Gönderen Konu: Gençlerde giderek artan risk  (Okunma sayısı 1110 defa)

HONDA

  • Ziyaretçi
Gençlerde giderek artan risk
« : Şubat 17, 2006, 12:17:49 ÖS »
Kalp krizi
 
EÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan, “Genç insanlarda, kalpte henüz kolleteral damarları oluşmadığı için kalp krizi yaşlılara göre daha ölümcül oluyor. Gençlerde sigara kullanımı, tek başına bile kalp krizi için risk oluşturuyor” dedi
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, genç insanlarda, kalpte henüz kolleteral adı verilen kılcal damarlar oluşmadığı için kalp krizlerinin daha ölümcül olduğunu bildirdi.
Oğuzhan, yaptığı açıklamada, son dönemde genç yaştaki insanların kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak hayatlarını kaybetmelerinin gündeme taşındığını hatırlattı.
Yüksek tansiyon, şeker, kandaki kolestrol oranının yüksek olması, hareketsiz yaşantı, fazla kilolar, yanlış beslenme, sigara ve irsi özelliklerin kalp krizini artıran faktörler olduğunu anlatan Oğuzhan, bu faktörlerin yaşlı insanlarda daha fazla ortaya çıkması nedeniyle kalp krizi riskinin de doğal olarak yaşlı insanlarda daha fazla görüldüğünü belirtti. Oğuzhan, buna rağmen genç yaştaki insanların da kalp krizi riski altında bulunduğunu anımsattı.

SİGARA TEK BAŞINA RİSK

Kalp krizine neden olan risklerin birden fazlasının bir araya gelmesinin veya faktörlerin etkisinin artmasının kriz ihtimalini artırdığını kaydeden Oğuzhan, bazı durumlarda risk faktörlerinin çoğunu taşımayan insanlarda da kalp krizinin görülebildiğini vurguladı.
Faktörlerin çoğunu taşımayan genç insanlarda kalp krizi görülmesinin en önemli sebebinin sigara olduğuna dikkati çeken Oğuzhan, “Gençlerde sigara kullanımı, tek başına bile kalp krizi için risk oluşturuyor. Kalp krizi geçiren gençlerin tamamına yakınında başka hiçbir sebep olmasa bile sigara kullanımı ortaya çıkmaktadır. Sigaranın yanı sıra ırsi olarak ortaya çıkan yüksek kolesterol oranı da, gençler için kalp krizi riski oluşturmaktadır” diye konuştu.
Oğuzhan, hiçbir rahatsızlığı olmasa bile yukarda sıralanan risk faktörlerini taşıyan insanların doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini belirtti.

ERKEKLERDE RİSK DAHA FAZLA


Sadece erkek olmanın bile kalp krizi ihtimali bakımından bir risk olduğunu ifade eden Oğuzhan, şöyle devam etti:
“Erkekler, kadınlara göre daha fazla risk taşıyor. Kadınlarda bulunan östorojen hormonu damarların yapısını güçlendirmekte, böylece kalp krizi riskini azaltmaktadır. Erkekler de ise bu tür bir koruma olmadığı için kriz riski daha fazladır. Kadınlarda menopoz dönemi ile birlikte östörojen hormonu azalmakta ve koruma ortadan kalkmaktadır.”
Son bir hafta içinde İstanbul’da Doç. Dr. Tolga Ulus (37) ve Kayseri’de 35 yaşındaki öğretmen Ferhat Özkılavuz spor yaparken, Adana’da hemşire İlkay Baş (28) doğum yaptıktan sonra, yine Kayseri’de 10 yaşındaki Gökhan Kalyoncu arkadaşının güreş antrenmanını izlerken kalp krizi geçirerek hayatlarını kaybetmişlerdi.
Gençlerde neden daha etkili?
İnsanda yaş ilerledikçe kalbin tahrip olan bölümlerinde kolleteral adı verilen kılcal damarlar oluştuğu için kalp krizinde ölüm oranının gençlere göre daha az olduğunu bildiren Oğuzhan, şu bilgileri verdi: “Yaş ilerledikçe kalpte kolleteral adı verilen kılcal damarlar oluşmaktadır. Bu damarlar, kalbe kan taşıyan damarların tahrip olan bölümlerinde takviye görevi üstlenir. Kalp krizi geçirildiğinde hangi damarlar tıkanırsa, kolleteral damarları o bölgeye kan taşır. Bu damarlar sayesinde yaşlı insanlarda ölüm oranı gençlere göre azalır. Ancak, krize neden olan tıkanma ana damarlarda olmuşsa kolleteral damarları yeterli olamayıp ölüm ortaya çıkabilir. Genç yaşlarda ise kalpte henüz kolleteral damarları oluşmadığı için kalp krizi daha ölümcül olmaktadır.”