


karoser iç mekan.:
en yüzeysel anlatımıyla 3 kapılı integra her açıdan modifiye ye açık bir otomobil motorundan süspansiyon sistemine kadar bir bütün olarak fabrikadan neredeyse katılımmaya hazır çıkan bir otomobil. Otomobilin süspansiyon sistemi önde ve arkada kullanılan kalın amortisör kule gergileri ve payandalarla güçlendirilirken karoser esneme ve burulmaya karşı takviyelerle desteklenmiş. Type r’a göre dikey yönde esneme direnci yüzde 23 artırılan otomobilin yatay yönde esneme direnciyse yüzde 17 daha fazla . integra tpe r’ın dış görünümü yapılan değişiklerle deyim yerindeyse “duruken bile gidermiş” gibi örünen çok dinamik bir hale sokulmuş. Ön arka tampon ve marşipiyelerle saldırganlaştırılan karoser 17 inçlik jantlarla gücünden ipuçları veriyor. Ön tamponda derin bir hava yarığı bulunan otomobilin radyatör ızgarasında alev kırmızısı “Type r” logosu yer alıyor. Aynı logoyu marşpiyelerde ve bagaj kapağındada görmek mümkün. Arkada otomobilin gücünü ifade eden kalın çift egzoz çıkışının yanı sıra özel tasarımlı tavan spoyleri de dikkat çekiyor. Ayrıca otomobilin dış aynalarının formuda rüzgar direncini azaltacak şekilde değiştirilmiş. Type r’ın iç mekanında yapılan yerinde değişiklerle katılım otomobili atmosferi hakim kılınmış. Bunda en önemli payları hiç süphesiz üzerinde tahrik edici type r logosu taşıyan recora marka alkantara koltuklar kırmızı dikişli deri kaplı momo marka direksiyon ve alüminyum renkli orta konsoldan çıkan vites kolu paylaşıyor. Bu donanımlar o kadar etkili ki beyaz zeminli gösterge tablosunda devir göstergesin 9500 d/d’de hız göstergesininse 180 km/s’de son bulduğu ancak sürücü koltuğuna oturulduğunda fark edilebiliyor. Otomobilin renaultu 4’leri hatırlatır şekilde kokpitten çıkan kısa vites kolunun metal topuzu honda’nın roadsteri s2000’den tanıdık. Otomobilin recoro marka koltukları gerek oturma alanları gerekse yanal destekleriyle sürücü ve yolcuya gerekli desteği sağlayabiliyor. Düz zeminli arka kısıma geçmek için sırtlığı yatırıldığında sürücü koltuğu sabit kalırken yolcu koltuğu geçişi rahatlatmak için öne doğru kayıyor. Otomobilin ön koltuklarının arasındaki kapaklı bardaklık ve üç eşya gözü kullanışlığı artırıyor. Otomobilin 315 litrelik bagaj hacmi karoser açısından düşünüldüğünde sınıf ortalamalarında. Sportif bir otomobil açısından bakıldığında oldukça büyük.
Motor performans:
İntegra type r’ın çok hafif yapılı kaputunun altında 1998 cc hacimli dört silindirli üstten çift eksantrikli 16 supaplı i-vtec ( akıllı değişken supap zamanlama sistemi) motor yer alıyor. Hafif metalden üretilen ve paslanmaz çelik egzoz manifoltuna sahip olan motor 7400 d/d’de 220 hp güç 5900 d/d’de 196 nm maksimum tork üretiyor. i-vtec sistemiyle tüm motor devirlerinde silindirlere giren hava yakıt karışımı miktarı ve silindirlerden çıkan egzoz gazı miktarı en uygun şekilde ayarlanarak. Yüksek devirlerde üstün performans düşük ve orta motor devirlerdeyse esneklik elde ediliyor. Sistemin sahip olduğu vtc (variable timing control/değişken zamanlama kontrol) ünitesiyse yüke göre çalışıyor ve farklı motor devirlerinde üretilecek gücü belirliyor. Emme eksantirik milinin ucundaki sensörlerden alınan sinyallerden alınan sinyaller ve diğer motor parametrelerim kullanan elektronik kontrol ünitesi emme eksantirik mili konumunu milin önünde bulunan hidrolik tahrikli kompakt pervaneli pompa aracılığıyla egzoz eksantirik mili konumuna bağlı olarak değiştiriyor. Hızlanma sırasında motora binen yük arttıkça vtec mekanizması eksantrik millerini düşük devir konumundan yüksek devir konumuna geçiyor elektronik işletim sistemi ve i-vtec ortaklığıyla elde edilen düz tork eğrisi motorun ürettiği torkun 3000 d/d’den maksimum tork devrine kadar 180 nm’nin altına inmemesini sağlıyor. Kalkıştan bu devire kadar hızlı devirlenmesiyle dikkat çeken motor 6000 d/d’den itibarense adeta çıldırıyor ve 8500 d/d’ye kadar kesintisiz güç üretiyor.
Motorun yüksek gücü kısa oranlı altı vitesli yeni geliştirilmiş bir şanzıman ve performans tipi debriyaj sistemi tarafından tekerleklere aktarılıyor. İlk iki vites dişlilerinde üç konili senkromeçler bulunan şanzıman yüksek güce karşı dayanıklı hale getirilirken iyi seçilmiş kısa oranlarıyla hızlanma sırasında motor devrini güç bandı içinde tutuyor. Motorun yaydığı senfoni tadındaki sesin eşliğinde yaptığımız hızlanma ölçümlerinde oldukça etkileyici değerler saptadık. 0-100 km/s hızlanması 7.0 sn’de gerçekleştiren otomobil kalkıştan itibaren 400 metreyi 15.0 sn’de kat etti. Ara hızlanma ölçümlerindeyse 60 – 100 km/s hızlanmasını dördüncü viteste 6.3 sn’de tamamlayan type r beşinci viteste 7.8 sn altıncı vitesteyse 11.9 sn’de gerçekleştirdi. 90-120 km/s ara hızlanma ölçümündeyse dördüncü viteste 5.2 sn’lik değer sağlayabilen otomobil beşinci viteste 6.5 sn altıncı viteste de 8.8 sn’lik değerler sundu. İlk iki vitesi patinajla geçen otomobil lastik düşmanı olduğunu gösteriyor. Yüksek performansa karşılık motorun çok savurgan olmaması en önemli özelliklerinden biri sakin kullanımda 2.0 litre hacimli normal bir motorla elde edilebilecek yakıt tüketimi sağlanabiliyor. Performanslı kullanımları da kapsayan test süresince 100 km’de 9.8 litre yakıt tüketen otomobil 50 litrelik deposuyla 510 litrelik menzile ulaşabiliyor.
Yazı 'K.Kıbrıs Alım Satım Dergisi'nden alıntıdır