl birşey olduğunu anlamadım. Bir hyundai kullanıcısı keşke DOCH motor kullansalardı falan demişti lpg takılması için. İyide şimdi bu motor TSI gibi turbo değil, nasıl bir motor teknik bilgisi olan var mı? Hiç lpg takılmaz mı?

carousal

« Yanıtla #57 : Nisan 05, 2012, 07:51:09 ÖS »
GDI motorlarda tam bir bilgi kirliliği var, kimisi takılır diyor kimisi takılmaz diyor. Ancak genel kanı araçların motor kodunun öğrenilmesi yönünde. Mesela Mitsubishi Carisma'da kullanılan GDI motora LPG takılamazken, Alfa Romeo'daki GDI motora ya da VW FSI'ya takılabiliyormuş.

Aracı almadan önce bu tarz bilgileri esnaflardan ziyade kurumsal olarak LPG takan firmalara sorup öğrenmek lazım. Sanırım BRC lpg takmadan önce İtalya'daki merkezine danışıyormuş, motora LPG takılıp takılamayacağı hakkında net bilgi sahibi olabilmek için.

BGR19

« Yanıtla #58 : Nisan 05, 2012, 08:40:37 ÖS »
iyi de dohc ki zaten i30, onun alakası var mı lpg ile?

cefe

« Yanıtla #59 : Nisan 05, 2012, 09:06:29 ÖS »
Hyundai sıfır Accent Era'ya lpg takıp öyle satıyor ve sitelerinde lpg yi teşvik ediyorlar ama bu i30 un motoru onlardan farklı galiba, Ben Hyundai bayisini yarın arayım sorayım takılıyor mu? :-k
« Son Düzenleme: Nisan 05, 2012, 09:07:49 ÖS Gönderen: cefe »

kadirkucuk

« Yanıtla #60 : Nisan 05, 2012, 10:16:29 ÖS »
2 sene önce Mitsubishi Pajero Pinin 2.0 GDI aracım vardı. Benzinliydi ve hyundai deki GDI bununla aynıysa LPG takılamıyor. Ben o zaman çok araştırmıştım hatta Pajero sahiplerinin yazdığı bir forumda arkadaşın biri aracını feda edip LPG takmıştı, 10bin km sonra motor iptal olmuştu ve yeni motor taktırmak zorunda kalmıştı:) Eğer aynı GDI'den bahsediyorsak bence hiç bulaşmayın, diğer motorlara göre daha az yakıyor( aracım 2.0 otomatikti 1.6 gibi yakıyordu) ama BENZİN pahalı..
« Son Düzenleme: Nisan 05, 2012, 10:16:56 ÖS Gönderen: kadirkucuk »

cefe

« Yanıtla #61 : Nisan 05, 2012, 11:53:34 ÖS »
Maalesef benzin pahalı yoksa civic'te uzun yol normal kullanımda 6,0 litre yakıyor ve adı çıkıyor civicler çok yakıyor diye, i30 da az yakar ama benzinli arabayla gezilmiyor. Maddi durum yetse bile insanın psikolojisi dayanmıyor işin içine mantık da girince araba evin önünde kalıyor. Yoksa BMW X5 sahipleri niye lpg taktırsın değil mi :D 

BGR19

« Yanıtla #62 : Nisan 06, 2012, 12:16:04 ÖÖ »
tüp takılmıyorsa civic hb i bekleyin derim, tabi onun nasıl bir motor kullanacağını bilmiyoruz ama büyük ihtimalle 1.8 kullanırlar :(

Brawe

« Yanıtla #63 : Nisan 07, 2012, 09:59:31 ÖÖ »
i30dizeli çok kişinin aklında
gerek kalite gerek teknolojik yenilikler harika
piyasanın nabzına bakmak lazım tuttarabileceklermi diye

CAGLAR28

« Yanıtla #64 : Nisan 07, 2012, 10:01:36 ÖÖ »
valla şimdi ne hyundaı ne honda audi a3 dizel triptonik kampanya yapmış 60 bine sıfır arabayı veriyor bu dururken en azından hyndaı e 50 bin verene kadar audi ye binerim.

BHAAL

« Yanıtla #65 : Nisan 07, 2012, 11:05:07 ÖÖ »
hangi a3 o? en düşük dizel otomatik a3 fiyatı 75.603 TL hocam... hata olmasın! bi de a3 kasa değiştirdi, eğer ucuza veriyolarsa stok eritmek içindir, o indirim satışta zaten fazla fazla çıkar cebinizden... zamanı değil şuan.

fabregas04

« Yanıtla #66 : Nisan 07, 2012, 12:06:03 ÖS »

cefe

« Yanıtla #67 : Nisan 07, 2012, 09:39:37 ÖS »
Ön panel benziyor ama Yeni Focusun içi basık ve çok dar, İ30 un içi öyle değil bana bayağı ferah geldi. Benim boyum 1.89, ön koltuğu kendime göre ayarladım, arkaya geçtim arkasının da diz boyu benim için yeterliydi.         

BHAAL

« Yanıtla #68 : Nisan 07, 2012, 09:55:54 ÖS »
bugün denedim i30'un dizel otomatiğini... öyle 128bg'miş gibi gitmiyor ama şanzımanı kafi derece iyi ve yığılmıyor, araç da gayet dengeli ve sessiz, oldukça tok bir araç olmuş... kadranı mükemmel... gayet fonksiyonel özellikleri var, ben çok beğendim... lakin ortalama tüketimi 11,5 du ben aldığımda... ben zorladım biraz yükseldi... arkadaş aldı o da ancak 10,4 e indirebildi... hülasa sarfiyatı hiç makul değil, rodajı bittiğinde düşer tamam ama yarıya da inmez yani! fiyatının da 58 olması üzerine epey bi konuştuk galeriyle... adamlar diyor ki "hyundai bu modeli vw'nin karşısına çıkardı, amaç diğerlerine benim dengim bundan böyle vw demek, o yüzden fiyatını golfün altında tutması kafidir"... artık ne kadar inanırsınız bilinmez... gerçi ben golfü beğenmiyorum, lakin bunu beğendim... ama dizel olarak hiçbir anlamı yok

focusa da hiç benzemiyor aslında... içine oturunca focus boğuyor, bariz bir alan sorunu var ve araç yüksek... ama bu yere yakın, ve içi oldukça ferah... benim boyum 1.85, öne de arkaya da oturdum rahatlıkla.

enteresan bi detay olarak... direksiyonda 3 kademeli bir sertlik ayarı var... comfort, normal ve sport olmak üzere... lakin sport modda bile cidden sertleşmiyor direksiyon... genel olarak konfor arabası gibi yumuşak bi kullanımı var, öyle yüksek sürata uygun olarak düşünülmemiş sanıyorum. bluetooth bağlantısı kullanışlı, camların dördü de tek hamlede kapanıyor, çift bölgeli kliması var

aracın temininde bi sıkıntı yokmuş, galeri elimizde olmayan modeli bile 2 haftada veririz diyor... ama araç yerli üretim değilmiş...

bakımı dizel için bile 10 bin de bir... ağır bakımı 60binde ve 800 lira civarında tutuyormuş... ek olarak bu 58bin TL tanıtım fiyatıymış... yükselecekmiş!!! yuh diyerek bitirmek istiyorum

kadirkucuk

« Yanıtla #69 : Nisan 07, 2012, 09:58:34 ÖS »
ek olarak bu 58bin TL tanıtım fiyatıymış... yükselecekmiş!!! yuh diyerek bitirmek istiyorum
:)

cefe

« Yanıtla #70 : Nisan 07, 2012, 10:05:06 ÖS »
Test sürüşü yaptım izlenimlerim;
Sürdüğüm yol düz ve virajsızdı bu yüzden konfor ve yol tutuş için birşey diyemiyeceğim.
3 farklı direksiyon modunu denedim, Comfort modda çok yumuşak oluyor, cam açıkken dışarıdan rüzgar esse direksiyon kendi dönecek gibi :P park ederken rahat olsun diye yapmışlar herhalde. Sport modunun sertliği daha iyi, normal mod ikisinin arası gibi.
Test arabası dizel manuel vitesti bindiğimde trip A yı sıfırladım parkur bittiğinde 8.1 lt idi devirli kullandım ama yol düzdü ve bir kere durdum yeni araba olmasındandır herhelde.
Benzinli GDI motora lpg takılmıyormuş, tek seçenek dizeli kaldı 50.500 liradan başlıyor, C segmentinde ki dizel muadillerine göre yinede uygun görünüyor. İ30 da bana gözüken negatif bir taraf yok ama araştırma içerisindeyim Dizel deyince 52.500 lira ya Megane Sport Tourer baz modeli var, yerli üretim değil yurt dışından geliyor, İ30 yerine düşünülebilir mi?  

mehmet1971

« Yanıtla #71 : Nisan 07, 2012, 11:45:13 ÖS »
Bugün hem yeni civici  yeniden inceledim. İ30 ile test sürüşü yaptım. İ30 sınıfında çağatlamış.Donanım sürüş keyfi çok iyi. Civic ile kıyaslanırsa, donanım,işçilik, malzeme kalitesi (her yönden) civice on basar.

BGR19

« Yanıtla #72 : Nisan 08, 2012, 12:38:02 ÖÖ »

hangover

« Yanıtla #73 : Nisan 08, 2012, 12:50:44 ÖÖ »
Vw CEO su da baya kiskanmisti zaten i30 u vw tadarimcilarini fircalamisti :D
Bu kaliteyi beklemiyormus galiba :)
http://www.tomsguide.com/us/vw-martin-winterkorn-hyundai-i30-frankfurt-iaa-2011,news-12669.html

http://jalopnik.com/5844809/watch-volkswagens-ceo-complain-about-hyundais-superior-interior

kışkançlığından çatlamış adam suratı düşüyor:D 

tercih etseniz hangi rengi tercih ederdiniz????

cefe

« Yanıtla #74 : Nisan 08, 2012, 01:03:04 ÖÖ »
geçen pazar bayi e gittiğimde showroom da 2 tane kül rengi gri vardı, cuma bugün onlar satılmış, sordum en fazla kül gri gidiyormuş bu arada showroom da bile göstericek araba kalmamış,
katologtaki turkuaz gibi olan mavi renk güzel duruyor.
Bugün bende yeni civic i test ettim arabayı servise bakıma götürmüştüm, sürüşü İ30 kadar bana keyifli gelmedi.
İç malzeme kalitesi İ30 un, yeni civicten daha iyi ve daha göze hitap ediyor.