Gönderen Konu: Google hakkında bilgiler (güncellenecekir.)  (Okunma sayısı 1785 defa)

honda_team

  • İleti: 4133
Google hakkında bilgiler (güncellenecekir.)
« : Nisan 27, 2008, 04:16:52 ÖS »
Google kütüphane oluyor

100 milyona yakın kitap, sanal ortama taşınıyor

İnternet arama motoru Google, elektronik kütüphane çalışmalarını hızlandırdı. 100 milyona yakın kitabı sanal ortama taşıyıp, kullanıcılara bunları indirme imkânı verecek proje için şimdiye kadar 1 milyona yakın kitabın tarandığı belirtildi. Google, bu iş için anlaştığı Michigan Üniversitesi'nin kütüphanesindeki kitapları tarayıcıdan bilgisayara aktarıyor. Elektronik kütüphanenin ne zaman biteceği bilinmiyor.



honda_team

  • İleti: 4133
Ynt: Google hakkında bilgiler (güncellenecekir.)
« Yanıtla #1 : Nisan 27, 2008, 04:33:13 ÖS »
Google'ın Bilinmeyen Sırları

UYARI: SAYFANIN SONUNU OKUMADAN YÜKLEMEYİN

Google,ilk çıktığı günden itibaren en önemli iki özelliğinden asla vazgeçmiyor: Basitlik ve yenilikçilik...Son derece basit ve kullanışlı tasarımın,bu arama moturunu en popüler kılanetkenlerin başında geldiği herkes tarafından dile getiriliyor.
Örneğin son zamanlarda çok tartışılan GMAİL,bu yenililkçiliğin en açık göstergesi.Üstelik bu yeni fikirler,internet kullanıcıların yaşamlarını doğrudan etkiliyor.Örneğim GMAİL 1GB lık posta ktusu sunmadan önce,Yah....kendi kullanıcılarına 100 MB ücretsiz e-mail posta alanı sundu.Diğer popüler -email posta sevisleride buna kayırsız kalmadı ve kullanıcılarına sunduğu e-mail posta alanın ciddi biçimde artırdı.Hatta piyasaya yeni giren bazı servisler GMAİL gibi 1GB e-mail posta alanı sunduklarını açıkladı.Tabi tüm bu gelişmeler doğal olarak internet kulanıcıların işine yaradı.Ancak Google bu yenilikçi kararı almasaydı,günümüzde bir kaç yıl sonra bile 10 MB tın altındaki posta alanlarıyla yetinmek zorunda kalıcakdık.Bu iddalarımızın temelini ise tarihin eskimiş sayfalarındaki gerçekler oluşturuyor.Zira GMAİL'in google tarafından kamuoyuna duyrulduğu tarihin 1 Nisan 2004 olduğunu ve en büyük internet şirketlerinin bu haberi "Nisan 1" şakası sandığını pek az kişi biliyordu...

Şimdi gelelim asıl konuya yani "GOOGLE'IN BİLİNMEYEN SIRLARI"..

GOOGLE...BİR ARAMA MOTORUNDAN DAHA FAZLASI...

Arama motoru piyasasını yıllar önce kızıştıran Google,Microsoftun sahibi olduğu MSN tarafından bile "arama moturu sektöründeki en büyük rakip" olarak lanse edilmişti.Ancak gözden kaçırılan nokta-Goole'ın sadece bir "arama motoru" olmaktan çok daha fazla olduğuydu.Gerçektende Google açık açık reklan yapmaya duymaksızın,arka planda çok sayıda proje hazırlıyordu.Bu arka planda olanlardan sadece birkaçı


GOOGLE SERVİSLERİ

1)GOOGLE DESKTOP SERCH:Masa üstünüze google desteği

Kısa bir süre önce adı resmen duyuran ve hala test aşamasında olan Goole Desktop Search aracı,Google'ın arama konusundaki yeteneklerini masa üstünüze taşıyor.Daha basit bir ifadeyle,bu araç sayesinde kişisel bilgisayarınızdaki;


--dosya
--e-mail posta
--saohbet kaydı

gibi ögeler içerisinde arama yapa biliyorsunuz.Ancak sabit diskiniz üzerindeki bu arama işlemi,tahmin ettiğinizden çok daha hızlı ve başarılı bir biçimde gerçekleşiyor.Hatta windows'un en eski sürümlerinde bile arama özelliklerinin bulundğunu düşünenler ,Google Desktop Searh ile tanıştıllarında bile yanıldıklarını fark ettiler.Zira milyarlarca wep sayfası içerisinde bir saniyenin altında bir arama yapabilen google,by başarıyı masa üstünüzede taşıyor.üstelik bu rama,sadece dosya adı seviyesinde değil,dosya içeriği seviyesinde de gerçekleşiyor.

)TEMEL ÖZELLİKLER VE ARACIN ÇALIŞMA MANTIĞI


Google Desktop Search,bilgisayarınıza ilk kurulduğu zaman sabit diskinizi taramaya başlıyor.Bilgisayarın boş olduğu zamanlarda gerçkelşen bu aramasırasında,sabit disk üzerindeki dosyalar,bu dosyaların içerikleri,gönderilen ve alınan e-mail postalar ve ziyaret edilen vep sayfaları taranıyor.
Dosya içeriklerinde aramakonusunda belli bir sınırlamaya sahip olan Google Desktop Searc,şu anda sadece TXT,HTML,XLS,DOC ve PPT dosyaların içeriklerinde arama yapa biliyor ki bu da yeterince tatmin edice sonuçlaraulaşmanıza yardımcı oluyor.Dosyalara ve içeriklerine ek olarak e-postalar içerisinde de arma yapa bilen bu araç ,OULOOK 2000 ve OULOOK 5dahil olmak üzere bu iki programında güncel sürümlerini destekliyor.Bu programların ikiside e-postalar içerisinde arama seçeneği sunsa da,Goole Desktop Search bu işlemi çok daha hızlı ve çok daha pratik bir biçimde yerine getiriyor.IE 5 ve üzeri wep tarayıcılarında ziyaret edilen wep sayfaları içerisinde de arama yapabilen bu araç,tüm bunlara ek olarak AOL7 ve AOL ınstat Messenger 5 programları tarafından kaydedilen sohbetler içerisindede arama yapa biliyor...



3)KURULUM İŞLEMİ VE TEMEL KULLANIM AYARLARI

Google Desktop Search aracını kullanmaya başlamak için öncelikle adresini ziyaret etmeniz (burayı tıklayın) ve buradaki "agree and download" tuşuna tıklayarak yaklaşık 400 KB boyutundaki kurulum dosyasını indirmeniz gerekiyor.Zaten şu anda ingilizce sürümü bulunan bu programın ilerleyen günlerde Türkçe'de dahil değişik dillerde kullanılma sunulması ve genel program özalliklerine çok sayıda ekleme yapılması hiçde şaşırtıcı olmayacak.
Şuanda sınırlı sayıdaki işletim sistemini desktekleyen Google Desktop Search,sadece Win-XP ve sevice 3 kurulu windows 200 sistemlerinde kullanıla biliryor.Buna ek olarak,bu aracı kullandığınız bilgisayarda yönetici yetkilerine sahip olamanız gerekiyor.Evdeki bilgisayarınızda pek sorun yaratmayacak olan bu durum,ofis gibi ortamlarda değişik kullanıcılar tarafından paylaşılan sistemlerde önmeli bir sorun doğura bilir.Yinede bu sayede kişisel güvenliğinizin ön planda tutulması,çok daha önemli ve kaydadeğer bir özellik.Üreticiler tarafından en az 400 MHz işlemciye,128 MB belleğe ve 500 MB boş sabit disk alanına ihtiyaç duyduğu bildirilen Google Desktop Search aracı,aynı google arama motorunda alışık olduğunuz gibi IE içerisinden kullanılıyr.Zaten wep sitesinden indirdiğiniz yaklaşık 400 KB boyutunda ki kurulum programı da kurlum sürecini IE içerisinden gerçekleştiriyor.Bu sürecin ilk aşamsında,istediğniz seçenekleri belirledikden sonra Set Preferences and Continue tuşuna tıladık tan sonra bu araç sisteminize kruluşmuş olacak.Bir sonraki pencerede ise Start Searching tuşuna tıladığınızda,sadece 1 kereye mahsus gerçekleşecek tarama işlemi başlatılacaktır.Siteminizin boş kaldığı durumlardan gerçekleşecek bu arama işlemlerini gerçekleştire bilirsiniz.Ancak Google Desktop Search'ten tam verim alabilmek için bu aram işleminin bitmesini beklemeniz gerektiğini aklınızda tutmalısınız.Hatta eğer mümkünse,bu aracın kurduğunuz gece bilgisarını açık bırakmak mantıklı olcaktır.Kurulum işlemi tamam landık tan sonra,taram işlemi devam ediyor bile olsa,görv çubuğunun sistem alanında Google Desktop Search aracına ait bir simge belirecek.Bu simgeye çift tıkladığınzda arama işlemini gerçekleştire bileceğiniz sayfa,IE içerisinde açılacak.


4)GOOGLE SERVİSLERİ

ALERTS:Arama metinlerine ait güncel sonuçları e-posta adresinize gönderir.
ANSWERS:Merak ettiğiniz bir sorunun cevabını öğrenmek için kullanılan ücretli bir servistir.PAHALI OLABİLİR
CATALOGS:Eskiden posta adreslerine gönderilen ürün katologlarını kategorize edilmiş bir biçmde listeler.
DIRECTORY:İnternet üzerindeki wep sitelerini konularına göre sınıflandırır ve klasör düzenin de listeler.
FROOGLE:İnternet üzerindeki alışveriş sitelerinde satılan ürünler içirisinde arama yapmamızı sağlar.

GROUPS:Haber gruplarını takip etmemize ve bu gruplar içerisin de arama yapmamıza yardımcı olur.
IMAGES:Wep sayfalanrında kullanılan grafik dosyalarında arama yapmamızısağlar.
GOOGLE LABS:Google tarafından geliştirilen en yeni teknolojileri meraklı ineternet kulanıcılaına tanıtır.
GOOGLE LOCAL:Henüz geliştirilmekte olan bu servis,istedğiniz bir yerdeki belirli mekâları arar.
GOOGLE SCHOLAR:Akademik amaçlı araştırmalarınızda kullana bileceğiniz materyalleri ineternetde arar.
NEWS SEARCH:En güncen ahber leri katogarize biçimde listeler ve haberler içerisinde arama yapmamızı sağlar.
SPECIAL SEARCHES:[/b]Genel bir arama yapmak yerine bilirli bir alanda özelleşmiş aramalar yapmanızı sağlar.
UNİVERSITY SEARCH:Sadece seçtiğiniz bi üniversitenin veb sitesi içerisinde arama yapar.

WEB SEARCH:
Goole'ın standart arama seçeneğidir ve tüm web siteleri içerisinde arama yapar.
WIRLESS:GPRS gibi kablosusuz bağlantı teknolojilerini kullanarak arama yapar.

honda_team

  • İleti: 4133
Ynt: Google hakkında bilgiler (güncellenecekir.)
« Yanıtla #2 : Nisan 27, 2008, 04:38:46 ÖS »
5)GOOGLE ARAÇLARI

BLOGGER:Kendi "Blogger" servisinizi kolayca kurmanızı ve yönetmenizi sağlayan ücretsiz araç
BROWSER BUTTONS:Web tarayıcınızın araç çubuğunuza eklenen bu tuşlar google içerisinde arama yapmanızı kolay hale getir.
Google Desktop Search:Kendi biligisayarınızda,e-posta,sohbet kaydı gibi öğeleri aramanızı sağlar.
GOOGLE İN YOUR LANGUAGE:Google'ın içerisinde Tükçe'de dahil değişik dünya dillerini görüntüler.
KEYHOLE:Bilgisayarınızın basındayken istediğiniz bir bölgenin uydu görüntülerine ulaşmanızı sağlarICASA PHOTO ORGANIZER: Grafik dosyalarınızı organize etmenize ve basitçe düzenlemenize yardımcı olur.
GOOGLE TOOLBAR:Google'ın tüm özelliklerine IE içerisinden kolayca ulaşmanızı sağlar.
TRANSLATE TOOL:Yaptığınız aramaları sadece belirli dillerle veya belirli ülkelrle sınırlamanıza yardımcı olur.
WEB APLS:[/b]Web geliştiricilerin kendi sitelerine Google'ın çeşitli özelliklerine eklemsini sağlayan araçlar sunar.

Alıntıdır......


honda_team

  • İleti: 4133
Ynt: Google hakkında bilgiler (güncellenecekir.)
« Yanıtla #3 : Nisan 27, 2008, 04:44:42 ÖS »
Google'ın Tüm İşlevleri

Google'ı sadece arama için mi kullanıyorsunuz?Bu yazıda,Google'ın bilinmeyen yönlerini keşfedebilir,Google'dan daha fazla yararlanabilirsiniz.

Google, önceleri sadece bir arama motoru idi. Ama artık değil. Örneğin e-posta. Gmail ile en iyi e-posta servisi veren şirketler arasında yerini aldı bile. Google'ın çoğu kimse tarafından henüz bilinmeyen ama oldukça kullanışlı araçları olduğunu biliyor muydunuz?

Google Alerts (BETA)
http://www.google.com/alerts



Takip etmek istediğiniz haberler ya da konular var mı?O halde Google tarafından sunulan Alerts hizmeti tam size göre!Bu hizmeti kullanarak istediğiniz kelimelerle 10 taneye kadar uyarı oluştarabilir,sonuçlara e-mailiniz aracılığıyla ulaşabilirsiniz.Uyarı oluşturmak için,izlenmesini istediğiniz,uyarılara ilişkin kaç günde e-mailinize almak istediğnizi ve tabiki de e-mailinizi girmeniz yeterli.İzlemek istediğiniz değişiklikleri 4 farklı seçenekte takip edebilirsiniz.Haberler (News),Web,Haberler ve Web Grupları (Groups).


Ancak oluşturduğunuz uyarılar hakkında size e-posta gönderecek olan Google'ın, seçtiğiniz seçeneğe bağlı olarak değişen bazı şartları var: Eğer "Haberler (News)" seçeneğini seçtiyseniz, aradığınız kelime Google News bölümünde ilk 10 haber içindeyse; "Web"i seçtiyseniz, aradığınız kelime bildiğimiz Google arama motorunda en çok arananlarda ilk 20 içindeyse; "Haberler & Web"i seçtiyseniz önceki koşulların ikisi de geçerli olmak üzere ve "Gruplar"ı seçtiyseniz, aradığınız kelime Google gruplarına gönderilen son elli iletinin içindeyse Google tarafından bir uyarı mesajı alabilirsiniz.

Google Print (BETA)
http://print.google.com



Her yeri aramaya devam eden Google en sonunda basılı kitapların içine de ulaştı. Hiç yüzlerce sayfadan oluşan bir kitapta aradığınız bir cümleyi bulmak için "Keşke bir Ctrl+F olsa da uğraşmasam." diye içinizden geçirdiğiniz oldu mu? İşte çözüm Google'dan geldi. Henüz deneme aşamasında olan bu hizmet şimdilik sadece sınırlı sayıda ve çoğu İngilizce olan kitapları kapsıyor. Ancak yine de hemen her türden kitap içinde arama yapabiliyorsunuz. Arama yapmak ise oldukça kolay.

Tek yapmanız gereken http://print.google.com adresine gidip bulmak istediğiniz kelime/kelimeleri yazmak ve arama tuşuna basmak. Arama sonucunda göreceğiniz sonuçlardan herhangi birisine tıklayarak kitabın sayfalarını görüntüleyebilirsiniz. Aynı kitaptan daha fazla sonuç görmek için Google kullanıcı adınız ve şifrenizle sisteme giriş yapmanız gerekecek. Ayrıca sol tarafta göreceğiniz "More results from this book" seçeneği de size kitapta bulunan bütün sonuçları getirecektir. Seçtiğiniz kitap içerisinde başka kelimeler de aramak isterseniz "Search within this book" bölümünü kullanabilirsiniz.

Yine de, yayın hakları nedeniyle kitapta görüntüleyebileceğiniz sayfa sayısı sınırlı. Zaten bu hizmetin veriliş amacı da okuyuculara ücretsiz kitap okuma hakkının verilmesi değil, gerçekten işinize yarayacak ve hoşunuza gidecek olan kitapları bulmanızı sağlamak. Bunu, kitapçıya gitmeden kitapları karıştırmak olarak da görebilirsiniz. Ayrıca beğendiğiniz kitapları anında sipariş verebilmeniz için gerekli bağlantıları da arama sonuçlarının yanında görebilirsiniz. Bu deneme hizmetini daha da genişletmeyi amaçlayan Google bir kütüphane projesi başlatmış. Ayrıntılı bilgiler için http://print.google.com/googleprint/library.html adresine göz atabilirsiniz.

Google Scholar (BETA)
http://scholar.google.com



Sadece bilimsel makaleler arasında yapmak istediğiniz bir arama için kullanabileceğiniz bu hizmet bilimsel araştırma yapmak isteyen veya bilimsel makaleleri kullanrak ödev hazırlamak isteyenler için kullanışlı olacaktır. Ayrıca ana sayfadaki gelişmiş arama (Advanced Scholar Search) veya özellikler (Scholar Preferences) bölümlerini kullanarak aramanızı daha detaylı şekilde gerçekleştirebilir veya aramanızın ait olmasını istediğiniz kurumu seçmek, sadece biyoloji alanında arama yapmak gibi çeşitli filtreleme yöntemleri kullanabilirsiniz.
Özel Aramalar: Arama alanınızı daraltmak ve aradığınız şeye daha kolay ulaşmak için Google tarafından belirlenen farklı alanlarda özel aramalar yapabilirsiniz. Örneğin; Linux alanında yapacağınız bir arama size Linux'la ilgili sayfalarından sonuçlar getirecektir. Bu alanlar ve ulaşabileceğiniz adresler sırasıyla şöyle:
ABD Hükümeti: http://www.google.com/unclesam
Linux: http://www.google.com/linux
BSD: http://www.google.com/bsd
Apple/Macintosh: http://www.google.com/mac.html
Microsoft: http://www.google.com/microsoft.html
Üniversitler: http://www.google.com/options/universities.html (Bu adreste karşınıza gelecek olan listeden seçtiğiniz bir üniversitenin web sayfası içinde özel arama yapabiliyorsunuz.)

Google Blogsearch(BETA)
http://blogsearch.google.com



Sanırım Google ve blog kelimeleri bir arada kullanılınca insanın aklına ilk Blogger geliyor. Bu hizmet de her ne kadar ilk bakışta sadece Blogger sitelerini arıyor gibi görünse de aslında dünyanın her yerindeki blog sitelerini aradığını ilk denemeden sonra anladım. Aslında yaptığım birkaç denemeden sonra haberlerden forumlara kadar oldukça kapsamlı arama sonuçları elde ettim. İlgilendiğiniz özel konularda bu tür sonuçlar elde etmek için oldukça güzel bir araç. Diğer yandan gereksiz pek çok sonuçla karşılaşma olasılığınız da mevcut.

Google Maps (BETA)
http://maps.google.com









Maalesef şu anda sadece ABD ile sınırlı olan bu hizmet, ABD'ye yolunuz düşerse işinize yarayabilir ya da Google'ın gerçekten ne kadar iyi bir iş çıkardığını görmek için deneyebilirsiniz. Bu hizmet sayesinde dilediğiniz bölgenin harita, uydu ve hem harita hem de uydu görüntülerini kapsayan seçeneklerden herhangi birisini seçebilir ve 100 metre yakına kadar uydu görüntülerine ulaşabilirsiniz. Seçtiğiniz herhangi iki nokta arasındaki en kısa yolun bulunarak işaretlendiği bir hizmeti de kapsayan Google Maps oldukça kullanışlı bir araç.
Henüz deneme aşamasında olan ama benzer bir mantıkla çalışan "Google Ride Finder"ı da deneyebilirsiniz. ABD içinde herhangi bir eyaletteki taksilerin anlık konumlarına ulaşabileceğiniz Google Ride Finder'a ulaşmak için: http://labs.google.com/ridefinder

Google Moon
http://moon.google.com



NASA tarafından sağlanan ay haritasına belirli bir detaya kadar ulaşabileceğiniz ilginç bir hizmet olan Google Moon'da, Aya iniş yapan Apollo araçlarının indiği noktaları da görebilir ve haklarında kısa bilgilere ulaşabilirsiniz.

Google Groups (BETA)
http://groups.google.com

Bu hizmet için yaygın olarak kullanılan Yahoo Groups'un Google versiyonu diyebiliriz.

Google Video (BETA)
http://video.google.com



Yine deneme aşamasında olan bir Google hizmeti. Diğer tüm deneme aşamasında olan çalışmalar gibi şimdilik sınırlı sayıda televizyon kanalının programlarını içeren Google Video, belgesellerden müzik videolarına kadar çeşitli alanlarda videolar içeriyor. Arama sonuçlarınız arasında ücretsiz olarak izleyebileceğiniz videoları yanlarında göreceğiniz üçgen sayesinde ayırt edebilirsiniz. Ses ve görüntü kalitesi çok iyi olmamakla birlikte en az sayıda kesintiyle çok uzun videoları bile izleyebiliyorsunuz. Ancak videoları izlemek için öncelikle "Google Video Viewer" adlı ufak programı indirmelisiniz.
Böylece arama sonuçlarını görüntülediğiniz tarayıcınız üzerinde videoyu izleyebiliyorsunuz. Aramalarınızı bulmak istediğiniz televizyon programının adı ile yapmak için arayacağınız kelimelerin önüne "title:", belirli bir televizyon kanalı içinde arama yapmak için de "channel:" eklemeniz yeterli.
Büyük bir hızla çalışmalarına devam eden Google, yukarıda anlatılan ve şu anda deneme sürümleri olan hizmetlerini geliştirme ve aralarına yenilerini ekleme çabasında. Acaba şimdi sırada ne var diye kendime sormadan edemiyorum açıkçası. Google bu hızla giderse yakında evin içinde kaybettiğimiz eşyalarımızı aramak için de bir hizmet geliştirecek.

honda_team

  • İleti: 4133
Ynt: Google hakkında bilgiler (güncellenecekir.)
« Yanıtla #4 : Nisan 27, 2008, 07:19:54 ÖS »
lütfen yorumları esirgemeyelim emek vardır üzerinde.

Mahir TÜRKMEN

  • İleti: 5958
Ynt: Google hakkında bilgiler (güncellenecekir.)
« Yanıtla #5 : Nisan 27, 2008, 07:31:36 ÖS »
Emeğine sağlık

pylşm için tşkkrler

metin16

  • Ziyaretçi
Ynt: Google hakkında bilgiler (güncellenecekir.)
« Yanıtla #6 : Nisan 27, 2008, 07:40:15 ÖS »
paylaşımın için teşekkürler

arasALG

  • Ziyaretçi
Ynt: Google hakkında bilgiler (güncellenecekir.)
« Yanıtla #7 : Nisan 27, 2008, 09:28:16 ÖS »
paylaşımın için teşekkürler