Herkese merhabalar,
Mart ayında 41000 km'de almış olduğum 2011 zavoli lpg'li civic aracımla, daha yeni yeni otomatik vites,çift salıncak gibi teknolojilere alışıp aramızda bir bağ oluştururken, normalde aldığım shell istasyonunu bırakıp 2 peçete veriyor bir de fırçasız bedava yıkaması var diye değişik bir istasyondan(PO) lpg almamın ardından araç turuncu arıza lambası yakmaya başladı.
Daha sonra Konya'daki servise götürdüğümde arıza lambasının büyük ihtimalle lpg'den kaynaklandığını belirtip arıza tespit cihazını bağlamak için 100 tl isteyince forumdan takip edebildiğim kadarıyla tavsiye edilen özel servis olan Asil Honda'ya götürdüm.
Orada cihazı bağlayıp baktıklarında aracın "yüksek yakıt değeri" gibi bir hata verdiği söylenildi.Arıza kaydı silindi.Tekrar yanabileceği söylendi.Çözüm olarak da subap ayarının yapılması gerektiği belirtildi.araç 100 km sonra dedikleri gibi tekrar lamba yaktı.
-Araç şu an 47 bin km de.
-Araç sanki çok az gürültülü çalışıyor.
-Referans alabileceğim bir honda olmadığı için etrafımda ,bana göre çekişinde bir sorun yok,gidişi iyi.
-Çalıştırırken bir sıkıntılı yaşamıyorum.
-Kırmızı ışıklarda rolantide bir düzensizlik yok.
Bu noktada birkaç sorum olacak.
PO'dan aldığım yakıt nasıl bir bereketli çıktıysa ,450 km yi aşmamıza rağmen henüz bitmedi.Subap ayarından önce , yakıt bittikten sonra yakıtı tekrar shell'den alıp aracı gözlemlemeli miyim?
Bayramda aracımla yaklaşık 1000 km şehirlerarası yol yapacağım.Subap ayarını yaptırdıktan sonra bir düzene girme süresi/km si var mıdır? Yaptırdıktan sonra direk yola çıksam bir sıkıntı yaşar mıyım?
Özel servis(subap ayarı için 100 tl istedi ) ile kendi servisinde(henüz fiyat almadım) yaptırmak arasında bir fark olur mu?
Konyalı arkadaşlar Asil Honda'yı subap ayarı işlemi için tavsiye eder mi?
Herkese iyi forumlar.