Gönderen Konu: Bilgisayarın baş düşmanı toz  (Okunma sayısı 1220 defa)

HONDA

  • Ziyaretçi
Bilgisayarın baş düşmanı toz
« : Ocak 23, 2006, 11:08:26 ÖÖ »
Bilgisayarın, soğutma işlemi sırasında topladığı tozun, veri ve ekonomik kayıplara neden olmaması için en fazla 2 ayda bir bakımdan geçmesi gerekiyor.
Konya’da bilgisayar satış ve bakım hizmeti veren bir şirketin İşletme Müdürü Ali Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanımı hızla yaygınlaşan bilgisayarın, artık pek çok kişinin vazgeçilmezleri arasında yerini aldığını belirtti.

Sorunsuz bir bilgisayar kullanımı için, kaliteli bir bilgisayar edinmenin yeterli olmadığını, bakımının da büyük önem taşıdığını anlatan Yılmaz, ancak, Türkiye’de özellikle amatör düzeyde kişisel bilgisayar kullananların büyük bölümünün, bilgisayarın bakımı konusunda gerekli hassasiyeti göstermediğini söyledi.

En sık karşılaşılan bilgisayar arızalarının başında fan sorunlarının geldiğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bilgisayar çalışır durumdayken, ’Power dağıtıcısı’ olarak bilinen ve makineye giren elektriği değişik parçalara aktaran alet ve içinde işlemlerin gerçekleştirildiği, bilgisayarın en pahalı parçası olan ’işlemci’, belli sıcaklık seviyesinde tutulmalıdır. Bu iki önemli parçanın aşırı ısınmaması için de soğutucu fanlar görev yapar. Son derece sessiz çalışan bu fanların durması ya da istenen performansı gösterememesi power dağıtıcısı ve işlemcinin yanmasına neden olur.

İşlemcinin yanması durumunda oluşacak ekonomik maliyetin bedeli ise 300-400 YTL’yi buluyor. Ortamdan aldığı havayı bilgisayar kasasının içine aktaran fanların en büyük düşmanı ise ortamdaki tozdur. Fanın ya da soğutulacak parçaların üzerine biriken tozlar, aşırı ısınmaya bağlı olarak bilgisayara ciddi arızalar verebilir." Yılmaz, evlerde, işyerlerinde ya da bürolarda, bilgisayarın bulunduğu hemen her yerde belli miktar tozun bulunmasının kaçınılmaz olduğunu, bilgisayarın tozla temas etmesinin tamamen engellenmesinin ise son derece zor olduğunu belirtti.

EKRANINIZ DONUYORSA

Bilgisayarın en pahalı parçası olan işlemcinin yanmasıyla sonuçlanan toz birikmesinin en net sinyalinin ise ’ekran donması’ olduğunu anlatan Yılmaz, "Üzerinde çalıştığınız bilgisayarın ekranı aniden donar, mausu bile çalıştıramazsınız, bilgisayara müdahale edemezsiniz. Ancak bilgisayarı power düğmesinden kapatıp yeniden açabilirsiniz. İşte bu arıza şekli, bilgisayarın toz birikmesine bağlı sorunlar yaşamaya başladığının, en önem göstergesidir" diye konuştu.

Yılmaz, kasası orijinal olmayan bilgisayarda daha sık yaşanan, toz birikmesine bağlı bu tür sorunların, veri ve ekonomik kayıplara neden olduğunu vurgulayarak, benzer sorunlarla karşılaşmamak için bilgisayara en fazla 2 ayda bir bakım yapılması gerektiğini, bu işlemin maliyetinin ise 20 ile 30 YTL arasında olduğunu sözlerine ekledi.



CaddeboyCan

  • Ziyaretçi
Bilgisayarın baş düşmanı toz
« Yanıtla #1 : Ocak 24, 2006, 11:39:11 ÖÖ »
:eek: 2 ayda bir bakım yapılması