Gönderen Konu: intercooler ne işe yarar ?  (Okunma sayısı 3986 defa)

VTEC

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 4899
    • http://www.teamhondaturkey.com
intercooler ne işe yarar ?
« : Eylül 15, 2008, 02:05:08 ÖÖ »
İntercooler ne işe yarar?
Intercooler'ın adı herkes tarafından bilinir fakat bu parçanın tam olarak ne iş yaptığını tam olarak bilmeyiz.Şimdi bu parçanın görevini anlatmaya çalışacağım. Her araçta olduğu gibi Turbo otomobillerdede motora giden hava önce HavaFilitresi elemanından geçer.İçeri alınan hava silindirlerin içindeki patlamadan sonra Turbo kompresorune gelir ve burdanda Intercooler'a pompalanır. Kompresyona uğrayan hava ısınır, ısınan hava ise genişler.İçerideki havanın ısınmasının sebebi Turbonun sıcak olmasından değil, kompresyona uğramasından dolayıdır.WRX'lerde bulunan scoop(Subaruların önündeki hava girişi) içeriye aldığı soğuk hava sayesinde diğer tarafa geçmekte olan(içeriye alınan kompresyona uğramış hava) sıcak havayı yoğunluğun artmasına ve daha fazla hava molekküleri içermesine yardımcı olur.Artık soğuyan ve hava molekküleri artan gaz emme manifoldundan tekrar içeri alınır ve burda kompresyona uğrayan hava, ısınır.Isınan hava ise genişler bu yüzden turbodan gelen basınç artışı havanın motora gitmeden önceki ısınmasının sonucudur.İyi bir güç artışı için silindirler daha fazla hava moleküllerine ihtiyaç duyarlar, sadece basınç motorun gücüne artırmaya yetmez.

Motora girecek en soğuk hava alabileceğiniz en yüksek güç anlamına gelir.Bu yüzden intercoolerın büyük olması demek daha fazla havayı moleküllerine ayırıp daha soğuk havayı motora gönderebileceği anlamına gelmektedir.Intercoolerın soğutmasına yardımcı olmak amacı ile intercoolera su püskürten kitler bulunmaktadır.Bu kitlerin açıklamalarını ''ter spray''adı altında bulabilirsiniz.



quelle

  • Ziyaretçi
Ynt: intercooler ne işe yarar ?
« Yanıtla #1 : Eylül 15, 2008, 09:06:27 ÖÖ »
aşırı ısınan turboda içerisinden geçen havanın ısınmasına neden olur. Bu nedenle kullanılan BOV ile hem motora geri basınç yapması muhtemel havayı hemde turbo içerisinde ısınarak motora O2 oranı düşük havanın gitmesi engellenir.
Scoop kullanılmasının nedeni hava girişi ile motor arasında mesafenin kısalarak havanın sıcak ortamda kat ettiği yolu kısaltmak ve ayrıca scoop içerisinde bir bölmenin de dışarıdaki soğuk havayı direk olarak turbonun üzerine üfleyerek daha az ısınmasına yardımcı olacak şekilde dizayn edilmiştir.

OzzWoLF

  • İleti: 363
Ynt: intercooler ne işe yarar ?
« Yanıtla #2 : Eylül 15, 2008, 09:35:44 ÖÖ »
VTEC emegine saglıkta bu yazıyının aynısını Tuning dergisinde okumustum:(dergi yabancıdır.turkcesi yok galiba)

8663

  • Ziyaretçi
Ynt: intercooler ne işe yarar ?
« Yanıtla #3 : Eylül 15, 2008, 11:16:01 ÖÖ »
güzel bilgi teşekkürler kardeşim

whitehan

  • İleti: 2572
Ynt: intercooler ne işe yarar ?
« Yanıtla #4 : Eylül 15, 2008, 04:09:57 ÖS »
saol denızım..