Gönderen Konu: Güvenli sürüş okulu var, öğrenci yok  (Okunma sayısı 1455 defa)

ALG

  • İleti: 6375
    • THT
Güvenli sürüş okulu var, öğrenci yok
« : Mayıs 02, 2006, 09:27:52 ÖS »
Güvenli sürüş okulu var, öğrenci yok

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerine yönelik güvenli sürücülük kursu düzenlenmesi için kararname çıkarıldı. Ancak, 1 yıl geçmesine rağmen tek bir sürücü kursa katılmadı.

Trafik kazaları, Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında birinci sırada yer alıyor. Kazalar, binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve sakat kalmasına yol açarken, ülke ekonomisine de büyük zararlar veriyor. Geçen yıl, yük ve yolcu taşımacılığı yapan profesyonel araç sürücülerinin, trafik kazalarını önlemede ihtiyaç duyulan bilgileri edinmeleri ve mesleki yeterlilik kazanmaları amacıyla Güvenli Sürücülük Kurs Programları düzenlenmesi için bir kararname çıkarıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 27 Mayıs 2005 tarihinde görüşülen ve Kabul edilen Kararname'nin üzerinden 1 yıl geçti. Ancak, Güvenli Sürücülük Kurs Programı için çıkartılan kararname sözde kaldı. Ne yazık ki, tek bir profesyonel sürücüden ya da şirketlerden bu yönde talep gelmediği için kurs düzenlenemedi. Kararname ile yük ve yolcu taşımacılığı yapan profesyonel araç sürücülerinin tafik kazalarını önlemede ihtiyaç duyulan bilgileri edinmeleri ve mesleki yeterlilik kazanmaları amaçlanıyor. Bu program ile kursiyerlerin; trafikte tehlikeli her ortamdan sağlam çıkacak sürücüden ziyade, bu tür tehlikeli pozisyonları önceden fark ederek, bu ortamları yaratmayacak sürücülük bilinci kazanmaları hedefleniyor.

30 SAATLİK EĞİTİM
Buna göre, 30 saatlik eğitime katılan sürücüler, kurs programı sonunda yapılacak sınavı geçmeleri gerekiyor. 100 puan üzerinden en az 70 puan alarak başarılı olan kursiyerlere kurs bitirme belgesi verilecek. Bu kurs programını başarı ile bitiren sürücülerin, sürücülük için temel olan ve güvenli araç kullanmalarını sağlayan, algı, dikkat hafıza, muhakeme yeteneği, hız ve mesafe tahmini gibi zihinsel; tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu gibi psikomotor yeteneklerinin düzeyi, bireysel olarak bilgisayar ortamında psikoteknik testlere tabi tutularak değerlendirilecek ve geliştirilmesi sağlanacak. Hem teorik hem de pratik eğitimin uygulanacağı kurs programında, sürücülere verilen eğitimin ana başlıkları şöyle: "Durma mesafeleri, yüklü araç kullanma, virajda araç kullanma gece araç kullanma, kötü hava koşullarında araç kullanma, ilk yardım, yola çıkmadan önce yapılması gereken kontroller."



DuDuM

  • Ziyaretçi
Ynt: Güvenli sürüş okulu var, öğrenci yok
« Yanıtla #1 : Mayıs 02, 2006, 09:33:09 ÖS »
ya sürücü kursuna gitmeden ehliyet alanlar var böyle bi okulun türkiye standartlarında tutulacaını sanmıyorum ben