Gönderen Konu: Squash Nasıl Bir Spordur ve Kuralları Nelerdir?  (Okunma sayısı 6379 defa)

ALG

  • İleti: 6375
    • THT
Squash Nasıl Bir Spordur ve Kuralları Nelerdir?
« : Ocak 02, 2006, 01:01:49 ÖÖ »
Squash Nasıl Bir Spordur ve Kuralları Nelerdir?

  Squash, kapalı kort içinde 2 oyuncu ile oynan bir spordur. (Uluslararası turnuvalarda çiftler (4 oyuncu) yapılmaktadır, Türkiye’de büyük kort olmaması sebebiyle yapılamamaktadır)

Squash kortunun zemini parkedir. Bu nedenle Squash ayakkabısının altı siyah tabanlı olmamalıdır. Tenis raketine benzer bir raketi vardır. Ancak tenis raketinden daha uzun, daha küçük kafalı ve daha hafiftir. Squash topu kauçuktan yapılmıştır. Hemen hemen pin pon topu büyüklüğündedir.

 Top, ancak oyun sırasında ısındıktan sonra normal zıplamaktadır. Kırmızı, mavi, tek sarı noktalı ve iki sarı noktalı olanları vardır. Bunlar zıplama oranlarına göre ayrılmıştır. İki sarı noktalı toplar profesyonel sporcuların kullandığı toplardır. Spor markalarının özellikle bu spor için yapmış olduğu, altı kauçuk ayakkabı modelleri mevcuttur. İstenilen spor kıyafeti giyilebilmektedir. Squash raket ve topları birçok spor malzemesi satan dükkanlarda ve büyük alış-veriş merkezlerinde bulunabilmektedir.

Oyun 9 puan üzerinden ya da 15 puan üzerinden oynanır. Türkiye’de oynanan şekli genellikle 9 puan üzerindendir. 8-8 beraberlikte servis atan taraf karşılayan tarafa tek sayı mı, çift sayı mı diye sorar. Eğer tek sayı ise puan 9’u alan seti kazanır, çift sayı ise 10’u alan seti kazanır. Servis atanın puan alabilmesi mümkündür. Aksi takdirde servis el değiştirir ve servis atanın sayıyı kazanması halinde puan alınır. İstem dışı engelleme (let) olduğu takdirde servis tekrarlanır, eğer bilinçli engelleme (strok) varsa bu kez sayı karşı tarafa verilir.

Setler 3 (2 seti alan galip) ya da 5 (3 seti alan galip) set olarak oynanır. Turnuvalarda genelde ilk tur 3 set üzerinden 2. ve diğer turlar 5 set üzerinden oynanır. Set aralarında 1’er dakikalık dinlenme zamanı vardır. Maç saatine 15 dakika içinde gelmeyen oyuncu hükmen mağlup kabul edilir. Avrupa’daki turnuva maçlarında 2 hakem bulunur.Türkiye’deki turnuvalarda bir hakem bulunur.(Gerekirse bir kişi daha yardımcı hakem olabilir.) Oyun içerisindeki istem dışı engelleme (let) ve bilinçli engelleme (strok) hakem(ler) tarafından değerlendirilir.