Gönderen Konu: SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(  (Okunma sayısı 2818 defa)

HONDA

  • Ziyaretçi
SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(
« : Ocak 21, 2006, 01:52:57 ÖS »
SİGARADAKİ ZEHİRLER :

Aseton (Boya sökücü)
Nikotin (Böcek öldürücü)
Metanol (Roket yakıtı)
Karbon monoksit (Otomobillerin egzozlarından çıkan zehirli gaz)
Piren (Kanser yapıcı madde)
Dibenzakridin (Kanser yapıcı madde)
Hidrojen siyanür (Gaz odalarında insan öldürmek için kullanılır.)
Amonyak (Temizlik maddesi)
Toluidin (Kanser yapıcı madde)
Dretan (Kanser yapıcı madde)
Toluen (Endüstride çözücü olarak kullanılır.)
Arsenik (Fare zehiri)
Bütan (Çakmak gazı)
DDT (Haşarat öldürücü)
Fenol
Sigaranın filtresinde:
Naftalin
Kadmiyum (Akü yapımında kullanılan madde)
Polonyum-210 (Kanser yapıcı madde)
Sigarada bunlardan başka daha 4000 kadar zehir vardır.

Sigaranın en ölümcül Zehirleri :

Karbon monoksit : Karbon monoksit son derece zehirli bir gazdır. Gözle görülmez, kokmaz ve tadı yoktur. Fakat fazlası öldürücüdür. Arabaların egzos gazının içinde de çok miktarda bulunur. Karbon monoksit kana girdiği zaman, oksijenin yerini alır ve vücudun oksijen kaynağı kesilmiş olur. Karbon monoksit aynı zamanda gece görüşünü ve tepki süresini azaltır. Nikotinle beraber alındığında kalp hastalıklarına neden olur.

Nikotin : Tütün bitkisinde doğal olarak bulunur ve çok güçlü bir uyuşturucudur. Kokain ve Morfin kadar bağımlılık yapar. Nikotin direkt olarak beyin ve kaslara etki eder. Nikotin kan basıncını arttırır, kalbin daha çok çalışmasını sağlar, kan damarlarını gerginleştirir, vücut ısısını düşürür, ülserin gelişmesine yardımcı olur, midedeki salgıları etkisiz hale getirir. Nikotin Devlet kontrolünde satılır.
Katran : Kanserojen (kanser yapici) bir maddedir. Katran, sigara içenlerin parmaklarını, dişlerini ve ciğerlerini boyayan, sarı-kahverengi, yapışkan ve zehirli maddeye verilen addır. Yapısında kanser yapıcı bir çok madde bulunur.. Sigarada 16 mg. dan fazla katran bulundurulması yasaktır.Katran, akciğer kanseri, anfizem ve kronik bronsite neden olur.
Hidrojen Siyanür, Amonyak, Formaldehid : Sigarada bulunan bu maddeler, akciğerleri temizleyen küçük tüylere (cilia) zarar verir. Ciğerlerin temizleme mekanizması durunca, zehirler ciğerde ve solunum yollarında birikir, enfeksiyon ve hastalıklara neden olur. Amonyak aynı zamanda temizlik maddelerinde bulunur. Formaldehid ise morglarda, ölü insanların organlarını korumak amacıyla kullanılır.

Metaller : Sigarada yaklaşık 76 farklı metal bulunmuştur. Örn: arsenik, kadmiyum ve nikel.
Radyoaktif Maddeler : Sigarada bulunan radyoaktif maddeler kanser yapıcı maddelerdir. En çok bulunan radyoaktif maddeler : polonyum-210 ve potasyum-40 tır.


SİGARANIN BAŞLICA ZARARLARI :

1.KALP VE KAN DOLAŞIMI HASTALIKLARI
· Kalp Krizi
· Damar Tıkanması
· Gangren
Türk kardioloji derneğinin bu konudaki önerileri şöyle;
(Koroner Kalp Hastalığından Korunma ve Tedaviye İlişkin Ulusal Kılavuz)
SİGARA (ve TÜTÜN)
Sigara içmek kardiyovasküler ölümlerin yaklaşık üçte birinin nedenini oluşturur. Sigara bırakılmasının yeri KKH’nın (koroner kalp hastalığı) hem primer, hem sekonder önlenmesinde çok büyüktür: Miyokard infarktüsünden sonra sigara içmeye devam edenler ani ölüm bakımından yüksek risk altındadır. Sigara içenlerde sessiz iskemi oranı da yüksektir. Birlikte hiperkolesterolomi, hipertansiyon, diabet olan hastalarda risk katlanarak artmaktadır. Özellikle ülkemizde sigara KKH için en önemli risk faktörlerinden biri olmaya devam etmektedir.
Bu nedenle her yaşta sigaranın zararı konusunda toplumun eğitilmesi gerekir. Bu eğitim okullarda, medya aracılığıyla ve bizzat her hekimin hastasına vereceği eğitim ile olabilir. Hastanelerde, çalışma yerlerinde, ulaşım araçlarında ve kapalı yerlerde sigara yasağı getirilmelidir. Sigara vergisinin arttırılması da makuldur. Sigara reklamlarının yasaklanması yoluna gidilmelidir. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği yaparak orta öğretimde sigara içmenin zararlarına ilişkin derslerin konulması da sağlanmalıdır.
Miyokard infarktüsü geçirmiş hastaların büyük bir kısmının, hastaneden çıktıktan sonra da sigara içmeye devam etmesi acı bir gerçektir. Bu bakımdan Mİ’lü hasta daha koroner bakım ünitesinde yatarken ve her türlü telkine açıkken, doktorun hastayı sigaranın zararları konusunda eğitmeye başlaması gereklidir. "Sigara zararlıdır-içme" demek yerine tıbbi deliller ve bilimsel açıklamalarla hasta ikna edilmelidir.
Bu arada sigaranın azaltılması değil, tamamen bırakılması gerektiği vurgulanmalı, tek bir sigaranın bile 10-15 dakikalık bir süre içinde hasta damarda spazm yaparak, pıhtıya yol açabileceği ve hayati tehlike oluşturabileceği anlatılmalıdır. Hekimler sigara konusunda toplum sağlığı eğitimine, bekleme salonlarında eğitici malzeme bulundurarak, sigara içmenin risklerini anlatmak ve sigarayı terketmek usullerini açıklamakla katkıda bulunabilirler.
Sigara terk ettirmede hekimin tutumu
Bireylere sigara içip içmediği her vizitte sorulup kaydedilmeli,
Sigarayı bırakma isteği olan hastalarda çabalar yoğunlaştırılmalı,Sigaraya devam etmenin tehlikeleri ve bırakmanın sağlığa yararları vurgulanıp motivasyon güçlendirilmeli,Bırakma tavsiyesi, açık seçik, bu konuda tamamen destekleyici ve teşvik edici olmalı, daha önceki başarısızlıktan yılmamalıdır.

2.SOLUNUM YOLLARI HASTALIKLARI
. Bronşit
. Amfizem
. Akciğer ve solunum yollarında sürekli enfeksiyon sonucu tahribat
. Astım
Sigara Dumanının Solunum Yolu Hastalıkları Üzerine Etkisi :
Çocukların, anne ve babalarının içtikleri sigaranın dumanına maruz kalması, birçok hastalığın ölüm oranı arttırmaktadır. Bu etki çocuk daha anne karnında iken başlamaktadır. Gebe kadının sigara içmesi düşük oranını, doğumsal anomali riskini, geç fetal (anne karnındaki bebekte) ve yeni doğan ölüm hızını arttırır. Nikotin damarlarda daralma yaparak plasenta kan akımını azaltır, karbon monoksit de fetal (anne karnındaki bebekte) hemoglobini bağlar ve sonuç olarak anne karnındaki doğmamış bebeğin kilo alımı etkilenir ve bebek düşük doğum ağırlıklı olarak doğar. Bununla birlikte, anneleri doğum öncesi dönemde sigara içen çocukların akıl ve kas yapısı gelişimlerinin de geri olduğu bildirilmiştir.
Anneleri sigara içen çocuklarda akut solunum yolu hastalıkları sıklığı artmaktadır. Bu etki süt çocukluğu döneminde en fazladır. Anneleri sigara içen çocukların, yaşamın ilk bir yılı içinde (özellikle 6-9 aylık dönemde) daha fazla sıklıkla bronşit ve pnömoni oldukları belirlenmiştir.
Çocukluk Solunum Problemleri; Annesi ya da babası sigara içen çocuklar 6 kat daha fazla solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşma riski taşır. (Soğuk algınlığı, kulak iltihapları, bronşit, bademcik problemleri, astım ve zatürre ki bazen ölüme bile yol açabilir.
Amfizem ( Hava birikimi) ; Bu hastalığın yol açtığı ölümlerin %85'i sigara yüzünden olur. (Akciğerlerdeki alveoller zamanla esnekliğini kaybeder. İlerleyen safhalarda, yoğun bir biçimde solunum zorluğu olur ve hasta solunum makinasına bağlanmak zorunda kalır.)


3.KANSER
Akciğer kanseri: Dünya sağlık örgütü istatistiklerine göre dünya ülkelerinin birçoğunda en çok rastlanan ve en çok ölüme yol açan nedenler arasında ilk sırayı akciğer kanseri alıyor. Son 40 yılda yüzde 250 oranında artış gösteren akciğer kanserine sadece Türkiye'de her yıl 30-40 bin kişide akciğer kanseri görülüyor.
Bir başka araştırmaya göre akciğer kanserinin yüzde 85'i, kronik bronşit'in yüzde 75'i, kalp hastalıklarının yüzde 25'i sigaradan kaynaklanıyor. Uzmanlar, 100 bin kişilik nüfusta hiç sigara içmeyenlerin akciğer kanserine yakalanma oranının yüzde 0.1-0.2, günde bir paket içenlerde yüzde 44, 1-2 paket içenlerde 58, günde 2 paket ya da daha fazla içenlerde 72 olduğuna dikkat çekiyor.
Prostat Kanseri - Sigara içmek bütün bu tarz kanser türlerinin %40'ının nedenidir.
Göğüs Kanseri - Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre %75 daha fazla göğüs kanserine yakalanma riski taşır.
Rahim Kanseri - Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 4 kat daha fazla rahim kanserine yakalanma riski taşır.
Boğaz Kanseri - Boğaz kanseri vakalarının %80'ine sigara yol açar.
Mide Kanseri - Sigara içenlerin mide veya bağırsak kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır.
Karaciğer Kanseri - Karaciğer kanseri vakalarının % 80'i sigara yüzünden olur.
Gırtlak Kanseri-Günde 25 tane sigara içiyorsanız 30 kat daha fazla gırtlak kanserine yakalanma riski taşırsınız. Bu da ilk başlarda konuşma zorluğu ilerleyen safhalarda tamamen konuşamamaya sebebiyet verir.
Ağız Kanseri - Ağız kanseri vakalarının tamamına sigara yol açar.
Yemek Borusu Kanseri - Bu kanserden ölenlerin hemen hemen hepsi sigara içtikleri için ölmüşlerdir.

4.DİĞER ZARARLARI
Erkeklerde iktidarsızlık ve Kısırlık:Çiftlerden sadece birinin sigara içmesi çocuk olmaması riskini 3 kat arttırır. Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir.
Ülser: Mide ve yemek borusunda kanama, ülser ve kanser oluşumu fazlalaşır.
Kadınlarda erken menopoz ve kısırlık: Sigara içen kadınlarda beklenenden 5-10 yıl daha erken menopoz görülür. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve de erimesine neden olur.
Beyinde: Felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Her nefeste 50 bin hücrenin ölümüne sebep olur.
Prematüre doğum / düşük tehlikesi ; Günde sadece 5 tane sigara içen hamile bir kadının erken doğum yapması ya da oldukça küçük ve de sağlıksız bir bebek doğurma riski inanılmaz boyutlardadır. Anne ve baba mirası olarak; Sigara içen babaların, çocuklarında kanseri önleyen gen yok olmaktadır. Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10-15 eksik kilolu doğdukları gibi zeka eksiklikleri de görülür.
Cildin erken yaşlanması (Erken Yaşlanma): Düzenli bir şekilde sigara içilmesi, deri yapısını bozar, kırışıklıklara yol açar.
Tat ve koku alma duyularında zayıflama
Sosyal soyutlanma
Bağımlılık: Nikotin maddesinin bağımlılık yapıcı özelliği eroininkine çok benzer.
Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek, belle ilgili hastalıkların tedavisini engelleyen yegâne faktörlerden biridir. Bunun yanında normal insanlarda da zaman zaman şiddetli sırt ve bel ağrılarına yol açabilir. Bunun nedeni, sigara içen kişilerde vücudun, omurilikteki disklere çok zayıf miktarda oksijen göndermesidir.
İlaca Karşı Bağışıklık: Sigara içenler belli bir ilacın etkili olması için çok daha büyük dozlarda o ilacı kullanmak zorunda kalır.
Kulak Enfeksiyonları;Sigara içenlerin çocuklarının orta kulak iltihabı hastalığına yakalanma riskleri daha çok olur.
Dişleriniz: Kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterir.
Sigara kullanmanın parasal maliyetleri:Hergün sigaraya iki dolar ödeyen bir insan yılda 720, on yılda 7200, elli yılda 36 000 doları yakmış olur. Bu insan,ömrünü güzel bir evi yakıp savurmakla tüketmiş demektir.Sigarayı bırakır ve parasını “sanki içtim” diyerek bir kenara atarsanız 30 yıl sonra bir ev alıp, adını da “sanki tüttürdüm evi”koyabilirsiniz.Eğer sigaraya para vermeye devam ederseniz zengin ettiğiniz sigara fabrikası sahibi insanların sadece bir kaç saatlik sigara satışı sonucu alabileceği şeylerden bir,ikisi...



VTI

  • Ziyaretçi
SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(
« Yanıtla #1 : Ocak 21, 2006, 03:17:49 ÖS »
tütünden başka herşey var

ImportRacer

  • Ziyaretçi
SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(
« Yanıtla #2 : Ocak 21, 2006, 03:27:07 ÖS »
iciorum nedenini bilmiorm  :-)

VTI

  • Ziyaretçi
SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(
« Yanıtla #3 : Ocak 21, 2006, 03:30:41 ÖS »
bıraktım oh ne rahat

Maverick

  • Ziyaretçi
Re: SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(
« Yanıtla #4 : Ocak 21, 2006, 06:31:04 ÖS »
Alıntı yapılan: erischman®
SİGARADAKİ ZEHİRLER :
Kadmiyum (Akü yapımında kullanılan madde)quote

Bu beni bozmazzz :D

aSil

  • İleti: 989
SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(
« Yanıtla #5 : Ocak 21, 2006, 08:05:16 ÖS »
Kullananlar düşünsün  8) Yaşasın sağlıklı yaşamak  :D

cemil_vtec

  • Ziyaretçi
SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(
« Yanıtla #6 : Ocak 25, 2006, 09:19:07 ÖÖ »
6 sene içtim 3.5  senedir içmiyorum hayat sigarasız çok güzel inşallah bir gün sigara firmaları iflas edecek kadar az müşterisi kalır

ALG

  • İleti: 6375
    • THT
SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(
« Yanıtla #7 : Ocak 25, 2006, 09:40:14 ÖÖ »
offf yaa :(  isteksizce okdum walla..bırakmak lazım..

EROLL

  • Ziyaretçi
SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(
« Yanıtla #8 : Ocak 25, 2006, 11:34:58 ÖÖ »
gerçekden bırakmak lazım ama iradem yok :eek: ama eylemlerimiz devam etmektedir..

WildCat_H22A

  • İleti: 308
SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(
« Yanıtla #9 : Ocak 25, 2006, 04:59:10 ÖS »
Atın ölümü arpadan olsun, biz Türküz bize bişey olmaz  :D  şaka tabi  :?

Lude

  • İleti: 885
SiGARA da bulunan Zehirler!!! Mutlaka bakın :(
« Yanıtla #10 : Ocak 27, 2006, 02:47:32 ÖÖ »
Dünayayı içiyormuşuzda haberimiz yokmuş :D içkide neler war acaba :D