Gönderen Konu: Taşıt vergisindeki komedi  (Okunma sayısı 1905 defa)

ALG

  • İleti: 6375
    • THT
Taşıt vergisindeki komedi
« : Ağustos 10, 2006, 11:55:54 ÖÖ »
Taşıt vergisindeki komedi


BİZ "komedi" dedik ama siz "dram" da diyebilirsiniz...

Olay, 10 milyonun üzerinde vatandaşı yakından ilgilendiriyor.

Örneğin 65 bin YTL değerindeki otomobilin vergisi de, 650 bin YTL değerindeki otomobilin vergisi de aynı yani 6 bin 715 YTL...

Olacak iş mi?

Oluyor efendim. Burası Türkiye... Köşede gördüğünüz tablo ilk kez yayınlanıyor. Merak ediyorsanız, bu tabloya dikkatle bakın;

- Satış fiyatı 64 bin 600 YTL olan bir yaşındaki otomobil için, 6 bin 715 YTL yani değerinin yüzde 10.39’u kadar motorlu taşıtlar vergisi ödeniyor.

- Satış fiyatı 660 bin 800 YTL olan bir yaşında ve aynı silindir hacmindeki otomobil için de 6 bin 715 YTL yani değerinin yüzde 1.02’si kadar, motorlu taşıtlar vergisi ödeniyor.

Komedi mi dersiniz yoksa dram mı dersiniz, ne derseniz deyin, gerçek durum bu!..

BİR YANLIŞLIK VAR

Anayasamızın 73. maddesine göre, herkes "mali gücüne göre" vergi ödemekle yükümlü...

Peki... Bu nasıl bir güçtür ki 65 bin YTL değerindeki otomobille 660 bin YTL değerindeki otomobil birbirinin aynı kabul ediliyor? Böyle olunca da her iki araçtan aynı tutarda vergi alınıyor!..

Bu işte, ciddi bir yanlışlık var...

Tabloyu inceleyin, diğer otomobillerde de benzeri çelişkiler var.

örnek bir şahıs silindir hacmi 1800 cm3, satış fiyatı da 19 bin YTL olan otomobili için 854 YTL motorlu taşıtlar vergisi ödediğini, komşusunun da aynı silindir hacminde, 175 bin YTL’lik otomobili için 854 YTL MTV ödeyeceğini belirtiyor. Ardından soruyor; "Otomobillerin değeri arasında 9 kat fark var ama vergisi aynı. Bu nasıl vergi adaleti?"

Hadi bakalım, verin cevabını; bu nasıl vergi adaleti?

Yabancı ülkelere bakıyoruz; kişi başına düşen gelir Türkiye’nin 5-10 katı... Alınan motorlu taşıtlar vergisine bakıyoruz, Türkiye’de alınanın beşte biri ya da onda biri kadar. Hatta İngiltere’de Türkiye’dekinin 20’de biri kadar!..

Bu işte ciddi bir yanlışlık hatta birden fazla yanlışlık var.

kaynak:hurriyet



Güven

  • İleti: 1815
Ynt: Taşıt vergisindeki komedi
« Yanıtla #1 : Ağustos 10, 2006, 01:38:45 ÖS »
Kanka yurdumda komedi tükenmez

aSil

  • İleti: 989
Ynt: Taşıt vergisindeki komedi
« Yanıtla #2 : Ağustos 10, 2006, 03:20:35 ÖS »
Oof of  ](*,)

sürüngen

  • İleti: 821
Ynt: Taşıt vergisindeki komedi
« Yanıtla #3 : Ağustos 10, 2006, 05:05:27 ÖS »
bu tablo vatandaşla yönetim arasındaki cinsel ilişkinin resmi belgesidir başka bişey diil ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

ALG

  • İleti: 6375
    • THT
Ynt: Taşıt vergisindeki komedi
« Yanıtla #4 : Ağustos 10, 2006, 05:06:50 ÖS »
bu memleketin hali nolcak diycemde çok klişe bir ah-vahh olacak..
yazık bu memleketin insanına, dunyada bizim kadar vergi ödeyen bir millet varmı yaa..en tuhafıda tepkisizliğimiz, cebimizden tüm paramızı alsalar yinede sesimiz çıkmayacak..ne laylaylom millet olduk biz böyle  ](*,)

VTEC

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 4899
    • http://www.teamhondaturkey.com
Ynt: Taşıt vergisindeki komedi
« Yanıtla #5 : Ağustos 10, 2006, 10:43:16 ÖS »
 ;D

ALG

  • İleti: 6375
    • THT
Ynt: Taşıt vergisindeki komedi
« Yanıtla #6 : Ağustos 11, 2006, 01:56:02 ÖS »
tam bizlik bir yazı...

Laf çok icraat yok

Japonlardan sonra ülke sorunlarına en az ilgi gösteren millet Türkler. Ülke sorunlarına en fazla ilgi gösteren halk ise Danimarkalılar.

İspanya’nın en büyük bankalarından BBVA’ya bağlı uluslararası bir araştırma kuruluşunun 13 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkler, Japonlardan sonra yerel ve ülke çapındaki sorunlara en az ilgi gösteren millet. Türk halkı ülke sonularını ve siyaset konuşmayı sevmesine rağmen, demokratik tepkisini ortaya koyma konusunda diğer ülkelerin çok gerisinde kaldı.

"Vatandaşlar ülke ve yerel sorunlara nasıl tepki veriyor?" başlıklı araştırmada, ABD, Almanya, Rusya, Japonya,Türkiye, Şili, Fransa, İsrail, Meksika, İngiltere, Danimarka, İtalya ve İspanya’da 20 bin kişinin görüşü alındı. Araştırma sonuçlarına göre Türklerin yüzde 62’si ülke sorunlarıyla yakından ilgilenmeyi tercih ediyor. Japonların yüzde 52’de kaldığı araştırmada ülke sorunlarına en fazla ilgi gösteren halk ise yüzde 79 ile Danimarkalılar oldu.

KONUŞMAYI SEVİYORUZ AMA...

Her 10 Türkten 6.2’si ülke sorunlarını yakından takip etse de iş demokratik haklarını talep etme ve tepki göstermeye gelince Türkler sınıfta kalıyor. Araştırmaya göre Türkler sorunlar karşısında demokratik talepleri için sokağa çıkmaktansa kendi kendine söylenmeyi veya medya aracılığı ile olayları takip etmeyi tercih ediyor. Türklerin son bir yıl içinde sadece yüzde 3.2’si protesto gösterisine katılırken, büyük bir çoğunluğu evde kalmayı yeğledi. Gösteri yapmayı en çok sevenler ise yüzde 34 ile İspanyollar oldu.

İMZA DA TOPLANAMIYOR

BBVA nın yaptığı araştırmada, Türklerin büyük bir çoğunluğunun demokratik bir hak olan imza toplamaya da sıcak bakmadığı ortaya çıktı. Ankete katılan Türklerin sadece yüzde 13.2’si herhangi bir konuda imza toplamaya yanaşabileceği yönünde görüş belirtti.

Araştırmaya göre Türklerin siyasi ve sosyal olaylara katılımı da diğer ülke halklarına göre çok geride. Türkler bu alanda 13 ülke arasında yüzde 28 oranla 9’uncu olurken, Japonya, Rusya, Meksika ve Şili’yi geride bıraktı. Ayrıca Türkler Meksikalılarla birlikte siyasi konularda tavır almada en fazla arkadaşlarına danışan milletlerin başında geliyor. Türklerin yüzde 59’u demokratik istemler karşısında nasıl davranacağı konusunda arkadaşı veya ailesine danışıyor.



eIgHt

  • İleti: 83
Ynt: Taşıt vergisindeki komedi
« Yanıtla #7 : Ağustos 12, 2006, 08:25:51 ÖÖ »
Özürlü gibi bişeyiz yani  :d

bad_nightmare

  • Ziyaretçi
Ynt: Taşıt vergisindeki komedi
« Yanıtla #8 : Ağustos 14, 2006, 08:10:11 ÖÖ »
abi her iki konuda da biz türklerin ne kadar koyun gibi güdülmeye alışıldığımızı gösteriyor.

gerçi tepki göstermeye kalksan yada protesto gösterisini kalkışsan insanı hemen terörist gibi görüp içeri atamya çalışıyorlar eee hal böyle oluncada halk ne yapsın? sanırım cevabı belli koyun gibi güdülmek

vergi konusunda da verginin vergisini ödeyen sanırım tabiri caiz ise tek enayiler biz oluyoruz.