Gönderen Konu: İnternet’ten gümrüksüz alışverişin tam zamanı !  (Okunma sayısı 1176 defa)

deeperblack

  • Ziyaretçi
İnternet’ten gümrüksüz alışverişin tam zamanı !
« : Aralık 21, 2006, 12:32:22 ÖS »
İnternet’ten gümrüksüz alışverişin tam zamanı


ŞİMDİ, İnternet'teki Amazon.com, ebay.com, streetprices.com, buy.com gibi uluslararası sitelerden gümrüğe takılma endişesi duymadan, gönül rahatlığıyla alışveriş yapmanın tam zamanı.

Özellikle elektronik cihazlarda yaşanan gümrük sorunu, Başbakanlık Gümrük Müşavirliği'nin aldığı bir karar sayesinde, bayram, yılbaşı gibi özel dönemlerde yaşanmıyor. Posta ya da kargo yöntemiyle yurt dışından yapılan sipariş ya da hediyeler, gümrük vergisinden muaf tutuluyor.

Bu da, Ramazan ve Kurban Bayramı ile yılbaşı dönemlerinden oluşuyor. Bayram ve yılbaşı tatilinden bir ay öncesiyle bir ay sonrasını kapsayan bu ikişer aylık dönemlerde, postayla gönderilen elektrikli ve elektronik cihazlar için gümrük vergisi alınmıyor. Böylece, gümrüğe takılma riski de ortadan kalkıyor.

BAYRAM HEDİYESİ

Ancak, bunun da bazı sınırlamaları bulunuyor. Bu sınırlamada da fiyat unsuru ön plana çıkıyor. Ayrıca, postayla gelen ürünün ticari amaçlı olmaması, sadece şahsi, ailevi veya hediyelik eşya niteliğini taşıması gerekiyor. Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı'nın kararına göre, posta ya da hızlı kargo sistemiyle yurt dışından gelen bu ürünlerin fiyatı, 300 Euro ya da 400 doları geçemiyor. Aştığı taktirde, vergi ödemeyi de göze almak gerekiyor.

GÜMRÜKLÜ

Şayet yurt dışından postayla gelen siparişler, Şeker ve Kurban Bayramı ya da yılbaşı tatilinin dışında kalan bir döneme denk gelirse, bu kez de gönderilen ülke ön plana çıkıyor. Böyle dönemlerde, paket ya da koli, Amerika'dan gönderildiğinde 200 dolara kadar herhangi bir gümrük vergisi uygulanmıyor.

Ancak, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerden gelen ürünlerde, bu kez muafiyet limiti, 100 Euro ya da 130 dolara düşüyor. Kargo ücretinin de dahil olduğu bu fatura değerinin altında kalan hiç bir ürün için gümrük vergisi ödenmiyor. Fatura değeri 100 Euro'yu aşan ürünlerde ise Avrupa Birliği'ne üye ülkelerden gönderilen siparişlerde yüzde 18, bunların dışında kalan ülkelerde ise maksimum yüzde 25 gümrük vergisi alınıyor.

Yurt dışından gelen ürünler şayet gümrüğe takılırsa, bu kez de belli bir prosedür uygulanıyor. Bunun sonucunda, paket şayet gönderilen ülkenin resmi posta şirketi tarafından gönderilmişse, gümrüğe takılan ürünü takip etmek oldukça zor oluyor. Bu da, standart postayla gelen ürünlerin gümrüklerde tek tek işleme tabi tutulmasından kaynaklanıyor. Ürünlerin ambalajında ağırlıkları, içerikleri ve fiyatlarına göre gümrüğe alınıyor. Bunda da bazı sorunlar yaşanabiliyor.

DAHA AZ SORUNLU

DHL, UPS, Fedex gibi uluslararası şirketlerle gönderilen ürünlerde ise görevliler kargonun içeriği ve değeri konusunda gümrük görevlileri anında bilgilendirildiği için gümrük işlemlerinde daha az sorun yaşanabiliyor. Ayrıca ürünün gümrüğe takılıp takılmadığını da, takip numaraları sayesinde kolayca izlemek mümkün oluyor.

Bu nedenle bayram ve yılbaşı, yurtdışı siparişlerinde en uygun dönemi oluşturuyor. Özellikle dijital fotoğraf makinesi, DVD oynatıcı, MP3 çalar gibi elektronik ürünlerde sorun yaşamak istemiyorsanız, şimdi İnternet'in başına geçip, güvenilir alışveriş sitelerini kullanarak 400 doları geçmeyen siparişlerinizi verebilirsiniz. Bu siparişler, seçeceğiniz kargo şirketi ve türüne göre 4 ile 20 gün arasında değişen sürelerde elinize ulaşacaktır.

Hürriyet ten alıntıdır.
10 Kasım 2006
Erkan ÇELEBİ



Onu-R

  • İleti: 3113
Ynt: İnternet’ten gümrüksüz alışverişin tam zamanı !
« Yanıtla #1 : Aralık 21, 2006, 05:17:10 ÖS »

   Güzel bilgiler, teşekkürler...