Gönderen Konu: Telsim İngiliz forması giydi  (Okunma sayısı 1344 defa)

HONDA

  • Ziyaretçi
Telsim İngiliz forması giydi
« : Aralık 14, 2005, 05:30:45 ÖS »
Uzan Grubu’nun borçları nedeniyle TMSF’ye devredilen Telsim için en yüksek teklifi 4 milyar 550 milyon dolarla İngiliz GSM operatörü Vodafone verdi. İhaledeki en yüksek ikinci teklif ise 4 milyar 530 milyon dolarla Kuveytli MTC’den geldi. 2.8 milyar dolar muhammen bedelli şirketin ihalesine, İngiltere’den Vodafone, Mısır’dan Orascom, Rusya’dan Sistema, Kuveyt’ten MTC, Dubai’den Etisalat ve Uluslararası Yatırım ve Telekomünikasyon katıldı.

İhalede kapalı zarfla en yüksek teklifi

4 milyar 350 milyon dolarla Vodafone verdi. Etisalat 2 milyar 510 milyon dolar, Sistema da 2 milyar 850 milyon dolarlık teklifiyle ihale sürecinden elendi. Açık artırmaya Vodafone, Orascom, MTC ve Uluslararası Yatırım ve Telekomünikasyon (Emaar) kaldı. MTC ve Vodafone arasında geçen açık artırmayı 4 milyar 550 milyon dolarla İngiliz şirket kazandı.

TMSF Başkan Yardımcısı Mehmet Çalışkan, ihale sonuçlarının Fon Kurulu onayına sunulacağını ve ikinci MTC Telekomünikasyon’un da 4,53 milyar dolarlık teklifiyle ihale sürecinin sonuna kadar bağlı olduğunu açıkladı.

TMSF İLE ABONESİ ARTTI



Türkiye’nin ikinci büyük GSM operatörü Telsim, 2023’e kadar geçerli GSM lisansı ile 1994’ten beri hizmet veriyor. Şirketin geçen yıl 700 milyon dolar civarında olan cirosunun, bu yıl 1 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.


Telsim, 9 milyon 700 bin abonesiyle yüzde 25 pazar payına sahip. Telsim’in TMSF’ye devrolmadan önce 4 milyon 950 bin olan abone sayısı 20 ayda yüzde 100’e yakın bir oranda büyüdü.

MOTOROLA’YA 910 MİLYON DOLAR

Telsim satışından Motorola ve Nokia da pay alacak. Motorola 2.5 milyar doları aşan bedelin yüzde 20’sine denk gelen 410 milyon doları alacak. Daha önce aldığı 500 milyon dolar da eklenince Motorola’ya gidecek rakam 910 milyon dolara çıkıyor. Nokia ise toplam bedelin yüzde 7.5’ine denk gelen 341 milyon 250 bin dolarlık tutar alacak.

3.3 MİLYAR DOLAR

Telsim Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Tunç, Motorola ve Nokia ödemeleri dışında Telsim’in satışından elde edilen 4 milyar 550 milyon dolarlık rakamda Türkiye’ye kalan paranın 3 milyar 298 milyon dolar olacağını belirtti.

Teklif yok ama mola çok


Telekom’da Oger Telecom ile finale kalan Dubaili Etisalat’ın en düşük hatta muhammen bedelin altında (2 milyar 510 milyon dolar) fiyat vererek elenmesi herkesi şaşırttı.


Yedi firmanın tekliflerinin içine koyulduğu şeffaf kutu iki görevli tarafından elektrikli testereyle zahmetli bir şekilde kesilerek açıldı.


İhale başlar başlamaz Kuveyt sermayeli MTC Telekomünikasyon, 5 dakika mola aldı.

BİR TÜRLÜ BAŞLAYAMADI


Tekrar ihaleye geçildi ama başlamadan bu kez ihale boyunca hiç teklif vermeyecek olan Orascom, ilk 5 dakikalık molasını istedi.


İhaleyi yöneten Mehmet Çalışkan, “ihale kaldığı yerden başlıyor” diyeceğine, “başladığı yerden devam ediyor” diyerek ihalenin hâlâ başlayamadığını dil sürçmesiyle söyledi.


Yine derin bir sessizlik yaşandı. Herkes ihalenin devam etmeyeceğini ve kapalı zarfta Vodafone’nın verdiği 4 milyar 350 milyon dolara işin bittiğini düşündü.


Ve ilk 20 milyon dolarlık artırma MTC Telekomünikasyon’dan geldi: 4 milyar 370 milyon dolar.


Vodafone’dan yanıt gecikmedi: 4 milyar 390 milyon dolar.


Bu kez ihale boyunca hiç teklif vermeyen Dubaili Uluslararası Yatırım mola istedi. Bu üçüncü molaydı.


Bir artırma 4 milyar 410 milyon dolar ile MTC’den geldi.


Orascom yine teklif vermedi ikinci molayı aldı.


Ardından 4 milyar 430 milyon dolar Vodafone bayrak kaldırdı. Ve iki firma arasında katılım başladı.

PR’CI ENFLASYONU


İhaleyi yöneten görevlinin “İhale ediyorum, et.. et... et.. (ettim demeden önce zaman tanımak için birkaç kez tekrarladı) demesi esnasında bayrak kalktı. Salondakiler hep ihale edildiğini sandı. Heyecan giderek arttı.


Salonda tam bir PR görevlisi (Halkla İlişkiler) enflasyonu yaşandı. Mevcutlara ihaleye giren firmaların PR’cıları da eklenince salon doldu taştı.

ANINDA SALON AYARLANDI


İhale sonuçlanır sonuçlanmaz, toplantının yapıldığı Swissotel’de Vodafone’nun basın toplantısı için bir salonun gösterilmesi akıllara, Vodafone’nun ihaleyi kazanacağından emin olduğu kuşkusu yarattı.


Fakat öğrendiğimiz kadarıyla akabinde basın toplantısı odası tutulmuştu. Fakat o saatte Swissotel’de boş bir salon olması ilginçti.


Vodafone Türkçe olarak bir basın açıklaması yaptı. Ve sözcü o metin dışına çıkmadı, soru yanıtlamadı.

Piyasa değeri 80 milyar euro

Vodafone Group Plc şirketi, mobil telefon işletmeciliği alanında dünyanın en büyük şirketi olarak biliniyor. Telsim ihalesini kazanan Vodafone, 80 milyar euro yıllık ciro ve eylül ayı itibarıyla 171 milyon aboneyle dünyanın önde gelen GSM şebekesi. Vodafone’un piyasa değeri de kasım itibarıyla 80 milyar euro olarak hesaplanıyor. Vodafone İngiliz Manchester United takımının ana sponsorluğunu ve Formula 1’de Ferrari takım sponsorluğu yapıyor. 27 ülkede iştiraki, 15 ülkede ortaklığı olan Vodafone 41 ülkede faaliyette.

VODAFONE NE YAPACAK?

Türkiye çok cazip

Vodafone Başkan Yardımcılarından Ben Padovan, Türk müşterilere mükemmel bir altyapı yatırımı ve tecrübelerini sunacaklarını söyledi. Türk GSM piyasasının Vodafane için cazip bir piyasa olduğunu belirten Padovan, uzun vadeli bir vizyona sahip olduklarını, Türk tüketicisine ve iş hayatına değerli katkıda bulunabileceklerini vurguladı.

Ciddi yatırıma girecek

Vodafone’un Satın Almalar ve Birleşmelerden Sorumlu Grup Direktörü Andre Sokol, üstün şebeke performansı ve geliştirilmiş müşteri hizmetleri sunabilmek için Telsim’in altyapısına ciddi yatırımlar yapmayı planladıklarını bildirdi. İhalenin ardından konuşan Sokol, Türk piyasasının hızlı gelişen ekonomisiyle oldukça heyecan verici bir piyasa olduğunu, bir mobil operatörün Türk tüketicilerine dünya standartlarında hizmet vermesi için fırsat teşkil ettiğini söyledi.



ALG

  • İleti: 6375
    • THT
Telsim İngiliz forması giydi
« Yanıtla #1 : Aralık 15, 2005, 01:20:10 ÖÖ »
hic hos diil abi bu gelismeler..bu kadar yabancı sermaye girisnin sonu pek hayırlı olmayacak

HONDA

  • Ziyaretçi
Telsim İngiliz forması giydi
« Yanıtla #2 : Aralık 16, 2005, 10:13:23 ÖÖ »
Avrupalılaşıyoruz abi.  :-D