Gönderen Konu: DİKKAT !! Yağışlarla İlgili... :)  (Okunma sayısı 1298 defa)

06uZz

  • İleti: 613
DİKKAT !! Yağışlarla İlgili... :)
« : Ocak 22, 2010, 06:02:14 ÖS »
Bugün Marmara'da yaşamı öncelikle fırtına olumsuz etkileyecek. Poyraz İstanbul'dan Çanakkale’ye kadar 70-80 km hızla esecek ve ardından kar gelecek. Kar önce Trakya'da başlayacak.

Gece ve cumartesi günü ise tüm Marmara'da tipi ve yoğun kar yağışı bekleniyor. Marmara'da ve İstanbul'da cumartesi günü sıcaklık dışarıda ortalama -8 derece hissedilecek.


İşte Güler'in açıklamaları:
 
İstanbul Valisi Muammer Güler, kentte yarından itibaren tipi şeklinde kar yağışının beklendiğini belirterek, vatandaşların "don ve buzlanmaya karşı" dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Vali Güler, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, alınan meteorolojik uyarılara göre, İstanbul'da bugün başlayan yağmurun, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur şeklinde devam edeceğini kaydetti.

Olumsuz hava koşullarına karşı gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, İl Afet ve Koordinasyon Merkezinin 24 saat çalışacağını bildirdi.

İlgili kuruluşlara gerekli uyarıların yapıldığını vurgulayan Güler, şunları söyledi:

'Bugün akşamdan itibaren yüksek kesimlerde kar yağacak. Yarından itibaren tipi şeklinde kar yağışı bekleniyor. Özellikle rüzgarın zaman zaman hızını artıracağı, 60-70 kilometreye kadar, hatta zaman zaman 80-90 kilometreye kadar fırtına şeklinde eseceği ifade edilmiştir. Tedbirler de buna göre alındı. Genel hayatı etkileyecek şekilde bir kar yağışı en son 2004'te yaşandı. 'İlimizde 'örtü' teşkil edilecek bir kar yağışı son 3 yıldır görülmedi. Meteoroloji, yarın ve pazar günkü kar yağışlarının 'örtü' teşkil edecek tarzda yağacağını ve tipi şeklinde olacağını belirtti."

"KAR LASTİĞİ BULUNAN ARAÇLARDAN DA ZİNCİR İSTİYORUZ"

Tipi şeklinde yağacak karın genel hayatı olumsuz şekilde etkileyeceğini bildiren Güler, kara yolu ve deniz yolunda aksamalara neden olacağını dile getirdi.

Vali Muammer Güler, sözlerine şöyle devam etti:

"Vatandaşlara, don ve buzlanmaya karşı dikkatli olmalarını öneriyoruz. Herkes olumsuz havanın yaratacağı etkileri dikkate alarak, trafikte dikkatli olmalı. Vatandaşlarımızın, mümkün olduğunca, toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini rica ediyoruz. İnsanların kar yağışlarının etkili ve tipi şeklinde olduğu yerlerde, E-5 ve TEM otoyolunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Herkes, araçlarında takoz, zincir ve çekme halatını mutlaka bulundurmalı. Kar lastiği bulunan araçlardan da zincir istiyoruz. Bazen aşırı kar yağışında, kar lastiği yeterli olmayabiliyor. Tipi şeklindeki kar yağışının alındığı dönemlerde, özellikle gişelerde, kavşaklarda ekiplerimiz zincirsiz araçların seyrine izin vermeyecektir. Hatta tipinin artması halinde zaman zaman 'belli şerit azaltmalarıyla' olumsuzlukların önüne geçilmeye çalışılacaktır."

"YARIN EN DÜŞÜK SICAKLIK -1"

Gerek duyulursa, trafik yoğunluğunun azaltılması için, kamyon ve tırların trafiğe girişlerinin kısıtlanacağını ve tır parklarında bekletileceklerini kaydeden Muammer Güler, şehir içinde emniyet ve jandarma ekiplerinin gerekli trafik kontrollerini yapacaklarını belirtti.

Otoyol ve bağlantı yollarında karla ve buzlanmayla mücadele edecek olan, iş makinelerinin, araç ve çekicilerin belirli güzergahlarda bulundurulacağını anlatan Güler, şunlara değindi:

"İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'nde, deniz otobüslerinde meydana gelebilecek aksamalara dikkat edilmeli. Kapalı alanlarda mangal gibi aparatların kullanılmaması, baca zehirlenmelerine karşı gerekli tedbirlerin alınmasını da öneriyoruz. Vatandaşlarımız trafiğe çıkarken, akaryakıtlarının yeterli olup olmadığını kontrol etmelerini rica ediyoruz. Sıcaklıklarının da mevsim normallerinin oldukça altına inecek. Yarın en düşük sıcaklık -1, en yüksek sıcaklık ise iki olacak. En yüksek sıcaklık Pazar günü -3, Pazartesi günü de -4'e kadar inecektir. Bu sıcaklık dereceleri şiddetli don ve buzlanmayı da beraberinde getirecektir. Vatandaşların, yoğun kar yağışına karşı dikkatli olmasını, gerekiyorsa seyahatlerini ertelemelerini, trafiğin durumuna göre görevlilerin uyarılarına uymalarını bekliyoruz."

 Manisa Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Manisa'nın Akhisar ilçesiyle Balıkesir'in Gelenbe Çanaklar mevkisinde yoğun kar yağışı nedeniyle Karayolları ekiplerinin tuzlama çalışması yürüttüğü belirtildi.     

Yolun kar tutmaya başladığı ve 10 cm'ye ulaştığı ifade edilen açıklamada, bu kara yolu güzergahını kullanan araçların zincirsiz geçişine izin verilmediği ifade edildi.

İSTANBUL 3 GÜN KAR ALTINDA

Meteorolojik tahminlere göre bugün akşam saatlerinden itibaren Trakya bölgesinde kar yağışı başlayacak. Edirne, Çanakkale, Tekirdağ ve Kırklareli’de kar yağışı bekleniyor. Trakya’da etkili olan kar yağışının Cumartesi günü (yarın) sabah saatlerine İstanbul’a ulaşması bekleniyor. Ancak etkili kar yağışının akşam saatlerinde Avrupa yakasında başlayacağı öngörülüyor. Yağış gece Anadolu yakasında da görülecek ve İstanbul’un tamamı kar yağışının etkisi altına girecek.

Kar bu kez İstanbul’u kolay kolay terketmeyecek. Pazar ve Pazartesi günü de kar yağışının sürmesi bekleniyor. Pazartesi günü akşam saatlerine kadar, etkisini kaybetse de kar yağışı bekleniyor. İstanbul’da hava ciddi şekilde soğuyacak, soğumakla kalmayıp 3 gün boyunca değerler "0" ın üstüne çıkmaycak. Cumartesi gecesinden itibaren 3 gün boyunca İstanbullular’ın tamamı günün her saatine "0" ın altında yaşayacak. Sıcaklığın ancak önümüzdeki haftanın ikinci günü, Salı günü öğlen saatlerinde "artı" değere yükseleceği öngörülüyor.

Ancak tahminlerin dikkat çektiği asıl yer Karadeniz. Batı Karadeniz’de çok etkili fırtına beklentisi var. Bu geceden itibaren etkisini artırması beklenen kuzey rüzgarları gece katılımından itibaren fırtınaya dönüşecek. Fırtınanın saatte 100 kilometrenin üstündeki hızlarda esmesi, üstelik etkisini de saatlerce sürdürmesi bekleniyor. Tahminlere göre fırtınanın yol açtığı dalgalar 6 hatta 7 metre yüksekliklere kadar ulaşabilecek, denizciler ve gemiler için büyük tehlike oluşturcak dev dalgalar yarın gün boyu karadeniz sahilini dövecek.

KIYILARDA YAĞMUR İÇ KESİMLERDE KAR YAĞACAK

Türkiye'nin büyük bir bölümünde yağışlar etkin olurken, kıyı kesimlerde yağmur, marmara ve iç kesimlerde ise kar yağışı bekleniyor.

Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Türkiye'nin güney, iç ve batı bölgeleri ile sabah saatlerinde kuzeydoğu kesimlerde yağış bekleniyor. Yağışlar; Akdeniz ve Ege kıyıları, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz kıyıları ile Malatya ve Elazığ çevrelerinde yağmur ve sağanak, Akdeniz kıyılarında gökgürültülü sağanak, Marmara ile İç bölgelerde karla karışık yağmur ve zamanla kar şeklinde olacak. Ege ve Akdeniz kıyılarında fırtına ile birlikte sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların Muğla ve Antalya çevrelerinde aşırı, İzmir, Aydın, Balıkesir'in Ayvalık, Edremit ve Burhaniye ilçeleri ile gece saatlerinde Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay çevrelerinde kuvvetli olması tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığı, kıyı Ege ile doğu bölgelerimizde 2 ila 4 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar, Türkiye'nin kuzeybatı kesimlerinde kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), Güney Ege ile doğu bölgelerde güney ve güneybatı (Lodos), Akdeniz'de güney ve güneydoğu (Keşişleme) yönlerden orta kuvvette, Marmara'da kuvvetli fırtına (saatte 70-90 km), Güney Ege ve Batı Akdeniz'de fırtına (saatte 60-80 km) şeklinde esecek.

KUVVETLİ VE AŞIRI YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji, Ege ve Akdeniz kıyılarında fırtına ile birlikte sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların Muğla ve Antalya çevrelerinde aşırı, İzmir, Aydın, Balıkesir'in Ayvalık, Edremit ve Burhaniye ilçeleri ile gece saatlerinde Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (sel, su baskını, taşkın vb.) ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmaları konusunda uyardı.

FIRTINA UYARISI: Rüzgarın; Marmara'da kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli fırtına (saatte 70-90 km), Güney Ege'de güney ve güneybatı (Lodos), Akdeniz'de güney ve güneydoğu (Keşişleme) yönlerden fırtına (saatte 60-80 km) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (çatı uçması, ağaç devrilmesi vb.) ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmaları için uyarıldı.

BUZLANMA VE DON OLAYI UYARISI: Sabah ve gece saatlerinde Marmara, İç Ege, Karadeniz'in iç kesimleri, Göller Yöresi, İç Anadolu ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda buzlanma ve don olayı beklendiğinden, oluşabilecek olumsuz şartlara karşı (ulaşımda aksamalar vb.) ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmaları konusunda uyarı yapıldı.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, güneyi ile öğle saatlerinden sonra bölge geneli karla karışık yağmur ve zamanla kar yağışlı geçecek. Bölge genelinde sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Yağışların; Balıkesir'in Edremit, Burhaniye ve Ayvalık ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli fırtına (saatte 70 - 90 km) şeklinde esecek. 

EGE: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışların; Kıyı Ege'de kuvvetli, Muğla çevrelerinde aşırı olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde (Afyon, Kütahya, Uşak) buzlanma ve don olayı bekleniyor. Rüzgar; Kuzey Ege'de kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) ve Güney Ege'de güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden fırtına (saatte 60 - 80 km) şeklinde esecek. 

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Batı Akdeniz ile öğle saatlerinden sonra bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; öğle saatlerinden sonra Antalya çevrelerinde aşırı, akşam ve gece saatlerinde Orta va Doğu Akdeniz kıyılarında kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; güney ve güneydoğu (Keşişleme) yönlerden fırtına (saatte 60 - 80 km) şeklinde esecek. Sabah ve gece saatlerinde Göller Yöresinde (Isparta ve Burdur) buzlanma ve don olayı bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, Eskişehir ve öğle saatlerinden sonra Ankara, Çankırı, Konya, Kırıkkale ile zamanla bölgenin güney ve batı kesimleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçecek. Sabah ve gece saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Parçalı çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra batısı ile zamanla bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışların; kıyılarında yağmur, iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve zamanla kar şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Bolu ile bölgenin iç kesimlerinin yükseklerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Rüzgar kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden fırtına (50-60 km/saat) şeklinde esecek. 

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde Doğu Karadeniz kıyıları ile Artvin, akşam ve gece saatlerinde Çorum ve Amasya çevreleri yağışlı geçecek. Yağışların; kıyılarda yağmur, Çorum ve Artvin'in yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve zamanla kar şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinin yükseklerinde buzlanma ve don olayı, Merzifon çevrelerinde sis bekleniyor 

DOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde kuzeydoğusu (Erzurum, Kars, Ardahan, Bingöl, Muş, Bitlis, Ağrı, Iğdır) ile akşam saatlerinden itibaren güneybatısı (Malatya, Elazığ, Tunceli) aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; Malatya, Elazığ ve Iğdır çevrelerinde yağmur, zamanla karla karışık yağmur, yağış alan diğer yerlerde kar şeklinde olamsı bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde kuzey ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren batısı (Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır) yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Sabah saatlerinde Diyarbakır ve Adıyaman çevrelerinde sis görülecek.

Zincir ve Takoz Bulundurmayana Ceza;

Zincir, takoz bulundurmayana 62 lira ceza kesilecek İSTANBUL'da kar yağışının 4 gün süreceğinin belirtilmesi üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü de sürücülerin zincir, halat ve takoz gibi malzemelerini araçlarında bulundurmasını istedi. Yarından itibaren bu amaçla uygulama yapılacağı bunları bulundurmayanlara 63 TL ceza kesileceği belirtildi.

Konuyla ilgili olarak emniyetten yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte oluşacak olumsuz hava koşulları göz önünde bulundurularak, ilimizde, yoğun kar yağışının yaşanması ile trafik akışının ve trafikte meydana gelebilecek herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için, sürücülerin ilimiz genelindeki olumsuz hava koşulları ile ilgili olarak trafikte seyir halinde iken daha dikkatli ve duyarlı bulunmaları ve araç hızlarını zemin ve yol şartlarına göre ayarlamaları, sürücülerin araçlar üzerinde bulundurulması zorunlu olan avadanlıkları (zincir, takoz, çekme halatı vb) eksiksiz olarak bulundurmaları gereklidir” denildi. Açıklamada, 2918 Sayılı Trafik Kanunu’nun 31/1-a maddesi gereğince (araçta bulundurulması mecburi gereçleri kullanır şekilde bulundurmamak ve kullanmamanın da 62 TL para cezası ile 10 ceza puanı olduğu hatırlatıldı.



06uZz

  • İleti: 613
Ynt: DİKKAT !! Yağışlarla İlgili... :)
« Yanıtla #1 : Ocak 22, 2010, 06:02:32 ÖS »
ALINTIDIR....

otokolik

  • İleti: 728
Ynt: DİKKAT !! Yağışlarla İlgili... :)
« Yanıtla #2 : Ocak 22, 2010, 06:32:18 ÖS »
paylaşım için saol önemli bilgi.