Gönderen Konu: ABD, kaçakları önlemek için Meksika sınırına duvar örecek  (Okunma sayısı 1321 defa)

HONDA

  • Ziyaretçi
ABD, kaçakları önlemek için Meksika sınırına duvar örecek


ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasa tasarısı ile Meksika sınırına 700 mil (1.120 km),uzunluğunda duvar çekilecek.

Meksika’dan gelen kaçakları engelleyecek yol bulamayan hükümet son çareyi sınırı duvarla kapatmakta buldu. 239 kişinin kabul, 182 kişinin ret oyu ile kanunlaşan tasarı, Başkan George Bush’un misafir işçi programını anlattığı bir döneme geldi. Göçmenlik şartlarını zorlaştıran düzenleme, Bush’un söylemleri ile çelişen noktalar içeriyor. Ancak tasarının kanunlaşmasından sonra bir açıklama yapan Bush, “Yaptıkları işten dolayı meclis üyelerini alkışlıyorum.” dedi. Tasarının kabulünden sonra konuşan Meclis Başkanı Dennis Hastert, “ABD, zengin bir göçmen geçmişine sahiptir. Başka milletlere ve kültürlere mensup bu göçmenlerin ülkeye gelişinden yıllarca faydalanmıştır. Ancak, içinde bulunduğumuz terörizm çağında ülkemizin sınırlarını daha iyi korumamız gerektiği de ortada.” diye konuştu. Tasarı, İç Güvenlik Bakanlığı’nın 18 ay içinde tüm sınırlarda operasyonel kontrole sahip olması şartını getiriyor. Bu amaçla bakanlığın sınırları ısıya duyarlı sensörler, insansız hava araçları, gece görüş dürbünleri, radarlar gibi teknolojik aletlerle donatması isteniyor. Tasarı, ülkenin güneybatı sınırlarındaki duvara ek olarak Kanada sınırının bazı bölgelerinde bariyer kurulması şartlarının araştırılmasını da talep ediyor. Getirilmek istenen bir başka yenilik de, ülkeye kanunsuz yollardan girenler ile ülkede kanunsuz olarak bulunanların “suç” işlediğine hükmedilmesi. Söz konusu kişiler hakkında dava açılabilecek ve hapis ile cezalandırılabilecek. Bugüne kadar herhangi bir suça karışmayan; ancak ülkede kanundışı olarak bulunduğu tespit edilen göçmenlere hapishanelerdeki yer sıkıntısı nedeni ile uyarı veriliyor, mahkemeye gelmesi için tebligat yapılıyordu. Ancak, kaçakların büyük kısmı mahkemeye çıkmayarak, sınırdışı edilmekten kurtuluyordu. Yeni kanun, herhangi bir suça karışmasa da, ülkede yasadışı olarak bulunan herkesin suç işlediğine hükmedilmesini getiriyor. Böylece, kaçakların otomatik olarak sınırdışı edilmesinin önü açılacak.

Kabul edilen yasa tasarısında hayli tartışılacak maddelerden en önemlisi Meksika sınırına çekilmesi önerilen 698 mil uzunluğundaki 5 aşamalı duvar. California ve Arizona eyaletlerinin Meksika ile sınırı tamamen duvar ile kapatılacak. ABD’nin Meksika ile olan 2 bin millik sınırının yaklaşık üçte birine duvar çekilerek, kaçak Meksikalıların geçişinin engellenmesine çalışılıyor.

Kaynak : Zaman Gazetesi



Güven

  • İleti: 1815
ABD, kaçakları önlemek için Meksika sınırına duvar örecek
« Yanıtla #1 : Aralık 20, 2005, 03:33:35 ÖS »
Ne kadara mal olur bu duvar yawsss  :shock:

memopad

  • Ziyaretçi
ABD, kaçakları önlemek için Meksika sınırına duvar örecek
« Yanıtla #2 : Aralık 20, 2005, 04:07:20 ÖS »
Çin Seddine kardeş yapıyorlar galiba  :D  :D

SuperSonic

  • İleti: 1432
    • http://www.teamhondaturkey.com
ABD, kaçakları önlemek için Meksika sınırına duvar örecek
« Yanıtla #3 : Aralık 20, 2005, 04:38:14 ÖS »
İhaleye girelim, alırız belki  :D