bazı bilgiler vermiş ama öyle bir havada vermiş ayrıca bazı noktaları bilmeden vermiş. en başından beri fabrikanın orjinalinden takılan lpg nin zararı olmadığını söylüyorum çünkü motor içi bazı parçalar ona göre değişik kullanılıyor. arkadaş öyle cansiperane savunmuş ki lpg sistemini olsa olsa bayisi olan biri böyle savunur manasında lpg mi satıyorsun dedim yanlış anlamış kendisi. ama doğru tahmin etmişim arkadaşın mühendis bir geçmişi yok. Şofben olayını abartmış olabilirim ama aklımada hep şofben geliyor lpg den bahsedilince.
motorodan anlayan takmaz diyorsun , baktınki otomotiv firmaları kendileri takıyorlar, ama fabrika takıyor diyorsun, dışarıda dönüşüm yapıldığını gösteriyorum, ama genel garanti yok servis insiyatifi diyorsun, onuda gösteriyoruz öyle olmadığını marka garantisi altında olduğunu, bu kez mühendis diilsin diyorsun, e zaten söylemiştim en üste diyorum, lpg satıcısısın diyorsun, hayı lpg nin kötü yanlarıda var yazalım insanlar şofben gibi boş yorumlar yerine onu okusunlar diyorum, cansiperane savunuyorsun diyorsun.... Şimdide motordaki parçalar farklı ama diye yine sallıyorsun. Hayır farklı diil. Net biçimde ARAŞTIR biraz.ha sen boş yorumlar yapacaksın insanlar bilinçlenmeyecek, Hangi bilgi havada, hangisi bilinçsiz, linklerle vermişim hepsini. Sen anlamıyorsan araştırmıyorsan karşı olmak için kıvırıp duruyorsan ben yazayım eksilerini:
LPG kötüdür ama "yazık" veya "şofben" olduğu için değil, kötüdür çünkü;
-takım, ruhsata işletme ve her muayenede ayrıca mühendisler odasına gidip oradada muayene yaptırmak gibi ek bürokratik işlemlerle uğraşmanız gerekir. ilk takım maliyetleri kaliteli bir sistemde 1,6lar için taplamda 2,100 ytl.ye varan masraf yaratır.
-lpg tankı bagaja monte edildiği için bagaj ebatlarınız ciddi anlamda küçülür, simit depo tabir edilen stepne yerine takılan depolar kullanılsa bile stepneti bagaj içinde taşımak yine hacimde küçülmeye sebep olacaktır. Cocuklu aileler için özellikle uzun yolda bu ciddi bir handikap yaratır.
-Kapalı alanlara- ki alışveriş merkezlerinin çoğu- park edemezsiniz. Her nekadar bazı ülkelerde zararlı gaz salınımı çok az olduğu için kapalı otoparklara lpg araçların park etmesi teşvik edilsede, ülkemizdeki yetersiz demetim ve muayeneler sebebi ile bu doğru bir karardır.
-Honda gibi bazı markalarda yetkili servisler bakım için deponun sökülmesini şart koşarlar. Ki bu pratikte yaratacağı zaman ve maddi kayıp için olanaksızdır, dolayısı ile yetkili servisden yararlanamaz ve garanti dışı kalırsınız.
-Her araçta farklı tepki vermektedir. Örneklemek gerekir ise honda nın dohc motorlarında sübap ayarlarının her 20-30.000km.de bir yenilenmesi gerekir, ki bu ek zaman ve para kaybıdır.
-yeni nesil sıralı sistemlerde motor ilk çalışma-ısınma kısımlarını benzin ile yapar ve bellibir süre/sıcaklığa gecildikten sonra otomatik olarak lpg.ye geçiş yapılır. dolayısı ile kısa mesafelerde kullanılan bir araçta lpg.nin kendisini amorti etmesi çok çok uzun zaman alacaktır.
-yeni nesil sistemlerin montajında kablo kesilmeden adaptörler ile sistem montajı gerçekleşmeli ve bilgisayarlı yol testi ile ince ayarlar yapılmalıdır. Aksi halde fazla tüketim veya performans düşmesi yaşanabilir.
LPG iyidir çünkü;
- Yakıtta %50'ye varan tasarruf sağlar. ki 100,000 km.de (100,000*0,3) 30,000 ytl yakıt parası verildiği hesaba katılır ise 15,000 ytl.lik bir kazanç söz konusudur. takım bakım ve muayene giderleri düşülür ise 12,250 ytl.lik net kar rakamına ulaşabilirsiniz.
-zararlı gaz salınımı ciddi oranda düşük olduğu için cevresel anlamda teşvik edilmektedir, kraliyet ailesinin lpg.li araç kullanması tasarruf değil çevre amaçlıdır.
-Araca uygun olarak monte edilen (sıralı injeksiyonlu sistemlerde sıralı, direk injeksiyonlarda ise yeni çıkan di sistemler gibi) uygun sistemler ile hissedilen performans kaybı olmaksızın ve güven ile ekonomik kullanım şansı bulunabilir. (ilk çalıştırma benzin ile olur, otomatik olarak motor ısınınca lpg.ye geçiş yapılır, ani sollama, dip gaz v.b. anlarda gaz basıncı yetersiz olduğu durumlarda sistem otomatik olarak tekrar benzine geçer. geçişi hissetmezsiniz.)
Bunlar eski bir kullanıcı olarak benim ARAŞTIRMA ve gözlemlerim/deneyimlerimdir.
Sonuç olarak + ve - leri olan bir iştir. Getiri götürülere bakarak farklı karar verilmesi gerekir. Eğer bunlara ekleyeceğiniz "yazık" veya "şofben" harici bilgilendirici + ve/veya - özellikler varsa lütfen paylaşın karar verirken hatalı bir karar vermeyelim böylece...