Alıntı yapılan: integtant_83 - Eylül 08, 2009, 09:07:10 ÖÖStandart bir 10bin' lik periyodik bakımda dizel araç ile benzinli araç arasında ne kadar bir bakım maliyeti farkı var ? (Tabi bir de ikinci el dizel araba almak çok çok riskli. Özellikle enjektörlerde sorun yaşayan araçların çoğu satılığa çıkıyor.) Bakım her 15bin km'de bir yapılıyor. 15bin, 30bin ve 45 bin olmak üzere 3 defa bakım yaptırdım. 300 civarı tuttular. Yalnız her bakımda ekstralarım vardı. Birinde rot ayarı, birinde far ayarı falan. Onları da ücretlendiriyorlar (Son bakımım 327 TL tuttu mesela)Yağ-yağ filtresi, hava filtresi, mazot filtresi, polen filtresi, balatalara temzileme spreyi sıkılıp kontrol edilmesi. Bunlar standart bakımda yapılanlar. Fiyatı arttıran mazot filtresi. Yaklaşık 100 TL civarı. Benzinlilerde mazot filtresi olmadığından 100 lira cepte kalıyor, bu da dizelin bakımı pahalı diye yorumlanmasına yol açıyor. Dizelde bir de turbo vardır. Bilinçli kullanılmazsa turbo zarar görür ve pahalıdır. Fakat araba garantiliyse korkmamak lazım. Turbo garantiden direk değiştiriliyor. Bir de, ara sıra enjektörleri ve sistemi temzilemek için bilinçli dizelciler CarbonClean yaptırıyor. Bu da 60-90 TL ye mal oluyor. Bunun dışında benzinliden bir fark yok.
Standart bir 10bin' lik periyodik bakımda dizel araç ile benzinli araç arasında ne kadar bir bakım maliyeti farkı var ? (Tabi bir de ikinci el dizel araba almak çok çok riskli. Özellikle enjektörlerde sorun yaşayan araçların çoğu satılığa çıkıyor.)
senin durumundan baktığımızda lpg yine forever.. git taktır gözün arkada kalmasın... ama tdci focusla geçen yolda karşılaştık.. bizde 140 lık golf vardı.. focus resmen oynadı bizimle.. golfu 230 a sabitledik focus uzadı gitti
Alıntı yapılan: smtkrgz - Eylül 08, 2009, 03:37:40 ÖÖsenin durumundan baktığımızda lpg yine forever.. git taktır gözün arkada kalmasın... ama tdci focusla geçen yolda karşılaştık.. bizde 140 lık golf vardı.. focus resmen oynadı bizimle.. golfu 230 a sabitledik focus uzadı gittiBenim çok özendiğim araçlardan biridir golf ve yüksek beygirli modelleri çok hayal kırıklığına uğradım focus a bile geçilmiş ya
ewet haklısın 121...bu arada 121 ın manası var mı?
Alıntı yapılan: honda121 - Eylül 08, 2009, 11:04:06 ÖSChıp dizelde inanılmaz etkiler sağlıyor, turboyla falanda oynanıyor benim bildiğim, her ne kadar küçük bir turboda olsa turbo turbodur.Gerçi chip uzmanları kadar anlatamam ama işin özü özetle şöyle. Hatam varsa affola.TDCI motorlarda ECU denen bir beyin var. Bilgisayar harddiski gibi birşey. Fabrika oraya bir yazılım atıyor. Gaz teli yok. Hiçbirşey yok. Oraya gelen değerlere göre sistem arabayı yürütüyor. Mesela, gaza şu kadar basılırsa şu kadar yakıt gönder, bu kadar hava ile karıştırsın, şu güçte patlasın, turbo bu kadar bassın gibi milyonlarca olasılıkta parametreler var. Fabrikanın yazılımı aynı olduğu için bayiden çıkan her focus doğal olarak aynı performansı gösteriyor.Chiptuning ile bu parametreler değiştiriliyor. Aynı internetten mp3 indirir gibi ECUdaki parametreler laptopa indiriliyor. Değerler üzerinde oynama yapılıyor. Gaza şu kadar basılırsa bu kadar değil de şu kadar yakıt gönder, bu kadar değil de şu kadar hava ile karıştır, turbo bu kadar basınç yapmasın da şu kadar basınç yapsın, dip gazda şu kadar bar bassın vb. gibi, tamamen KİŞİYE ÖZEL parametreler değiştiriliyor. Yeni yazılım ECUya gerisin geri upload ediliyor. İşin özü bu. Bu nedenle, her chipli focus farklı performans gösterebilir. Benim değerlerimle başkasının değerleri birebir aynı olmayabilir. Bir focusa geçilmek hepsine geçilecek manasına gelmediği gibi, bir focusu geçmek te hepsini kolayca geçmek manasına gelmez.Bazen yazılımı fordun kendisi atıyor. 30bin bakımına 18 jantlarla gitmiştim. Serviste bir yazılım attılar. Çıktığımda, arabada sanki 3 obez varmış ta servisten sonra inmişler gibi hissetmiştim.
Chıp dizelde inanılmaz etkiler sağlıyor, turboyla falanda oynanıyor benim bildiğim, her ne kadar küçük bir turboda olsa turbo turbodur.
Alıntı yapılan: honda121 - Eylül 08, 2009, 11:47:36 ÖSChip uygulaması yakıt sarfiyatını önemli ölçüde etkliyor mu ? İyi tamam güzel ama benzinli kadar yakarsada ne anlamı kalır dizelin Chiptuning'in kişiye özel olduğunu söylemiştim. Güç-performans chipi olduğu gibi ekonomi chipi de oluyor. Yani bazı kişiler parametreleri arabanın daha çok ekonomi yapacağı şekilde düzenletiyorlar. Performansla işleri olmuyor. Benimki performans chipi ve önceki sayfada söylediğim yakıt değerleri geçerli. 45 litre ile full olan bir depo ile kasa kasa uzun yol yaparsam en iyi menzilim 1100-1200km, hiç kasmadan yüksek performansta kullanırsam en kötü menzilim 600-650 km oldu şu ana kadar.
Chip uygulaması yakıt sarfiyatını önemli ölçüde etkliyor mu ? İyi tamam güzel ama benzinli kadar yakarsada ne anlamı kalır dizelin
yanlız bana bi önceki sayfada bi arkadaş 140 lık golf le 230 sabitlemişken nası oluyorda dizel focusa yol verebiliyor aklım hayalim almadı...heralde dedim focu benzinliydi ve kaput altı fenaydı makara olsun diye tdci yazısı taktı arkaya....veya focust ST di... ...