Gönderen Konu: f1 kasklarının akıl almaz özellikleri....  (Okunma sayısı 1661 defa)

By_BuGr4

  • İleti: 1483
f1 kasklarının akıl almaz özellikleri....
« : Eylül 14, 2007, 12:43:56 ÖS »
Formula 1 kaskında en az 17 katman bulunuyor
Allianz’ın ana sponsoru olduğu BMW WilliamsF1 Takımı Menajeri Dickie Stanford'un Fransa Grand Prix'sinden önce önemle vurguladığı bir şey vardı: Kask sadece pilota değil, aracın aerodinamik yapısına da uygun olmalı. Bu nedenle, sezon başlamadan önce kasklarımızı rüzgâr tünelinde test eder ve üreticilerle ortak bir çalışma yürüterek hava kutusuna ve arka kanata giden hava akımının en uygun şekilde olmasını sağlarız.
Formula 1 pilotlarının standart kasklarla katılımtığı günler çok gerilerde kaldı. Artık pilotların kaskları çok büyük çaba sarf edilerek ve çok büyük paralar harcanarak özel olarak üretiliyor. Merkezi Braunschweig'da bulunan ve hem Michael Schumacher’in, hem de BMW WilliamsF1 Takımı pilotları Nick Heidfeld ve Mark Webber'in kasklarını hazırlayan Schubert Engineering şirketi, pilotun başını standart büyüklükte bir kaska sığdırmaya çalışmıyor. Kaskları kim kullanacaksa o kişinin başının şeklinden yola çıkılarak, kask içeriden dışarıya doğru inşa ediliyor. İlk aşamada, pilotun başı tarayıcıdan geçirilerek gerçek boyutlarda bir model oluşturuluyor. Model tamamlandıktan sonra, ikinci aşamada Eski Mısırlıların mumya yapmalarına benzer bir çalışmaya geçiliyor: Model baş, katmanlar halinde, ileri teknolojiyle üretilmiş elyafla kaplanıyor.
Sıradan bir motosiklet kaskı üç katmandan (köpük, iç kabuk, dış kabuk) oluşurken, bir Formula 1 kaskında en az 17 katman bulunuyor. Kaskı oluşturan bileşenler kesin olarak gizli tutuluyor ve kask uzmanları sadece üç temel maddeyi açıklamayı kabul ediyorlar: Sertliği sağlayan karbon elyaf, ateşe dayanıklı aramit ve kurşun geçirmez yeleklerde de kullanılan, kaskı delinmesi imkansız bir nesne haline getiren polietilen. Bunların yanı sıra alüminyum, magnezyum ve yapıştırıcı olarak sentetik reçine kullanıldığı da biliniyor. Formula 1'de, "Şasi için uygunsa giysi için de uygundur," diye bir söz vardır. Karbon-elyaf karışımlarının kullanılması, kaskların ciddi zorlanmalara karşı koyabilmesini ve buna rağmen sadece 1.25 kg gibi son derece düşük bir ağırlıkta olmasını sağlıyor. Kaskın hafif olmasının yararı açık: Pilotun boyun kasları üzerindeki yükün azalması özellikle pistin yüksek ivmeli bölümlerinde pilot için önemli rol oynuyor.
Kask üretiminde önce 120 karbon elyaf parçası birbirine yapıştırılıyor, sonra kask otoklava sokuluyor. Burada yüksek basınç ve 132°C sabit sıcaklık altında tek tek katmanlar iç içe geçirilip sağlamlaştırılıyor. Alt kısımda ya da vizör boşluğunun çevresinde bulunduğu için fazladan yüke maruz kalan parçalar alüminyum ve titanyum kullanılarak daha da kuvvetlendiriliyor. İçteki yumuşak malzemede ise iki kat halinde, ateşe dayanıklı Nomex maddesi bulunuyor. Havalandırma sistemi, beş litreye kadar temiz havanın kaskın içine girmesine izin verecek şekilde tasarlanmış durumda. Formula 1 pilotşarı için üretilen bu özel kasklarda, havayı en ince motor yağı, karbon ve fren tozu parçacıklarından bile arındırabilen bir filtrenin yanısıra çene hizasında bulunan telsiz, pitle iletişimi sağlıyor. Çok yoğun araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda kaskın içindeki gürültü seviyesinin 100 desibelin altına düşürülmüş durumda.

Vizörler ısıtmalı olarak üretiliyor
Pilotun en güç şartlarda bile önünü çok iyi görmesini sağlamak zorunluluğu, kaskın 3 mm kalınlığındaki vizörüyle sağlanıyor. Vizör ateşe dayanıklı polikarbonattan yapılıyor ve iç yüzeyi gözleri hiçbir şekilde yormuyor. Vizörün rengi bir saniyeden çok daha kısa bir sürede ışığa uyum sağlayabiliyor. Örneğin, Monaco'daki tünele girerken vizör aydınlanıyor, çıkarken çok, çok kısa bir sürede yeniden kararıyor, böylece pilotların gözü kamaşmıyor. Kışın Formula 1 katılımı yapılmadığı halde, vizörler her koşulda pilotların bütün hava şartlarına kolayca uyum sağlayabilmeleri için ısıtmalı olarak üretiliyor.

Vizör, hızı yaklaşık 500 km/saat olan mermilerle bombardımana tutuluyor
Bir kaskın Fédération Internationale de l’Automobile'den (FIA) onay alabilmesi için bir dizi çarpışma testinden geçmesi gerekiyor. "Dayanıklılık testi" denen testte 3 kg ağırlığında sivri uçlu bir metal nesne üç metre yükseklikten kaskın üstüne bırakılıyor ve bu darbenin kaskta çatlama yapmaması gerekiyor. Kaskın başa iyice oturup oturmadığı da test ediliyor. 38 kiloluk bir yükün, çene kayışını 30 milimden fazla esnetmemesi bu testte, esas alınıyor. Vizör, hızı yaklaşık 500 km/saat olan mermilerle bombardımana tutuluyor ve test esnasında mermilerin 2.5 milimetreden daha derine girmemeleri gözönüne alınıyor. Son olarak, kask ateş testine sokuluyor ve 45 saniye boyunca 800°C sıcaklıkta aleve maruz bırakılıyor. Bu süre zarfında kaskın içindeki sıcaklığın 70 dereceyi aşmaması gerekiyor.

Bir Formula 1 kaskını neredeyse sonsuza kadar kullanmak mümkün, ama üreticiler ve takımlar temkinli davranmayı tercih ediyorlar. Dickie Stanford, her grand prix'de BMW WilliamsF1 Takımı pilotlarının her biri için yepyeni ikişer kask hazır bulunduruyor.

Bunu biliyor muydunuz?
Formula 1 kasklarında kullanılan üstün performanslı T 800 elyafının her bir telinin yaklaşık 12.000 telcikten oluştuğunu biliyor muydunuz? Bu telciklerden her biri insan saçından 15 kat ince ve tek bir kask için üretilen tüm telciklerin toplam uzunluğu yaklaşık 16.000 kilometredir.



By_BuGr4

  • İleti: 1483
Ynt: f1 kasklarının akıl almaz özellikleri....
« Yanıtla #1 : Eylül 14, 2007, 06:10:00 ÖS »
bizim türkler f1 e katılsa kesin normal motosiklet kaskalrı kullanırlardı