Gönderen Konu: Toyota'da şimdi de direksiyon sorunu  (Okunma sayısı 1226 defa)

aRas

  • Furkan Aras Alağaç
  • İleti: 3334
Toyota'da şimdi de direksiyon sorunu
« : Şubat 20, 2010, 09:11:38 ÖS »
8 milyonu aşkın aracını gaz pedalı ve fren şikayetleri yüzünden onarım için servise çağıran Japon otomotiv şirketi Toyota, şimdi de direksiyon hatası yüzünden dünyanın en çok satan otomobili olan Corolla'yı geri çekmeyi düşünüyor.

Dünyanın en büyük otomotiv şirketi olan Toyota, şikayetleri değerlendirdiğini ama henüz kesin bir karar vermediğini açıkladı.

Toyota tarafından yapılan açıklamada, ayrıca hatalı modellerini geri çekmekte gecikildiği iddiaları reddedildii.

ABD'nde otomotiv sektöründe güvenliği denetleyen kurum, Toyota hakkında bu konuda bir inceleme başlattı. Toyota bu konuda Amerikalı yetkililerle işbirliği yaparak gereken bütün bilgi ve belgeleri temin edeceklerini bildirdi. Şirket, Amerika Birleşik Devletlerinde Corolla ile ilgili potansiyel şikayetlerin sayısının yüzü aşmayacağını tahmin ediyor.

Toyota önce gaz pedallarındaki sorun nedeniyle dünya çapında 8 milyon aracı servislere geri çağırmış, daha sonra da son hybrid aracı Prius'un da frenlerinde sorun olduğunu açıklamıştı. Ancak şirket, aracın fren sistemini yeniden tasarladıklarını ve şu ana dek satılmış olan otomobillerdeki sorunu gidermek için yakında çeşitli önlemler açıklayacaklarını bildirmişti. Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Bakanlığı da, 2010 model Toyota Prius otomobillerindeki fren sorununu incelemeye alacaklarını duyurdu. Toyota, frenlerdeki sorunun sürüş güvenliği açısından bir sıkıntıya yol açmayacağını ve arızanın kolayca giderilebileceğini belirtiyordu.

Şirket, daha önce gaz pedallarındaki sorun nedeniyle iki milyar dolar kayba uğradığını açıklamıştı. Fren sorunlarından önce, Toyota'nın yedi modelinde, gaz pedallarının sıkışma tehlikesi gösterdiği açıklanmıştı.

Uzmanlar bu sorunun satışlara etkisi ve bakım masrafları nedeniyle Toyota'ya iki milyar dolara mal olabileceğine inanıyor. Sorundan etkilenen modeller IQ, Aygo, Yaris, Auris, Corolla, Avensis ve Verso. Toyota yetkilileri, pedaldaki sorunun giderilmesinin yarım saatlik bir işlemden ibaret olduğunu söylüyor.

Toyota hisseleri 21 Ocak'ta ABD'de iki milyonu aşkın aracın servise çağırılmasından sonra yüzde yirmiyi aşkın değer yitirdi. Şirketin, 2009'un son çeyreği için açıkladığı mali rakamlar ise 153 milyar yen (1,68 milyar dolar) kar ettiğini gösteriyor. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde ise 164 milyar yen zarardaydı.

Gaz pedalı, fren ve son olarak direksiyon sorunlarının şirkete getirdiği mali yük bu tabloyu kısmen gölgeliyor, ancak şirket hala satışlardaki artışın sürmesini bekliyor.


Kaynak: Mynet Haber



seferad

  • İleti: 889
Ynt: Toyota'da şimdi de direksiyon sorunu
« Yanıtla #1 : Şubat 21, 2010, 10:13:54 ÖÖ »
helal olasun toyotaya malının arkaasında duruyor adamlar

yalçınn

  • İleti: 3389
Ynt: Toyota'da şimdi de direksiyon sorunu
« Yanıtla #2 : Şubat 21, 2010, 11:34:41 ÖÖ »
helal olasun toyotaya malının arkaasında duruyor adamlar

mecburen duracaklar japonyanın en çok araba satan firması isterse durmasın 5 senede silinirler piyasadan o zaman...