Gönderen Konu: Borsada Kazandıran 5 Büyük Otomotiv Şirketi  (Okunma sayısı 2253 defa)

ozaan

  • İleti: 2
Borsada Kazandıran 5 Büyük Otomotiv Şirketi
« : Aralık 26, 2014, 08:37:21 ÖÖ »


Borsa İstanbul‘da işlem gören otomotiv sektörü hisseleri yatırımcısının yüzünü güldürüyor. Borsada kendini kanıtlamış şirketlerin hisse senetlerinin uzun vadede yatırımcısına yüksek kazanç getirdiğinden daha önce de bahsetmiştik. Özellikle son yıllarda üretim ve ihracat konusunda önemli başarılara imza atan otomotiv şirketleri ile borsada başarıları da artış gösterdi.

Borsa İstanbul’da işlem gören otomotiv sektörü hisselerini detaylı bir şekilde inceleyecek olursak;

Doğuş Otomotiv Hisse Senetleri



Doğuş Holding bünyesinde bulunan Doğuş Otomotiv, Türkiye’nin önde gelen otomotiv distribütör ağlarından birisidir. Bünyesinde bulunan 15 dünyaca ünlü markanın Türkiye satış ve dağıtımını yapan Doğuş Otomotiv, birçok pazarda faaliyet gösteriyor.
DOAS kodu ile Borsa İstanbul’da işlem gören Doğuş Otomotiv hisse senetleri de son yılların en çok kazandıran otomotiv hisseleri arasında yer alıyor. 17 Haziran 2004 tarihinde ilk defa işlem gören hisseler, 10 Haziran 2004 yılında halka arz edildi. %34,5 oranında halka açık olan Doğuş Otomotiv, yaklaşık 8 milyon dolarlık bir işlem hacmine sahip.

Doğuş Otomotiv Hisse Takibi için Buraya Tıklayın.

İşlem görmeye başladığı tarihten bu yana fiyat grafiği incelendiği zaman dönemsel olarak düşüşlerin yaşanmasına rağmen düzenli bir artış gösteriyor. 877.307,067 dolar piyasa değerine sahip olan Doğuş Otomotiv, 436.789,906 dolarlık öz sermayeye sahiptir.


Tofaş Hisse Senetleri



Otomotiv sektöründe başarılı isimlerden birisi de Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ. 1968 yılında Koç topluluğu kurucusu olan Vehbi Koç tarafından kurulmuştur. Koç Holding ve Fiat Chrysler Automobiles (FCA) eşit hissedarlardır ve % 37,8 paylarından ortaklık yapısıyla faaliyet göstermektedir. Hem ticari hem de binek araç üreten Türk otomotiv şirketi yılda 400 bin araçlık üretim kapasitesine sahip ve 7000 civarında çalışanı bulunuyor.

Tofaş Hisse Takibi için Buraya Tıklayın.

2013 yılında 7 milyar Türk lirası gelir elde eden Tofaş, 6,3 milyarlık piyasa değerine sahip. TOASO koduyla Borsa İstanbul’da işlem gören Tofaş hisse senetleri 12,60 liradan işlem görüyor. 1 Temmuz 1991 yılında ilk defa işlem gören Tofaş hisseleri, otomotiv sektörü hisseleri arasında yatırımcıların en çok tercih ettiği hisse senetlerinden.


KARSAN Otomotiv Hisse Senetleri



Otomotiv sektörünün en başarılı ve kazandıran hisselerinden birisi Karsan otomotiv hisseleri, Borsa İstanbul’da gösterdiği performans ile dikkatleri çekiyor. 1966 yılında kurulan Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ. 1977 yılında tamamen Türk sermayeli hafif ve ağır ticari araç üretimi yapmaya başladı. 2004 yılında tek bir tesis ile birçok markaya fason üretici konusuna geldi. Alanında, Türkiye’nin ilk fason üreticisi konumuna gelen Karsan, Tofaş, Ford, Renault Trucks, Türk Traktör, Uzel gibi otomotiv şirketlerine pres, kaynak, boya ve montaj gibi hizmetler veriyor.

KARSAN Hisse Takibi için Buraya Tıklayın.

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 267. sırada yer alan Karsan, Peugeot, Citroen ve Renault Truck marka araçların yurtiçi distribütörlüğünü da yapıyor. KARSN kodu ile Borsa İstanbul’da işlem gören Karsan hisse senetleri, 21 Şubat 2000 tarihinden bu yana işlem görüyor. Yaklaşık 5 milyar lira işlem hacmine sahip. 15 Şubat 2000 tarihinde halka arz edildikten sonra bugün bir hisse senedi 1,19 liradan işlem görüyor. Şirketin piyasa değeri 547 milyon 400 bin lira. En çok talep gören hisseler arasında da başarılı bir yere sahip.


Ford Otosan Hisse Senetleri



Otosan, 1959 tarihinde kurulan Türk otomotiv şirketidir ve 1997 yılında Ford ile hisseleri eşitlenerek Ford Otosan kurulmuştur. Ford Otosan’ın yakalamış olduğu başarı sayesinde Amerikan Ford Motor Company içerisinde güçlü bir konuma gelmiştir. Son yıllarda özellikle ticari araç üretimi ve ihracatta yakalamış olduğu başarı sayesinde de yatırımcıların tercih ettiği otomotiv hisseleri arasında yer alıyor.

Ford Otosan Hisse Takibi için Buraya Tıklayın.

Ford Otosan Borsa İstanbul’da işlem gören otomotiv hisseleri arasında en çok kar getiren otomotiv hissesi olarak tanımlanıyor. FROTO kodu ile borsada işlem gören Ford Otosan hisse senetleri, 2,5 milyon Türk lirasına yakın bir işlem hacmine sahip. 13 Ocak 1986 yılında ilk defa işlem gören Ford Otosan hisseleri, bugün 26,45 liradan alıcı buluyor. 9.316.660.500 TL piyasa değerine sahip.


Otokar Hisse Senetleri



Otokar, Koç Holding bünyesinde yer alan ve minibüs, otobüs, zırhlı araç, treyler ve arazi aracı üreten bir şirkettir. 1963 yılında kurulan Otokar, askeri araç üretimi alanında da başarılı bir şekilde faaliyet gösteriyor. Taktik tekerlekli zırhlı araç ve Land Rover Defender araçarı ile faaliyet gösteriyor. Kısaca otomotiv sektöründe Türk bir firma olarak dünyaya adını duyuran birçok girişimde bulunan bir şirkettir.

Otokar Hisse Takibi için Buraya Tıklayın.

OTKAR kodu ile Borsa İstanbul’da işlem gören Otokar hisse senetleri, 4 milyon liralık bir işlem hacmine sahip. Şu an 56,45 liradan işlem gören Otokar hisseleri, 13 Nisan 1995 yılında halka arz edilerek 24 Nisan 1995 tarihinde borsada işlem görmeye başladı. 1 milyar 350 milyon lira piyasa değerine sahip. Otokar’ın fiyat grafiği incelendiği zaman da iyi performansı ile borsanın kazandıran otomotiv hisselerinden olduğu görülmektedir.

Sonuç

Türk sermayeli ve borsada kendini kanıtlamış olan otomotiv sektörü hisseleri yatırımcısının yüzünü güldürüyor. Bu hisse senetlerini nasıl alıp, satabileceğinizi, borsada nasıl başarılı işlem gerçekleştirebileceğinizi sitemiz içerisinde sıklıkla anlatıyoruz. Son yılların en çok kazandıran yatırım aracı olan hisse senetlerine de detaylı bir şekilde değinerek bilgi edinmenizi amaçlıyoruz.

Kaynak



canergkts

  • İleti: 43
Ynt: Borsada Kazandıran 5 Büyük Otomotiv Şirketi
« Yanıtla #1 : Ekim 19, 2018, 08:30:41 ÖÖ »
Ne paralar döndürüyor şu şirketler arkadaş :D