12 yıldır ehliyetli araç kullanma tecrübeme binaen söylüyorum:
trafikteki spontane karşılaşmalarda biz 2500-3000 devirle sakin sakin yokuş çıkarken arkamızdan gelen en dandik turbodizel bile geçip gidiyor, ben adamı görüp vites düşürüp 5000 devir civarına çekene kadar adam yokuşun tepesine varıyor zaten, ondan sonra da adı pug partner civic geçti oluyor.
bu karşılaştırmaları eşit koşullarda yağmak gerekir, bu şekilde 1600 cc ve altındaki piyasa dizellerinin hiçbirinin vtec II ya da manuel FD 6 ile kapışamayacağını görürsünüz.
Örn: iki araç da 65-70 km/s hızında yokuşu çıkarken roll'e başlasınlar, vtec 2 (ya da FD6) 2. vites 5000 devir civarında olacaktır, bizim piyasa dizeli ise 3. vites 3000 devir civarında olur diye tahmin ediyorum. (dizel araç bu hızlarda 2. vites tercih edemeyecektir, çünkü ciğeri yetmez o kadar devir çevirmeye) bu halde de yokuşta da olsa, denizde de, havada da piyasa dizelinin pek şansı yoktur.
piyasa dizellerinin tek avantajı normal seyir devirlerinde dip gaz yaptıklarında turbonun sağladığı torkla iyi hızlanırlar, ama vtec 5000 devirden sonra daha iyi hızlanır