Gönderen Konu: TL yüzde 45 değerlendi  (Okunma sayısı 1383 defa)

HONDA

  • Ziyaretçi
TL yüzde 45 değerlendi
« : Şubat 03, 2006, 03:15:51 ÖS »
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, son 3 yılda Türk Lirası'nın yüzde 45 oranında değerlendiğini, bunun bilimsel bir gerçek olduğunu söyledi.


Tüzmen, Türk Eximbank'ın faaliyetleri konusunda, Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıoğlu ve Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar ile birlikte düzenlediği basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Yapılan çalışmaların ortada olduğunu, TL'nin her yüzde 10'luk değer kazanışının ithalata 5 milyar dolar ''ekstra fatura'' çıkardığını belirten Tüzmen, ''Bu bilimsel bir gerçek, TL son 3 yılda yüzde 45 oranında değerlendi'' dedi.


Bakan Tüzmen, sözlerine şöyle devam etti: ''Siz bu koşullarda ihracatı artırmaya çalıyorsunuz. Bu girdi maliyetleriyle, bu aşırı değerli kur ortamında bu ihracat başarısı sağlandı. Onun için ben ihracatçılarımıza 'azap askerleri' diyorum. Uzak Asya ülkelerinin kalkınma stratejilerinin arkasında da kur yatar. Yaklaşık 30 yıldır Uzak Asya kuru nasıl dış ticaret aracı olarak kullandığını çok iyi analiz edelim. Yani oturup da böyle bilimsel bir çalışma yapmadan, okuyup bu işleri iyice öğrenmeden bence kimse ahkam kesmesin.''


Bakan Tüzmen, enflasyon hedeflemesi ve kur arasındaki bağlantıya ilişkin soru üzerine, ''eğer kur 1,6000 YTL civarında olsaydı bunun enflasyona etkisi 1 puan olurdu'' dedi.



ALG

  • İleti: 6375
    • THT
TL yüzde 45 değerlendi
« Yanıtla #1 : Şubat 03, 2006, 06:13:05 ÖS »
tüzmen ne dediğini bilmio..bu azap askerleri daha ne kadar dayanacak..kaç firmanın batmasını bekliolar..bide onu yazsaymış keşke..

memopad

  • Ziyaretçi
TL yüzde 45 değerlendi
« Yanıtla #2 : Şubat 04, 2006, 09:15:43 ÖÖ »
Altıner,
 Kürşad Tüzmen şu anki hükümette ihracatçıya en fazla destek olan kişidir. Ama tabii ki ülkenin ekonomi yönetimini elinde tutanlara(başbakan, ekonomiden sorumlu devlet bakanı, maliye bakanı, başbakan yardımcısı A. Şener v.b.) ne kadar sözü geçiyor tartışılır.

 15 ay öncesine kadar ben de tamamen fason ihracat üretimi yapan bir tekstil firmasında çalışıyordum ve hala ordaki patronlarla ve çalışma arkadaşlarlımla sıkı irtibat halindeyim. Tekstil (ve de katma değeri az diğer ihraç ürünleri) devri Türkiye'de yavaş yavaş bitiyor. 2004 yılında İngiltere'deki müşterimizi ziyaretimde ordaki patron bana şöyle demişti "15-20 yıl öncesine kadar tekstil ürünlerini burda (İngiltere'de) üretiyorduk. Sonra burdaki işçilik pahalı gelince Doğu Avrupa ülkelerine (Macaristan) yöneldik. Son yıllarda ise Türkiye revaçtaydı. Ama artık Türkiye'den de ucuz işçilikle üretim yapabilen ülkeler(Çin, Hindistan) var"

 Uzun lafın kısası Türkiye katma değeri daha yüksek olan sektörlerde ağırlığını ortaya koymalı. Beyaz eşya ve otomotiv sektörü bu aralar iyi ihracat yapıyor. Fakat bilgisayar parçası, cep telefonu, yazılım v.b. konularda henüz çok gerideyiz.

 Daha fazla uzatıp başınızı ağrıtmayayım.  :)

ALG

  • İleti: 6375
    • THT
TL yüzde 45 değerlendi
« Yanıtla #3 : Şubat 04, 2006, 11:08:09 ÖÖ »
memopad tekstil ülkemizde biterse emin ol ülke ekonomisi ciddi darbe yiyecek..ingilteredeki patron durumu çok iyi özetlemiş..

kurşad tüzmen yada diğerleri iyi kötü demiyorum ama Unakıtandan nefret ediorum onuda araya ekliyiveriyim, ama kuru kuruya destek hiç bir işe yaramıyor, kurların acilen mudaheleye ihitiyacı var..enflasyonu düşürmek ve TL yi değerlendirmek için uyguladıkları hiç bir politika işe yaramıyor..çarşıya pazara çıktığında fiyatlardaki artışa dikkat ediyormusun, halkta hala alım gücü yok..
ve bu politika yani kurların olması gerektiğinden geride olması ülkemizde üretimi bitiriyor bununla beraber istihdamda bitiyor..bu sektörün içinde bir insan olarak kur politikalarından dolayı yakın çevremde son 6 ayda  400 kişinin bir anda işsiz kalmasına şahit oldum ben..

memopad

  • Ziyaretçi
TL yüzde 45 değerlendi
« Yanıtla #4 : Şubat 04, 2006, 11:43:05 ÖÖ »
Tekstil tamamen bitmeyecek elbette Türkiye'de ama bence artık kurlar düzelse dahi eskisi kadar parlayamayacak. Türkiye tekstilde kendi ihtiyaçlarının birçoğunu kendisi üretir, dünya pazarına yayılmış kendi markaları için de üretim yapabilir, tekstildeki tabirle basic(basit) olmayan modellerin üretimini de yapabilir ama tekstilin önemli bir kısmını oluşturan basic modellerde artık kur  2 ytl olsa bile Çin'le fiyat konusunda baş edemez.
Tabii bu işi sadece kur'a yüklemek de doğru değil sanki. Yüksek SSK primleri, vergiler, hammaddelerin Türkiye'de pahalı oluşu v.b. sebepler de var.
Öyle ya da böyle, bence tekstil sektörü Türkiye'de daralmaya devam edecek. Elbette hiç bir zaman bitmeyecek ama daha da küçülecek. Mümkünse buna göre tedbirler almak lazım.