Gönderen Konu: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift  (Okunma sayısı 12287 defa)

VTEC

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 4899
    • http://www.teamhondaturkey.com
Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« : Şubat 08, 2007, 08:27:24 ÖÖ »
Drag
Asfalt ve kurallara uygun en az 632mt düz bir parkur. Önceden onay alınması durumunda katılım mesafesi 350mt'ye kadar indirilebilir.

Kalkış öcesi ısınma alanı Organizasyon tarafından ıslatılarak lastiklerin ısıtılması için kullanılan bölüm.

30mt kalkış alanı katılımacak araçların start çizgisinde yeraldıkları bölüm.

50mt fodepar (hatalı çıkış) duruş alanı Hatalı çıkış yapılması durumunda katılımçıların durdurulacağı ve geri dönmelerinin sağlanacağı bölüm.

402mt katılım alanı Fodepar alanı da dahil olmak üzere katılım mesafini oluşturan bölüm.

200mt fren ve durma alanı katılım sonunda hız azaltmak ve durmak için ayrılmış bölüm.

katılım alanının ilk 30mt'si lastik yada saman balyaları ile, kalan kısmı en az 15mt bir trafik kukaları ile ikiye bölünmüş olmalı. Seyirci güvenliği için pist kenarından en az 1mt uzağa ikinci bir bariyer konmalı.

katılım :
Aynı katagorideki iki aracın aynı anda kalkış yapması ve bitiş çizgisini ilk geçen aracın kazanması esasına göre yapılır. katılım öncesinde kura ile belirlenen her çift 3 kalkış yapar. 2'sini kazanan bir üst tura geçer. En son kalanlar sıralama derecelerine göre puan alırlar.

Kategoriler :
1400cc -6650cc arasında standart üretilmiş araçlardan, değişiklik yapılmış güçlendirilmiş araçlara kadar 10 ayrı katagoride yapılır. Aracın eksik bir parçası ile katılımılamaz, ek olarak güvenlik için roll-bar yada roll-cage taktırmalıdır, takılmasında sorun olması durumunda yalnızca arka koltuklar çıkartılabilir.

Işık ve Bayraklar :
katılımma pistinde ışıklı düzen varsa kalkış ışıklarla yapılır. Araçların başlangıç çizgisine girdiklerinde "beyaz" ışık yanar. 3 "sarı" ışığın sıra ile sönmesinden sonra yanan "yeşil" ışık ile araçlar kalkar. Fodepar olması durumunda "kırmızı" ışıkla araçlar uyarılır. Bitişte yine ilk geçen aracı tespit için fotoselli kontrol yapılır.

Işıklı düzen olmadığı durumda başlangıç "yeşil" bayrak ile gözetmen tarafından verilir. Fodepar kontrol gözetmeni "siyah" bayrak ile 50mt ilerideki "kırmızı" bayrak gözetmenini uyarır, oda katılımmacılara bayrağını sallar. Bitişte "damalı" bayrak ile gözetmenler tarafından ilk araç belirlenir. Sorun yaşanması durumunda incelenmek üzere kalkış ve bitiş video'ya kaydedilir. Pist üzerinde bir sorun olduğunda "sarı" bayraklarla katılımmacılar uyarılır.

Temel Kurallar :
katılımmacılar güvenlikleri için açıklanmış kıyafet ve kasklarla katılımır.
Araç içersinde sabitlenmemiş bir cisim olamaz.
Isınma alanındaki arızaya şoför ve bir teknisyen 10 dakika müdahele edebilir.
Kalkış alanındaki arızaya şoför ve bir teknisyen 5 dakika müdahele edebilir.
Bakım süreleri sonunda kalkış yapamayan ihraç edilir.
2 hatalı çıkış yapan o çıkış hakkında kaybetmiş sayılır.
Her tur 3 kalkış yapılır. 2'sini kazanan tur atlar.


Drift Teknikleri

El freni ( e-brake drift)

Bu en temel tekniktir.viraja giriş esnasında debriyaja basılır ,aracın hızı ayarlandıktan sonra el freni çekilir,arkadan kaymanın başlamasıyla birlikte gaz veriler ayak debriyajdan çekilir ve kaymakta olan arka kısım gaz ve kontra ile kontrol edilir.
Not: drift sırasında ideal viraj çizgisi kaçmış ise bu teknik ile yeniden kontrol sağlanabilir.

Vites ile lastikleri kilitleme (shift lock)

Viraja yaklaşırken vites heel and toe tekniği ile küçültülür.aracın burnu viraj içine doğru çevrilir.debriyaj hızlıca bırakılarak arka lastiklerin kilitlenmesi sağlanır,bu şekilde aracın kuyruğu kaymaya başlar.ardından gaz verilerek bu kayma hareketi devam ettirilir.bu teknik el freni çekmeye benzetilebilir.
Not:aracın güç aktarım organlarını en az yoran tekniktir.

Güç ile (power over)

Virajın merkezine (apex) yaklaşıldığında dip gaz vererek aracın arkasının kayması sağlanır.bundan sonra gaz ve direksiyon ile araç kontrol edilir.bu teknik için güçlü çekişe sahip otomobiller gerekmektedir.


Savurma (feınt)

Araç viraja girmeye yakınken önce virajın aksi tarafına doğru yönlendirilir yani kontra verilir. Daha sonra oluşan sekme etkisi ( ağırlık transferi )ile birlikte araç viraj yönüne çevrilir.bu şekilde arkadan kaymaya başlayan araç gaz ve kontra ile kontrol edilir.

Debriyaj tokatlamak (clutch kick)

Aracın güçten düştüğü durumlarda gerekli gücü alabilmek için deviri yükseltip debriyajı bir anda bırakma suretiyle patinaj sağlamak için kullanılır.bir drift tekniğinde diğer tekniklere yardımcı olacak bir kullanıcı bilgisidir.

Heel and toe tekniği :

Bu tekniğin amacı;
Vites küçültme esnasında ayak debriyajdan çekildiğinde meydana gelen motor freni etkisini ve ve bu motor freninin yarattığı denge bozukluğunu engellemek.kavrama esnasında ortaya çıkacak darbenin debriyaj, vites kutusu ve akslar üzerinde tahribat yapmasını veya ömürlerini kısaltmasını önlemektir.başta oldukça zor gelen bu tekniği fazla sayıda pratik yaparak öğrendikten sonra gerek günlük hayatta , gerekse drift sürüşünde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

1 viraja yaklaşırken herzaman yaptığımız gibi debriyaja ve frene basıyoruz.
2 viraj içine kadar hızımızı gereken miktarda azaltıyoruz.viraj merkezine gelince , sol ayağımız debriyajda basılıyken , sağ ayakla hem frene basıyoruz hemde sağ ayak topuğuyla , gaza basarak motor devrini yükseltiyoruz
3 sol ayağımız hala debriyajdayken vitesi küçültüyoruz. Sağ ayağımızla gazada bastığımız için motor devri yüksekken vitesi geçirmiş oluyoruz.
4 vitesi değiştirdikten sonra ayağımızı debriyajdan kaldırıyoruz. Sağ ayağımızı firenden çekip gaza basarak virajdan çıkıyoruz.

Limit fren (braking)

Bu teknikde viraja girmeden önce direksiyon viraj içine yönelmiş haldeyken frene basılır ve araç viraj içinde arkadan kayana kadar ayak frende kalır.kayma hareketi başladıktan sonra gaz ve direksiyon ile araç kontrol edilir.gereğinden fazla hızlı girilen virajlarda araç önden kayacaktır,bu yüzden viraja girerken hızı ayarlamak çok önemlidir.önden kayma durumunda pilot araca yön verme konrolünü kaybeder ve araç viraj dışına doğru kayar.

Drift için gerekli ayarlar

Drift de kullanacağımız otomobilin, kilosuna göre yeterince güçlü ve arkadan itiş olduğunu varsaysak bile yinde bazı özel ayarlamalar yapmanız gerekecektir. Özellikle drift sırasında otomobilin yoldan çıkmasıyla yola tutunması arasında bir çizgiye sahip olmasının otomobilin gücünün yere belli bir düzen içinde aktarılmasını gerektirdiğini unutmayalım.

Bu bölümde drift için gerekli olan temel 3 unsur kamber açılarının ayarlanması , kilitli diferansiyel ve yay-lastik kombinasyonlarıdır.

Kilitli diferansiyel

Kilitli diferansiyel (limited slip differantial)bir teker patinaja kaldığında gücü diğer tekere de veren mekanik yada elektronik bir sistemdir.amacı gücü lastiklere dağıtarak aracın yere tutunmasını sağlamaktır.kilitli diferansiyel drift de kontrolün ve sürekliliğin anahtarıdır.kilitli diferansiyel arka lastiklerin devamlı dönmesini ve aracın kıçının viraj dışına doğru atılmasını sağlar. Kilitsiz bir otomobilde lastiklerden biri patinaja kalacak diğeri ise güç alamadığı için itiş sağlayamayacaktır.bu yüzünde kaymayı uzun süre tutamayacaktır. Kilitli diferansiyelin şekli yandaki gibidir.

Amortisör ve yay

Spor amaçlı amortisörler ve yaylar burda işimizi görmektedir.bu amortisör ve yaylar otomobilin yana yatmasını azaltarak yük transferini en aza indirir.ayrıca otomobil alçalacağı için ağırlık merkezide yere yakınlaşır ve tutunma artar.bunlar otomobili kontrolde kolaylık sağlayacaktır.



öyle erhan

  • İleti: 486
Ynt: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« Yanıtla #1 : Şubat 08, 2007, 01:45:13 ÖS »
teşekürler bu gün bayağı bilgilendirdin bizi....

vtec-26

  • İleti: 811
Ynt: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« Yanıtla #2 : Şubat 08, 2007, 05:32:58 ÖS »
gerçekten çok teşekür ederim böyle şeyleri okudukca bende merak salmaya başlıyorum  bu arada "roll-bar yada roll-cage" ne anlama geliyor acaba

Maverick

  • Ziyaretçi
Ynt: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« Yanıtla #3 : Şubat 08, 2007, 06:09:58 ÖS »
roll-bar bıldıgım kadarıyla cabrıo otomobıllere koltukların arkasına konulan tek parça bar,özellikle takla atmalarda ve ters olarak dşme durumlarında içini korumaya yönelik,roll-cage ise araçların içine konulan çelik yada daha başka komposit malzemelerden oluşan bir kafes sistemi.

Maverick

  • Ziyaretçi
Ynt: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« Yanıtla #4 : Şubat 08, 2007, 06:14:47 ÖS »
Roll-cage



Roll-bar


VTEC

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 4899
    • http://www.teamhondaturkey.com
Ynt: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« Yanıtla #5 : Şubat 08, 2007, 06:33:02 ÖS »
teşekkürler aydınlatıcı bilgiler için

vtec-26

  • İleti: 811
Ynt: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« Yanıtla #6 : Şubat 08, 2007, 10:25:40 ÖS »
maverick teşekürler abi

VTEC

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 4899
    • http://www.teamhondaturkey.com
Ynt: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« Yanıtla #7 : Nisan 20, 2007, 05:01:15 ÖÖ »

TEMEL DRİFT TEKNİKLERİ
 
   
EL FRENİ ( E-Brake Drift)

Bu en temel tekniktir.Viraja giriş esnasında debriyaja basılır ,aracın hızı ayarlandıktan sonra el freni çekilir,arkadan kaymanın başlamasıyla birlikte gaz veriler ayak debriyajdan çekilir ve kaymakta olan arka kısım gaz ve kontra ile kontrol edilir.
Not: Drift sırasında ideal viraj çizgisi kaçmış ise bu teknik ile yeniden kontrol sağlanabilir.

VİTES İLE LASTİKLERİ KİLİTLEME (Shift Lock)

Viraja yaklaşırken vites heel and toe tekniği ile küçültülür.Aracın burnu viraj içine doğru çevrilir.Debiyaj hızlıca bırakılarak arka lastiklerin kilitlenmesi sağlanır,bu şekilde aracın kuyruğu kaymaya başlar.Ardından gaz verilerek bu kayma hareketi devam ettirilir.Bu teknik el freni çekemeye benzetilebilir.
Not:Aracın güç aktarım organlarını en az yoran tekniktir.

GÜÇ İLE (Power Over)

Virajın merkezine (apex) yaklaşıldığında dip gaz vererek aracın arkasının kayması sağlanır.Bundan sonra gaz ve direksiyon ile araç kontrol edilir.Bu teknik için güçlü çekişe sahip otomobiller gerekmektedir.


SAVURMA (FEINT)

Araç viraja girmeye yakınken önce virajın aksi tarafına doğru yönlendirilir yani kontra verilir. Daha sonra oluşan sekme etkisi ( ağırlık transferi )ile birlikte araç viraj yönüne çevrilir.Bu şekilde arkadan kaymaya başlayan araç gaz ve kontra ile kontrol edilir.

DEBRİYAJ TOKATLAMAK (Clutch Kick)

Aracın güçten düştüğü durumlarda gerekli gücü alabilmek için deviri yükseltip debriyajı bir anda bırakma suretiyle patinaj sağlamak için kullanılır.Bir drift tekniğinde çok diğer tekniklere yardımcı olacak bir kullanıcı bilgisidir.


LİMİT FREN (Braking)

Bu teknikde viraja girmeden önce dreksiyon viraj içine yönelmiş haldeyken frene basılır ve araç viraj içinde arkadan kayana kadar ayak frende kalır.Kayma hareketi başladıktan sonra gaz ve direksiyon ile araç kontrol edilir.Gereğinden fazla hızlı girilen virajlarda araç önden kayacaktır,bu yüzden viraja girerken hızı ayarlamak çok önemlidir
 


be-genc

  • İleti: 380
Ynt: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« Yanıtla #8 : Nisan 01, 2008, 03:40:11 ÖS »
Teşekkürler Bilgiler İçin

burak reis

  • Ziyaretçi
Ynt: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« Yanıtla #9 : Nisan 02, 2008, 08:25:08 ÖÖ »
paylaşım için tşk...

vtec05

  • İleti: 550
Ynt: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« Yanıtla #10 : Aralık 08, 2010, 01:18:59 ÖS »
paylaşım çok güzel bilgilendirdiğin için saol abi...:D

scarface

  • İleti: 601
Ynt: Bilinmeyen bazı terimler Drag & Drift
« Yanıtla #11 : Aralık 08, 2010, 03:12:39 ÖS »
güzel paylaşım A+++