Dört mevsimlik yağlarla tek mevsimlik yağlar arasındaki fark nedir?
Dört mevsimlik yağların viskozite dereceleri 'SAE xxW-yy' (örneğin 15W-40) formatında, tek mevsimlik yağların viskozite dereceleri ise 'SAE zz' (örneğin SAE 40) formatında belirtilmektedir. Bu viskozite dereceleri çeşitli sıcaklıklarda yağın akışkanlığını belirtmektedir.
Tek mevsimlik yağlarda viskozite derecesi yağın 100 Santigrat derece sıcaklıktaki akışkanlığını göstermektedir – yüksek rakamlar kalın yağları belirtmektedir. Tek mevsimlik motor yağlarında en çok kullanılan viskozite dereceleri SAE 30, SAE 40 ve SAE 50’dir.
Ancak tek mevsimlik yağların viskozite dereceleri sadece motor sıcak durumda iken geçerli olan viskozite değerlerini belirtmektedir. Tek mevsimlik yağlar hava sıcaklığı 0 Santigrat dereceye düştüğünde kabul edilemeyecek düzeyde kalınlaştıklarından genellikle soğuk iklimlerde kullanıma uygun değildir. Bu durum, motorun yağ kalınlığı nedeniyle çalıştırılamamasına ya da daha da kötüsü motorun yağ pompalayamamasına bağlı olarak ilk çalıştırma sırasında oluşan yüksek derecede aşınmanın ciddi motor arızalarına yol açmasına neden olabilmektedir. Dört mevsimlik yağlar piyasaya sürülmeden önce kış aylarında daha ince yağlar kullanılması gerekmekteydi.
Düşük sıcaklıklarda akışkanlıklarını koruyan ve normal çalışma sıcaklıklarında da motorun korunması için yeterli kalınlığı muhafaza eden dört mevsimlik motor yağları 1970’lerde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dört mevsimlik yağların viskozite derecelerinin 'xxW' kısmı, yağın düşük sıcaklıklardaki akışkanlığını göstermektedir. Dizel motor yağları tipik olarak, -15 Santigrat dereceye kadar koruma sağlayabilen “15W” standartlarını karşılamaktadır. Daha soğuk iklimlerde '10W', '5W' ve hatta '0W' (kutup iklimi için) standartları kullanılabilmektedir. 100C’deki yüksek sıcaklık viskozitesi tek mevsimlik yağlarla aynı şekilde belirtilmektedir, yani, SAE 15W-40 özelliğindeki bir yağın 100’deki kalınlığı SAE40 özelliğindeki bir yağ ile aynıdır, ancak bu yağ, SAE 40 özelliğindeki bir yağın aşırı derecede kalınlaştığı –15C’de akışkanlığını koruyabilmekte ve pompalanması mümkün olmaktadır.
Dört mevsimlik yağların avantajlarını fark eden dünyanın önde gelen motor üreticileri, 1990’dan itibaren motorlarını dört mevsimlik yağlarla iyi bir uyum içerisinde çalışacak şekilde tasarlamaya başlamışlardır. Bu yağlar tek mevsimlik yağlardan çok daha yüksek kalitelidir – tek mevsimlik yağlar yeni model yüksek performanslı dizel motor testlerinde (örneğin API CG-4, CH-4, ACEA E3, E5 vb.) başarılı olamamaktadır.
Dört mevsimlik yağların sağladığı en önemli avantajlar aşağıda yer almaktadır:
- düşük sıcaklıklarda akışkanlığını koruyarak ilk çalıştırma işlemini hızlandırmakta ve soğuk çalıştırma sırasında aşınmayı asgari düzeye indirmektedir
- dört mevsimlik yağlar tek mevsimlik yağlara oranla daha yüksek yakıt tasarrufu sağlamaktadır
- dört mevsimlik yağlar genellikle pistonlarda biriken tortulara karşı daha fazla koruma sağlayarak rektifiye edilmiş motorun daha uzun süre hizmet etmesine yardımcı olmaktadır.
Başa dön
Kalın yağların sağladığı koruma düzeyi ince yağlara oranla daha mı yüksektir?
Hayır – Normalde yağı sadece motora doldurulurken ve boşaltılırken görürsünüz. Bu işlemler genellikle oda sıcaklığında, motor/yağ ısınmış durumda iken ancak kızgın değilken gerçekleştirilmektedir. Dört mevsimlik yağlar, düşük sıcaklıklarda akışkanlıklarını koruyacak şekilde formüle edildiklerinden bu koşullar altında ince bir yağ görünümüne sahip olmaktadırlar. Ancak bu yağlar motoru korumak amacı ile yüksek sıcaklıklarda kalınlıklarını yeteri kadar koruyacak şekilde tasarlanmıştır. 100C sıcaklıkta SAE 15W-40 ile SAE 40 yağlar benzer viskozite özelliklerine sahiptirler – ANCAK 100C’nin üzerinde dört mevsimlik yağ SAE 40 özelliğine sahip yağdan daha kalın olacak ve daha fazla koruma sağlayacaktır.
Başa dön
Yeni dört mevsimlik yağ boşaltılırken su gibi aktı - neden?
SAE 30 veya 40 özelliğinde yağla kıyaslandığında, 15W-40 daha kolay akıyor gibi görünebilir. Bu durum düşük sıcaklıklarda daha kolay fark edilmektedir. Ancak başka bir 15W-40 yağla kıyaslandığında yine daha kolay akıyor gibi görünüyorsa, bunun nedeni, yağın kurumlar nedeniyle kalınlaşmasını ya da yüksek sıcaklıklarda ayrışmasını önlemek amacı ile daha etkin ve yüksek performanslı bir katkı paketi kullanılması olabilir. Diğer bir deyişle, Shell Rimula X 15W40 veya Shell Rimula Super gibi yüksek kaliteli bir yağ daha düşük kaliteli bir yağdan daha kolay boşalacaktır. Bu duruma özellikle yüksek miktarda kurum üreten motorlarda daha sık rastlanabilmektedir.
Başa dön
Neden bazı motor üreticileri SAE 30 sınıfı yağları tercih ederken bazıları 15W-40 yağları tercih ediyor?
Ağır hizmet tipi dizel motor üreticilerinin hemen hemen tümü artık SAE 15W-40 motor yağlarını tercih etmektedir. Bu yağlar, soğuk çalıştırmada daha hızlı dolaşım sağlamak ve yataklarda ve segmanlarla gömlekler arasında tek mevsimlik 30 ve hatta 40 özelliğindeki yağlara oranla daha kalın bir yağ tabakası oluşturmak suretiyle yağ tüketimini ve aşınmayı azaltmaktadır.
Mühendislik açısından, mevcut en üstün teknoloji kullanılarak üretilen 15W-40 dereceli yağın hemen hemen her türlü motorda en az SAE 30 tek mevsimlik yağ kadar iyi performans sergilemesini önleyecek hiç bir neden bulunmamaktadır. Ancak bazı eski nesil 2 zamanlı dizel motorlarda hala tek mevsimlik yağlar tercih edilmektedir.
Başa dön
Motorumun yağ basıncı neden eski nesil yağda olduğundan daha düşük?
Bu durum sadece kullandığınız yağın farklı bir viskozite derecesine sahip olmasından kaynaklanıyor olabilir. Ancak endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Yağ basınç göstergenizin doğru ölçüm yaptığını varsayarsak, yağ basıncını, pozitif deplasmanlı yağ pompasının çıkışındaki yağ kanalında ölçmektedir. Bu pompa her motor devrinde sabit hacimde yağ pompalamaktadır. Aşırı düzeyde aşınmış bir ana yatak ya da yağ pompası arızası nedeniyle önemli bir yağ kaçağı bulunmadığını varsayarsak, yağ basıncındaki herhangi bir değişimin, yağ akışına gösterilen dirençteki farklılıklardan yani yağın ihtiyaç duyulduğu yere akmasından kaynaklandığını ve yağ miktarının yetersiz olduğunu göstermediğini söyleyebiliriz.
Bunun aksine, yüksek yağ basıncı, yağın aşırı derecede kalınlaşarak yataklara pompalanmayı zorlaştırdığını veya yağ kanallarının düşük kaliteli yağların ayrışmasından kaynaklanan tortularla tıkandığını gösterebilmektedir. Bu durum motorun yağsız kalmasına ve zamanından önce arızalanmasına neden olabilmektedir.
(shell com dan alıntıdır)
sonuc olarak araclarımız XX W- 40 yaglara gore dızayn edıldıgı ortada. saglıklı motorda (yahut yenı aracta) 10W-40 ılerleyen yıllarda 15W-40 kullanmak daha mantıklı bu yazıya gore...
yarı sentetık- tam sentetık farkıda kanımca
1) yag bakım aragılını uzatmak
2) ne kadar ekmek o kadar kofte
3) tam sentetikte daha fazla verim denenmiş jazz kullanıcısı tarafından
arkadaslar kesınlıkle servıs bu yagı kullanıyor ben baska yag koymam gıbı dusuncelere kapılmayın servısler yeryuzune gonderılmıs melekler degıllerdır, ticari kuruluslardır zaten su an 50 tl lık yagı 80-100 gıbı fıyatlara kıtlemektedırler bızlerse servıste degıstım bıraz pahalı olsun dıyerek kendımızı avutmaktayız bu sartlarda tam sentetık yag koysa 150 falan ıstemesı lazım kı goze carpar bu durumda da. demekkkı yarı sentetık ya daha gecırgen

