Gönderen Konu: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?  (Okunma sayısı 33287 defa)

surez

  • İleti: 162
klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« : Mayıs 16, 2010, 12:45:15 ÖS »
arkadaşlar 2000 1.6 ies klima çalışıyorken uzun süre sonra soğutuyor ancak belli aralıklarla soğuk üflemiyor.
çünkü klima motoru çalışmıyor. bunu da yeni değiştirdiğim klima kayışının her devreye geçişinde çıkardığı ses ve yığılma ile anlıyorum.

klima motoru sürekli çalışır mı  yoksa aralarda durup yeniden mi çalışır?

teşekkürler.



deniz44

  • İleti: 1055
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #1 : Mayıs 16, 2010, 12:48:03 ÖS »
Klima motoru sürekli calısır ara sıra sogutma yapıp ara sıra da normal modda üflemesi normal degil.

23korg23

  • İleti: 2477
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #2 : Mayıs 16, 2010, 03:30:14 ÖS »
arkadasım klima motoru devreden çıkıyorsa bi arıza vardır.. torpidonun altında buzlanma sensörü var oradan olabilir yine aynı yerde valf var ondan da olabilir. bide aracın sağ farının arkasında gaz filtresi var ondan da olabilir ve son olarak radyatörden de yapabilir benzer durum basıma gelmişti.. saydıklarımın hepsine bakıldı değişti en sonunda radyatörün içi tinerle yıkandı ve düzeldi.

surez

  • İleti: 162
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #3 : Haziran 17, 2010, 12:39:35 ÖÖ »
peki gaz miktarının az ya da çok oluşu buna sebep olur mu?

surez

  • İleti: 162
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #4 : Haziran 17, 2010, 12:43:03 ÖÖ »
bulunduğum yer çok sıcak olmadığı için bugün yine denedim klimayı.4000-5000 devirde sabit giderken. 30 saniyede bir kayış sesi geliyor.araba bi yığılıyor bi toparlıyor.

mehmets

  • İleti: 148
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #5 : Haziran 17, 2010, 11:10:57 ÖÖ »
torpidonun arkasındaki termostat arızalı olsa bile klima kompresörünün içerisinde de bir termostat vardır.uzun süreli çalışmalarda kompresörü aşırı ısınmaya karşı korur.klima sürekli çalışmaz.termostat üzerinden istenilen soğukluğa ayarlandığı zaman belirli aralıklarla durur ve yeniden çalışmaya başlar.aynı split klima ve buzdolapları gibi.

surez

  • İleti: 162
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #6 : Haziran 17, 2010, 03:36:08 ÖS »
az önce kaputu açıp baktım.
rölantide klima motoru 45 saniye çalışıyor. sonra stop ediyor. sonra yeniden açılıp 1 dakka dolmadan kapanıyor.
sizden biraz dha çözüm alternatifi edinip tamirciye gitmeyi düşünüyorum.
teşekkürler.

kacaman

  • İleti: 7154
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #7 : Haziran 18, 2010, 02:29:03 ÖÖ »
şimdi yani gece gece bana bunu nasıl yaparsınız sevgili surez, şimdi uzun uzun yazmak gerek yazmaya başlıyorum, klimanın çalışma prensibini biliyorsun olarak anlatmaya başlıyorum.
klimamız düğmeye basıp açtığımız esnada devreye girer, kompresörümüz gaz dolaşımını başlatır, yüksek basınç borusundaki gazı soğutma peteğine doğru iter, soğutma peteğimizin girişindeki gazımız, genleşme valfinden geçerken petek içerisindeki basıncı düşük ortama püskürtülür ve basınçla itilirken sıkışmış ve ısınmış olan klima sıvımız, genişleyerek soğuma gerçekleşir, bu soğumuş peteğimizin arkasındaki fanımız hangi kademede olmasını bizim ayarladığımız hızda içeri doğru üfler, bu işlemle aynı anda kompresörümüz, soğutmayı gerçekleştiren gazımızı bir yandan da düşük basınç hortumu olan ve diğerine göre daha kalın olan hortum ile vakumlayarak radyatörümüzün önündeki dış soğuma peteğinden geçirip kendisine doğru çeker, ilk düğmeye bastığımız andan itibaren kompresör sürekli çalışır ancak gazımızın dolaşımını sürekli yapmaz, yüksek basınç horutumunun üzerine basınç kaptörü vardır, soğutma peteğinin içerisinde gereğinden fazla soğuma olması durumunda buzlanma olacağından gazımızın genişleyeceği alan daralır, bunu önlemek için kompresör basınç kaptörünün değişik basınç dengesizliğini fark etmesi anında devre dışı kalarak kendini güvenceye alır, bu güvenceyi aşırı soğuyan petek üzerindeki buzlanma sensörü yada bizim düzensiz sert çıkışlı gaz vermemiz belirler, stabil kullanımda kesik soğutma pek olmaz, olsa da araç içi yeterince soğumuştur, soğutma peteğinden fanın üflemesi sırasında geçen ortamdaki serin hava peteğin soğukluğunu alamamaktadır, şunu belirteyim fan ortam havasını üflediğinden ortam havası ne kadar sıcak olursa , soğutma peteğinden geçirdiği hava peteğin yüzeyindeki soğukluğu ısıttığından, kompresör devrede kalır, fakat ortam havası serinlediğinde, peteğimizin fanın üflediği hava zaten serin olduğundan peteğimizin soğukluğunu kıramaz ve buzlanma başlar ve o sırada buzlanma sensörü komut verir basınç kaptörü kompresörü devre dışı bırakır.
gelelim senin sorununa, kompresör sık sık neden devreye girip çıkar, klima gazı fazla ise yada az ise olur.
fazla ise motorumuz ve klima sistemi henüz çalıştırılmamış ilk çalıştırılıp bir müddet kullanıldıktan sonra sık sık devreye girip çıkıyorsa yani motor ve sistem ısındığında 10saniye kadar girip çıkıyorsa ve soğutma olmuyorsa gazımız fazladır.
rölantide soğutma oluyor fakat 2500 devir civarı sık sık devreye girip çıkma varsa gazımız eksik
soğutma şahane fakat fanımız soğuk havayı içeri hızlı veremiyorsa polen filtremiz kirli , polen filtresi hava geçişini yavaşlatırsa petekte buzlanmaya sebep olacağından sistem yukarıda bahsettiğim gibi devreye girip çıkar, polen filtremiz yeni fakat hava debisi az ise , fan motorumuz zayıflamıştır yada fanın pervaneleri zamanla toz tuttuğundan ağırlaşmış ve balans yapmıştır, temizlenmesi gerek hepsi bu.

kacaman

  • İleti: 7154
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #8 : Haziran 18, 2010, 02:29:22 ÖÖ »
biraz uzun oldu ama ;D

kacaman

  • İleti: 7154
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #9 : Haziran 18, 2010, 02:32:08 ÖÖ »
sormak istediğin ve açıklanmasını düşündüğün başka klima ile ilgili sorun varsa telefon vereyim başka çare yok...

surez

  • İleti: 162
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #10 : Haziran 18, 2010, 04:04:39 ÖÖ »
çok teşekkür ederim.o zaman klima gazını kontrol ettireceğim ancak  http://www.teamhondaturkey.com/forum/problemler_ve_cozumleri/ynt_klima_gazi_miktari-t40522.0.html uzantılı konudaki sorunun kesin cevabını öğrenince işlem tamam olacak.
tekrar teşekkürler.

surez

  • İleti: 162
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #11 : Haziran 18, 2010, 04:13:34 ÖÖ »
 sizi bulmuşken sayın temsilci bir de http://www.teamhondaturkey.com/forum/problemler_ve_cozumleri/2000_ies_performans_tutarsizligi-t13536.40.html bu konuya bakarsanız çok sevinirim. çok teşekkürler.

murdogan

  • İleti: 181
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #12 : Haziran 19, 2010, 11:52:45 ÖS »
MERHABA ARKADAŞLAR.BENDE 97 MODEL 1.4İS CİVİC VAR.ŞUBAT 15 DE ALDIM ARABAYI VE ALIR ALMAZ TÜM FİLTRELERİ DEĞİŞTİRDİM.TORPİDONUN İÇİNDEKİ FİLTRE DE DAHİL.SICAK HAVALAR BAŞLADIĞINDA KLİMAYI ÇALIŞTIRDIĞIMDA NORMAL HAVA ÜFLEDİĞİNİ FARKETTİM GAZI YOK DEDİLER VE GAZ BASTIRDIM.ŞU AN ARABAM ÇOK GARİP BİR HAL ALDI.RÖLANTİDEYKEN KLİMA DÜĞMESİNE BASTIĞIMDA MOTOR STOP EDECEK SEVİYEDE DEVİR DÜŞÜYO.ÖRNEĞİN 3000 DEVİRDE DÜĞMEYE BASTIĞIMDA DİREK 2000 DEVİRE DÜŞÜYO.VE MOTORDAN TAK TAK TAK DİYE SES GELİYO.AÇIKCASI İLK KLİMALI ARABAM ARKADAŞLAR ACABA SORUN NERDEDİR TORPİDONUN ARKASINDAKİ FİLTRE VE KLİMAZ GAZINDAN BAŞKA NEYİ KONTROL ETTİREBİLİRİM

ŞİMDİDEN SAĞOLUN ARKADAŞLAR.

kacaman

  • İleti: 7154
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #13 : Haziran 19, 2010, 11:56:46 ÖS »
murdoğan küçük puntolu yazı kullanırsan seviniriz sitemizin genel kuralıdır, büyük harf yüksek sesle konuşmayı ifade ediyor bizim için.
senin klima kompresöründe sorun var muhtemelen pistonları sürtünme yapıp motora aşırı yük veriyordur, soğutması nasıl aracın, soğutma oluyorsa ve ses geliyorsa kompresöre bakım yaptırt yok soğutma da yoksa kompresörün değişmesi yada iyi bir tamir görmesi gerek.

murdogan

  • İleti: 181
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #14 : Haziran 20, 2010, 12:30:27 ÖÖ »
kocaman abi öncelikle kusurabakma bilmiyordum  büyük punto olayını ve o yazıyı yazdığımdan beri senin klima ile alakalı yazılarını okuyorum inşallah benim yazımı da görür  cevap verir diye içimden geçiriyordum teşekkür ederim çok sağol.

arabaya gelince üflemesi gayet kuvvetli gaz bastıktan sonra da bayağı soğuk üflemeye başladı.sadece ilk gaz basıldığında böyle bir sorun olmadı birkaç dakika sonra başladı sanki biyere çarpar gibi tak tak vuruyo kaputu açtım baktım motoru bile silkeliyo ve korktum açmadım klimayı o günden beri.

şiimdiden verdiğin bilgiler için teşekkür ederim abi sağol.

murdogan

  • İleti: 181
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #15 : Haziran 20, 2010, 12:33:39 ÖÖ »
ek bilgi olarak şunu da söyliyim.klima gazı basmadan önce klima düğmesine basınca herhangi bişey olmuyordu.sadece normal hava üflüyordu ama devir normaldi ses gelmiyordu.

birde bu kompresor tamiri ne kadardır acaba.bu aralar bayağı maddi durumum kötüleşti de :(


kacaman

  • İleti: 7154
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #16 : Haziran 20, 2010, 06:56:20 ÖS »
senin gaz basım işlemi gerçekleştirdiğin sırada yapılan vakum işlemi sırasında yani, gaz ile birlikte dolaşım ve sistemin hareketli parçalarının yağlanmasını saglayan bir yag de sistemin içerisinde gazla birlikte dolaşmakta, benim tahminim bu yağı sistemi doyuracak kadar koymamışlardır diye düşünüyorum, sistem çalışırken ses gelmesi normal neden: gaz ve yağdan oluşan karışımın belirli bir yoğunluğu ve dolaştığı sıkıştırıldığı ve vakumlandığı bir işleyiş var, önceden gaz yokken sistem çalıştığında boş boş çalışıyordu kompresör ağırlığı motora hissedilmiyordu, ama şimdi sistemin içi dolu ve bu dolaşımı yapması için motorun gücünün bir kısmını alacaktır, sistem her devreye girip çıkarken motorun sarsılması normal, fakat sen kayış ve kasnağına  bir de bilyalarına baktırt, çok büyük muhtemel kompresörün ömrünü tamamlamış gibi duruyor, bir motor yenilemeci ile görüşsen yapılabilir aslında ama önce senin araca gaz basan yer bir şey söylemedi mi sana, eğer bir şey söylemeden seni gönderdilerse hiç şık olmayan bir esnaflık tutumu sergilemişler, eminim kendileri durumu bilmişlerdir fakat en kolayı gaz basıp para almak yine gelsin yine para alayım değildir umarım.

kacaman

  • İleti: 7154
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #17 : Haziran 20, 2010, 06:58:49 ÖS »
ikinci sitede satılıyordu bir araştır istersen
çıkma bulursun yada motor yenilemecilere bir sor kaça yaparlar diye ama önce arıza nereden kaynaklı onu bul.
soğutma iyi diyorsun. iyimi, çok iyimi, süper mi
kayış ve kasnak ne zaman değişti
gergi bilyası ne zaman değişti, bunları bir incele ve gaz basan yer kaçak kontrolü yaptı mı
eğer yapmadıysa gaz yine kaçacaktır üzgünüm.

murdogan

  • İleti: 181
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #18 : Haziran 20, 2010, 09:46:22 ÖS »
kacaman abi anlattıklarından ciddi bişey olduğunu düşünmeye başladım :(
ilk gaz basıldığında camlar açıktı ben sadece soğuk üflüyomu üflemiyomu diye baktım bayağı soğuk üflüyordu ondan sonra bu sorunu görünce sadece durduğum yerde denedim bir iki sefer.baktım düzelmiyo bende hiç açmadım klimayı ve daha gösteremedim.

yani sanırım iyi derecede soğutuyo.
kayış kasnak gergi bilyası ne zaman değişti bilmiyorum ben şubatın ortasında aldım arabayı.
birde gazı bastırdığım yer evime de uzak biryer birazda kenar semtte kalıyo açıkcası büyük yanlış yaptığımı itiraf ediyorum biraz uygun olsun diye hiç yapmadığım bişey yaptım off.gazı basan adam da hiç bişey söylemedi.bi daha gelemez diyemi düşündü bilmiyorum ki.

artık klimadan anlayan biyere gidecez tamda ümraniye sanayinin karşısında oturuyorum aslında ya ne yaptım ben.

kacaman

  • İleti: 7154
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #19 : Haziran 20, 2010, 09:51:36 ÖS »
bilemem, yani en doğru kararı sen vereceksin. başka sormak isteğin birşey varsa beklerim.

murdogan

  • İleti: 181
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #20 : Haziran 20, 2010, 10:03:26 ÖS »
var abi klima hariç bir iki sorunum daha var.
bu başlık altında mı sorsam diye düşünmüştüm aslında.elektrik aksam çalışırken rölanti düşüyo biraz.özellikle dururken frenden ayağımı çekince rölanti yükseliyo.bir gün arka rezistans düğmesi sabahtan akşama açık kalmış farketmemişim.artık o düğmeye bastığımda gösterge ışıkları bile azalıyo.

kacaman

  • İleti: 7154
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #21 : Haziran 20, 2010, 10:04:44 ÖS »
akünü kontrol ettirt ve şarz dinamosunu da, voltaj düşük geliyor.

murdogan

  • İleti: 181
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #22 : Haziran 20, 2010, 10:10:07 ÖS »
çok sağolun.son sorunumu da söylemek istiyorum.

camları kapatıyorum araç rölantide çalışırken motor sesi çiftli geliyor.yani düşük viteslerde özellikle motor sesini çok veriyor araç.bu araçların daha sessiz olduğunnu düşünüyorum açıkcası.usta dinledi ses var dediler fakat halledemediler.

kacaman

  • İleti: 7154
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #23 : Haziran 20, 2010, 10:17:55 ÖS »
çifli derken neyi anlatmak istedin anlayamadım

murdogan

  • İleti: 181
Ynt: klima motoru kendini soğutmaya alır mı?
« Yanıtla #24 : Haziran 20, 2010, 10:27:16 ÖS »
yani bi tek düze motor sesi geliyo birde sadece rölantide arabanın içinde duyabildiğimiz yada kaputu açınca duyabildiğimiz tık tık bir ses var.çiftli motor sesi gibi.hani insan hasta olurda sesi bir garip çıkar.motoru dinlediler şarj dinamosu dediler sanırım bobinleri değiştirdiler ama en ufak bi gelişme olmadı.