Bilindiği üzere aracım yağmur sonrası 2000-3000 devir arası kesiklik ve gaz yememe sorunu yapıyordu. Buji kablosunu değiştirdim ve ateşleme sistemini kontrol ettim. Sorun yoktu en son bizce gaz kelebek sensörü dediğimiz potansiyometre ve map sensörünü temizledim taktım.Ancak parçanın görevini tam anlamadan temizlik yaptığımdan gaz yememe devam etti ve tekrar sökme gereği duydum.
Bu potansiyometre teyplerdeki ses açıp kapama düğmesi prensibi ile çalışıyor gaz kelebeğinin konumunu ecu ye bildirip ona göre yakıt hava karışımı ayarlıyor.
Bildiğimiz ies motoru

Gaz kelebeği motor üzerindeyken potansiyometre soldaki kırık soketli olan siyah parça

Potansiyometre sökülmüş hali gaz kelebek gövde tarafı

Potansiyometre yaylı bir parça görüldüğü gibi üç bacağı var ben bu üç bacağın okuyucu olduğunu sandım fakat yanılmışım gerçek okuyucu ortadaki yayın altında olduğundan orayı tekrar balata temizleyici ile temizledim.

Potansiyometre ön tarafı

Sıradaki parçamız gaz kelebeği altında rolantiyi ayarlayan parça bu parça motor su sıcaklığında ,klima, hidrolik direksiyon ve elektrik aksamlarını kullanımında içindeki sıcaklık sensörü ve ecuden gelen verilerle üzerindeki motor vasıtasıyla hava kanalını açıp kapayarak rolantiyi sabit ayarda tutmak.
Sol tarafından su geçişi olurken sağ taraf taki iki kanallı yer hava girişini kontrol ediyor

Oksijen sensörünede bir el atayım dedim ama hava karardığından, tampon ve radyatörü sökmeden sökülmediğinden öyle bir denedik ama sökemedim.

Gaz kelebek gövdesi takıldıktan sonra Motor soğukken rolanti 1500 devirde sabit

Fan açtıktan sonra gaza basıp (4000-5000 devire gelene kadar) çektikten sonra rolanti 1000 devirde sabit.

Bir haftadır deniyorum aracın gaz yememe tekleme sorunu geçti ancak sanki perormansı birazcık düştü gibi geliyor. Birde arac rolantiyi kendisi indirmiyor ilahla gaz vermek lazım.
Artık kendi ustamız olduğumuza göre bana 1 adet potansiyometre lazım cıkmacılar tutturabildiğine fiyat söylüyorlar aralarında bayağı bir uçurum var ebayda 28 dolar civar fakat onlada hiç tecrübem olmadığından ugraşamıyorum.
Aranıyor bölümünde sansımı deneyeyim.