TeamHondaTurkey.Com
HONDA => LPG, CNG ve Alternatif Yakıt Sistemleri => Konuyu başlatan: ramco 06 - Haziran 26, 2012, 03:53:56 ÖS
-
brc prins bi kenara atiker benim araca :) aracın garantisi lpg yi servis takmadığı için 3 yıla düştü başkada bi dezavantajı yok km de 20 kurus kar edıyorsam bir yılın sonunda 20,000km de 4,000 tl cepte >%6rol
-
Hayırlı olsun. Ben garantiye pek inanmıyorum. Güle güle kullanın. 2 yıla kalmadan kit parası çıkar kar a bile geçersiniz.
-
(http://b1206.hizliresim.com/y/u/8s6w8.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
-
atikeri kaça taktın
-
Hayırlı olsun ama inşallah garantiye ihtiyaç duymassınız
küçük bir problemde garanti gerektiğinde insan cok farklı düşünüyor,şuan benim arabanın arızasında eğer lpg olmasaydı
süper olacaktı,kesin değil ama 2500 tl civarı fatura var şuan
-
atiker safefast obdıı taktırmışsındır zannedersem bendede aynısı var çok memnunum şimdilik yeni sistem sonuçta ecu bağlantılı olması bir dezavantaj >=ok
-
ramco 06 yı bilmem ama ben 1 ay öncesi 1100 tl ye taktırdım..
-
Atikerde herkes fiyatla oynayabiliyor ancak bayiler 990 tl asagi takani sikayet ettikleri icin aman kimseye soyleme olayi var ama 900 civari takiliyor ankarada olanlara yardimci olabilirim ariza lambasi yanmama garantili benim 3 fd6 birde bu eklendi atiker kervanina ;)
-
Yenı Kasaya Atıker hıc mantıklı degıl!!!
30.000 km sonra motor kompresyonunu olcturdugunde ne demek ıstedıgımı anlarsın.Hayırlı olsun dıyorum ama ısın sonu pek hayırlı gozukmuyor!
-
yeni kasa city e bence hiç bir lpg mantıklı değil....
-
NİYEKİ
-
NİYEKİ
Arkadaş civic'e latife yapıyor sanırım :D
Tipi city'e benzediğinden öyle demiştir muhtemelen :)
-
Yenı Kasaya Atıker hıc mantıklı degıl!!!
30.000 km sonra motor kompresyonunu olcturdugunde ne demek ıstedıgımı anlarsın.Hayırlı olsun dıyorum ama ısın sonu pek hayırlı gozukmuyor!
benim lpg deneyimim oldukca fazla tum markalar ayni sekilde berbat eder denemesi bedava 30000 km olan araclari teste sokabiliriz mesela :)
-
Sızın kadar olmasa da nacızane benım de bıraz tecrubem var.Aracınız 30.000 km oldugunda haber verın , ben de 60.000 km de BRC lı bır yenı cıvıc getıreyım , kompresyon testı yapalım.Farkı bızzat gormenızı ısterım.Selamlar...
-
ben 200,000km vtec 2 sattım arkadasım lovato sokup atıker baglattım 40,000km de için rahat olsun,burası tecrube konusulacak yer değil marka fanatıklıgıne yada prins e 2500tl vermeye gerek yok ;)
-
mantıklı bişiler söylerseniz anlarım besela benzin lpg ayrımı gıbı tutmussunuz brc ile atıkerı karsılastırıyosunuz ne alakaysa ıkısıde kuru yakıt püskürtüyor eşit miktarda neyi tartışıyoruz anlamadım
-
markalar arası tartışılabilecek şeyler olur, saygıyla karşılarım. yakıtı, çekişi vs. Ama arkadaşımızın dediği gibi markalar arasında motorun ömrü ile ilgili fark oluşması ne alaka onu bende anlayamadım. hele hele 30 bin km de... aynı marka kit taktırmış 2 farklı araçta bile bu fark oluşabilir. aldıkları yakıt farklıdır, kullanma stilleri farklıdır. nitekim benzin kullanan 2 civicten biri 1milyon km görüp diğerinin 300 bin km de motor indirmesini izah etmenin başka açıklaması olamaz. sonuçta 2 araçta birbirinin kopyası 2 aracın 30 bin km de kompresyon değerlerinin birebir aynı olması gerekiyor sizin mantığınıza göre. elbetteki her aracın 30bin km deki kompresyon ve aşınma değerleri farklılık gösterecektir. bu farklılığın nedenlerinden en son sırada lpg kitinin markası olsa gerek.
bir tek prince sistem olarak diğerlerinden farklı. oda yağlama mekanizmasından dolayı ki onun bile gerekli olup olmadığı ustalar arasında tartışma konusudur.
-
markalar arası tartışılabilecek şeyler olur, saygıyla karşılarım. yakıtı, çekişi vs. Ama arkadaşımızın dediği gibi markalar arasında motorun ömrü ile ilgili fark oluşması ne alaka onu bende anlayamadım. hele hele 30 bin km de... aynı marka kit taktırmış 2 farklı araçta bile bu fark oluşabilir. aldıkları yakıt farklıdır, kullanma stilleri farklıdır. nitekim benzin kullanan 2 civicten biri 1milyon km görüp diğerinin 300 bin km de motor indirmesini izah etmenin başka açıklaması olamaz. sonuçta 2 araçta birbirinin kopyası 2 aracın 30 bin km de kompresyon değerlerinin birebir aynı olması gerekiyor sizin mantığınıza göre. elbetteki her aracın 30bin km deki kompresyon ve aşınma değerleri farklılık gösterecektir. bu farklılığın nedenlerinden en son sırada lpg kitinin markası olsa gerek.
bir tek prince sistem olarak diğerlerinden farklı. oda yağlama mekanizmasından dolayı ki onun bile gerekli olup olmadığı ustalar arasında tartışma konusudur.
;) düz mantık tesekkur ederim,,,,prinste bile yağlama sistemi sonradan takılan bir işlem yani ne kadar gereklidir tartışılır
-
arkadaşlara tamamen katılıyorum , lpg kitinin markası bencede önemli değil bazıları bazılarını zengin etmek te ne anlıyor anlamış değilim arkadaşım da da atiker var 70000 km oldu takılalı maşşallahı var , diğer arkadaşımda landirenzo var 40000 km oldu ilk günden çok farklı performans düşüşü var diyor , nitekim ben eski aracımda 60000km landirenzo kullanmıştım sorun olmamıştı bu şans işi eniştemde brc var bende atiker obdıı sistem benim motorun arkasından bile gelemiyor dediğim-dediğiniz gibi kitle ne alaka kompresyonun şans işi bence tamamen , üstelik atiker in son sistemlerinde yazılım olarak italyan yazılımı var brc ninde yazılımı italyan , ben param olmadığı için değil TÜRK MALI olduğu için atiker i tercih ettim yeter artık yıllarca yediğimiz yurtdışı kazıklar kısaca herkes nasibini yer ...Saygılarımla
-
:)
-
:)
neden güldün anlamadim gülünecek bisi mi var yoksa yazicak mantikli bisi mi bulamadin
-
ASVTEC19, lpg konusunda oldukça deneyimli bir arkadaşımız. Bence bir bildiği vardır. Kimse kalkıp da kafadan böyle bir iddiada bulunamaz. 30 bin km de oldukça az bir rakam. Kafamı tek kurcalayan nokta da zaten orası oldu, nokta atış 30 bin km sonra motoru kontrol ettir demesi hayır mı şer mi bilmem.
Araç sahibinin takdiridir, aracına hangi marka kit taktıracağı. Mesela ben olsam 50 bin lira para verip alacağım arabaya atiker de taktırmam(çok ucuz), prins de taktırmam(çok pahalı). Bazı LPG kit firmaları artan dönüşüm talebi karşısında tüketicileri söğüşlemek için türlü türlü oyunlar çeviriyorlar, bu oyunlara gelmemek lazım.
Her sene araba sıfırlayan tiplerden olsam gider en ucuz kiti alır taktırırım o ayrı. :D
Bu arada LPG fiyatları çok pahalı, LPG fiyatlarına indirim lazım!!!
-
Ankarada 1.960tl lpg fiyati.bir iddia varsa aciklanir arkadasim degil mi bildigi bisi varsa paylasir herkes ogrenir ;)
-
konu başlığıyla ilgisi yok ama konudaki tartışmaya binanen yazayım, aracım 2001 1,6 ies ve 5 yıldır lpgli ve lpg ile 70 bin km yapmışımdır.. geçen gün (3 gün önce) başka bir vesile ile kompresyon ölçümü yaptırdım 1-3-4. silindirler 210 çıktı fakat 2, silindir 207-208 gibi bişey çıktı.. ustaya sordum olması gereken kaç diye, usta da zaten olması gereken dedi yani ustaya göre 210 olmalıymış ben doğrusunu bilmiyorum
-
yav arkadaşlar o oysa öyle olurdu bu olsa böyle olurdu deyip duruyorsunuz , bu lpg sistemi çok güzelse bu dünyaya rahatmı batıyor benzinli dizel araçlar üretiliyor ? mutlaka 30 bin diyen adamında bir bildiği vardır eyer bildikleri varsa paylaşsınlar neden 30bin ? yada 30binden sonra ne oluyor ?
ayrıca arkadaşlar kullanım farkındanda bahsediyolar . kesinlikle katılıyorum mutlaka fark vardır kullanımdan kullanıma değişir. Bende fd6 var 2011 taktırmadım çünkü zararlı buluyorum lpg yi . gayette sakin kullanıyorum 100 kmdede 6.7yi geçmiyor şehir içi .
-
yav arkadaşlar o oysa öyle olurdu bu olsa böyle olurdu deyip duruyorsunuz , bu lpg sistemi çok güzelse bu dünyaya rahatmı batıyor benzinli dizel araçlar üretiliyor ? mutlaka 30 bin diyen adamında bir bildiği vardır eyer bildikleri varsa paylaşsınlar neden 30bin ? yada 30binden sonra ne oluyor ?
ayrıca arkadaşlar kullanım farkındanda bahsediyolar . kesinlikle katılıyorum mutlaka fark vardır kullanımdan kullanıma değişir. Bende fd6 var 2011 taktırmadım çünkü zararlı buluyorum lpg yi . gayette sakin kullanıyorum 100 kmdede 6.7yi geçmiyor şehir içi .
ya ne 30,000kmymıs bu sacmalıktan ıbaret bısı benzınlıyle lpg kıyaslarsın amenna tutupta brc atıker dıye kıyaslama yaparsan adam gıbı cıkar savunmanı yaparsın yoksa onu bunu kotulemenın manası yok,,,,
-
@RAMCO ;
Senin bu dünya'da yaşadığın gün sayısı kadar benim lpg dönüşümü yaptığım araç var.Bu sebeble söylediklerine dikkat et... '' adam gıbı cıkar savunmanı yaparsın '' DEMİŞSİN Lütfen bu saatten sonra Adamlığı senden öğrenmeyiz,savunma yapacak bir durumda yok ,mahkemede değiliz.Polemiği bırakıp konuya bakarsak .Yazdığınız mesajlara güldüm :) Çünkü komik şeyler yazmışsınız.
Arakadaş demiş ki TÜRK MALI olsun diye Atiker taktırdım.Yahu bir kere bırak tercih ettiğin lpg kitini bindiğin araba ,cebindeki telefon ,kullandığın bilgisayar vs vs vs hemen hemen herşey ithal,bu mudur milliyetçilik? Ayrıca atikerin kullandığı enjektörler waltek yani ithal selenoıd valfli enjektör ,yazılımı AEB ,ithal yazılım ; yani bu milliyetçilik açısından bakarsak takılan her kitin parası yurt dışına gidiyor.Sonra çıkıp Türk malı diye atiker taktırdım dersen gülerim :)
Bir de neye güldüm .. way ben OBD li atiker taktırdım BRC li eniştem peşimden gelemiyor , ya hu buna da gülünür :) EOBD li Atiker in özelliği ne ? Piyasada bilinenin aksine EOBD Lİ KİTLER MÜŞTERİYİ KANDIRAN ,UYUTAN BİR SİSTEMDİR. EOBD li kit bağlantılarında aracın K-LİNE ya da CAN-BUS özelliğine göre eobd bağlantısı yapılır ,bu bağlantı ile aracın LFT ve SFT değerli anında lpg yazılımında gözükür ve bu değerlere göre ayar yapılır fakat EOBD aktif edildiğinde sistem ayarı yapan ustaya şunu sorar ;
*Sadece LPG de mi ?
*Herzaman mı ?
Bu soru nedir biliyor musunuz ? Araç herhangi bir neden dolayı arıza lambasını yaktığında sistemin sürücünün bu arızayı görmeden kayıtlı arızayı silmesidir.Örneğin araç p0401 -402 ....P404 gibi silindir tekleme arızası verdi ya da P0171 ya da P0172 Fakir - Zengin yakıt karışım arızası verdi ama OBD li akıllı kitlerde siz bu arızayı görmeden sistem otomatik olarak bu arıza kodlarını silecektir yani SÜRÜCÜYÜ UYUTACAKTIR. Sonra araç sahibi de çıkıp vay benım kıtım obd li kesinlikle arıza lambası yakmıyor diye övünecektir ; işte buna gülünür :)
Konu atiker ile BRC yi kıyaslamak değil zaten her ikisi farklı kulvarların ürünleri kıyaslama yapmak zaten mantıklı olmaz.Honda ile Cherry yi kıyaslamak gibi bir şey ama her ikisinin de müşterisi farklı ; isteyen istediğini tercih eder ,kimse de karışamaz.
Diğer konu olan 30.000 km konusu teknik bir konu , burda uzun uzadıya anlatmaya kalkarsak sayfa sayfa yazı yazmam gerek.
Özetle yeni civiclerin motor yapıları ile bir önceki civiclerin motor yapıları oldukça farklı bu araçlarda Tekrar söylüyorum ; atiker ya da batiker ya da xtiker farketmez tüm selenoıd valfli enjektör kullanan alt sınıf lpg sistemlerini yeni civice montaj yaptırısanız 30.000 km sonra üst kapağı açtırdığınızda subabların bastığı baga yüzeylerinde büyüme ve silindir kapağında çökme meydana geldiğini görebilirsiniz.Bu araçların yanma oranları çok hassas ; basit bir örnek verecek olursam 2011 model i-vtec civic'in lpg kalibrasyonunu EOBD cihazı kullanarak yolda 10 dakıka içerisinde tamamlarım.Bu kalibrasyon o kadar hassas olur ki LFT(long fuel trim) ve SFT (short fuel trim) değerleri nerdeyse 0.0 (sıfır nokta sıfır ) değerine gelir ki bu değerler 0 hata demektir ki araç bunu benzinde bile zor yakalar fakat yeni civic'in lpg kalibrasyonunu yapmam nerdeyse 30 dakıka mı alıyor çünkü subab zamanlaması çok değişken ; araç ani fakirleşmelere devamında zenginleşmeye başlıyor ,benzinde bile bu değerler çok değişken bunları lpgye adapte etmek benı oldukça uğraştırıyor ( ki ben bu konuda lpg bayilerine eğitim veren birisiyim) .Bu kadar uğraşı plug and drive gibi üst sınıf bir yazılımla ve de elektronik enjektör ile yapmakta ben zorlanıyorsam ; varın gidin bu yazılımı selenoıd valfli yani yazar kasa mürekkep sistemine sahip bir enjektör ile nasıl yapacaklar bilemiyorum.
Benden söylemesi ,taktir sizlerin.Amaç kimseyi kırmak değil bilgiyi paylaşmak ne de olsa bilgi paylaştıkça değer kazanır.Herkese iyi akşamlar.
ya ne 30,000kmymıs bu sacmalıktan ıbaret bısı benzınlıyle lpg kıyaslarsın amenna tutupta brc atıker dıye kıyaslama yaparsan adam gıbı cıkar savunmanı yaparsın yoksa onu bunu kotulemenın manası yok,,,,
-
@RAMCO ;
Senin bu dünya'da yaşadığın gün sayısı kadar benim lpg dönüşümü yaptığım araç var.Bu sebeble söylediklerine dikkat et... '' adam gıbı cıkar savunmanı yaparsın '' DEMİŞSİN Lütfen bu saatten sonra Adamlığı senden öğrenmeyiz,savunma yapacak bir durumda yok ,mahkemede değiliz.Polemiği bırakıp konuya bakarsak .Yazdığınız mesajlara güldüm :) Çünkü komik şeyler yazmışsınız.
Arakadaş demiş ki TÜRK MALI olsun diye Atiker taktırdım.Yahu bir kere bırak tercih ettiğin lpg kitini bindiğin araba ,cebindeki telefon ,kullandığın bilgisayar vs vs vs hemen hemen herşey ithal,bu mudur milliyetçilik? Ayrıca atikerin kullandığı enjektörler waltek yani ithal selenoıd valfli enjektör ,yazılımı AEB ,ithal yazılım ; yani bu milliyetçilik açısından bakarsak takılan her kitin parası yurt dışına gidiyor.Sonra çıkıp Türk malı diye atiker taktırdım dersen gülerim :)
Bir de neye güldüm .. way ben OBD li atiker taktırdım BRC li eniştem peşimden gelemiyor , ya hu buna da gülünür :) EOBD li Atiker in özelliği ne ? Piyasada bilinenin aksine EOBD Lİ KİTLER MÜŞTERİYİ KANDIRAN ,UYUTAN BİR SİSTEMDİR. EOBD li kit bağlantılarında aracın K-LİNE ya da CAN-BUS özelliğine göre eobd bağlantısı yapılır ,bu bağlantı ile aracın LFT ve SFT değerli anında lpg yazılımında gözükür ve bu değerlere göre ayar yapılır fakat EOBD aktif edildiğinde sistem ayarı yapan ustaya şunu sorar ;
*Sadece LPG de mi ?
*Herzaman mı ?
Bu soru nedir biliyor musunuz ? Araç herhangi bir neden dolayı arıza lambasını yaktığında sistemin sürücünün bu arızayı görmeden kayıtlı arızayı silmesidir.Örneğin araç p0401 -402 ....P404 gibi silindir tekleme arızası verdi ya da P0171 ya da P0172 Fakir - Zengin yakıt karışım arızası verdi ama OBD li akıllı kitlerde siz bu arızayı görmeden sistem otomatik olarak bu arıza kodlarını silecektir yani SÜRÜCÜYÜ UYUTACAKTIR. Sonra araç sahibi de çıkıp vay benım kıtım obd li kesinlikle arıza lambası yakmıyor diye övünecektir ; işte buna gülünür :)
Konu atiker ile BRC yi kıyaslamak değil zaten her ikisi farklı kulvarların ürünleri kıyaslama yapmak zaten mantıklı olmaz.Honda ile Cherry yi kıyaslamak gibi bir şey ama her ikisinin de müşterisi farklı ; isteyen istediğini tercih eder ,kimse de karışamaz.
Diğer konu olan 30.000 km konusu teknik bir konu , burda uzun uzadıya anlatmaya kalkarsak sayfa sayfa yazı yazmam gerek.
Özetle yeni civiclerin motor yapıları ile bir önceki civiclerin motor yapıları oldukça farklı bu araçlarda Tekrar söylüyorum ; atiker ya da batiker ya da xtiker farketmez tüm selenoıd valfli enjektör kullanan alt sınıf lpg sistemlerini yeni civice montaj yaptırısanız 30.000 km sonra üst kapağı açtırdığınızda subabların bastığı baga yüzeylerinde büyüme ve silindir kapağında çökme meydana geldiğini görebilirsiniz.Bu araçların yanma oranları çok hassas ; basit bir örnek verecek olursam 2011 model i-vtec civic'in lpg kalibrasyonunu EOBD cihazı kullanarak yolda 10 dakıka içerisinde tamamlarım.Bu kalibrasyon o kadar hassas olur ki LFT(long fuel trim) ve SFT (short fuel trim) değerleri nerdeyse 0.0 (sıfır nokta sıfır ) değerine gelir ki bu değerler 0 hata demektir ki araç bunu benzinde bile zor yakalar fakat yeni civic'in lpg kalibrasyonunu yapmam nerdeyse 30 dakıka mı alıyor çünkü subab zamanlaması çok değişken ; araç ani fakirleşmelere devamında zenginleşmeye başlıyor ,benzinde bile bu değerler çok değişken bunları lpgye adapte etmek benı oldukça uğraştırıyor ( ki ben bu konuda lpg bayilerine eğitim veren birisiyim) .Bu kadar uğraşı plug and drive gibi üst sınıf bir yazılımla ve de elektronik enjektör ile yapmakta ben zorlanıyorsam ; varın gidin bu yazılımı selenoıd valfli yani yazar kasa mürekkep sistemine sahip bir enjektör ile nasıl yapacaklar bilemiyorum.
Benden söylemesi ,taktir sizlerin.Amaç kimseyi kırmak değil bilgiyi paylaşmak ne de olsa bilgi paylaştıkça değer kazanır.Herkese iyi akşamlar.
Hocam konuya müdahil değilim ancak verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Gerçekten bilmediğim şeyleri öğrenmiş oldum.
-
bi teşekürde benden size bi sorum ocak net bi cevep verirsen sevinirim yeni kasa city 1.4 i-vitec motora lpg takılmalı takılmamamlımı forumda daha önce kötü bi örnek vardı 30binde piston kırmış ben bu sorunun cevabını biliyomda şöle 1.4 motora 100 beygir yüklenmiş lpg takılı olursa aşırı bi zorlama olcak ben yakıt değerinden memnunum çevremde benzinli araç kullanmak göze batıyor teşhişim doğrumudur bunun en iyi cevabını siz verirsiniz
-
benim aracım en geç seneye 30,000km olur zaten sizde su 60,000km dekı brc li aracı getirin teste sokalım aracları eğri doğru çıksın ortaya,,benım bundan önceki aracımda fd6 ve atikerliydi vede dıger arkadaslarımdakıde 100,000km ve uzerınde araclar en ufak sıkıntı cıkmamıs bugune kadar bundan sonra ne olcak motorlar yağ mı eksıltmeye baslıcak üzerinde atiker var diye,,lpg bayılerınde duz mantık var hangısının bayısı ıse kar hangı urunde cok ise ondan daha ıyısı yok bu lovato olsun atıker olsun brc olsun zavollı olsun yanı atikeri bu denli kötülemeniz çok saçma..
bu arada benım aracın ayarı toplamda hareket halinde laptopla 5dk sürdü sürmedi
-
Merhaba ;
1.4 döküm manifoltlu i-vtec ler LPG dönüşümünde oldukça uyumlu ve sorunsuzdur. Önceki i-vteclere göre bu motorda gaz piposu kullanılmamakta ve fakat manifolt sökülerek yapılacak gaz nipeli takma işlemi ile de montaj kusursuz olacaktır.Gönül rahatlığıyla bu araçlarda lpg tercih edebilirsiniz.Tabiki ;
*Doğru Ürün
*Doğru Montaj
*Doğru Kalibrasyon
bi teşekürde benden size bi sorum ocak net bi cevep verirsen sevinirim yeni kasa city 1.4 i-vitec motora lpg takılmalı takılmamamlımı forumda daha önce kötü bi örnek vardı 30binde piston kırmış ben bu sorunun cevabını biliyomda şöle 1.4 motora 100 beygir yüklenmiş lpg takılı olursa aşırı bi zorlama olcak ben yakıt değerinden memnunum çevremde benzinli araç kullanmak göze batıyor teşhişim doğrumudur bunun en iyi cevabını siz verirsiniz
-
Selamlar,saygılar ,iyi akşamlar...
benim aracım en geç seneye 30,000km olur zaten sizde su 60,000km dekı brc li aracı getirin teste sokalım aracları eğri doğru çıksın ortaya,,benım bundan önceki aracımda fd6 ve atikerliydi vede dıger arkadaslarımdakıde 100,000km ve uzerınde araclar en ufak sıkıntı cıkmamıs bugune kadar bundan sonra ne olcak motorlar yağ mı eksıltmeye baslıcak üzerinde atiker var diye,,lpg bayılerınde duz mantık var hangısının bayısı ıse kar hangı urunde cok ise ondan daha ıyısı yok bu lovato olsun atıker olsun brc olsun zavollı olsun yanı atikeri bu denli kötülemeniz çok saçma..
bu arada benım aracın ayarı toplamda hareket halinde laptopla 5dk sürdü sürmedi
-
tipik bir lpg ci örneği daha :)
-
bir bende tam diycektim onceki sayfadan arkadaş lpc diye dogru cıktı :) ama lpg hakkında acıklamalrı dogru bence (ASVTEC19)
-
@RAMCO ;
*Sadece LPG de mi ?
*Herzaman mı ?
hocam çok teşekkürler bukadar insandan beklediğim tek şey buydu bilgi almak millet abuk sabuk polimiğe girmekten adamlıktan konuşmaktan başka birşey bilmiyor sanki benzinle lpgyi karşılaştırıyoruz haklısın , i vtec çok değişken bir motor ve kesinlikle söylediklerinden sonra tüp taktırmıycam. Saygılar iyi sürüşler dilerim asvtec19
-
aracım 1.8 140 ps, Brc lpgli, lpgyi 2008 yılında taktırdım, aracım 10.000 kmdeydi, şu an 120.000 kmde. kesinlikle herhangi bir sıkıntı ve arıza yaşamadım ve çokta memnunum, 110.000 kmyi benzinle kullanmakla lpg arasında farkı siz hesaplayın, böyle sözlere kanmayın, aracım daha 1 defa arızadan servise gitmedi(maşallah) her 20.000 bakımda düzenli subap ayarı yaptırırım ve şu an motorum %90 civarında, inanmayan varsa gelsin begeyi veriym. atiker konusuna gelincede bir çok aracımız var ve atikerden kesinlikle memnun değiliz, arada çok fark var. işçilikten kaynaklı belki ama atiker performans olarak geride kalıyor.
-
bu yorumdan sonra anlaşılan çelişkiler ortaya çıktı avtec19 bu konuyu iyice bi açsan bazı arkadaşlar lpg takmaktan vazgeçiyor i-vitec in çok dğişken bir motor demen kafaları karıştırdı bu konuya açıklık getirmeni bekliyoz
-
bu yorumdan sonra anlaşılan çelişkiler ortaya çıktı avtec19 bu konuyu iyice bi açsan bazı arkadaşlar lpg takmaktan vazgeçiyor i-vitec in çok dğişken bir motor demen kafaları karıştırdı bu konuya açıklık getirmeni bekliyoz
i-vtec motor değişken derken benim anladığım bu özelliği yani kademe kademe subapların değişmesi :
i-VTEC sisteminin en önemli özelliği ve diğer VTEC sistemlerinden farkı, supap zamanlamasının sürekli değişken olmasıdır. VTC (Variable Timing Control - Değişken Zamanlama Kontrolü), motorun çalışması sırasında emme ve egzoz supapları arasındaki supap bindirmesini ayarlayan/değiştiren bir mekanizmadır. VTC ile birlikte i-VTEC, VTEC sistemlerinin en büyük dezavantajı olan orta devir bandındaki güçsüzlüğü ortadan kaldırmıştır. i-VTEC, VTEC-E ve VTEC sistemlerinin bir kombinasyonunu kullanmaktadır. Bu kombinasyon, motorun 12 supapla ekonomi modunda ve 16 supapla güç modunda çalışabilmesini sağlamaktadır.
Emme kam miline takılan VTC hareketlendiricisi, motorun yüküne bağlı olarak sürekli değişken supap zamanlamasını sağlaması için yağ basıncı tarafından kontrol edilir. VTC mekanizması, şekilde görülmektedir. Bu sistemde temel fikir, kam milini bağlı olduğu dişliden ayırmak, tabla (mavi renkle gösterilmiştir) ile birbirlerine göre izafi hareketlerini sağlamak, motorun yük ve gaz pedalı durumuna göre değişken zamanlamayı gerçekleştirmektir
İ. VTEC Mekanizması
i-VTEC sisteminde, değişken supap zamanlamasını sağlamak için tabla üzerinde dişli çark mekanizması kullanılmaktadır. Kam mili dönme yönünde ilerlerken, eğer supap zamanlamasında avans verilmesi istenirse, tabla kam milini kam dişlisinden ayırır, kam miline kilitlenir ve dişli ile aynı yönde dönerek mili olması gereken açı değerinden daha büyük bir değere getirir. Eğer supap zamanlamasında gecikme yapılması istenirse, tabla kam milini yine kam dişlisinden ayırır, kam miline kilitlenir ve dişli ile ters yönde dönerek mili olması gereken açı değerinden daha küçük bir değere getirir. Supap zamanlamasının değişkenliği bu şekilde sağlanmaktadır. VTC mekanizması, supap zamanlamasını avans veya rötar durumlarında 250 değiştirebilmektedir. VTC elektronik kontrol ünitesi, motor devrini, kam mili ve gaz kelebeği pozisyonunu, ateşleme zamanını ve motorun egzoz durumunu sürekli kontrol ederek gerekli supap zamanlamasını belirler. i-VTEC için 4 kademe bulunmaktadır. 1., 2. ve 3. kademelerde, supapları düşük miktarda açan kam profilleri devrededir. 4. kademedeyse, supapları yüksek miktarda açan kam profilleri devrededir. i-VTEC motorlarda sadece emme kam milinde VTEC sistemi mevcuttur.
1., 2. ve 3. kademelerde emme supaplarından biri hareketsiz kalmaktadır. Bu, VTEC-E’deki 1 emme supaplı çalışma durumuna benzemektedir. 1 emme supabı hareketsiz dururken, diğeri açılmaktadır. Bu şekilde, hava akımı üzerinde bir türbülans efekti oluşturulmasına, fakir yanma ve rölanti devirlerinde 20:1’den büyük hava-yakıt oranlarına kullanılmasına fırsat vermektedir.
i-VTEC motorun çalışma kademeleri
1. kademe, motorun elektronik kontrol ünitesinin 20:1’den yüksek hava yakıt oranlarını kullandığı fakir yanma modudur. VTC, emme/egzoz supap bindirmesini minimuma getirir. 1. kademe, sadece fakir yanma modunda ya da düşük oranlı kelebek pozisyonlarında kullanılır. Elektronik kontrol ünitesi, yüksek oranlı kelebek pozisyonları için 3. kademeyi devreye sokar. 2. kademede, fakir yanma modunu terk edip 14.7-12:1 hava-yakıt oranlarına geri dönebilmektedir ve supap bindirmesini maksimuma çıkarabilmektedir. Bu şekilde EGR efekti artırılmakta ve emisyonlar iyileşmektedir. 3. kademe kontrol ünitesinin, emme/egzoz supaplarının açılmasını ve bindirmesini motor devrine bağlı ve dinamik olarak değiştirdiği bir durumdur. Burada motor devrinin düşük fakat gaz kelebeğinin yüksek oranda açık olduğu durumlar geçerlidir. Yavaş çalışma devirleri; ideal çalışma şartlarının geçerli olduğu düşük devirler, kapalı ya da kapalıya yakın gaz kelebeği pozisyonları anlamına gelir. Bu durum, eğimi sıfıra yakın yol kullanımlarında, sabit hızda kullanımlarda da geçerlidir. 4. kademe, devir yükseldiğinde ve gaz pedalına sonuna kadar basıldığında aktif hale gelir. Bu modda, emme kam milinin supaplarını yüksek oranda açan kamları devreye girer, motor 16 supap moduna geçer. Supapların açık kalma süreleri ve liftleri artar. VTC, istenilen güç miktarını ve optimum emme/egzoz supap zamanlamasını ve bindirmesini elde etmek için emme kam milini dinamik olarak değiştirir.
i-VTEC sistemine sahip 2,0 litrelik motorun (K20A) güç - tork eğrisi
-
redmoon kanmakla ne alakası var adam burda malmı satıyor bize adam gibi tekniğiyle birlikte anlatmış öyle faso fiso gel belgeleri gösteriyim demiyor . lütfen saygılı olalım nekadar meraklısınız polimik yaratmaya .
-
bu b,lgi için saol aydınlatıcı olmuş benim öğrenmek istediğim bunun lpg le ilişkisi i-vitec çalışmas prensibine etkileri
-
ya arkadaşlar milletin kafasını allak bullak ediyosunuz sırf bende bu olumsuz lpg yorumlarında dolayı 5 ay bekledim ondansonra lpg taktırdım şimdi bin pişmanım keşke bayiden çıkarmadan lpg taktırsaydım diye ,inanın gayet memlunum benzine göre azda olsa çekişten düşüş var tahmini %5 civarında diyebilirim.Kendi fikrimce araç lpgdeyken fazla sıkıştırmak doğru değil buna dikkat ederek kullanıyorum ,yağını,filtresini zamanında değiştirme ve 20000 km de bir sibop ayarı kontrolü yaptırırsak yıllarca sorunsuz olarak kullanırız diye düşünüyorum ,yakıt değerim şuan şehir içi 11 litre \ 100 km buda 22-23 krş civarı bi yakıt sarfiyatına denk geliyor ,lpg deyken benzin tüketimi ise (tabi stop etme -sıkıştırma-sürekli kullanmaya göre değişir) her 100 kmde 1-1.5 litre arasında olduğunu tahmin ediyorum .
-
bu b,lgi için saol aydınlatıcı olmuş benim öğrenmek istediğim bunun lpg le ilişkisi i-vitec çalışmas prensibine etkileri
Teşekkürler anladığım kadarıyla sonuçta lpg makina hani anlayamazki honda ne zaman ne subap açıyor yani , örnek verirsek bu lpgler standart sonuçta mesela bir hondayla , başka bir aracın yakması yada kullandığı teknolojiler farklı , e durum böyle olunca ona göre doğru bir şekilde işini bilen bir usta ile iyi tasarlanmış bir yazılım ile bunun ayarlanması lazım.Galiba 2011 i-vtec lerde bunun ayarlanması zor yada hondanın parçaları buna göre tasarlanmamış.yinede yukarda daha teknik ve uğru şekilde ASVTEC19 anlatmış.
-
Merhaba Arkadaslar ;
Acar tam olarak ne anlatmak ıstedıgımı ozetlemıs.
2012 son kasa Cıvıcler ıle bır oncekı Cıvıclerı karıstırmayalım.2011 I-vtec cıvıcler Lpg ıle tam uyumludur.Son kasa 2012 Cıvıcler bır oncekı I-vteclere gore Lpg konusunda daha hassastır.Muhakkak bu araclarda ust sınıf urun ve tecrubelı bır Lpg servısı tercıh edılmelıdır.Montaj sonrası yapılacak olan Lpg yol ayarı onemlıdır.Suan cep telefonundan yazıyorum bırazdan bu yol ayarından kastım ne onu PC den baglanıp anlatayım.
-
Merhaba Arkadaslar ;
2012 son kasa Cıvıcler ıle bır oncekı Cıvıclerı karıstırmayalım.2011 I-vtec cıvıcler Lpg ıle tam uyumludur.Son kasa 2012 Cıvıcler bır oncekı I-vteclere gore Lpg konusunda daha hassastır.Muhakkak bu araclarda ust sınıf urun ve tecrubelı bır Lpg servısı tercıh edılmelıdır.Montaj sonrası yapılacak olan Lpg yol ayarı onemlıdır.Suan cep telefonundan yazıyorum bırazdan bu yol ayarından kastım ne onu PC den baglanıp anlatayım.
bu yüzdenmi honda serviste lpg takmaktan vazgeçti yeni civicler için
-
Merhaba Arkadaşlar ;
Lpg sistemlerinin mantığını anlayabilmemiz için öncelikle aracımız benzinde nasıl çalışıyor bunu anlamamız gerekiyor.Çok fazla teknik kelime ve detaya girmeden basit açıklamalarla konuyu anlatmaya çalışayım.Aracımız benzinde çalışırken bir çok sensörden veri alır.Bu sensörlerden (motor ısı sensörü ,hava emiş sensörü ,manifolt basınç sensörü, oksijen sensörü... vs vs vs ) aldığı verilere göre motora yakıt püskürtülür.Örneğin kışın motor -20 derecede iken motor ısı sensörü bu veriyi benzin ECÜ süne yolar ve Ecü anlar ki fazla bir yakıta ihtiyaç var ,bu durumda motora gönderilen yakıt miktarı değişir.Yani basitçe biz neden yazın T-SHORT giyiyoruz ya da neden sıcakta daha fazla su içiyoruz ... aynı mantıkla örnekleyebiliriz.
Benzin ecüleri bu verileri toparlayarak yanma odasına yakıt püskürtür ,motorda yanma meyda gelir ve yanan gaz en son nerden çıkar ? Eksozdan.Eksozdan çıkmadan önce yanma durumunu ölçen bir sensör var ,bu sensörün ismi oksijen sensörüdür.Oksijen sensörü motordaki yanmanın durumunu ölçer ve aracın benzin ecüsüne bu değeri gönderir.Örneğin oksijen sensörü motordaki yanma oranını ölçtü , yanma oranı %3 fazla(zengin) olsun.Bu durumu aracın benzin ecüsüne bildirir ve benzin ecüsü bu veriyi aldıktan sonra bir sonraki döngüde yakıtı %3 az gönderir ,motorda yine yanma meyda gelir oksijen sensörü yanma oranını ölçer ve bu sefer -%2 kısık (fakir) olduğunu yine benzin ecüsüne gönderir ,benzin ecüsü bir sonraki döngüde yakıtı %2 açar ve bu döngü sürekli böyle devam eder.Yani OEM benzin ecüsü yanma oranını sürekli bir aralığın içinde tutmaya çalışır .Bu oran araçtan araca ,motordan motora göre değişir.
2000 model bir civicte bu hata oranı +- 20 ise 2010 honda'da bu oran +- 10 dur. Yani yeni nesil motorlarda hatayı kaldırma aralığı ve buna bağlı olarak motor yapıları günden güne hassaslaşmaktadır.Bu olayı ben hep şu şekilde özetliyorum.Kimi insana LAAAN dersiniz çok kızar ,sinirlenir bu arkadaşın hatayı kaldırma oranı dardır ; kimi adama hakaret edersiniz gülüp geçer bu adamın hatayı kaldırma aralığı oldukça geniştir :) araçların EURO 3 EURO 4 EURO5 motor olmalarını da bu örneğe benzetebiliriz.Euro5 motorların emisyon oranları günden güne hassaslaşmakta ,hatayı kaldırma aralıkları iyice daralmakta ,işte bu sebeblerden dolayı yeni nesil araçlarda lpg kaynaklı sorunlar artmakta.
Konuya tekrar dönüş yaparsak ; yukarda gördüğümüz gibi OEM Benzin ecüsü sürekli bir aralıkta yanmayı kontrol ediyor ve yanma oranları bu aralığın içinde kaldığı için sistemde herhangi bir arıza meydana gelmiyor.Şimdi benzinli bir araca lpg montajı yapalım...
NOT :10 DAKIKA ARA :)Birazdan yazmaya devam edeceğim
-
Hayır dostum ;
Honda lpg projesinden vazgeçmedi sadece aracında ve lpg montajında değişikliklere gitti.Nedir bu değişiklikler ;
Gaz piposu yerine aracın kendi emme manifoltunda orjinal gaz girişleri
Oem map ve kontak elektiriği için lehim yerine ana tesisat üzerinde soketli kablo demeti
Tampona takılan dolum ucu yerine benzin depo kapağına takılacak ince uçlu dolum.
Yani yeni civicler LPG ile (BRC HONDA KİT) Tam uyumlu hale getiriliyor
Merhaba Arkadaslar ;
bu yüzdenmi honda serviste lpg takmaktan vazgeçti yeni civicler için
-
forumlar gerçek anlamda işe yaramaya başladı böle bilgiler nerden öğrene bilirdik hayranlıkla takibe devam ediyorum >=ok
-
Tekrar Merhaba ;
Araca lpg dönüşümünü gerçekleştirdik Sistem otokalibrasyon ile benzin işletim sisteminden aldığı bazı verileri yorumlayarak LPG de bir yakıt haritası oluşturdu ve aracımız artık LPG ile çalışmakta.Araç lpg de çalışırken benzin enjektörlerinin elektiriği kesildi yani benzin enjektörleri uyutuldu ve fakat araçtaki tüm sensörler yine devrede .OEM Benzin ecüsü hala çalışmakta ve aracın benzin ile devam ettiğini düşünmekte fakat araca artık sadece LPG gönderilmekte.Oksijen sensörü yine devrede (yukarda ne işe yaradığını anlatmıştım) ve yanma oranlarını yine ölçmekte.Motora LPG gönderilmeye devam ediyor ve sensör motordaki yanmayı ölçüyor ve bir bakıyor yanma oranı %-20 fakir ,bu durumu hemen aracın benzin ecüsüne bildiriyor ,benzin ecüsü bu veriyi öğrenince araca %20 fazla yakıt gönerilmesi gerektiğini düşünüyor ve benzin enjektörlerine bu sinyali yolluyor fakat araç lpg de olduğu için yakıt artmıyor ,motor hala fakir karışım ile çalışmaya devam ediyor ,oksijen sensörü yine ölçüme devam ediyor ve bakıyor ki yanma oranı hala %-20 fakir bu durumu yine benzin ecüsüne bildiriyor ,benzin ecüsü yanma oranını artırmak için yakıtı %20 artırmalıyım diyor ama ne fayda !!! Lpg ye müdehale edemiyor ve bu durumda motor %_20 fakir karışım ile çalışmaya devam ediyor.Böyle bir durumda motorda 2 temel sorun meydana geliyor ; bunlardan birincisi mekanik sorun ,diğeri ise elektronik sorun .
1.Mekanik Sorun : ( Basit ifadeler ile anlatacağım ,lütfen biri çıkıp vay ısı ayrı vay sıcaklı ayrı , bu terimler yanlış demesin)
Yanma odasında bulunan emme ve eksoz subablarının bu odada meydana gelen ısıya belli bir dereceye kadar mukavemet etme durumu var.Araçlardaki bu subablar günden güne hassaslaşmakta ,çünkü emisyon oranları hassaslaştıkça araç üreticilerinin de kullandığı malzemeler farklılık göstermeye başlıyor.2000 model bir aracın kullandığı subab ile 2012 model bir aracın kullandığı subabların yapıları birbirinden farklıdır. Konuya dönecek olursak örneğin araç benzinde iken yanma odasının ısısı en fazla 80 derece olsun :P subabların ise ısıya dayanma derecesi 100 derece olsun , araç benzinde iken yanma oranı 80 dereceyi geçmediği için subablarda ,subab yataklarında vs vs herhangi bir sorun meydana gelmiyor ; araç LPG de iken lpg nin doğası gereği bu ısı 90 dereceye çıkacaktır ve fakat subabın dayanma derecesi 100 olduğu için herhangi bir sorun meydana gelmeyecektir ; fakat yukardaki örnekte olduğu gibi şayet gaz ayarı yanlış ise yanma odasının ısısı fakir karışımdan dolayı artacaktır ve 90 drece olması gereken ısı 110 dereceye çıkacak ve subablar zamanla aşınacaktır.Böyle bir durumda motor ömrümüz zamanla kısalacaktır.
2.Elekronik Sorun : Benzin Ecülerinin 2 temel hafızası ya da yakıt döngüsü vardır .Bunlar LFT /Long Fuel Trim) ve SFT dediğimiz Short Fuel Trimlerdir.Yani kısa yakıt döngüsü ve uzun yakıt döngüsü .Basitçe kısa yakıt döngüsü SFT biraz önceki örnekte anlattığım anlık olarak değişen oksijen sensörünün benzin ecüsüne gönderdiği verilerdir ; yani yakıt +3 fazla - 2 kısık vs vs
Uzun yakıt döngüsü ise LFT benzin ecüsünün bu anlık değerlere göre yani SFT ye göre belirlediği temel değerdir.Sorunsuz çalışan bir araçta LFT ve SFT +- 5 aralığındadır. Fakat yukardaki örnekte ne olmuştu ??? araç %-20 fakir ile çalışmaktaydı ,bu durumda benzin ecüsü yakıtı %20 açmalıyım ,açmalıyım ,açmalıyım ,açmalıyım diyordu fakat açamıyordu bu durumda %+20 açmalıyım değerini LFT değeri olarak algılıyor ve kaydetmiş oluyordu.
Şimdi bir adım daha ileri gideceğiz.Motorları open loop ve closed loop denilen iki döngüsü var yani açık döngü ve kapalı döngü .Kapalı döngüde motor sürekli oksijen sensörünün verilerini dikkate alarak yakıt düzenlemesi yapar fakat open loopta araç oksijen sensörünün değerlerine göre değil LFT ye göre yakıt düzenlemesi yaparçPeki araç ne zaman opeen loop'a geçer? Genelde siz araca ani dip gazlar yaptığınızda ya da sabah soğuk motorda araç open loopta çalışır yani bu iki durumda da yakıt ayarı yapamaz çünkü ayar yapayım derken motora zarar verebilir.Özetle daha önceki sağlıklı değer olan LFT yi kullanır ,burdan da anlıyoruz ki araçların bir tane LFT değeri olmaz ,birden çok LFT değeri olacaktır yani aracın çalışma durumuna göre LFT değerleri farklılık gösterir ,rolantide LFT farklı ,hareket halinde LFT farklı dip gaz yaptığınızda LFT farklıdır.
Yukardaki örneğe döncek olursak %20 LFT değerine sahip bir araç ( ki bu değere yanlış lpg kalibrasyonu neden olmuştu) sabah soğuk motorda çalıştırıldığında birde araca gereksiz yere %20 fazladan benzin gönderecek ve arac bu fazla benzinden dolayı boğulacak gaz yemeyecek ve hatta hareketv edemeycektir ,araç lpg ye geçtiğinde bir anda roketleyecek bütün sorunlar ortadan kalmış gibi gözükecek ama sorun büyük!!!Araç sahibi lpg montajı yaptırdığı yere gidecek ; Usta bu araba sabahları gaz yemiyor diyecek ... Usta ise abi bu sıralı gazzz ; sabah benzinle çalışır beni alakadar etmez gaza geçince sorun var mı diyecek ; müşteri gaza geçince sorun yok sabah var dediğinde abi sen ozaman arabanı servise göster diyecek.Müşteri servise gidecek ; servisteki usta LFT yi Sft yi nerden bilsin ,o parça değiştirmekle ustalığı kazanmış!!! Abi bu araba gazlı gazı söktür öyle bakayım diyecek ; müşteri ortada top olacak ,bir o taraf bir bu tarafa gidecek ama çözüme ulaşamayacak!!!!
Peki ne yapılması gerekiyor ????
Not: Onu da daha sonra yazayım yoruldum :)
-
Sayın ASVTEC19 keyifle okuyoruz elinize sağlık
-
ASVEC19;
ellerine sağlık döktürmüşsün yine,ben bişey sormak istiyorum lpg sistemim BRC ben ayara gittiğimde adam takıyo bilisayara seçiyo ordan TEST mi öyle bişey ondan sonra gaza-bas çek olayları filan var ,sonra sistem okey diyo olay tamam bunun yapılışı heryerde böylemidir.
-
@ASVTEC19
hehe valla böyle loop falan anlatımın hoşuma gitti gerçekten bir bilgisayar mühendisi olarak :D :D :gitar peki sevgili ASVTEC19 özetle şunu diyebilirmiyiz uygun ve profesyonel bir lpg yapmıyla 2011 i-vteclerimiz motor ömrünü kısaltmadan kullanılabilir ? öyleyse kullanıcının dikkat etmesi gereken hususlar varmı ?
teşekkürler bilgileriniz için
-
Sayın asvtec19, sadece sizin lpg bilgilerini paylaştığınız bir lpg başlığı olsa birçok kişi bilgi sahibi olur. çok önemli bilgiler değişik başlıklar altında bölünüyor. acaba lpg mesajlarınızı bir başlık altında toplama gibi bir imkan var mı?
1 ay sonra bu başlık sonlara kayarsa burada paylaşılan bilgilere siteye yeni üye olan birisinin ulaşması çok zor. O yüzden söylüyorum.
ASVTEC19, LPG Sistemleri Soru-Cevap-Yorum tarzında bir başlık oluşturulabilir belki, diğer üyeler böyle bir fikre nasıl yaklaşırlar bilmiyorum.
-
Sayın asvtec19, sadece sizin lpg bilgilerini paylaştığınız bir lpg başlığı olsa birçok kişi bilgi sahibi olur. çok önemli bilgiler değişik başlıklar altında bölünüyor. acaba lpg mesajlarınızı bir başlık altında toplama gibi bir imkan var mı?
1 ay sonra bu başlık sonlara kayarsa burada paylaşılan bilgilere siteye yeni üye olan birisinin ulaşması çok zor. O yüzden söylüyorum.
ASVTEC19, LPG Sistemleri Soru-Cevap-Yorum tarzında bir başlık oluşturulabilir belki, diğer üyeler böyle bir fikre nasıl yaklaşırlar bilmiyorum.
tam bu yorumu ben yazcaktım benden çok yaşıyacan çok doğru tek bi başlık altında sabit konu halinde soru cevap şeklinde çok faydalı olacaktır bunu forum yönetimine bildirmek lazım
-
Tekrar Merhaba ;
Hızımı kaybetmeden devam edeyim ,sona doğru yaklaşmış bulunmaktayız :)
Peki lpg kalibrasyonu nasıl yapılmalıdır? Neler yanlıştır ,neler doğrudur?
Öncelikle lpg sistemleri benzin işletim sistemleri gibi değişken değildir yani duruma göre düzenlemeler yapmaz.Yukarıdaki bilgileri hatırlayacak olursak benzin ecüsü bir çok sensörden veri alarak bu verileri harmanlayıp bu verilere göre yakıt düzenlemeleri yapar fakat lpg sistemleri stabildir yani yapılan ilk ayar sürekli devam eden ayardır; duruma göre ,motor yapısına göre ,hava koşullarına göre ,atmosfer basıncına göre ,emilen hava ısısına göre ,oksijen sensörünün verilerine göre ,vs vs vs ... sürekli güncellemeler yapmaz ,yapamaz ; zaten bu düzenlemeleri yapsaydı ne arıza lambası ,ne subab sorunu ,ne de yakıt şikayeti ne de vs vs vs sorunlar olurdu ; bu sorunların hiç biri olmazdı.Peki ozaman ne yapacağız? Nasıl bir lpg ayarı yapacağız ve bundan sonra nelere dikkat edeceğiz.Bunu anlamak için öncelikle klasik lpg kalibrasyonlarını anlamamız gerek.
LPG Firmaları lpg kalibrasyonları için yazılımlar hazırlarlar ; adı üstünde otomatik kalibrasyonlar ile benzin yakıt süreleri ile gaz sürelerini oranlayarak optimum bir lpg yakıt haritası çıkarmaya çalışırlar.Burda otomatik yazılımı programın kalitesi yani lpg markasının yazılımının kalitesi ön plana çıkar.Bugüne kadar abuk subuk bir sürü lpg yazılımı piyasaya çıktı.Kimisi sadece rolantide bir kaç değeri okuyarak ,kimisi arcı 3.000 rpm de tutarak ikimisi ise daha gelişmiş yazılımlar kullanarak lpg yakıt haritasını oluşturmaya çalışmışlardır.
Örneğin AEB yazılıma sahip ürünler (Zavoli ,Romano vb) de araç 3.000 RPM de benzinde ve gazda çalıştırılarak enjeksiyon ms leri eşitlenmeye çalışır ; üç aşağı beş yukarı kalibrasyon tamamlanır fakat hiç bir zaman 0 sıfır hata ile bu kalibrasyon sonuçlanmaz.AEB yazılımı çok gelişmiş bir yazılımdır ,mapping işlemini yapacak lpg ustasına bir çok noktaya müdehale edebilmesini sağlayacak imkanlar tanır.Bu yazılım ile aracın tüm enjeksiyon mslerinde yakıt haritasının düzenlenmesi mümkündür.Fakat bu yazılımı tam anlamıyla düzenleyecek usta sayısı kaç tane diye sorarsanız iki elinize bakmanız yeterli olacaktır.Ustalarımıza bırakın yakıt haritasını şekilllendirmeyi öğretmeyi ,yeni yeni laptop kullanmasını öğretiyoruz!!!
Bu tip bir yazılıma sahip ürün taktırdığınızda usta sadece rolantide bir iki değişiklik yapıp iki gaza basıp abi tamamdır ,10 numara oldu der oysa neyin ne olduğu belli değildir .Rolantide yapılan gaz ayarı kahve falına bakmaya benzer :) belki doğrudur belki yanlış ,belki araç fakirde kalmıştır belki zenginde belki de doğrudur bunu anlamak için muhakkak yola çıkıp kontrollerin yapılması lazım fakat dediğim gibi bu tip ayar yapan usta sayısı malesef çok az!!!
BRC Plug and drive yazılımı burdaki usta faktörünü oldukça aşağılara çekmiştir.Oto kalibrasyonunda araç benzinde çalıştırılır rolantideki enjeksiyon ms leri hesaplanır ,rolantideki manifolt basınç değeri hesaplanır ,daha sonra gaz pedalına ani olarak 5.000 rpm yi geçmedyecek şekilde basılır ,burdaki amaç benzin enjektörünün maksımum açık kalma süresini ve de manifolt basınç değerinin maksımum suresını gormektir.BRC plug and drive bu değerleri alır ve bunları lpg değerleriyle örtüştürür , şayet hata %5 in üzerindeyse programlamayı yarıda keser tekrar %5 ın altına gelene kadar devam eder ve kalibrasyonu bitirir.Peki BRC 0 sıfır hata ile mi ayar yapar ; hayır o da bir hata aralığı içinde kalibrasyonu tamamlar fakat bu hata aralığı minimum düzeylerdedir ,burda yazılımın önemi ortada fakat daha önemlisi ne olursa olsun oto kalibrasyon ile yetinmeyip yol ayarı yapmaktır.
Rolantide yapılan ayar hikaye dedik neden ? Çünkü araç rolantide yaklaşık 2.00 ms ile 4.00 ms arasında çalışır ; manifolt basıncı ise 250 mbar ile 400 mbar arasındadır ; siz yola çıkıp gazladığınızda bu enjesiyon süresi ( aracın aşırı beslemeli ya da atmosferik olmasına göre değişir) 16 .00 ms ye kadar ,manifolt basıncı 1.000 mbara kadar çıkar.şimdi gözünüzün önünde şöyle bir eğri düşünün ; enjeksiyon süresi 2.00 ms den başlayıp ; 3.00 ms 4.00 ms 5.00 ms..............11.00ms 12.00ms 13.00ms.... ye kadar çıkan bir yakıt eğrisi buna paralel olarak 200 mbar manifolt basıncından başlayıp 300 mbar ,400.mbar ..... 1000 mbar a kadar çıkan bir manıfolt basınc eğrisi.Araç bu her ms ye de ve manifolt basıncında fark farklı yakıtlara ihtiyaç duyacaktır ; oto kalibrasyon yapılmış lpg programları bu harita ile bazı noktalarda eşleşip bazı noktalarda farklılık gösterecektir ; işte bu farklılık gösteren noktalarda araç ya fakirde ya zenginde kalmış olacaktır yani rolantide yapılan ayar baştan söylediğim gibi ortalama bir ayar olacaktır .En başta belirttiğim laan deyince alınan hassas arabalarda arıza lambası yanacak ; hakaret edip bize gülen adam gibi hata aralığı geniş olan araçlarda lamba yanmayacaktır fakat lamba yanmadı diye sevinmeyin sonuçta motordaki karışım zengin ise hem fazla yakıt tüketceksiniz tasarrufunuz düşecek hem de çevreyi gereksiz yere kirleteceksiniz ; tam aksine karışım fakirse hem motorunuz aşırı ısınacak hem de motor ömrünüz zarar görecektir.Peki ne yapacağız???
Muhakkak yol ayarı yapacağız ; işi şansa bırakmayacağız ; yol ayarı yaparak tüm enjeksiyon mslerinde karışımı doğru ayarlayacağız araç hiç bir noktada fakirde kalmayacak ,her noktada ideal AFR yi sağlayacağız.AFR yi sağlamak için illaki wind band kullanmakta gerekmiyor ; lpg programındaki yazılım bize yardımcı olacaktır ya da EOBD cihazı ile yapılacak ayar ile 0 sıfır hata ile bir ayar yapabilir ama başta dediğim gibi bu ayarı kim yapacak??? İşte orda da iş size düşüyor ; balıklama her önünüze gelene lpg montajı yaptırsanız işi şansa bırakmış olursunuz? Peki bu yol ayarı ya da ideal karışım ayarını nasıl yapacağız ? Bu da bana kalsın ,işimizin her detayını da paylaşmayalım ;))
Peki ayarıda hatasız yaptık yetiyor mu ??? Hayır yine yetmiyor ,peki ne yapılmalı ?
NOT : Devamını artık pazartesiye saklayalım.herkese selamlar....
-
Sehir ici lpg fiyati 1/96 toplamda 78400 aldi 415 yol yaptim yol bilgisayarinda 8.5 lt yaziyordu :)
-
ASVTEC elinize, emeğinize sağlık. Aydınlatıcı bir yazı olmuş, insanın aklında soru işareti kalmıyor okuyunca. Keşke her usta sizin gibi olsa o zaman sübapları yakıp, motoru açtırmazdık... Eski aracımla yolda hiç ayar yapılmadı hep park halinde iki gaz vererek yapılmıştı.
-
Güzel anlatmışınız elinize saglık,aklıma takılan mantık hatalarını şimdi anlamış bulunmaktayım dediğiniz gibi hemen hemen herkes rolantide kalibrasyonu 1-2 gaza basarak yapıyor,ben zovoli kullandım daha önce saçma sapan yakıt değerleri ölçtüm uzun yol ve şehir içinde,araç 3000 rpm de 5.vites gayet normal yakarken 3500rpm de gereksiz fazla yaktığına şahit oldum,şimdi Landirenzo kullanıyorum memnun sayılırım çünkü ayarı yolda laptop baglıyken yaptı ustam saolsun ama belli bir hızın üzerine çıkmadık sadece 1-2-3.vites 6-7bin devire kadar yolda ayar yaptık,dün K.Maraş-Osmaniye otobanında denedim 218km hıza çıkardım aracı fazla zorlanmadan çıktı ama biraz yokuş aşagı idi (bilenler bilir kısa tünelden çıkınca) araç kesinlikle benzine geçmedi,daha önce zovoli ve BRC denedim 200 km civarında benzine geçiyordu..
-
Bılgı paylastıkca deger kazanıyor ,tum forumdas arkadasarıma tesekkur edıyorum.Selamlar,saygılar...
-
asvtec 19 asıl biz teşk. ederiz sana. _ ben şunu farkettim lpg den tam anlamıyla 4/4 lük anlayan ustalarımız gerçekten çok az bence ayarı full yapıldığında bizim araçlar 12-15 krş anca yakar ama maalesef ki maalesef üstün körü ayarlar ama yinede iyi aslında hepimiz yarım ayarla kullanıyoruz yinede iyi gidiyor araçlarımız
-
Peki ayarıda hatasız yaptık; yetiyor mu ? Hayır yine yetmiyor ,peki ne yapılmalı ?
Lpg ecüsüne kaydettiğimiz değerler elektronik ortamda saklanıyor ; yani bu değerlerin kesinlikle değişmemesi gerekiyor , peki ne oluyorda araçların lpg ayarları belirli bir süre sonra değişiyor? Araçlarımızın lpg ayarlarının belirli bir süre sonra değişmesinin temel nedeni ÜRÜN KALİTESİ'dir.
Lpg ayarında ve yakıtında temel iki parça var ; bunlardan ilki ve en önemlisi LPG ENJEKTÖRLERdir.
Bir enjektörü kaliteli yapan faktörler onun sesli yada sessiz çalışması, boyutları, üstten, yandan ya da alttan beslemeli olması değildir.
Kaliteli bir enjektörün özelliklerini şöyle sıralıyabiliriz:
1) Açma zamanı(milisaniye) vs akış oranı(debi) grafiğinin lineer karakterde olması.
2) Enjektörün kararsız akış bölgesinin ya da ters karakterli akış bölgesinin mümkün olduğunca kısa sürede bitmesi,mümkünse böyle bir bölgenin olmaması.
3) Açma ölü zamanının(tepki süresi) ve kapatma ölü zamanının birbirine eşit ve mümkün olduğunca kısa olması.
4) Akış oranının, enjektör sıcaklığından en az etkilenmesi.
5) Enjektörün akış oranının, çalışma hayatı boyunca en az değişmesi.
6) O markanın ürettiği aynı tipteki tüm enjektörlerin eş akış oranına sahip olması, yani enjektörlerin aynı akış karakterine sahip olması, farklılık olmaması.
7) Akış oranının, enjektör sürme voltajındaki değişimlerden en az etkilenmesi. Aynı açma süresinde, 11V akü voltajında da 14V akü voltajında da yakın akış oranları vermesi.
8) Akış oranının, enjektörün girişi ve çıkışı arasındaki fark basıncından en az etkilenmesi.
9) Enjektörün hareket eden parçalarının gazla en az teması.
10) Uzun ömürlü olması.
Piyasadaki enjektörleri inceleyecek olursak;
RAIL, VALTEK, ECOTECH gurubu:
Bu enjektörlerin en büyük dezavantajı, hareket eden parçalarının büyük ve ağır, bobinlerinin büyük dolayısıyla yüksek indüktanslı olmasıdır, elektriksel ve mekanik zaman sabitleri yüksektir ve dolayısıyla ölü zamanları 3 ms. civarındadır ki oldukça yüksektir. Kararsız bölgeleri de uzun sürer.
Bu enjektörler 6. maddedeki eşit karakterlilik konusunda da iyi değillerdir. İki enjektör arasında %10 gibi farklılıklar gördüğüm olmuştur ki bu da aynı aracın iki silindirinin birbirine göre %10 farklı miktarlarda gazla beslenmesi demektir.
Hareket eden tüm parçaları gazla temas eder ancak çalışma toleransları (boşluklar) fazla olduğu için kirli gazdan etkilenmezler.
Basittirler, tamirleri mümkündür ama tamir için sökülüp takılınca eşitlikleri büsbütün bozulur.
Bunlar dışındaki maddelerde iyidirler, ucuzdurlar.
MATRIX :
Bu enjektörün en büyük dezavantajı, geçiş pasajlarının çok dar olması, gazla birlikte gelen parafin olefin ve yağın içinde birikmesi ve dolayısıyla da kirli gazdan etkilenmesidir. Hareketli parçaların tümü gazla temas eder. Tamiri kısmen mümkündür. Bunun dışındaki maddelerin tümünde çok iyidir.
Özellikle bu enjektör 0.5 ms. gibi bir ölü zamanla hız rekorunu elinde bulundurur. Karasız bölgesi yoktur, 0.5 ms. den sonra direk lineer karakter gösterir.
KEIHIN :
Pistonlu yapıdadır, çalışma toleransları düşüktür(piston ve gömlek arasındaki boşluk az), tüm hareketli parçalar gazla temas eder. Piston üzerinde gaz geçişini sağlayan küçük delikler bulunur. Kirli gaz hem pistonla gölek arasını doldurarak kirletmek suretiyle sıkışmalara hem de daha ağır durumlarda bu delikleri tıkayarak tıkanmalara sebep olabilir. Tamir kısmen mümkündür. Bunun dışındaki maddelerin tümünde çok iyidir. Pahalıdır.
BRC :
Tamiri mümkün değildir. Hareketli parçalar gazla temas etmez dolayısıyla kirli gazdan etkilenmez. Belirtilen maddelerin tümünde çok iyidir.
Yukarda özelliklerini gördüğümüz enjektörler araçların lpgde doğru çalışması için en önemli parçadır, Lpg enjektörlerindeki en ufak aksaklık araçların çalışmasına olumsuz etkide bulunacaktır.Örneğin motorun doğru çalışabilmesi için her silindirde eşit ateşleme ,eşit sıkıştırma ve eşit yakıta ihtiyaç vardır ; bunlardan biri eksik olduğunda motor doğru çalışmayacaktır.Lpg sistemi takılı araçlarda meydana gelen yakıt şikayeti,rolantide sarsıntı ,ani gaza yüklenmelerdeki teklemelerin temel nedeni de lpg enjektörlerinin doğru çalışmamasıdır.Piyasadki hemen hemen tüm markaların (PRİNS ve BRC Hariç) enjektörleri selenoıd valflidir ; enjektörün içinde bulunan yaylar belirli bir süre sonra sertliğini kaybediyor ve ilk günkü yakıt püskirtme oranları değişiyor ,ayrıca bu enjektörler yüksek devirlerde istenilen hıza yetişemediği için sürekli açık kalıyor ve gereksiz bir yakıtı yanma odasına püskürtüyor; bu ise hem bize yakıt şikayeti olarak hem de yüksek devirlerde istenilen oranda gazın yanma odasına püskürtülemediği için motor ömrümüze olumsuz etki ediyor.
Yukardaki ayar konusuna dönecek olursak ; yaptığımız ayar her nekadar lpg ecüsünün elektronik ortamında aynı şekilde kalsa da lpg enjektörlerindeki ve yine önemli bir parça olan lpg regulatorundeki değişikliklerden dolayı aracımızın gaz ayarı değişebiliyor ve bu yanlış gaz ayarı yukarda anlattığım mekanik ve elektronik lpg sorunlarına neden olabiliyor.Oysa elektronik enjektör kullanan ürünlerde (BRC) lpg enjektörlerinin debileri zamanla değişmez uzun süreler aynı açma kapama süreleri ile ideal gaz dozajlamasını sağlar ayrıca bu enjektörler üst devirlerde de ki bu üst devirler yanma odasındaki subabların zarar görme ihtimalinin en yüksek olduğu alandır , bu alanlarda da optimum dozajlamayı sağlar ve aracın zarar görmesini engeller.
Burdan şunu anlıyoruz ; LPG li aracımız ile uzun süre motorumuz sağlıklı bir biçimde çalışmasını istiyorsak öncelikle KALİTELİ BİR ÜRÜN tercih edeceğiz ,Bu kaliteli ürünü DOĞRU MONTAJ ile aracımıza taktıracağız ve daha sonra HATASIZ BİR KALİBRASYON ile aracı lpg ile yürüteceğiz.Uzun süreli lpg performansı istiyorsak bu üç kritere uymamız gerekiyor ,bu sac ayağından biri eksik olursa %100 performans malesef sağlayamayız ama bu üç kriter yerine gelirse isteğiniz marka ve model araçta kesinlikle sorun yaşamadan lpg nin tasarrufunu yaşarsınız.
Bu konunun en başında yeni civiclere Atiker ya da benzeri alt ya da orta sınıf bir ürün taktırdığınızda 30.000 km sonra sorun yaşayabileceğinizi yazmıştım ,bu yazıdan anlaşılıyor ki iyi bir üründe taktırsak ama montaj ve ayarı hatalı olursa yine sorun yaşama ihtimalimiz oluyor ama işi baştan kaybetmemek gerek.
SONUÇ itibariyle yeni civicler önceki civiclere göre daha hassas araçlardır ,bu araçlarda muhakkak ÜST SINIF ürünleri tercih etmeli ve bu üst sınıf ürünü doğru yerde doğru şekilde montajını yaptırmalıyız ,bu şekilde yapılacak lpg dönüşüm işlemi sonunda KESİNLİKLE SORUN YAŞAMAZSINIZ.Gönül rahatlığıyla yeni civiclerde lpg'yi tercih edebilirsiniz.
-
Evet ben LPG işiyle uğraşıyorum ,forumun müdavimleri beni yakınen tanır.Ama senin bildiğin TİPİK LPGCİLERDEN değilim ,en azından benim gibi lpgcileri fazla göremesin . Team Honda TR de fazla yazmıyorum ; çünkü bu forumdan daha önce uzaklaştırıldım.Uzaklaştırılma nedenim ticari kazanç sağlamak ile ilgiliydi ama ben kimseye bu forumdan gel aracına lpg takayım demedim genelde lpg ile ilgili sorun yaşayan insanlara yardımcı olmaya çalıştım.Zaten bir çok forum sitesinde LPG SIRALI GAZ HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ adında başlıklarım vardır ve yoğun şekilde bu forumlarda yazıyorum. Fakat her halukarda istemeden de olsa Team Honda TR'de ticari bir kazanç sağlama durumu oluştu ,bana gönderilen P.M leri yönetici arkadaşlarımız incelemiş ama ben çoğu P.M e cevap dahi yazmam ama yine de Yönetimin aldığı kararla uzaklaştırıldım ve kararlarına saygı duydum.
Burdan tekrar belirtiyorum ; lütfen bana bu forumdan ya da P.M den sizin servisinizde montaj yaptırabilir miyiz ? diye yazı ya da P.M yazmayın ,sonra siteden uzaklaştırılabiliyorum :)
Ben lpgci kimliğimin yanısıra TOSFED'e bağlı HİTİT OTOMOBİL ve MOTOR SPORLARI KULÜBÜ'nün de başkanıyım ,ayrıca 500 HP lik Düplü bir Turbo Honda VTİ sürücüsüyüm. Özetle otomobilleri ,Lpg'yi ve bu forumu seviyorum.Herkese selamlar ,saygılar...
-
Bursada böyle ayar yapabilen usta biliyormusunuz. Birde bu ayar her markaya uygulanabiliyormu?
-
Merhaba Teachers ;
Tabi ki de her marka sisteme bu şekilde ayar yapılması gerekir.Aracınızdaki lpg sistemi ne marka ? Bursa'da bir arkadaşım bu şekilde ayar yapabilir fakat lpg sisteminin programı elinde varsa...
Bursada böyle ayar yapabilen usta biliyormusunuz. Birde bu ayar her markaya uygulanabiliyormu?
-
izmirde önericeğin bi yer varmı isim vermekte bi sakınca yoktur sonuçta forumların amaçı bu olmalı bilgi ve tecrube paylaşımı forum yönetiminin anlayış göstermesi lazım bu bilgilerden sonra eğer lpg taktırcak olsam iyice araştırma yapalım
-
İzmir'de bu şekilde ayar yapan yer var mı tam anlamıyla bilmiyorum ama BRC konusunda İzmir 2A Karabağlar iyidir.Birde her servis her markaya ayar yapamaz.Eğitimini almış olmalı ve bu kite ait program ve ayar kablosu olması lazım.
izmirde önericeğin bi yer varmı isim vermekte bi sakınca yoktur sonuçta forumların amaçı bu olmalı bilgi ve tecrube paylaşımı forum yönetiminin anlayış göstermesi lazım bu bilgilerden sonra eğer lpg taktırcak olsam iyice araştırma yapalım
-
benim bi merakımda şu benzinde 7 litre yakan bi araç nasıl oluyorda lpgde 10-12 ltre gaz yakar sizn dediğiniz ayar yapılmadığındanmı benim anladığım daha önceki teknik yazılarından ben bunu anladım
-
Merhaba Teachers ;
Tabi ki de her marka sisteme bu şekilde ayar yapılması gerekir.Aracınızdaki lpg sistemi ne marka ? Bursa'da bir arkadaşım bu şekilde ayar yapabilir fakat lpg sisteminin programı elinde varsa...
atiker yeni sistem takılı...
-
benim bi merakımda şu benzinde 7 litre yakan bi araç nasıl oluyorda lpgde 10-12 ltre gaz yakar sizn dediğiniz ayar yapılmadığındanmı benim anladığım daha önceki teknik yazılarından ben bunu anladım
şöle sorayım niye benzinle aynı oranda gaz yakmıyor araçlar
-
tipik lpg ci olmasan marka karalaması yapmazsın uzaklaştırılman cok normal bayisi olmadığınız ürünü kötülemek başlıca mesleğiniz.ben tüpçü değilim sadece bu zamana kadar taktırdığım sistemler içinde bana sorun çıkarmayan ne varsa onu taktım allaha çok şükür hiçte yanılmadım
-
LPG ile benzin farklı karakteristikte yakıtlardır. LPG' nin volumetrik verimi benzinden daha düşük olduğundan LPG' li araçlar benzine göre litre bazında daha fazla yakıt harcarlar.
Örnek olarak Benzin- LPG hesaplaması şöyle yapılır:
Benzin Alt kalorifik Gücü: 32.3 MJ/Dm3
LPG Alt kalorifik Gücü : 25.60 MJ/Dm3
Teorik yakıt eşdeğerlilik Katsayısı : 32.3/25.6= 1.26
Çıkan Rakam verimlilik katsayısı ile çarpılır (1,26x0,95=1,20)
Buradan 100 Km de 10 Litre benzin tüketen bir aracın LPG' de volumetrik olarak %20 daha fazla LPG tükettiği görülür ; yani 10 lt/100 km benzin tüketen araç yaklaşık 12lt/100 km lpg tüketir.Tabi bu bilgiler teorik bilgiler ; ürün hatalı ,montaj hatalı ,ayar hatalı ise sizin verdiğiniz örnekteki gibi 7lt/100 km benzin tüketen araç Lpg de 10-12 lt tüketecektir. Oysa olması gereken ortalama 8lt /100 km Lpg tüketimidir.
şöle sorayım niye benzinle aynı oranda gaz yakmıyor araçlar
-
Ben marka karalaması yapmıyorum , Atiker örneğini veren sizsiniz ,ben genelleme yapıyorum.Bu bağlamda Prins bayisi de değilim ama yiğidi öldürürüm hakkını veririm.Size yazdığım son mesajdır , polemik ile uğraşacak vaktim yok.
tipik lpg ci olmasan marka karalaması yapmazsın uzaklaştırılman cok normal bayisi olmadığınız ürünü kötülemek başlıca mesleğiniz.ben tüpçü değilim sadece bu zamana kadar taktırdığım sistemler içinde bana sorun çıkarmayan ne varsa onu taktım allaha çok şükür hiçte yanılmadım
-
Ben marka karalaması yapmıyorum , Atiker örneğini veren sizsiniz ,ben genelleme yapıyorum.Bu bağlamda Prins bayisi de değilim ama yiğidi öldürürüm hakkını veririm.Size yazdığım son mesajdır , polemik ile uğraşacak vaktim yok.
komik polemikle uğraşcak zamanı yokmuş :) 30,000 değilde 60,000km sonra yazarım bende tekrardan buraya basıncımızın düşüp düşmediğini,
-
bu arada insanlar hangi usta hangi esnaf hangi memlekette düzgün iş yapıyor bunu nerden bilecek bu iş tamamen şans gibi ürün prins olucak ama montaj berbat ne anladık bu sistemden ondan sonra prinsle sorun yaşayan insan prinsi kötüleyip duracak bilmeden haklı olarak.bu tarz sorun yaşamamak için en mantıklısı dizel alıp kurtulmak yada fazla para bayılıp serviste taktırmak
-
17.000 km dir Atiker safe fast OBDII kullanıyorum, şu günlerde ş.içi 16 kuruş tüketimim var, aracım ne fakir de ne de zenginde, lpg servisine gittiğim zaman ayarlarınıda kendim yapıyorum, hatta laptop'u alıp kendim yola çıkıp kalibrasyon ayarlarını kontrol ediyorum, aracım benzinde de lpgde de aynı tepkileri veriyor, atikeri şeçmemin 2 sebebi var; 1-Daha ucuzdu, 2-Memleketimin ürünü (konya) , Atikerinde kaliteli olan enjektörleri var siyah horizon enjektörler kırmızı valteklere göre daha iyidir ama sesli çalışır, eğer enjektör sesini dert etmezseniz horizon enjektörlü atiker sistemi ile iyibir kalibrasyon yapılırsa yaklaşık 100.000km sorunsuz kullanılabileceğini düşünüyorum, marka gözetmeksizin iyi adapte olmuş herhangi bir lpg sisteminin gereken yakıt tasarrufunu sağlayacağı ve motor ömrünü olumsuz etkilemeyeceği kanısındayım.Lpg firmaları her zaman kendi ürününü över diğerlerine kötü der, ama malesef her lpg servisinde bu kadar bilgili arkadaşlar olmuyor, olsa bile herkese aynı ilgiyi göstermiyor, zaman ayırmıyor, ama forumlarda bilgi verip müşteri çekmeyi iyi beceriyorlar, forumlarda anlatılan gibi servise gelen araçlarla da ilgilenilse lpg de sorun yaşamıyacak kimse ama nerde öyle servis, nerde servislerde full bilgili teknisyenler, en iyisi kendiniz araştırıp kendiniz bilgi edinip bu işleri birazda olsa öğrenmek lazım yoksa gerisi şansa kalıyor.
-
ASVEC 19 bişeyler biliyo adam yazmış soru soranların sorusunu cevaplamış hatta bazıları cevaplarından dolayı bu kişiye teşekkür etmiş.söyledikleri kendi kişisel düşünceleri kimseye demiyo atiker takma takarsann öldürürüm seni demiyor. sadece markanın eksik yönlerini söylüyor,ben BRC taktırdım memlunum sende atiker taktırısın sende memlun olursun o zaman sıkıntı yok,bu siteye gıcık olmaya başladım bazı arkadaşları paylaştığı bilgiler önemli sırf o yüzden bekliyoruz.HERKESİN KİTİ KENDİNE GÜZEL....................................
-
Teşekkürler Zafer_37 ;
Ben de bir itirafta bulunayım ; bu sitede eleştirildiğim kadar hiç bir sitede eleştirilmiyorum.Daha doğrusu inanın diğer forumlarda nerdeyse hiç eleştiri almam genelde insanlar teşekkür eder ama burda durum farklı ben de bu sebeble çok fazla yazamıyorum.Yine de herkese teşekkürler ; selamlar,saygılar...
ASVEC 19 bişeyler biliyo adam yazmış soru soranların sorusunu cevaplamış hatta bazıları cevaplarından dolayı bu kişiye teşekkür etmiş.söyledikleri kendi kişisel düşünceleri kimseye demiyo atiker takma takarsann öldürürüm seni demiyor. sadece markanın eksik yönlerini söylüyor,ben BRC taktırdım memlunum sende atiker taktırısın sende memlun olursun o zaman sıkıntı yok,bu siteye gıcık olmaya başladım bazı arkadaşları paylaştığı bilgiler önemli sırf o yüzden bekliyoruz.HERKESİN KİTİ KENDİNE GÜZEL....................................
-
Bence kaale almamak en mantıklısı geçenlerde bende yeni cıvıc arkadan görünüşü kötü demiştim adamlar vermişler 50 kağat almışlar arabayı millet kötü bişey desede uçalım diye bakıyolar gerek yok yine söylüyorum kaale almamak en doğrusu..
-
+1
Bence kaale almamak en mantıklısı geçenlerde bende yeni cıvıc arkadan görünüşü kötü demiştim adamlar vermişler 50 kağat almışlar arabayı millet kötü bişey desede uçalım diye bakıyolar gerek yok yine söylüyorum kaale almamak en doğrusu..
-
zafer kardeşim çok haklısın bu forum kadar birbirlerinin araçına kötülemeler çok bura honda formu honda markası bu kadarnı kötülenir başka marka forumlarda böle bişe yok kötüleme yok ne bi yorumlara saygı yok bzen diyorumda sitenin adı yazmasa bilmesek buranın başka marka forumu sanıcam
-
lpg ile konu var bilgileri orada paylaşın bildiklerinizi orada sorsunlar sizde cevap verin yeri benim açtığım konu değil burda reklam yapmaya gerek yok
-
lpg ile konu var bilgileri orada paylaşın bildiklerinizi orada sorsunlar sizde cevap verin yeri benim açtığım konu değil burda reklam yapmaya gerek yok
şu abimizi bir admin zevk için siteden uzaklaştırabilirmi ? bilgi almak istemiyorsanız niye yazıyorsunuz ozaman ?
-
Evet ben LPG işiyle uğraşıyorum ,forumun müdavimleri beni yakınen tanır.Ama senin bildiğin TİPİK LPGCİLERDEN değilim ,en azından benim gibi lpgcileri fazla göremesin . Team Honda TR de fazla yazmıyorum ; çünkü bu forumdan daha önce uzaklaştırıldım.Uzaklaştırılma nedenim ticari kazanç sağlamak ile ilgiliydi ama ben kimseye bu forumdan gel aracına lpg takayım demedim genelde lpg ile ilgili sorun yaşayan insanlara yardımcı olmaya çalıştım.Zaten bir çok forum sitesinde LPG SIRALI GAZ HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ adında başlıklarım vardır ve yoğun şekilde bu forumlarda yazıyorum. Fakat her halukarda istemeden de olsa Team Honda TR'de ticari bir kazanç sağlama durumu oluştu ,bana gönderilen P.M leri yönetici arkadaşlarımız incelemiş ama ben çoğu P.M e cevap dahi yazmam ama yine de Yönetimin aldığı kararla uzaklaştırıldım ve kararlarına saygı duydum.
Burdan tekrar belirtiyorum ; lütfen bana bu forumdan ya da P.M den sizin servisinizde montaj yaptırabilir miyiz ? diye yazı ya da P.M yazmayın ,sonra siteden uzaklaştırılabiliyorum :)
Ben lpgci kimliğimin yanısıra TOSFED'e bağlı HİTİT OTOMOBİL ve MOTOR SPORLARI KULÜBÜ'nün de başkanıyım ,ayrıca 500 HP lik Düplü bir Turbo Honda VTİ sürücüsüyüm. Özetle otomobilleri ,Lpg'yi ve bu forumu seviyorum.Herkese selamlar ,saygılar...
Sorduğumuz sorulara detaylı bilgi verip bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler. ASVTEC
-
arkadaşlar elbette burası honda formu kötüyse iyi diyemeyiz neyse o , neymiş başka siteler aracını övüyormuş olurmu böle bi mantık ya demekki onlar tamamen zırvalıyor reel olan bu site bişey ya vardır ya yoktur ben bunu bilirim memnun olduğumuzda kızdığımızda oluyor araçlara tabii ki yeri geldimi yazacağız gerekeni , asvtec-19 bilgilerine saygı duyarım haklılık oranın yüksek ama sen direk belden vurdun biz atiker kullanıcılarını bu konuda da sana kırgınım biraz , elbette herkes en iyisini taktırmak ister malına ama ATİKER sıradan bi firma değil ben landirenzo kullandım eski civic'imde şimdi yeni aldığım civic'dede atiker var landirenzodan iyi geldi bana şimdilik memnunum , bence avrat -araba vede ev şans işi bunuda unutmayalım derim biz ne kadar iyi olması için uğraşsakda bazen ters gidebiliyor , lütfen marka karalaması yapmayalım ben brc de- landirenzoda-stefanellide kullandım ama atiker de fena sayılmaz çaylak değilim lpg konusunda arabayı yeni alan birinin sorduğu gibi abi bu arabaya kaç/kaç yağ koyalım hesabı umarım anlatabildim <^^Seyt
-
bukadar üzülüceğinizi bileydik atiker kötü demezdik =) >%6rol şaka bir yana GRKN51 zaten çok fazla asvtec19un o marka kötü bu marka iyi şeklinde konuştuğunu görmedim konuşsa bile ilgimin dışında benim için önemli olan BİLGİYDİ sadece gördüklerini işittiklerini tecrübelerini paylaşmış ,kimsenin savunmasını yapmıyorum ama sadece şu marka bu marka konusu yapılmasın artık bilgiler paylaşılsın istiyorum bu forumda.Adam zamanını ayırıp kaç satır yazmış oraya lütfen sizde çaylak değilseniz tecrübelerinizi bilginizi paylaşın ne kullandığınızı ne yaptığınızı değil.Sıze göre neden iyi mal kötü mal şeklinde konuştunuz ? atıkerden nekadar menunsunuz ?
ps : şans heryerde geçerli o ayrı bir konu , işi şansa bırakmamak lazım >=ok
-
GRKN51 ve dıger arkadaslar Merhaba;
Konuyu ben acmadım ya da Yenı Cıvıc'e Atıker Taktırmayın dıye de konu acmadım.Forumlar bılgı paylasım platformudur.Herkes bılgısını, dusuncesını paylasır ve herkesın dusuncesıne saygı duyulur,duyulması gerekır ama dusunce ıle bılgı farklı seylerdır.Ben bılgımı paylastım ve bu bılgılerın dogru oldugunu dusunuyorum ; dusuncelerım benı baglar , yanlıs da olabılır , dedıgım gıbı bu dusunceler benı baglar ama dogru bılgı herkesı baglar.
Ben bu baslıga yenı cıvıce atıker taktırmayın dıyerek dusuncemı paylastım , bu mesajımdan sonrakı mesajları forumdakı arkadasın neden guluyorsun, soyleyecek sozun , paylasacak bılgın mı yok dedıgı ıcın yazdım.Yanı Tıpık LPG'cı olmadıgımı belırtmek ıcın yazdım :)
Ozetle Atıker ya da X , Y , Z markalarını ısteyen tercıh eder , ısteyen etmez.Ben sadece bılgımı ve dusuncemı paylastım.Olması gereken de bu degıl mı? Herkes bılgı, tecrube ve dusuncesını paylasırsa forum amacına ulasmıs olur.Benım bu baslıkta yazacaklarım bundan ıbarettır; kafanızı agrıttıysam, bırılerını kırdıysam kusura kalmayın, sevgıyle kalın...
-
acar , senin gibi basit insanlar beni üzemez >%6rol şaka bi yana ben zaten başta dedim asvtec-19 bilgilerine saygı duyarım haklılık oranın yüksek diye >%Sakin
-
acar , senin gibi basit insanlar beni üzemez >%6rol şaka bi yana ben zaten başta dedim asvtec-19 bilgilerine saygı duyarım haklılık oranın yüksek diye >%Sakin
yazık..
-
Lpg sistemlerinin çalışma mantık ve düzeni tüm markalarda ortak bir noktada buluşuyor, o da benzin enjeksiyon ms lerini kopyalayıp lpg enjeksiyon ms lerinde bunu taklit etmek, benim gördüğüm budur, kalibrasyon ayarlarımı genelde kendim yapıyorum, her ne kadar servise gitmiş olsamda servis çalışanları benden bıktıkları için laptop'u bana verip " al abi ne istyorsan yap yeterki bize bulaşma" diyorlar >%6rol bende gerek forumlardan, gerekse bilgi sahibi şahıslardan aldığım bilgiler doğrultusunda ve de deneme yanılma yöntemi ile kendimi geliştirmeye ve aracım için en uygun ayarı bulmaya çalışıyorum.
Bu işi iyi bilen teknik insanlar kadar hiçbir zaman olamam, çünkü onların sahip olduğu bilgi ve araç gerecim yok, sadece lpg programı sınırlarında kalıyorum, şimdi bunları neden anlattım diye soran olursa; hani tarşılan şu marka bu marka olayına bir kullanıcı olarak biraz farklı bir yön vereyim diye anlatıyorum ve en azından diğer lpg kullanıcısı arkadaşlarında biraz kurcalayıp birşeyler bilmelerinin daha iyi olacağını düşünüyorum, en azından servise gittiklerinde ustalar iki tıklayıp "tamam abi oldu bunu bir böyle kullan bakalım" durumunu yaşamasınlar en azından yapılan ayar ve işlemleri bilsinler,ustaya müdahale edebilsinler istiyorum.
Başta da dediğim gibi lpg mantığı her markada aşağı yukarı aynı, aracınızı iyi tanırsanız, lpg de doğruya yakın ayarı bulmanız muhtemeldir.Ben aracımda şu anda yapığım son ayarı 15 deneme sonucunda yakaladım mesela. Neyse fazla uzatmayayım sonuçta bir Atiker kullanıcısı olarak ben de bilgi paylaşımına katkıda bulunmaya çalışıyorum, faydalı olabilirsek ne ala, esen kalın.
-
Lpg sistemlerinin çalışma mantık ve düzeni tüm markalarda ortak bir noktada buluşuyor, o da benzin enjeksiyon ms lerini kopyalayıp lpg enjeksiyon ms lerinde bunu taklit etmek, benim gördüğüm budur, kalibrasyon ayarlarımı genelde kendim yapıyorum, her ne kadar servise gitmiş olsamda servis çalışanları benden bıktıkları için laptop'u bana verip " al abi ne istyorsan yap yeterki bize bulaşma" diyorlar >%6rol bende gerek forumlardan, gerekse bilgi sahibi şahıslardan aldığım bilgiler doğrultusunda ve de deneme yanılma yöntemi ile kendimi geliştirmeye ve aracım için en uygun ayarı bulmaya çalışıyorum.
Bu işi iyi bilen teknik insanlar kadar hiçbir zaman olamam, çünkü onların sahip olduğu bilgi ve araç gerecim yok, sadece lpg programı sınırlarında kalıyorum, şimdi bunları neden anlattım diye soran olursa; hani tarşılan şu marka bu marka olayına bir kullanıcı olarak biraz farklı bir yön vereyim diye anlatıyorum ve en azından diğer lpg kullanıcısı arkadaşlarında biraz kurcalayıp birşeyler bilmelerinin daha iyi olacağını düşünüyorum, en azından servise gittiklerinde ustalar iki tıklayıp "tamam abi oldu bunu bir böyle kullan bakalım" durumunu yaşamasınlar en azından yapılan ayar ve işlemleri bilsinler,ustaya müdahale edebilsinler istiyorum.
Başta da dediğim gibi lpg mantığı her markada aşağı yukarı aynı, aracınızı iyi tanırsanız, lpg de doğruya yakın ayarı bulmanız muhtemeldir.Ben aracımda şu anda yapığım son ayarı 15 deneme sonucunda yakaladım mesela. Neyse fazla uzatmayayım sonuçta bir Atiker kullanıcısı olarak ben de bilgi paylaşımına katkıda bulunmaya çalışıyorum, faydalı olabilirsek ne ala, esen kalın.
Bakın aslında siz de diyorsunuz, ne kadar ilgilenirsek ilgilenelim bir ustanın bilgi seviyesine gelmemiz muhtemel gözükmüyor. O zaman çare yine ne yapıp edip güvenilir bir usta bulmak oluyor. Bir iş için sürekli aynı yere giderseniz size gösterilen ilgi ve alaka da artıyor sonuçta. Bununla birlikte sizin de ustaya yaptığınız ricalar çok daha tesirli oluyor.
Mesela ben karbüratörlü aracımı aldığımdan beri Trabzon-Rize civarında 5-6 yere gaz ayarı yaptırdım, sözde il merkezlerindeki büyük sanayilerde, ama hepsi de ayarları rölantide yapmıştı. Geçenlerde gittiğim Of'taki yaşlı bir usta ilk sefer 3000 rpm'de ayar yaptı ve öncekilerden çok daha iyi bir ayar yaptığı çok belliydi.
Zaten pc'de ayar işin en son ve basit kısmı, asıl oraya kadarki parça ve bağlantıların sıkıntısız olması mesele ve pek çoğumuzun bu kadar detayla başa çıkacak vakti olmadığına göre en sağlıklısı güvenilir ve işinin ehli bir usta bulmak.
-
şu abimizi bir admin zevk için siteden uzaklaştırabilirmi ? bilgi almak istemiyorsanız niye yazıyorsunuz ozaman ?
bilgi almak icin mi acilmis bu konu sen oylemi algiladin.
-
>ag
-
EOBD li Atiker in özelliği ne ? Piyasada bilinenin aksine EOBD Lİ KİTLER MÜŞTERİYİ KANDIRAN ,UYUTAN BİR SİSTEMDİR. EOBD li kit bağlantılarında aracın K-LİNE ya da CAN-BUS özelliğine göre eobd bağlantısı yapılır ,bu bağlantı ile aracın LFT ve SFT değerli anında lpg yazılımında gözükür ve bu değerlere göre ayar yapılır fakat EOBD aktif edildiğinde sistem ayarı yapan ustaya şunu sorar ;
*Sadece LPG de mi ?
*Herzaman mı ?
Bu soru nedir biliyor musunuz ? Araç herhangi bir neden dolayı arıza lambasını yaktığında sistemin sürücünün bu arızayı görmeden kayıtlı arızayı silmesidir.Örneğin araç p0401 -402 ....P404 gibi silindir tekleme arızası verdi ya da P0171 ya da P0172 Fakir - Zengin yakıt karışım arızası verdi ama OBD li akıllı kitlerde siz bu arızayı görmeden sistem otomatik olarak bu arıza kodlarını silecektir yani SÜRÜCÜYÜ UYUTACAKTIR. Sonra araç sahibi de çıkıp vay benım kıtım obd li kesinlikle arıza lambası yakmıyor diye övünecektir ;
Yukarıda anlattığınızda "eobd aktif edildiğinde ayarı yapana program sorar" demişsiniz, ben kaç kere ayar yaptım bu soruyu yada bu tip bir menüyü program da göremedim, bu sorunun sorulması için ne yapmak gerekiyor biraz konuyu açıklarmısınız.
-
Her usta distribütörü olduğu markanın montajını yaptırmak isteyecektir. Şimdi arabayı alıp tek tek bütün LPG takan firmaları dolaşsak kimse benim kitin enjektörünün dezavantajı şu, yazılımının dezavantajı şu demez. Herkes kendi monte ettiği ürünü över. Yani kimse yoğurdum ekşidir demez.
İşte bu noktada, devreye forumlar giriyor. İnternetteki bilgi paylaşım siteleri olan forumlarda bilgili olan 3-5 kişi ya var ya yok, gerisi kullanıcı. Alışveriş yapmayı bilen kişiler de internette derinlemesine araştırma yapıp nokta atış bir marka tercihi yapıyor.
Ancak, herkesin bildiği gibi sadece ürünü seçmekle iş bitmiyor, montaj çok ama çok önemli. Zamanında bu siteye yolda giderken kalibrasyon yapılan kitler var denildiğinde herkes garipsiyordu. Öyle kalibrasyona ne gerek var, bizim usta iki dakikada kalibrasyonu hallediyor. Tüm montajı da 3-4 saatte tamamlıyor diyorlardı. Artık yavaş yavaş sektördeki ve tüketicilerdeki bilinç artıyor.
Ben sanayide bir usta gördüm, LPG araca çok zarar veriyor, bu sebeple evden işe sabahları LPG ile gidiyorum. Akşam işten eve de benzinle dönüyorum diyordu. Tasarruf bunun neresinde deyince de hiç cevap vermiyordu. Aracını kötülemek için demiyorum ama bunu diyen ustada Ford Taunus var. Herkesin aracı kendine kıymetlidir ama bana dediği hiç inandırıcı gelmedi.
Keşke akaryakıt fiyatları bu kadar yüksek olmasa da şu saçma işlerle uğraşmasaydık. Benzin istasyonları olmuş vergi dairesi. Arabaya binenler mecbur LPG taktırıyor.
-
+1500
-
(http://d1207.hizliresim.com/z/l/9tyvw.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
Klima neredeyse hiç kapanmadı ankaradan konya üzeri antalya antalyadan fethiye dağ yolu 1.vites virajlı yollar yaklasık 30 km,sehır içi gezmeler ve fethıyeden ankaraya dönüş uzun yolda 110-130 km arası hız araçta 4 kişi
atiker on numara >=ok
-
as vtec in verdiği bilgiler her ustanın paylaştığı bilgiler diil, işini severek yaptığıda belli forum sitelerininde amacı bu olmalı, işi bilenler tarafından kırmadan kırılmadan işin özüne inilmeli, anladığım kadarıyla Atikeri kötülemiyor bu markayı kullanan arkadaşlar biraz alınmış sadece yeni nesil araçlara yetersiz kalmaktan yada çok para verip aldığımız araçları şansa bırakmadan kendince denediği test ettiği şahit olduğu deneyimlerle başka markanın daha iyi olduğundan bahsetmiş ne güzel paylaşım işte,, teknoloji her zaman ilerliyor yenileniyor ilerde atiker belki diğer markalardan en iyisini yapacak teknoloji katılımı bu ama şimdi arkadaşın deneyimlerinide hafife almamak lazım, benim aracımda sistemi zayıf kalan aracın değerlerine ulaşamıyan geri kalan x marka kit vardı kalibrasyon ayarıda arkadaşın yazdığı gibi gaza bas bırak şeklindeydi ustanın beni başından salmaktan başka çaresi yoktu 2 sene arıza lambası yanık gezdim adi kitle ilk önce oksijen sensörüm ardından katalitik konvertörüm arızalandı ki bunla pahalı parçalar şimdi sistemi kuvvetli ayar işini ustaya tam bırakmayan y marka kit ile değiştirdim, bilgiler ustalar tarafından paylaştıkca yerini buluyor keşke bu yazıları 2 sene önce okusaydım o zamanlar lpg kitinden anladığım tek şey abi sıralı sistemmi?? oo tamam o zaman güzel ..... idi. paylaştığın bilgiler için teşekkür ediyorum as vtec19
-
hangi lpg olursa olsun isterse dunyanın en kalıtelı kıtı olsun 5000 tl ye kıt taktırsan lpg aracı ölduruyor. ama ne yapalım lpg'de az tasaruf yaptırmıyor yanı bende sıfır alsam gıder hemen bı lpg baglatırım. en ıyısını yapmısın gule gule kullan.
-
@Serkan SS;
Dusuncelerıme tercuman olmussun tesekkurler.Selamlar...
-
@Serkan SS;
Yukarıda anlattığınızda "eobd aktif edildiğinde ayarı yapana program sorar" demişsiniz, ben kaç kere ayar yaptım bu soruyu yada bu tip bir menüyü program da göremedim, bu sorunun sorulması için ne yapmak gerekiyor biraz konuyu açıklarmısınız.
-
Sisteminiz ne marka?
@Serkan SS;
-
Atiker safe fast OBDII
-
Sisteminiz ne marka?
@Serkan SS;
Atiker safe fast obdII
-
Atıker OBD2 de sıstem aktıf edıldıgınde yukardakı soruyu sormaz , dogrudan sıstem devreye gırer ve herhangı bır arıza durumunda sız arızayı farketmeden arıza lambanız otomatık sılınır.Yukarda bahsettıgım soru( Her zaman , LPG ıken ) MTM Srl nın OBD sıstemlı urunlerının yazılımında cıkar.
-
bende obd yok. arıza lambası yakmıyor.. bundan ayarları iyi yapılmış sonucunu çıkartabilirmiyiz.
-
ramco 06 aracın benzin sarfiyafının resmini cekip atiker süper demişssin bi alaka kuramadım arabaya 6.7 lt yaktıran atiker diil o deger benzinde gitseydi aracın yakacagı degerdir.
ASVTEC19 verdigin bilgiler icin tesekürler. gercekten biraz geniş bakış açılı birinin taktir edecegi bilgiler bizler bu bilgilere nereden ulasabilecegimizi bile bilmiyoruz çünkü :)
-
ramco 06 aracın benzin sarfiyafının resmini cekip atiker süper demişssin bi alaka kuramadım arabaya 6.7 lt yaktıran atiker diil o deger benzinde gitseydi aracın yakacagı degerdir.
ASVTEC19 verdigin bilgiler icin tesekürler. gercekten biraz geniş bakış açılı birinin taktir edecegi bilgiler bizler bu bilgilere nereden ulasabilecegimizi bile bilmiyoruz çünkü :)
herseyı ne cok bılıyorsunuz yaws benden daha ıyımı bılıceksın benım aracın yakıtını en ufak sapma bile yok aldıgım lpg ıle aracın göstergesı ne guzel tutuyor sansa bak,en az 10 depo oldu hepsındede test ettım sonuc aynı sehır içi arac 8,5 lt gosterıyor ben lpg yakıyorum benzın fıyatıylamı carpayım
-
Malı_vet 'ın dedıgı gıbı yol bılgısayarındakı verıler benzın enjeksıyon tetıkleme surelerıne aıt ortalama yakıt verısıdır, Lpgdekı tuketım bu verılerın %15 - %20 fazlasıdır.Selamlar...
-
Sehir ici 8.5 9 arasi yakit tuketimi lpg fiyati 2 tl aracin yakiti 17 19 kurus benim yol bilgisayari bozuk o zaman ama hesap tutuyor ne kadar ilginc
-
Malı_vet 'ın dedıgı gıbı yol bılgısayarındakı verıler benzın enjeksıyon tetıkleme surelerıne aıt ortalama yakıt verısıdır, Lpgdekı tuketım bu verılerın %15 - %20 fazlasıdır.Selamlar...
benzin enjeksiyonundan aliyordur bilgiyi itirazim yok benim gostergedeki lt hesabi lpg de dogru cikiyor yanlislik nerede onu aciklayin %15 % 20 fazla degil yani fd6 aracimda %15 civari fazlaydi
-
abi ne diyeyim ya bütün mükemmellikler seni bulmus yada marka fanatizmini abarttın ilk defa senden duydum benzin ortalaması ile lpg ortalamasının aynı oldugunu yani lpgnin dogasına ve fizik kurallarına aykırı bir durum gibi geldi bana ama yalan söylicek halinde yok. Allah kaza bela vermesin.
-
Kardes ankarada gidip geldigim yol sabit 8.5 lt 9 arasi yazarken yaptig yol la aynen tutuyor en az 10 dur denemem atikerle alakam yok her kiti kullanim dream aracim vardi 6 lt yazioken 10 lt cikiodu oda atikerdi tutmuyordu
-
Merhaba ;
LPG ile benzin farklı karakteristikte yakıtlardır. LPG' nin volumetrik verimi benzinden daha düşük olduğundan LPG' li araçlar benzine göre litre bazında daha fazla yakıt harcarlar.
Örnek olarak Benzin- LPG hesaplaması şöyle yapılır:
Benzin Alt kalorifik Gücü: 32.3 MJ/Dm3
LPG Alt kalorifik Gücü : 25.60 MJ/Dm3
Teorik yakıt eşdeğerlilik Katsayısı : 32.3/25.6= 1.26
Çıkan Rakam verimlilik katsayısı ile çarpılır (1,26x0,95=1,20)
Buradan 100 Km de 10 Litre benzin tüketen bir aracın LPG' de volumetrik olarak %20 daha fazla LPG tükettiği görülür. 10 litre benzin harcayan araç, 10 litre LPG harcar demek teknik ve bilimsel olarak kandırmacadır. Böyle bir şey fiziksel olarak mümkün değildir.Bıgılerınıze...
-
lpg benzıne gore en az 2 lt daha fazla yakıyor.
-
Yüksek devirlerde bu fark dahada artar. Belki arkadaş 3000 deviri pek geçmiyordur. O yüzden lpg ile benzin arasındaki az farkı ölçemiyordur. Çünkü lpg düşük devirlerde tork üretirken devir yükseldikçe tork eğrisi yerlerde sürünmekte. Aradaki farkı lpg pompası daha fazla gaz pompalayarak çözmeye çalışır ama bu yakıtın çoğu torka dönüşemez maalesef. Yüksek devirlerde lpg benzzin arası fark artmakktadır. Hatta gazi ünv de bu konuda yapılan bi tez çalışmasında lpg nin en optimum çalışma devrinin 2500-3000 arası olduğu , 4500 devirin üstünde lpgdeki yakıt artışı yüzünden benzine karşı avantajını yitirdiği sonucuna varılmış.isteyenlere detaylı teknik bilgilerin ve grafiklerin olduğuu linki verebilirim.
-
eğer aracınızı 3000 devir üzerien çıkarmayıp zorlaıyorsanız atiker fiatı ile çok güzel. ancak ben basarım motora gaz kestiririm yüklenirim diyorsanız atikerin enjektörleri buna dayanıklı değil brcyi öneririm. enjektör arızası lpg kitlerinde ençok karşılaşılan arızalardandır. katkılı lpg ler direkt bu parçaya etki eder.
-
Gazlama istegi dogdugu zaman atiyorum benzine ;D
-
arkadaşlar bende 2000 model focus vardı atiker sıralı lpg taktırdım 5 yıl nerdeyse sorunsuz bindim diyebılırım
bence lpg kitinin kalitesi kadar ustanın kalitesi ve işçiliği daha önemli
-
Yüksek devirlerde bu fark dahada artar. Belki arkadaş 3000 deviri pek geçmiyordur. O yüzden lpg ile benzin arasındaki az farkı ölçemiyordur. Çünkü lpg düşük devirlerde tork üretirken devir yükseldikçe tork eğrisi yerlerde sürünmekte. Aradaki farkı lpg pompası daha fazla gaz pompalayarak çözmeye çalışır ama bu yakıtın çoğu torka dönüşemez maalesef. Yüksek devirlerde lpg benzzin arası fark artmakktadır. Hatta gazi ünv de bu konuda yapılan bi tez çalışmasında lpg nin en optimum çalışma devrinin 2500-3000 arası olduğu , 4500 devirin üstünde lpgdeki yakıt artışı yüzünden benzine karşı avantajını yitirdiği sonucuna varılmış.isteyenlere detaylı teknik bilgilerin ve grafiklerin olduğuu linki verebilirim.
tork ile ilgili bir durum olacağını sanmıyorum.. biliyosunuz sıvı halde olan lpg gaz haline gecerken etrafını soğutuyor çakmak gazından bilirsiniz yada parfüm vs gibi şeylerden... yüksek devirde regülatörden hızla ve çok yüksek miktarda lpg geçtiği için regülatörün ısısını düşürüyor dolayısıyla ısısı düşen regülatör lpgyi daha yoğun bir şekilde gönderiyor ve aslında siz yakmadığınız gaı motora göndermiş oluyorsunuz.. yani diyelimki 1 birim sıvı lpg gaza geçtiğinde 2 birim oluyor ise yüksek devirde 1 birim 1,5 birime kadar dönüşebiliyor o aradaki fark hem yakıt tüketimini artırıyor hemde aracın gücünü düşürüyor bunu önlemenin yolları var lpg ısıtıcısı taktırmak gibi
-
"LPG kullanımının en önemli avantajı ekonomik olmasıdır.
Aynı zamanda, LPG benzine kıyasla daha temiz olması nedeniyle motordaki aşıntı ve çatlaklar daha az olmakta bunun sonucu olarak da motorun ömrü uzamaktadır
[19-21]. Bununla birlikte bir kısım kaynaklar bu yakıtın kuru yakıt olması nedeniyle aşınmayı artırmaya sebep olduğu üzerine sonuçlar vermektedir
[18,22]. LPG, egzoz emisyonları yönünden diğer yakıtlara göre daha temizdir. Araştırmalar [19-22] modern bir motorun yakıt sisteminin LPG kullanımına dönüştürülmesiyle; yaklaşık olarak NOx emisyonlarında %34, CO2 emisyonlarında %15 azalma olurken, HC emisyonları ise en az düzeye inmiştir. İçingür ve Haksever, içten yanmalı motorlarda sıvılaştırılmış petrol gazının yakıt olarak kullanılması sırasında karşılaşılan problemleri incelemişlerdir [21].
Dört silindirli, dört zamanlı buji ile ateşlemeli bir motorda LPG yakıt sistemi dönüşümü yapılmış ve motor karakteristikleri incelenmiştir. Deney sonuçları, LPG ile çalışan motorun maksimum tork değerlerinin benzinli motora göre daha düşük olduğunu göstermiştir. Egzoz emisyonu değerleri benzine göre daha düşük olmuştur."
yukarıdaki paragraf bahsettiğim tezden yapılan deney sonucu kısmından alıntıdır. detaylı grafiklerde mevcut. donanımhaberde lpg motor ısısı ile ilgili bi başlık var. orada bu tezin detayları ve üniversiteden termodinamik konusunda uzmanlığı bulunan kişilerinde yeraldığı bir tartışma var.oradan takip edebilirsiniz. tabi bazı arkadaşlar bu veriler yerine bizim sanayideki şeyhmuz ustanın söylediklerini daha bilimsel bulsalarda biz deneyler sonucu bulunan bilimsel veriyi çürütmenin tek yolunun başka bir bilimsel çalışma yapmak olduğunu kabul ederiz.
saygılarımla....
-
tork ile ilgili bir durum olacağını sanmıyorum.. biliyosunuz sıvı halde olan lpg gaz haline gecerken etrafını soğutuyor çakmak gazından bilirsiniz yada parfüm vs gibi şeylerden... yüksek devirde regülatörden hızla ve çok yüksek miktarda lpg geçtiği için regülatörün ısısını düşürüyor dolayısıyla ısısı düşen regülatör lpgyi daha yoğun bir şekilde gönderiyor ve aslında siz yakmadığınız gaı motora göndermiş oluyorsunuz.. yani diyelimki 1 birim sıvı lpg gaza geçtiğinde 2 birim oluyor ise yüksek devirde 1 birim 1,5 birime kadar dönüşebiliyor o aradaki fark hem yakıt tüketimini artırıyor hemde aracın gücünü düşürüyor bunu önlemenin yolları var lpg ısıtıcısı taktırmak gibi
Paraya kıyıp hem lpg hem de benzindeki ps ve tork eğrilerini görmek lazım :)
Ya da en azından kronometre ile 0-100, 0-130 ve 0-160 denemeleri yapmak lazım.
Ayrıca rampada ayrı denemeli :)
Esneklik değerlerini de ölçmek lazım.
bu işi pratik bilgi çözer ;)
-
alıntılara devam edeyim.bu konuda daha fazla alıntı ve yorum yapmayı gereksiz görüyorum. isteyenler konuyla ilgili üniversite hocalarınında katıldığı seviyeli bir tartışma ve tez sonuçlarının ve grafiklerinin değerlendirildiği o sayfalar dolusu paylaşımları okuyabilirler. ki tavsiyem okumaları yönündedir. lpg konusunda benimde doğru bildiğim pekçok konuda nekadar eksik yada yanlış bilgilere sahip olduğumuz ortaya çıktı. aşağıdaki satırlar yine deney sonuçlarından alıntıdır...
"Motor tork grafiğinde çıkan değerler yine test edilen bir motorun lpg uygulamasında elde edilen değerleri göstermektedir.Burada LPGnin düşük devirlerde yüksek tork verdiğini görmektesiniz.Devir artmaya başlayınca benzin tork üretiminde atak yapmaktadır.bu önemli bir bulgudur.
Tork, motorun iş yapabilme kabiliyetinin ölçüsüdür. Düşük hızlardan yüksek hızlara doğru motor hızının artmasıyla tork da artmaktadır. Tork bir maksimum noktasından geçtikten sonra azalmaktadır. Torkun azalmasının sebebi yüksek hızlarda doğru oranda karışım sağlayamaması ve volumetrik verimin devir sayısı arttıkça azalmasıdır
Deney motorlarının tam açık gaz kelebeği konumunda devir sayısına bağlı olarak motor torklarının değişimi Şekil 2 ve 3’de verilmiştir. 1. motorda LPG dönüşümü yapıldıktan sonra motor torkunda ortalama olarak%1,5 azalma olmuştur. Şekil 3 incelendiğin-de ise 2. motorda LPG ile çalışmada tork değerlerinde ortalama %8’lik azalma olmaktadır. LPG’nin karbüratöre gaz fazında girmesi dolayısıyla volumetrik verimin düşük olması,düşük motor hızlarında silindirler içerisine giren hava hızı düşmesi ve karışım oranının bozulması ile motor torkunda azalma olmaktadır."
-
evet bu konuda bizim şahıs olarak deney düzeneği kurmamız mümkün değil. ancak üniversitelerde yüksek lisans veya doktora tezi yapılabiliyor. malum maliyet olayı. ama enteresan olan lpg kiti üreten ve bu işten para kazanan firmaların 3-5 bin liraya kıyıp bi deney yaptırmamaları yada böyle bir deneye sponsor olmamaları. o firmaların internet sitelerinde teknik veriler diye yazdıkları bilgilerin hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bilgiler olmasıda ayrı bi ciddiyetsizlik. biz öyle diyorsak öyledir tavırları....:(
-
diesel e geçelim kurtulalım ;D
-
evet bu konuda bizim şahıs olarak deney düzeneği kurmamız mümkün değil. ancak üniversitelerde yüksek lisans veya doktora tezi yapılabiliyor. malum maliyet olayı. ama enteresan olan lpg kiti üreten ve bu işten para kazanan firmaların 3-5 bin liraya kıyıp bi deney yaptırmamaları yada böyle bir deneye sponsor olmamaları. o firmaların internet sitelerinde teknik veriler diye yazdıkları bilgilerin hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bilgiler olmasıda ayrı bi ciddiyetsizlik. biz öyle diyorsak öyledir tavırları....:(
LPG performansı benzinle en azından aynı olsaydı bu testi yaparlardı emin olun :)
Hissedilir performans farkı yok demeleri ortalama bir kullanıcı geçerli olsa gerek.
Yoksa bilimsel veriler ortaya döküldüğünde mutlaka fark olacaktır.
Özellikle rampalarda bunun daha çok hissedildiğini söylüyorlar. Tork kaybından zaten bahsedilmiş belirttiğiniz tezlerde.
Ancak HP sanırım çok değişmiyor. Daha ziyade etkilenen tork.
Ancak performans isteyen benzini bırakmasın demek te hata olur, normal kullanımda çok ta fark etmiyor.
LPG ye de haksızlık etmeyelim :)
-
dizel de ayrı dert.
Turbosu, mazotun kalitesi, enjektörü önemli.
Bakım ve olası masraf maliyeti yüksek
Ayrıca benzinli motorun sürüş zevkini vermiyor.
Daha da önemlisi Hondalarda dizel motor seçeneği çok dar.
Accord 2.2 dizelin otomatiği olaydı onu alırdım. Ama yok.
-
LPG performansı benzinle en azından aynı olsaydı bu testi yaparlardı emin olun :)
Hissedilir performans farkı yok demeleri ortalama bir kullanıcı geçerli olsa gerek.
Yoksa bilimsel veriler ortaya döküldüğünde mutlaka fark olacaktır.
Özellikle rampalarda bunun daha çok hissedildiğini söylüyorlar. Tork kaybından zaten bahsedilmiş belirttiğiniz tezlerde.
Ancak HP sanırım çok değişmiyor. Daha ziyade etkilenen tork.
Ancak performans isteyen benzini bırakmasın demek te hata olur, normal kullanımda çok ta fark etmiyor.
LPG ye de haksızlık etmeyelim :)
güzel özetlemişsiniz.
-
dizel de ayrı dert.
Turbosu, mazotun kalitesi, enjektörü önemli.
Bakım ve olası masraf maliyeti yüksek
Ayrıca benzinli motorun sürüş zevkini vermiyor.
Daha da önemlisi Hondalarda dizel motor seçeneği çok dar.
Accord 2.2 dizelin otomatiği olaydı onu alırdım. Ama yok.
1000km yol yaptım geldım focus 1,6tdci inanın cıvıcten keyıflı ıvmelenmesı yokustakı performansı muzık sıstemı yol tutusu tartısmasız cok ıyı ama yınede cıvıce bınıyorum ;D