Gönderen Konu: yeni yasa....  (Okunma sayısı 2009 defa)

2834

  • İleti: 62
yeni yasa....
« : Nisan 30, 2010, 06:43:51 ÖS »
Arkadaşlar tam olarak bilemiyorum ama anladığım kadarıyla hangi şehirden araba alırsak alalım yaşadığımız şehrin plakasını alamıyomuşuz en azından haberlerde bir kanalda böyle bir açıklama yapıldı ve plakalar araba hurdaya ayrılana kadar plaka arabada kalacak deniyor.Bu konuda ne düşünüyorsunuz...?



mali

  • İleti: 8034
Ynt: yeni yasa....
« Yanıtla #1 : Nisan 30, 2010, 07:16:52 ÖS »
ilk başta plakalar arabada sabit kalyacaktı
şimdi kişilerde sabit kalacak :)
yani herkese sabit plaka verecekler o plaka hangi arabaya binerse binsin o kişiye ait olacak
ölene kadar kalacak
şuan plaka değiştirmek için arabayı satıp ikamet değiştirip tekrar almak gerekiyor
yani çok uzun iş
başka yol bilen varsa banada söyleyin

2834

  • İleti: 62
Ynt: yeni yasa....
« Yanıtla #2 : Nisan 30, 2010, 07:46:58 ÖS »
işte bende sizin dediğiniz gibi biliyordumda ilk başta az önce akşam haberlerıni izlerken bir kanalda benim dediğim gibi dendi bende şaşırdım doğal olarak buraya yazayım dedım :D

ursus

  • İleti: 681
Ynt: yeni yasa....
« Yanıtla #3 : Nisan 30, 2010, 09:45:08 ÖS »
haydeee

Mahir TÜRKMEN

  • İleti: 5958
Ynt: yeni yasa....
« Yanıtla #4 : Mayıs 01, 2010, 09:51:30 ÖÖ »
Alt yazıda kesin yazı gecti bi yarım saat once kişide sabit kalacak plaka ..

2834

  • İleti: 62
Ynt: yeni yasa....
« Yanıtla #5 : Mayıs 01, 2010, 11:14:31 ÖÖ »
1 Mayıs itibariyle trafik tescil işlemlerinde yeni dönem başlıyor...

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 81 ilin emniyet müdürlüğüne gönderdiği genelgeyle, 1 Mayıs'ta trafik tescil işlemlerinde yeni dönem başlıyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 1 Mayıs itibariyle yürürlüğe girecek uygulamayla mevcut tescilli araçlar plaka numaraları ile ilk defa tescil edilecek araçlara verilecek plaka numaraları, bazı haller dışında hurdaya ayrılıncaya kadar değiştirilemeyecek.
Tescil plaka numaralar, sadece can ve mal güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde ve araç sahibinin yazılı müracaatına bağlı olarak, ikamet ettiği yerin mülki amirinin talebi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile değiştirilebilecek.

 

 SATIŞ VE DEVİR İŞLEMİNİ NOTERLER YAPACAK
 
Genelgeye göre yeni dönemde, satış veya devir işlemleri noterlerce yapılacak.
Satış veya devir işlemi yevmiye tarihi ve numarası ile birlikte, siciline işlenmek üzere noter tarafından elektronik sistemle Emniyet Genel Müdürlüğü bilgi sistemine iletilecek.
Elektronik sistemle temin edilen satış veya devir işlemleri ile birlikte araç tescil bilgileri de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından elektronik sistem üzerinden Maliye Bakanlığı'na iletilecek.
 
Bildirimlerin elektronik sistemle gönderilmesine ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı arasındaki sistem oluşturuluncaya kadar, noter tarafından üç iş günü içerisinde Maliye Bakanlığına veya ilgili vergi dairesine bildirimde bulunulacak.
Yapılan satış veya devir işlemi üzerine ilgili noter tarafından, yeni malik adına bir ay süreyle geçerli ''Tescile İlişkin Geçici Belge'' adıyla iki suret olarak düzenlenecek, belgeler noterce onaylandıktan sonra, bir sureti araç sahibine verilecek, bir sureti ise satış sözleşmesi ve diğer belgelerle birlikte noterde muhafaza edilecek.
Aracın alıcısı adına düzenlenecek olan araç tescil belgesi ile gerekmesi halinde motorlu araç trafik belgesi ücreti, satış veya devir esnasında noter tarafından tahsil edilecek ve tahsil bilgisi elektronik sistemle Emniyet Genel Müdürlüğü'ne iletilecek.
Noterde işlemleri tamamlananların tescil belgeleri vatandaşların istemesi durumunda 15 gün içerisinde trafik tescil büroları tarafından elden teslim edilecek.
Bu süre içerisinde elden teslim alınmayan araç tescil belgeleri, 16. gün gönderi ücreti teslimat sırasında araç sahibince ödenmek üzere, araç sahibinin ikamet adresine postayla gönderilecek
 
BELGELER KAYBOLURSA DURUM TRAFİK TESCİL BÜROLARINA BİLDİRİLECEK
 
Tescilli araçların her çeşit satış ve devirleri, araç sahibi adına düzenlenmiş araç tescil belgesi veya geçerlilik süresi bitmemiş olması şartıyla tescile ilişkin geçici belge, bu belgelerin zayi olduğunun anlaşılması halinde ise trafik tescil bilgisayar kayıtları esas alınarak yapılacak.
 
Satış sırasında araç sahibi adına düzenlenmiş araç tescil belgesinin zayi olduğunun beyan edilmesi ve zayi bilgisinin trafik tescil bilgisayar kayıtlarında görülmemesi halinde, araç sahibi trafik tescil kuruluşlarına yönlendirilecek, zayi bilgisi tescil kuruluşunca bilgisayar kayıtlarına eklendikten sonra aracın satış veya devir işlemi noter tarafından yapılacak.
Genelgeye göre, satış veya devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası borcu bulunup bulunmadığı ile araç üzerinde satış veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunup bulunmadığı Emniyet Genel Müdürlüğü bilgisayar sistemi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi sisteminden kontrol edilecek, borç veya kısıtlayıcı şerh bulunmadığının anlaşılması halinde aracın satış veya devir işlemi yapılabilecek.

ALINTIDIR.....