Gönderen Konu: Yağ eksiltme için çözüm bu olabilir mi?  (Okunma sayısı 16189 defa)

maribal

Yağ eksiltme için çözüm bu olabilir mi?
« : Ocak 09, 2014, 08:59:03 ÖS »
https://www.youtube.com/watch?v=xSxIs1DpXCs&list=FLU4MF2g9qwh0ombeTnlWyFA&index=1 bağlantıda göreceğiniz videoda yağ eksilmesini önlemek için ilk defa duyduğum bir parçayı değiştiriyor. bu işlem hakkında bilgisi olan var mı ? Aracım 2001 vtech lpgli. Daha önce açılan konularda  lpg nin yağ eksiltmeye sebep olabileceği belirtilmiş. Acaba asıl sebep bu olabilir mi?

By_emre

Ynt: Yağ eksiltme için çözüm bu olabilir mi?
« Yanıtla #1 : Ocak 09, 2014, 10:44:05 ÖS »
Lpg ile yag eksiltmenin alakasi yoktur :) ama yayilmis gitmis herkes eksiltir diyor berki yanlis yapilan lpg montajlari , ayarlari bu soylemlere sebep oluyor ama dogru olan bir montajda lpg yag eksiltmez bir cok aracin normal kitapciginda 10.000 km'de 1 litre eksiltmesi normal yazar.

Telefondan girdigim icin videoya bakamiyorum bilgisayara gecince videyo bakicam :)

hondatürk

• ホンダトルコ
« Yanıtla #2 : Ocak 09, 2014, 11:18:48 ÖS »
binlerce maşaallah ki benim arabam LPG de yağ eksiltmiyor , çok şükür

hondaperformans

• taner dilek
« Yanıtla #3 : Ocak 10, 2014, 12:40:03 ÖÖ »
lpg de yağ eksiltmez. neden eksilttiğini mantıklı olarak kimse anlatamaz.
bildiğim kadarıyla bişeyler anlatacam. yanlış bildiğim varsa da birisi bana bu yanlış derse doğrusunu anlatır biz de öğreniriz.... :)

1 bazı motorlar özellikle yağ eksiltecek şekilde dizayn edilmiştir. hiç yağ eksiltmeyen motor sanırım yoktur. veya anlaşılamayacak kadar azdır. benim aracın kitabında 10.000 km de yaklaşık 1.5-2.5 litre arası yağ eksiltir diye yazıyor zaten. ve 4.5 litre doldurduğum yağ 2 litre kalıncaya kadar araba yağ lambasını yakmıyor. adamlar hesaplayarak yapıyorlar. motoru sıkıştırmazsam 1.5 litre kesin...sıkıştırırsam 2.5 litreyi buluyor. bu motorun uzun ömürlü olması için yapılmış bir ince ayrıntıdır. keşke lpg li araçların biraz fazla yağ eksiltmesi ayarlanabilse.....
2- aracına uygun , ve yurdumuzun mevsim normallerine uygun olan yağ seçeneğinin dışında daha ince vizikoteli yağ kullanırsan daha çok eksiltir. bizzat denedim. hem de iki farklı araçta.... aynen farkediyor. eğer sen de olması gerekenden daha ince yağ kullanıyorsan sebebi bu olabilir. bu normaldir. ama yağ eksiltiyor diye olması gerekenden fazla kalın yağ kullanma sakın.... neyse o.... katkı da koyma sakın...

3- aynı araçtan kullanan arkadaşın varsa karşılaştırma yapmanı tavsiye ederim. aynı yağ aynı km ve aynı serilikte kullanmayla fark oluşuyormu....  o da eksiltiyordur da sen bakıp kontrol ettiğin için farketmişsindir.

4-yağ kaçağı olabilir... sağdan soldan vs...

5- eğer ki motorun yağ yakıyorsa o iğrenç kokusunu algılamışsındır. durum vahimdir. (olmasın aman :) )

sormak istediğin bişey veya değişik bir durum varsa da elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım. istersen özel mesaj olarak da sorabilirsin.
 kolay gelsin.

mehmet zengin

« Yanıtla #4 : Ocak 10, 2014, 06:28:01 ÖÖ »
Yağ eksiltme ve yağ yakma ayrı şeylerdir. Yağ yakıyorsa zaten yanmış yağ kokusunu duymamak imkansız. Bir yerde kaçak varsada arabayı kullan durduğunda aç kaputu sızan yağ varsa zaten oda sıcak motordan dolayı kokacaktır. Bir de motorun ömrüne ve kullanım tarzına göre yağ kullanımı artar (yağ eksiltme). Önceki aracım astra da her 10binde kesin 1lt yağ eklerdim. Uzun yol yaptımsa veya arabayı sıkıştırdımsa 1,5lt oluyordu. Kitapçığında da yazıyor zaten. Yağ yakmıyorsa yola devam :) artık 10binde 1,5-2lt de yağ parası ekliceksin. Kitapçığı var ise muhakkak oku oralarda yazıyordur. Benim astrayı ilk aldığımda sorun sandım nerdeyse sanayici dostlarımız motora rektefiye yapacaklardı, neyseki kitapçığı erken okudum :)

chn_07

« Yanıtla #5 : Ocak 10, 2014, 08:42:06 ÖÖ »
arkadaşlar yağın markasındanda kaynaklana biliyor. ben daha önce eneos 10-40 kullandım 10.000 km de 1 litre yağ eksiltti. en son değişimde herkez , her yağ firması farklı numaralı yağlar tavsiye etti. ama ben kitapcığa baktım antalya iklim şartlarına göre 10-40 tavsiye ediyordu bende mobil 1 10-40 koydum. 4 bin km oldu gram eksiltme yok. aracım vtec2 162 km de.bir de bu vtec ler bir çoğunda bu yağ eksiltme oluyor galiba vtec motordan da kaynaklanıyor olabilir sürekli vtec açarak kullanılıyorsa yağ eksiltmesi normal diye düşünüyorum. sonuç da yağın basıncıyla açılıp kapanan,yağı kullanan sübap sistemi var.

33ozn88

• Ozan SAHIN
    • Facebook Adresim
« Yanıtla #6 : Ocak 10, 2014, 08:57:00 ÖÖ »
bildiğim kadarıyla bişeyler anlatacam. yanlış bildiğim varsa da birisi bana bu yanlış derse doğrusunu anlatır biz de öğreniriz.... :)

1 bazı motorlar özellikle yağ eksiltecek şekilde dizayn edilmiştir. hiç yağ eksiltmeyen motor sanırım yoktur. veya anlaşılamayacak kadar azdır. benim aracın kitabında 10.000 km de yaklaşık 1.5-2.5 litre arası yağ eksiltir diye yazıyor zaten. ve 4.5 litre doldurduğum yağ 2 litre kalıncaya kadar araba yağ lambasını yakmıyor. adamlar hesaplayarak yapıyorlar. motoru sıkıştırmazsam 1.5 litre kesin...sıkıştırırsam 2.5 litreyi buluyor. bu motorun uzun ömürlü olması için yapılmış bir ince ayrıntıdır. keşke lpg li araçların biraz fazla yağ eksiltmesi ayarlanabilse.....
2- aracına uygun , ve yurdumuzun mevsim normallerine uygun olan yağ seçeneğinin dışında daha ince vizikoteli yağ kullanırsan daha çok eksiltir. bizzat denedim. hem de iki farklı araçta.... aynen farkediyor. eğer sen de olması gerekenden daha ince yağ kullanıyorsan sebebi bu olabilir. bu normaldir. ama yağ eksiltiyor diye olması gerekenden fazla kalın yağ kullanma sakın.... neyse o.... katkı da koyma sakın...

3- aynı araçtan kullanan arkadaşın varsa karşılaştırma yapmanı tavsiye ederim. aynı yağ aynı km ve aynı serilikte kullanmayla fark oluşuyormu....  o da eksiltiyordur da sen bakıp kontrol ettiğin için farketmişsindir.

5- eğer ki motorun yağ yakıyorsa o iğrenç kokusunu algılamışsındır. durum vahimdir. (olmasın aman :) )

sormak istediğin bişey veya değişik bir durum varsa da elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım. istersen özel mesaj olarak da sorabilirsin.
 kolay gelsin.

Arkadasim On numara Aciklama Yapmis... Diyecek baska birsey yok.
« Son Düzenleme: Ocak 10, 2014, 08:57:19 ÖÖ Gönderen: 33ozn88 »

hondaperformans

• taner dilek
« Yanıtla #7 : Ocak 10, 2014, 09:25:09 ÖÖ »

kolay gelsin.

Arkadasim On numara Aciklama Yapmis... Diyecek baska birsey yok.
:) teşekkür ederim...

0mer

« Yanıtla #8 : Ocak 10, 2014, 03:17:07 ÖS »
Hocam benim arac 1.8 sport kitapcigini okudum zor kullanim sartlari da 1000 km 1 ltreye kadar normal diyor onbin km degil bin km 😊

hondaperformans

• taner dilek
« Yanıtla #9 : Ocak 10, 2014, 07:20:59 ÖS »
Hocam benim arac 1.8 sport kitapcigini okudum zor kullanim sartlari da 1000 km 1 ltreye kadar normal diyor onbin km degil bin km 😊
motora yapısı, sıkıştırma becerin :) ,kullandığın yağın cins ve vizikotesine göre doğrudur.
mesela mazda rx7 -Rx8 yağ yakmaz yağ kullanır; rotorların sürtünmesinin engellenmesi için motora devamlı yağ püskürtülür. bu motorlarda piston yoktur. wankel motor. çalışma tekniği çok farklı.
http://www.youtube.com/watch?v=6BCgl2uumlI
bizim pistonlu motorlarda da yağı piston yataklarına kaçırma yöntemiyle yağlama olmuş oluyor işte. sıfır yağ yakma oranı olan motor bence yatak sarmış motordur :) çok az dahi olsa olur. ne kadar az ise o kadar çok yıpranır. ne kadar çok yağ eksiltiyorsa o kadar uzun ömürlüdür.
 hatta buradan şöyle bir püf nokta çıkar ortaya... :
yeni, nesil motorların kompresyonu zayıf şeklinde duyumlar artmıştır son 5-10 yıldır. vites küçültünce arabayı beklenen gibi kasmıyor diye... veya normal 5. viteste giderken sadece ayağını sadece gazdan çekince aracın biraz kompresyona girmesi gerekirken artık yeni nesil araçlarda bu oranın azaldığı görünüyor. çünkü sitonlar odacıklarında o kadar sıkı değil artık. yani biraz daha fazla yağ kaçacak bu gevşeklikten... yani yağlama daha iyi olacak... :) tabii ki çok sıkıştırınca(gazlayınca) da daha çok yakacak. zamanında 1996 toyota 1.3 karbiratörlü aracıma 5.000 km ömürlü 20.50 yağ koyarken bir gün uzun yol ve hızlı gitmemiz gerekti. ben de hemen ilk benzincide yağı değiştirip 10.40 koydum. 1300 km yol gittik. arabayı gerçekten çok sıkıştırdım. 1.5 litre yağ eksilmişti. oysa 20.50 yağı taş çatlasın bir su bardağı kadar ancak eksiltirdi diye düşünmüştüm.
yani sen 1.8 sport dediğin arabayı bir de sıkıştırırsan bu kadar yakması normal.
ve senin arabanın kitapcığıyla benimki aynı değil. :) motor yapısı da farklı. benim arabam güçlü ama sport değil, seri değil. uzun yol arabası onfor arabası vs... farklılıklar var yani... okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim. elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. tamirci değilim ama teknik bir mesleğim var. sadece herkesin anlayacağı dilde anlatmaya çalıştım. yanlışım varsa affola :)
« Son Düzenleme: Ocak 10, 2014, 07:23:15 ÖS Gönderen: hondaperformans »

0mer

« Yanıtla #10 : Ocak 10, 2014, 11:45:47 ÖS »
motora yapısı, sıkıştırma becerin :) ,kullandığın yağın cins ve vizikotesine göre doğrudur.
mesela mazda rx7 -Rx8 yağ yakmaz yağ kullanır; rotorların sürtünmesinin engellenmesi için motora devamlı yağ püskürtülür. bu motorlarda piston yoktur. wankel motor. çalışma tekniği çok farklı.
http://www.youtube.com/watch?v=6BCgl2uumlI
bizim pistonlu motorlarda da yağı piston yataklarına kaçırma yöntemiyle yağlama olmuş oluyor işte. sıfır yağ yakma oranı olan motor bence yatak sarmış motordur :) çok az dahi olsa olur. ne kadar az ise o kadar çok yıpranır. ne kadar çok yağ eksiltiyorsa o kadar uzun ömürlüdür.
 hatta buradan şöyle bir püf nokta çıkar ortaya... :
yeni, nesil motorların kompresyonu zayıf şeklinde duyumlar artmıştır son 5-10 yıldır. vites küçültünce arabayı beklenen gibi kasmıyor diye... veya normal 5. viteste giderken sadece ayağını sadece gazdan çekince aracın biraz kompresyona girmesi gerekirken artık yeni nesil araçlarda bu oranın azaldığı görünüyor. çünkü sitonlar odacıklarında o kadar sıkı değil artık. yani biraz daha fazla yağ kaçacak bu gevşeklikten... yani yağlama daha iyi olacak... :) tabii ki çok sıkıştırınca(gazlayınca) da daha çok yakacak. zamanında 1996 toyota 1.3 karbiratörlü aracıma 5.000 km ömürlü 20.50 yağ koyarken bir gün uzun yol ve hızlı gitmemiz gerekti. ben de hemen ilk benzincide yağı değiştirip 10.40 koydum. 1300 km yol gittik. arabayı gerçekten çok sıkıştırdım. 1.5 litre yağ eksilmişti. oysa 20.50 yağı taş çatlasın bir su bardağı kadar ancak eksiltirdi diye düşünmüştüm.
yani sen 1.8 sport dediğin arabayı bir de sıkıştırırsan bu kadar yakması normal.
ve senin arabanın kitapcığıyla benimki aynı değil. :) motor yapısı da farklı. benim arabam güçlü ama sport değil, seri değil. uzun yol arabası onfor arabası vs... farklılıklar var yani... okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim. elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. tamirci değilim ama teknik bir mesleğim var. sadece herkesin anlayacağı dilde anlatmaya çalıştım. yanlışım varsa affola :)

yok abicim bi yanlısınız olayı cok güzel açıklamışsınız daha ne olsun ben sadece örnek olsun diye söyledim arkadaşlara zaten yağ yakan motor belli eder kendini

maribal

« Yanıtla #11 : Ocak 14, 2014, 08:58:41 ÖS »
Allaha şükür aracımda ne koku ne de performansta bir düşüş var.Videoda değiştirilen parçanın yerinde sürekli hafif yağ görüyorum. Aracımdan hiç bir şikayetim yok Allah nazardan korusun. Acaba bu parça ile ilgili bilgisi olan var mı. Videodaki uygulamayı yaptıran oldu mu? Biz kendimiz yapabilir miyiz acaba ?yorumlarınızı bekliyorum. Yorum yazan tüm katılımcılara teşekkürler.

kayaci26

« Yanıtla #12 : Ocak 15, 2014, 09:24:05 ÖÖ »
kısaca yazıyorum, tüm yazdıklarınızı okudum...

Gözle görülür yağ sızıntısı varsa sağa sola yağ döküyorsanız mevzu belli zaten, conta vs durumlarından eksiltme olur.

Sübap keçeleri kurumuş-yanmış olduğu durumda sübaplar yağ kaçırır motor yağ yakar

Sübap ayarı bozuktur, yağ yakar ( açma kapama işlem zamanlaması uymuyordur.

Sekmanlar - ya da gömlek ayarsız aşınmıştır yeterli sıkıştırmayı yapmaz aşağıdan yukarıya (yanma odasına) yağ kaçar araç  yağ yakar

yataklar (ana yatak, kol yatak vb) yavşamıştır, motorun genelinde vuruntu vardır, piston gömleğin içinde durması gerektiği açının dışında çalışır araç yağ yakar...

Çok basarsın, vtec açarsın yağ yakar...

Anormal olmadıkça yağ yakması normaldir :) yani 10.000 km de devirli kullanılan LPG li araç 4 litreye kadar yağ eksiltir. Kafaya takılacak bir sorun değildir. belirli periyotlarda kontrol edip yağ eklemezseniz sıkıntı B Ü Y Ü R . . .

Bir araç 10.000 de 1 litre eksiltir, diğer 10.000 de 2 litre... ya ikisi aynı araç değil ki... aynı km, aynı yağ, aynı sürücü, vs... kafanızı yormayın...

hondaperformans

• taner dilek
« Yanıtla #13 : Ocak 15, 2014, 04:13:16 ÖS »
kısaca yazıyorum, tüm yazdıklarınızı okudum...

Gözle görülür yağ sızıntısı varsa sağa sola yağ döküyorsanız mevzu belli zaten, conta vs durumlarından eksiltme olur.

Sübap keçeleri kurumuş-yanmış olduğu durumda sübaplar yağ kaçırır motor yağ yakar

Sübap ayarı bozuktur, yağ yakar ( açma kapama işlem zamanlaması uymuyordur.

Sekmanlar - ya da gömlek ayarsız aşınmıştır yeterli sıkıştırmayı yapmaz aşağıdan yukarıya (yanma odasına) yağ kaçar araç  yağ yakar

yataklar (ana yatak, kol yatak vb) yavşamıştır, motorun genelinde vuruntu vardır, piston gömleğin içinde durması gerektiği açının dışında çalışır araç yağ yakar...

Çok basarsın, vtec açarsın yağ yakar...

Anormal olmadıkça yağ yakması normaldir :) yani 10.000 km de devirli kullanılan LPG li araç 4 litreye kadar yağ eksiltir. Kafaya takılacak bir sorun değildir. belirli periyotlarda kontrol edip yağ eklemezseniz sıkıntı B Ü Y Ü R . . .

Bir araç 10.000 de 1 litre eksiltir, diğer 10.000 de 2 litre... ya ikisi aynı araç değil ki... aynı km, aynı yağ, aynı sürücü, vs... kafanızı yormayın...

aynen aynen.... tebrikler, iyi bir açıklama.

maribal

« Yanıtla #14 : Ocak 15, 2014, 11:23:26 ÖS »
yanıtınız için teşekkürler. O halde yağ eklemeye devam.

erdem_038

• Erdem Özkurt
« Yanıtla #15 : Şubat 24, 2014, 10:32:30 ÖÖ »
bu konudakşi kendi görüşüm montajı düzgün yapılmış bir LPG ne yağ ne su eksiltir araçta yağ su eksiltme var ise başka yerlerde sorunu aramak gerekir diye düşünüyorum