Merhaba arkadaşım,
arabam honda civic 1.6 ies 2000 model. daha geçen hafta çıtaları kaplattım. benim ki de aynı seninki gibi dökülmüş ve alttaki gri metal görünmeye başlamıştı. O çıtalar aslında tek yönlü takılıyor ve çıkmıyor(teoride). çıtaların içinde tırnaklar var. takarken çıt diye takılıyor ama çıkarmaya çalışınca çıkmıyor. bende sanayide birine onu çıkarttırdım. aslında ön camlar daha kolay(çünkü ön camlar tamamen iniyor. arka camlar yarım iniyor). tabii ki aynaları sökmen gerekiyor. aynayı sökmekte kolay aslına bakarsan. kapının içinde, aynaların oradaki siyah kapağı çıkartıp(onun vidası falan yok), alttaki ayna vidalarını söktükten sonra, aynanın elektrik fişini de çıkarman lazım. onu da çok zorlamadan çıkar. o fişin altında bir tırnak var. onu alttan itekleyince fiş kolayca çıkıyor. aynaları söktükten sonra camları tam olarak indir. çıtaları yukarı doğru çekme. arabanın içine doğru itekle. o zaman tırnakları görürsün. yeşil renkte zaten. bu yeşil tırnakların dışında en uçtak(öne doğru sanırsam) bir de beyaz tırnak var. ne olursa olsun görmediğin bir tırnağa asılma. tırnağı yuvasından çıkartana kadar yumuşakça kanırttır. 1-2 tırnak kaybı ile çıkartabilirsin. bence o da normaldir. bende 1 tırnak kaybettim.
gelelim nasıl kaplanacağına. eski boya mecburen kazınacak arkadaşım. sonra yapılacak şey sana kalmış. ister boyat, ister kaplat. ben kaplattım; çünkü boya tutmaz dediler. kaplama dediğimde siyah, hafif tırtırlı bir malzeme. o malzemenin metrekaresinin bilmem kaç dolar olduğunu iddia edip benden 4 çıta için 60 istediler. pazarlıkla 50 liraya yaptırdım. hemde çıtaları başka yerde çıkarttırıp vermiştim. uğraşmadılar da yani. aslına bakarsan pahalı olmasının sebebi o çıtanın pahalı olması. kendisi 10 lira olan parça 60 liraya kaplanmaz ama parça orjinal olarak bulunabilecek bir parça olan çıta ise, fiyat bir anda artıyor işte. yapacak birşey yok. fırsatçılığın sınırı yok. orjinal çıta bulayım desen kimbilir ne kadar isterler.
yardımcı olabildiysem ne mutlu..