tok ses iyi yalıtıma delalettir sağlamlığa değil... içerdeki yumuşak malzemeden dolayı tok gelir ses, saçdan kaynaklı değildir o. ek olarak sacın kalın olması da artık birşey ifade etmiyor; misalen volvo sacı kalınlaştırmaktan vazgeçip kompozit malzemeye yöneldi, adamlar bildiğimiz sacdan üretmiyor metal plastik karma bir malzeme kullanıyorlar, ek olarak artık üst sınıf araçların tamamı "bump zone" tabir edilen darbe emici şekillerle dizayn ediliyor, araç o yapı sayesinde kaza anında kendini feda ediyor ama içerdekilere hiçbirşey olmuyor! (tabi en ufak çarpışmada bi ton servis maliyeti çıkıyor onu hiç söylemiyoruz
) eski araçlar çok daha rijid tasarlanırdı ama onlar da kaza anında içindeki yolcuyu değil kendini korurdu daha ziyade, mevcut araçlarda bu tip detaylar artık gözle görülür halde değil... uzay kafes, kompozit malzeme, darbe emici yapılar vs vs zilyon tane detay var bir aracı sağlam hale getiren... ama ses bunların hiçbirini anlamaya yardımcı olmaz özetle. misal olsun diye bir E-Klasse Mercedes'le smart'ın çarpışma testinin videosunu vermek isterim... dikkat edilirse mercedes feci halde hasar alır ama içeri hiçbişey olmaz... hasara bakan mercedes sağlam değilmiş der ama amaç orda hasarsızlık değildir... üstelik mercedesin ne sacı incedir ne kapılarından tiz ses gelir
http://www.youtube.com/watch?v=ueafSvK9T-M&feature=related
bu da son kasa C-Klasse Mercedes'in çarpışması:
http://www.youtube.com/watch?v=sKSPxQjPOm0
ne yazıkki bu zamana kadar orası burası göçen megane2 sahibi arkadasım hep yaya yaya yaya güvenliği diye konusur dururdu.o yüzden yumusak.yayayı geçtim,carpısmada darbeyi emiyor içeriye hissettirmiyor diyordu.
bi gün opel aldı,o zaman megane kağıt gibi demeye basladı opelde bile.kalkıp bi gün bariyerlere girdiğimizde ki allah korusun,o yumusak arabanın içinde sıkısıp kalmak var.
ben kapının sökülmüşünü gördüm a3 ün.o kapının öyle kapanması için ekstra bi izolasyon yok.sadece ses için içerisinde değişik bi sünger var.zaten izolasyonla o kadar sıkı kapanmaz baya ağır bi izolasyon olması lazım.
bi mercedes s kasanın kapısını acıp kapadığımızda gülle gibi benim tarif ettiğim tarzda,o zaman bütün japon aracları ve meganlar mercedesten daha sağlam ve içerisindeki yolcuyu koruyor.mercedesinde herhangi bi yerine tıklattığınızda megane gibi yumusak bi yeri yoktur tamponlar dısında.ama örnek veriyorum yine megane2 den,hadi tamponlarla,camurlukla yayaya vurabilirsin,kaput ve bagaj,tavandamı teneke gibi olur?japonda da böyle.,ince sac kullanılıyor.benim beğenmediğim leon dahi,ki hondayı daha cok beğenirim fd6 kasayı,her yeri sıkı sıkı,iç mekanı filan iğrenc olsada.opelden filan sıkı.
karsılastırmaları rahat yapabilirim,söyle bişey de var 2011 model astra h kasanın kapısı leon gibi kapanmıyor.bu leonların kazalarını gördüm sağlam araclarmıs.gecen hatta eskişehirde bi kaza oldu belki gören olmustur,siyah 54 plaka bi leon direği üstüne indirmiş babam 1 ölü var filan demişti,aracı serviste gördüm tesadüf,sahipleri gelmişti ölü filan yok sahibi biziz dedi şaşırdım.a3 ten süphe ettim o direk a3 ün tavanına inseydi zaten tavanı leona göre basıktır a3 ün ,sıkısma olayı olurmuydu diye,sonra heralde ona göre yapmıslardır dedik kendimizi avuttuk insallah öyledir