Eski 1.4 is sedanım vardı. Araba bakım nedir bilmezdi. Ne triger kayışı,ne yağı, ne suyu hiçbişeyinden haberimiz yoktu. Ortalık malı gibi isteyen herkes biniyordu. Kaç km olduğunu, bakımının ne zaman yapıldığını,gelecek bakımının ne zaman olduğunu takip eden yoktu (kişilik meselesi, bazı insanlar motor patlayana kadar biner. odası dağınık insanların bir başka versiyonu) Ben aşırı devirli kullanırdım. Hele 1.4 civiclerde 6000 devirlerde ince bi ses çıkar, onu duyabilmek için dakikalarca 6000 devirde gittiğimi bilirim. Hiç arıza yapmadı. Türkiyeyi turladım. Yaz kış kontağı çevirdiğim gibi gazı köklerdim. Balatalar diske sürtene kadar balata değiştirmezdim. Bigün satmaya karar verdim. Adamada açık açık söyledim. Önden vuruğu var, bakım nedir bilmez, motoru sorun çıkarabilir. İyi bir ustaya gösterelim, eğer ciddi bir sorunu varsa fiyattan hemen düşelim. Anlaşıp adamın ustasına gittik. Motoru açtılar, baktılar, motor iyi durumda yorumunu yaptılar. Sonra adam aracı kullandı, performansına bayıldı. Ön takımda çıt yoktu. 2006 yılıydı ve 12.5 bin TL ye satmıştım.
Bana böyle sağlam araba yapmış bir firmayı ben her yerde savunurum. Megane 1.5 DCI ile anadolu dağlarında gece yarı sı mahsur kalmıştık. Ben anlamam arkadaş, reno beni yolda bıraktı, honda bırakmadı. Bir abimizin arabasıydı, az yakıyor diye ödünç almıştık, bakımı gelmeden bakım yaptıran biriydi ama yolda bıraktı.
Birgün yanımıza misafir gelen focus tdci araçlı arkadaşımızın ankaraya giderken turboyu bozduğunu duyduk.
Bir dostum pejo HDI almıştı. Motordan acayip acayip sesler geldiği için servise gitmiştik beraber. Serviste 4-5 farklı pejo sahibi kişinin arızlardan dolayı cinnet geçirmek üzere olduğuna şahit olmuştuk.
Yine 1.6 megane2 sahibi bir abimiz megane için zengin arabası diyor. Çünkü çıkardığı arızaları ancak zengin olanlar karşılayabilir diyor. Şimdi 2008 model civic aldı. Hayat buymuş diyor.
Bir ara passat almaya kalktım. Gittm vw forumlarına üye oldum. İsteğimden bahsettim. FSI alma dediler, 1.6 alma gitmez, çok yakar dediler. 1.8T modası geçti, en derli toplusu en az 150 bin km de, onlarda sürekli arıza veriyor dediler. TAMAM VAZGEÇTİM dedim.
Kötü duyumlarıma rağmen focus TDCI otomatik almak istedim, ford servisinde çalışan komşumuz CVT şanzımanın sürekli arıza verdiğini ve telafisinin çok pahalı olduğunu söyledi. Hondan varken ne işin var kütük gibi fordda dedi. TAMAM VAZGEÇTİM dedim.
Bazen ailemle uzun yola çıkıyoruz. Yeri geliyor 16-17 saat yol gidiyoruz. Gecenin 3 üde olsa karanlık dağların arasından aslanlar gibi, motordan acayip acayip ses çıkarmadan gidebilen,acaba yolda kalır mıyız diye asla tedirgin etmeyen başka bir marka görmedim. (uzun yola gidenler bilir, anadoluda aldığınız bazı benzinler acayiptir, motorda enteresan sesler yapar, çekişi düşer, ve motor uzun süreli çalıştığından dolayı garip sesler, uğulular çıkarmaya başlayabilir. ben bunu honda da hiç görmedim. pejo HDI, chrysler 300M, renault megane, clio, albea, ford fiesta da gördüm)
Bana dizel üretmiyor diye hondayı küçümsemeyin. Turbosu bozulduğu zaman ocağa incir ağacı diken, otomatik vitesi bozulduğu zaman dünyaları başına yıkan araçlarla kıyaslamayın. Evet honda dizele ağırlık vermiyor. Çağdaş değildir çünkü. Honda daima çağ açar! Herkes 70-90 hp ler üretirken gider 120-160 vs gibi ürkütücü beygirler üretir. Vteci icat eder. Az yaktırtır, acayip acayip şeyler yapar. Müşterilerinin üzerinde arge denemeleri yapmaz. Honda yine çağ açmak üzere hibrite çalışıyor bence. bu benim görüşüm.
Herkese saygılar...