Gönderen Konu: Türkiye'nin sigara gerçeği  (Okunma sayısı 2221 defa)

HONDA

  • Ziyaretçi
Türkiye'nin sigara gerçeği
« : Aralık 06, 2005, 03:30:08 ÖS »
Türkiye Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Esra Uzaslan, Türkiye’de günde 200-250 kişinin sigaradan kaynaklanan nedenlerle öldüğünü belirtti.

Türkiye’de sigara içen 17 milyon kişinin günde 40 milyon doları, yılda ise yaklaşık 15 milyar doları sigaraya verdiklerini belirten Esra Uzaslan, “sigaraya başlama yaşı 12’ye kadar düştüğü Türkiye’de eğitim düzeyi arttıkça sigara alışkanlığı da artmaktadır” dedi.

Türkiye Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Esra Uzaslan, Türkiye Toraks Derneği’nin, 3-4 Aralık tarihlerinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oditoryumu’nda gerçekleştireceği “Tütün ve Kontrolü” konulu sempozyumun tanıtımı için basın toplantısı yaptı.

Dünyada 1.3 milyar kişinin sigara içtiğini ve her yıl 4.9 milyon kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Uzaslan, sigara içenlerin yüzde 15’inin gelişmiş, yüzde 85’inin de gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını bildirdi.

Türkiye’nin tütün üreten, ihraç-ithal eden ve tüketen bir ülke olduğunu anımsatan Uzaslan, ülkede erişkin nüfusun yüzde 51’inin sigara içtiğini ve sigara içme yaşının 12’ye kadar indiğini anlattı.

“DENEYEN 4 KİŞİDEN 3’Ü TİRYAKİ OLUYOR”
Türkiye’de tütün kullanımının toplumun her kesiminde yaygın olduğunu ifade eden Uzaslan, “Türkiye’de sigara salgını var” dedi. Sigaraya başlama nedenlerini, “akran etkisi, ulaşılabilirlik, rol modeller, görsel basın, film, klip, gizli reklam ve promosyonlar” olarak sıralayan Esra Uzaslan, sigarayı bir kez deneyen 4 kişinin 3’ünün sigara tiryakisi olduğuna işaret etti.

Fiyatının ucuz olması, tane ile satılması, gençlerin aile ve arkadaş ortamından rahatça edinebilmelerinin sigara tüketiminde etkili olduğunu kaydeden Uzaslan, kırsal alandaki kadınlar arasında sigara içiminin çok az olduğunu ancak kentlerde kadınların sigara içim oranının yükseldiğini, hatta eğitimli ve kültürlü kadınlar arasında sigara içme alışkanlığının arttığını söyledi.

Uzaslan, Türkiye’nin 1990-1999 yılları arasında Bulgaristan ve Pakistan’dan sonra sigara tüketiminin en fazla arttığı üçüncü ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin dünya tütününün yüzde 4’ünü ürettiğini bildirdi.

Kapalı mekanlarda sigara içilmesine devam edilmesinin büyük bir sorun olduğunu anlatan Uzaslan, pasif içicilerin kanser olma riskinin de çok yüksek olduğunu söyledi. Türkiye’nin Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’ni imzaladığını, sigara ile ilgili kanunun da iyi hükümler içerdiğini anlatan Uzaslan, ancak kanunun uygulanmasının yeterli olmadığını kaydetti.

“ÖLÜMLER 6 KAT ARTTI”
Tütün endüstrisinin sigarayı popüler kültürün bir parçası haline getirmek için filmleri, televizyonu, müzikleri ve interneti araç olarak kullandığını dile getiren Uzaslan, şöyle devam etti:
“Ülkemizde sigara içen 17 milyon kişi günde 40 milyon doları, yılda ise yaklaşık 15 milyar doları sigaraya vermektedir. Bu, 17 milyon kişinin 4 milyonu hayatından 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek ölecektir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigarayabağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle ülkemize verdiği yıllık ekonomik zarar ise 2.7 milyar dolardır. Sigara yetişkin kişileri erken yaşta verimli çağlarında öldürerek de ülke ekonomisine zarar vermektedir. Türkiye’de 3 milyon KOAH hastası bulunmaktadır. Her yıl 50 bin yeni akciğer kanseri olgusu ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de 1965-1997 yılları arasında sigara içimi ile ilgili hastalıklardan ölümler 6 kat artmıştır. Pnömoni, astım, tüberküloz hastalıklarının artışı ve alevlenmelerinde de sigara rol oynar. Ülkemizde sigaranın oluşturduğu 24 hastalığın tanı ve tedavi maliyeti bir milyar dolar olarak hesaplanmaktadır.”

“HER GÜN BİR UÇAK DÜŞÜYOR”
Türkiye’de günde 200-250 kişinin sigara ve ona bağlı nedenlerden öldüğünü belirten Uzaslan, “Bir uçağın 250 kişi taşıdığını varsayalım. Türkiye’de her gün sigara nedeniyle bir uçak düşüyor ve insanlar ölüyor. Böyle bir haber gazetelerde günlerce yer alırdı. Ama sigara nedenli ölümler bu kadar yer almıyor” diye konuştu.

Sigara ile mücadelede kalıcı çözümün ancak geniş kapsamlı ulusal tütün kontrol stratejilerinin geliştirilmesi ve program halini alarak sürekliliğinin sağlanması ile olabileceğini anlatan Uzaslan, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Ulusal Tütün Kontrol Programı’nı bir an önce uygulamaya geçirmesini istedi.

Uzaslan, 2 gün sürecek sempozyumda, sigara ve zararları, sigarayı bırakma yöntemleri, ulusal olarak yapılması gerekenler konularında görüş alışverişinde bulunulacağını anlattı.

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Sabri Uçan da, Türkiye’de son 10 yılda sigara tüketiminin yüzde 50 arttığını belirterek, “Sigara, tüm kanserlerin yüzde 70’inin, akciğer kanserlerinin yüzde 90’ının teknedeni. Sigara içmeyen kadınlar da kocalarının dumanlarından etkilenip hastalanıyorlar” dedi.

Uçan, sigaranın öldürdüğü bilinerek satılan tek ürün olduğunu kaydetti.



VTI

  • Ziyaretçi
Türkiye'nin sigara gerçeği
« Yanıtla #1 : Aralık 07, 2005, 06:51:44 ÖÖ »
5 sene önce bıraktım

allah  bırakmayanlarada nasip etsin

EROLL

  • Ziyaretçi
Türkiye'nin sigara gerçeği
« Yanıtla #2 : Aralık 07, 2005, 09:10:17 ÖÖ »
aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

HONDA

  • Ziyaretçi
Türkiye'nin sigara gerçeği
« Yanıtla #3 : Aralık 07, 2005, 10:33:36 ÖÖ »
Ben yine bıraktım ama bir türlü kurtulamadım. 6 ay içip 6 ay bırakıyorum
doktorlar bunun daha da zararlı olacağını bünyenin buna uyum sağlamak
ta zorlanacağını söylüyorlar. Bayramdan sonra yine bıraktım bakalım son
durum ne olacak.  :-)  

Alıntı
5 sene önce bıraktım

allah bırakmayanlarada nasip etsin


Tavsiylere hayır demem 5 sene iyi bir zaman ne önerirsin bana ve benim
gibi zorluk çekenlere.

VTI

  • Ziyaretçi
Türkiye'nin sigara gerçeği
« Yanıtla #4 : Aralık 07, 2005, 12:47:54 ÖS »
sigara içerken düşün
neden bu küçücük şey sana hükmediyo neden karşı koyamıyosun
nefret et iraden güçlensin
kendin istemekle olmuyo sadece

ya da hade len olur mu öle şey de
içmeye dewam et ;)

EROLL

  • Ziyaretçi
Türkiye'nin sigara gerçeği
« Yanıtla #5 : Aralık 07, 2005, 01:06:53 ÖS »
ölecez hepimiz ölecez bu sigaradan..murat hatırlıyormusun muhabbeti sıgara ile ilgili geçen sene :lol:  :lol:   bana ne kadar caba harcamıştın ama ben aynı b.k  devam halaa

HONDA

  • Ziyaretçi
Türkiye'nin sigara gerçeği
« Yanıtla #6 : Aralık 07, 2005, 01:46:03 ÖS »
Alıntı
sigara içerken düşün
neden bu küçücük şey sana hükmediyo neden karşı koyamıyosun
nefret et iraden güçlensin
kendin istemekle olmuyo sadece

ya da hade len olur mu öle şey de
içmeye dewam et


 :-D  Yok artık hade len demicem.

VTI

  • Ziyaretçi
Türkiye'nin sigara gerçeği
« Yanıtla #7 : Aralık 07, 2005, 01:54:01 ÖS »
hakkaten söledim ama
içerken düşün neyi içine çektiğini ve neden böle bir mecburiyetin olduğunu

cvp bulamıyacaksın çünkü yok
o halde neden içiyorsun ve sigaraya vereceğin parayla bir şeyler planla örneğin küçük yeğen kuzenlerine oyuncak al ne bilim yap bişiler
bu tür yaklaşımlar ile sonuç alabilirsin die düşünüyorum

kolay gelsin

HONDA

  • Ziyaretçi
Türkiye'nin sigara gerçeği
« Yanıtla #8 : Aralık 07, 2005, 02:57:59 ÖS »
Saol valla iyi oldu bunlar.
Bu kez iddialıyım yani.  :-)

VTI

  • Ziyaretçi
Türkiye'nin sigara gerçeği
« Yanıtla #9 : Aralık 07, 2005, 03:25:12 ÖS »
Alıntı yapılan: "EROLL"
ölecez hepimiz ölecez bu sigaradan..murat hatırlıyormusun muhabbeti sıgara ile ilgili geçen sene :lol:  :lol:   bana ne kadar caba harcamıştın ama ben aynı b.k  devam halaa



senin olayın farklı ama tam bırakacaktın evlendin :D :D

hazırlıklar falan stres bilmemne  
şimdi yeniden dene ;)