tabi ki burda en önemli faktör ARACIN BAKIMLARI YAPILDI MI? yapıldıysa DOĞRU KURALINA GÖRE YAPILDI MI?, supap ayarı, rölanti ayarı, avans ayarı, bunlar hep etken aracın çok yakmasına. Bu ara bujiler ne durumda? uygun orijinal buji mi var? hava filtresi, benzin filtresi ne durumda?
eee gördük ki bir bakışta bir sürü neden sayabiliriz aracın çok benzin yakmasına.
Bu ara kullanılan trafik durumu da çok önemli, yoğun dur kalk trafikte takdir edersin ki yakıt sarfiyatı ciddi boyutlara ulaşabilir ve yaptığın hesapları alt üst edebilir. Havalar soğudu, motordan yük alan daha fazla alıcı olmaya başladı, kalorifer fanını açıyoruz, arka cam rezistansını açıyoruz, sis lambası ile farlar sürekli yanıyor, dolayısı ile alternatörün üzerine ekstra yükler binmeye başlıyor ki bunların telafisi, biraz benzin. Havalar soğuyunca jilke devri biraz daha fazla devrede kalıyor, motorun çabuk ısınabilmesi için enjektörler daha fazla benzin püskürtüp motoru daha zengin karışımda çalışmasını sağlıyor. Motorun içine daha soğuk hava girdiğini tespit eden IAT (giren hava ısı kontrol senzörü), beyine bilgi vererek enjektörlere de o nispette artırıyor.
Bende 1999 civic sedan 1.6 otomatik vites bir aracım var, İkitelli - Maslak arası kullanıyorum, çok yoğun trafiğe hemen, hemen hiç girmiyorum, 3000-3500RPM civarında 110-140Km/h ortalama sakin bir kullanımla 6.2 ile 6.8 litre 100 kilometrede yaktım. Kar lastiklerimi taktım, eee malüm kış ayları kapıda olunca yakıt sarfiyatım da (tek bir ölçümde) 8.2 litreye çıktı. Ancak ne kadar da musrif olsa bile benim arabam, senin bahsettiğin 11 litreye ulaşmıyor. Arabanı iyi bir servise baktır, ayarlarını elden geçirsinler, gerekirse yol testine çıksınlar ve bir problem varsa ortaya çıkarsınlar.
saygılarımla