TeamHondaTurkey.Com

HONDA TEAM => Sohbet / Off Topic => Konuyu başlatan: HONDA - Temmuz 01, 2005, 03:15:12 ÖS

Başlık: MOTORSPORLARINA NASIL BAŞLANIR?
Gönderen: HONDA - Temmuz 01, 2005, 03:15:12 ÖS
Motorsporlarına başlamak için, sanılanın aksine özel bir sınava girmeniz veya bir kurs almanız gibi herhangi bir şart yoktur. Sadece uygun bir otomobiliniz ve TOMSFED yeni adıyla TOSFED lisansınızın olması sizin de bu sporu yapabilmeniz için yeterlidir.

Otomobil sporlarına başlamak için en ucuz ve en kolay branşın karting olduğunu mutlaka siz de duymuşsunuzdur. Bugün Formula 1'de izlediğimiz bir çok ünlü pilot, spora "okul" niteliği taşıyan karting ile başlamıştır. Karting, düşük bir bütçe ile başlayabileceğiniz bir branş olup, size ralli pilotluğu konusunda cok büyük tecrübeler kazandıracaktır. Ülkemizde bir çok şehirde ticari amaçlı oluşturulmuş karting pistleri ve bu pistlerde kiralanan go-kartlar olduğu gibi, İstanbul Tuzla, İstanbul Autodrom, İzmir Pınarbaşı ve Bursa Nilüfer'de sportif amaçlı karting pistleri de vardır. Bu dört pistin en önemli özelliği ise, alacağınız teorik ve pratik dersler sayesinde spora daha bilinçli başlamanıza yardımcı olmalarıdır.

Kartingin yanısıra spora başlamak için bir diğer alternatif ise, pistlerde gerçekleştirilen tek marka kupalarıdır. 2001'de organize edilmeye başlanan Mutlu Cup, spora başlamak isteyenlere önce pratik ve teorik dersler, daha sonra da sezon boyunca profesyonel imkanlarla katılımma fırsatı veriyor. Şu anda ülkemizde faaliyet gösteren tek resmi okul olan Safari katılım Okulu tarafından düzenlenen bu kupa haricinde, çıtanın biraz daha yüksek tutulduğu Renault Cilo Cup da başvurabileceğiniz diğer tek marka kupasıdır.

katılımmak isteyenlere kiralık otomobil ve servis desteği sağlayan Volkan IŞIK'ın sahibi olduğu Delta Sport ile irtibata geçerek de Fiat Palio'lar ile katılımma şartları konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz...Delta Sport hakkında detaylı bilgi için www.deltasport.org adresini ziyaret edebilirsiniz..

İstanbul Motorsporları Kulübü (İMK) tarafından düzenlenen "Volkan Işık'la Ralliye İlk Adım" projesi de spora başlamak isteyenler için büyük bir fırsat. Yoğun bir talebin olduğu bu projede, ülkemizin ünlü isimlerinin verdiği pratik ve teorik dersler ile hem pilotluk hem de co-pilotluk konusunda çok önemli tecrübeler kazanabilir, seçmelerde başarılı olduğunuz takdirde belirlenen katılımlarda Fiat Palio'lar ile katılımabilirsiniz. Eğitim porgramı hakkında detaylı bilgi için www.imk.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz..

Bir diğer alternatif de bir otomobil hazırlayarak bu spora başlamanızdır.... Eğer imkanınız varsa ilk olarak yurt dışındaki ralli okullarından birisine giderek bu işin alfabesini öğrenmeniz size çok büyük tecrübe kazandıracaktır. Özellikle İngiltere'de sayısı oldukça fazla olan bu okullarda, hem otomobil kullanma tekniklerini öğrenebilir, hem de ucuz maliyetle katılımtırabileceğiniz otomobiller hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

katılımacağınız otomobilin seçimi, size bir sezon için gerekli olan bütçe düşünüldüğünde "işin en önemli kısmını" oluşturmaktadır. Çünkü seçtiğiniz otomobilin yedek parcalarına kolay ulaşmanız ve fiyatlarının uygun olması gerekir. Aynı şekilde size servis desteği verecek bir teknik ekip bulmanızda, seçeceğiniz marka ve model büyük önem taşımaktadır. Otomobil seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da homologasyonunun süresidir. Bu konular göz ardı edilerek alınan herhangi bir ralli otomobili, sizin maddi açıdan zorlanmanıza ve hatta çok kısa bir süre sonra bu spordan soğumanıza neden olabilir. Bu nedenle otomobil seçimi yapmadan önce, aynı marka ile katılıman pilotlar ile yapacağınız görüşmeler doğrultusunda hareket etmeniz sizin için en sağlıklı yoldur.