İngiltere’de dün gecekatılımı yürürlüğe giren yasaya göre bar ve pub’lar artık 24 saat açık olabilecek. Amaç; akşam 11’deki kapanıştan sonra bar müşterilerinin, stadyum boşalır gibi aynı saatte sokağa dökülmesini önlemek. Ancak şimdi daha çok içki içilip, daha fazla suç işleneceğini savunanlar var.
İNGİLTERE, bu sabah her zamankinden daha sarhoş uyandı. Çünkü dün gecekatılımı yürürlüğe giren yeni yasaya göre ruhsat alan barlar artık sabaha kadar kapatmak zorunda değiller. Ülkede bu uygulamanın yararlı mı zararlı mı olduğu tartışıladursun, eski yasaya göre dün gece saat 11’de kapatan barlar, yasa yürürlüğe girer girmez gecekatılımından sonra tekrar açtılar.
Yeni hayat başlamadan bir gün önce İngiliz basını, 24 saat alkol serbestliğinin yarar mı zarar mı getireceğini tartışıyordu. Konuyu, ‘Bardağın katılımı dolu mu, katılımı boş mu’ başlığıyla manşetine taşıyan Independent gazetesine göre yetkililer bu adımla kıta Avrupası’ndaki alkol tüketimi tarzına geçileceğini, saat 11’e doğru bardakların birbiri ardına kafaya dikilmeyeceğini, insanların baskı altında kalmayacağını söylüyor. Tıbbi ve akademik uzmanlar ise karamsar. Bu adımla, alkol tüketiminin özellikle gençler arasında daha da artacağını söylüyorlar. Yeni yasanın alkolden kaynaklanan suç olaylarını artırıp artırmayacağı hakkında da, yetkililer iyimser konuşurken; bir polis raporunda tecavüz, saldırı, cinayet ve ev içi şiddet gibi alkol kaynaklı suçların artacağı tahmininde bulunuluyor.
FAYDALARI
Hükümet yetkilileri suçların artacağını kabul etmekle birlikte, daha fazla tutuklamanın yasaların başarılı olduğu anlamına geleceğini savunuyorlar.
Barların 11’de kapanmak zorunda olması işleri daha kötüye götürüyordu. Son servisler yapılmadan önce bardaklarını kafaya dikme katılımına giren müşteriler hem hızlı ve bol miktarda içtikleri için daha sarhoş oluyorlar hem de herkes aynı anda evine dönmeye çalışırken taksi ve yiyecek kavgaları çıkıyordu. Asayişi bozan olayların katılımının cuma ve cumartesi geceleri 23:00 ile 24:00 arasında meydana geldiği biliniyor.
Sevgili Barroso, Avrupa içkiyi bırakmalı
İNGİLTERE 24 saat tam yol alkol derken, İsveç, Avrupa çapında tersine kampanya başlattı. Alkol satış ve tüketiminin AB kurallarına aykırı şekilde devlet tekelinde olduğu İsveç, içki yasaklarının sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden yola çıkarak Avrupa’ya yönelik ‘Daha az alkol tüketelim’ kampanyası açtı. Kampanya afişinde ‘Sevgili Bay Barroso, işte içki tüketimini azaltmanız için geçerli nedenler’ deniyor. İsveç’te alkol almak isteyen bir kişi uzun süre önceden planlamak ve çok para harcamak zorunda. Ancak kampanyada, AB içinde alkol ithalatı ile ilgili sınırlamalar kalktıktan sonra İsveç’te de alkol tüketiminin arttığından şikayet ediliyor.
DÜNYANIN İki katı
Dünyanın altı bölgesi içinde en fazla alkol tüketilen kıta Avrupa. Dünya ortalamasının iki katı alkol tüketilen kıtada 2002 yılında 600 bin Avrupalı alkol bağlantılı nedenlerden öldü. Erken ölümlerin yüzde 6.3’ü alkol yüzünden. Bununla birlikte ülkeler arasında büyük uçurumlar var. WHO verilerine göre alkol bağlantılı problemler bir yılda Avrupa’ya 235 milyar dolara mal oluyor.
AB’de en pahalı içki İsveç’te
İSVEÇ
50 cc bira fiyatı: 1.29 Euro (2 YTL - Yaklaşık olarak Türkiye’deki yerli bira ile aynı fiyat)
70 cc sert içki fiyatı: 21.54 Euro
Biradan alınan vergi: Yüzde 26 (perakende fiyat üzerinden)
Sert içkiden alınan vergi: Yüzde 67 (perakende fiyat üzerinden)
Yıllık ortalama tüketim: Kişi başına 5.62 litre saf alkol
Siroz: 100 bin kişide 5.26 kişi
FRANSA
50 cc bira fiyatı: 0.66 Euro (1 YTL)
70 cc sert içki fiyatı: 11 Euro
Biradan alınan vergi: Yüzde 9 (perakende fiyat üzerinden)
Sert içkiden alınan vergi: Yüzde 33 (perakende fiyat üzerinden)
Yıllık ortalama tüketim: Kişi başına 9.5 litre saf alkol
Siroz: 100 bin kişide 13.33 kişi
ÇEK CUMHURİYETİ
50 cc bira fiyatı: 0.66 Euro (1 YTL)
70 cc sert içki fiyatı: 3.29 Euro
Biradan alınan vergi: Yüzde 7 (perakende fiyat üzerinden)
Sert içkiden alınan vergi: Yüzde 26 (perakende fiyat üzerinden)
Yıllık ortalama tüketim:Kişi başına 13.67 litre saf alkol
Siroz: 100 bin kişide 16.66 kişi