TeamHondaTurkey.Com

HONDA => Motor, Modifiye & Do it yourself - Teknik bilgiler => Konuyu başlatan: mc pherson - Kasım 22, 2011, 10:48:11 ÖS

Başlık: Boya Temizliği - Kil Nedir, Nasıl Uygulanır?
Gönderen: mc pherson - Kasım 22, 2011, 10:48:11 ÖS


Selam arkadaşlar. Birçoğumuzun sorunu boya sıçraması, reçine gibi problemleri en zahmetsiz ve en kolay çıkarma yöntemi kili tanıtacağım sizlere. Kimyasallarla veya boyaya zararı olan ağır aşındırıcı pastalara falan başvurmadan, bu problemleri zahmetsizce yenebileceğiniz bir ürün yıllardır dünyada kullanılmakta. Ben de senelerdir yurtdışından getirip kullanmaktayım. 6 ayda veya senede bir kil ile boya temizliği yapılması boyanın parlak ve canlı kalması açısından önemlidir. 50gr kil 1 uygulama için tüm araca yeterlidir. Uygulama öncesi elinizi yüzeye sürdüğünüzde pürüzleri hissedebilirken uygulama sonrası tamamen pürüzsüz bir yüzey göreceksiniz.
Kili gittigidiyor, hepsiburada veya meguiar's ın sitesinden alabileceğiniz gibi yapı marketlerden turtle wax markasının kil setini de alabilirsiniz.


Aşağıda tanıtıcı bir video mevcut:

http://www.youtube.com/watch?v=yfEfLGL59GI



Yazı alıntıdır:


Kil Nedir?

Çeşitli sentetik polimerlerden oluşan yapısı ile, araç boyası yüzeyine yapışan atık maddeleri temizler… Bu maddeler; ağaç reçinesi, zift, boya tozları ya da demir tozları olabilir. Tüm bu maddeleri boya yüzeyine zarar vermeden, zahmetsizce ve en güvenilir şekilde çıkartmanın yolu genelde Kil sayesinde olur.
(http://site.wolfgangcarcare.com/images/clayfinal1.jpg)
Bu resimde görüldüğü üzere, Kil öncesi durumda, boya atıkları, balata tozu, endüstriyel atıklar gibi kontamine maddeler var.



(http://img197.imageshack.us/img197/4492/clayfinal1.jpg) (http://img197.imageshack.us/i/clayfinal1.jpg/)




Bu maddeler Kil uygulaması sonrasında yüzeyden, yüzeyi çizmeden alınıyor.



(http://img838.imageshack.us/img838/9193/clayfinal2.jpg) (http://img838.imageshack.us/i/clayfinal2.jpg/)



Piyasada çeşitli markaların çeşirli sertlikte ürünleri mevcuttur. Hazır çeşitli sertlik demişken, Kil’imizinde bir sertlik seviyesi olduğunu belirtelim. Temel olarak üç sertlik seviyesi vardır. Bunlar, yumuşak(soft), orta(medium), sert(hard) killerdir.
Sert(hard) killer genelde mobilya sanayisinde kullanılır. Oldukça sert olduğundan araçlarımızın nazik vernik tabakasına zarar verirler. Bu zarara marring(dalgalanma şeklinde yüzey bozukluğu) denir. Orta(medium) ve yumuşak(soft) killerde ise bu “marring” olayı neredeyse imkansızdır ve otomobil boyalarında orta ve yumuşak kil kullanılır, kullanılmalıdır.

Ayrıca bir noktaya daha değinelim hemen, “Kil Şartmıdır ? ” sorusunu neredeyse herkes sormaktadır. Ancak cevap herhangi bir boya koruma ve/veya aşındırma ürünü kullanmadan önce mutlaka itina ile yapılması gereken bir aşamadır. Yüzeydeki kontamine tabakayı Kil yardımıyla almadan, doğrudan polish yapılması, yüzeyin temizliğini polish’e bırakmak demektir ki polishin amacı yüzeyi temizlemek değil, çizikleri almaktır. Ya da kil uygulamadan direk wax uygulanırsa, altta kirli tabaka kalacağından üstüne uygulanan wax ve/veya nano koruma ürünleri yüzeye yapışamayacağından koruma sağlayamazlar.


Nasıl Uygulanır?

Kil, oyun hamuruna benzeyen bir yapıya sahiptir. Ortalama bir araç için 25 gr Kil yeterlidir. Ancak senelerce uygulama görmemiş bir araç için bu miktar yeterli gelmeyebilir. Özellikle zift vb. gibi ağır kirleride kil yardımıyla temizlemek isteyen kullanıcılar mutlaka ellerinde en azından 100 gr lık kili hazır bulundurmalıdırlar.
Kil uygulamadan önce mutlaka kilinizin hangi kaydırıcı ürün ile uygulanması gerektiğini öğrenin. Örneğin, BiltHamber marka killer için kaydırıcı ürün direk çeşme suyu iken, Meguiar’s killeri, Quick Detailer gibi kaydırıcılar yardımıyla tam performans gösterirler.
Öte yandan, eğer hangi kaydırıcıyı kullanacağınızı öğrenemediyseniz, en azından bir sprey şişesine birkaç damla araba şampuanlı su ile sprey yaparak kil uygulayabilirsiniz.
Asıl Konu, NASIL uygularım ben bu kili ???
Kil’i birazcık yoğurarak düz bir zemin oluşturacak şekilde şekil veriyoruz.
 

(http://img405.imageshack.us/img405/3840/77511361.jpg) (http://img405.imageshack.us/i/77511361.jpg/)


Kil’i uygulamadan önce panelimizi kaydırıcı spreyimiz ile ıslatıyor ve dikine ve enine hareketler ile baskı  uygulamadan kil’i yüzeyde gezdiriyoru.
 

(http://img24.imageshack.us/img24/2772/images2au.jpg) (http://img24.imageshack.us/i/images2au.jpg/)


Belli bir alan, örneğin kaputun 1/4 kısmı, yada kapının katılımı gibi, yapıldıktan sonra kil bir miktar kirlenecektir. Örneğin;


(http://img690.imageshack.us/img690/7324/images3of.jpg) (http://img690.imageshack.us/i/images3of.jpg/)

 
Kil’i tekrar yoğurarak kendimize ilk başta yaptığımız gibi temiz bir yüzey elde ederek yeniden Kil’e şekil verip uygulamaya tüm araç süresince devam ediyoruz.
Hepinize bol detaylı günler dilerim...