Bir "nitrojen"(=azot)dir tutturulmuş gidiyor. Birileri de azot basılınca hava kaçırmadığından filan bahsedip duruyor. Tam cahilce şehir efsanesi...
Arkadaşlar, soluduğunuz ya da lastiğinizi şişirdiğiniz havanın zaten %71'i azottur. Dolayısı ile lastiği azotla ya da normal havayla şişirmeniz arasında hiç ama hiç bir fark yoktur. Bunu yapanlar "uçak lastiklerinin azotla şişirildiğini, o nedenle daha iyi olduğunu" söylerler, ancak ne yazık ki konu ile ilgili teknik ayrıntıyı da bildikleri şüpheli.
Açıklayayım:
Önce "
yanma" olayıyla başlayalım: Yanma, uygun oran/miktarda
yanıcı madde ve
oksijenin
yeterli enerji(=ısı) altında kimyasal tepkimesidir. Bu yapı, literatürde "
yanma üçgeni" olarak adlandırılır. Yanmanın önüne geçmek için ise bu 3 bileşenden birini ortamdan uzaklaştırmak yeterlidir.
Konumuzda yanıcı madde, lastiğin ana maddesi olan kauçuktur. Uçaklarda kalkış ve inişte çok yüksek hızlara çıkıldığından lastikler aşırı derecede ısınır. Lastiğin dış yüzeyindeki ısı, hareketten kaynaklı hava ile hızla uzaklaştırılabilir. Ancak lastiğin iç tarafına iletilen ısı için böyle bir şans yoktur. Bu durumda, uçak lastiği normal hava ile şişirilirse, yeterli ısının birikmesi halinde, lastik kauçuğu şişirme havasındaki oksijenin yardımıyla iç yüzeyden hızla yanmaya başlayacaktır. Bunun olası sonuçlarını ise tahmin etmeniz zor değil.
Ama uçağımızdaki çalışma koşullarında, ortamımızdan (=lastiğin iç yüzeyi) yanıcı madde (kauçuk) ve ısıyı uzaklaştırmamız mümkün değil. Fakat böyle bir faciaya da izin veremeyiz. Dolayısı ile yapılabilecek tek şey var: Ortamdan oksijeni uzaklaştırmak.
Yani uçak lastikleri aslında azotla değil, "oksijensiz hava" ile şişirilir.Otomobil lastiklerinde ise uçaklardakine benzer aşırı çalışma koşulları mevcut olmadığından yanma riski yoktur. O nedenle de "lastiklerin oksijensiz havayla şişirilmesi" zorunluluğu otomobiller için geçerli değildir, hatta abartıdır.
Acaba nitrojenin içine normal hava bassam bir zararı olur mu.
Zararı da olmaz, faydası da olmaz, aslında hiçbir şey olmaz, rahatlıkla bunu yapabilirsiniz.
Bence en yakın bir lastikçiye uğrayıp görüş alırsanız durumu daha netleştirirsiniz.
Yalnız o yanıtın doğruluğu, lastikçinin konu hakkındaki ilim-irfanına bağlı...
Benimkilerde de vardı ben mecbur kalınca üzerine normal hava bastım. Benim lastikçi sadece özelliğini kaybeder demişti özelliği ne derseniz bilmiyorum
Lastikçiye sorsanız o da bilmez zaten ne özelliği olduğunu. Öyle bir şey yok zira...
Umarım toplum olarak şehir efsanelerine itibar etmeye son verip, bilimsel yaklaşımlara yöneliriz en kısa zamanda...