TeamHondaTurkey.Com
HONDA => Problemler ve Çözümleri => Konuyu başlatan: Volkanbayram - Ağustos 06, 2010, 10:10:59 ÖÖ
-
Otomatik Hondalarda 4. vitesden sonra araba 3000 devirdeyken gazı hafif salarsanız sürat aynıyken devir saati yaklaşık 200 devir geri düşüyo, ve hafif ivmelenmek istediğinizde gaza basınca 3 e atmadan önce bu arada attığı 200 deviri geri alıyo , halen gaza basmaya devam ederseniz o zaman 3 e atıyo vites.buna 4 buçukuncu vites diyolar bazıları bu konuda bilgisi olan varmı?
-
hiç duymadım ama ilk fırsatta deneyeceğim. enteresan bi tespit...
-
bir süre önce sattığım 99 accord ex' te buçuk vites bende gördüm. 4 le düşük devirde giderken hafif yüklendiğinizde buçuk vitese, yetmeyip daha da yüklenirseniz o zmn 3. vitese geçiyordu. 3 le dik bir yokuş çıkarken de hafif yüklendiğinizde buçuk vitese geçip yol düzeldiğinde tekrar 3. vitese yükseliyordu.
-
Bu dediğin olayı ekonomik sürüş modu olarak değerlendirebiliriz aslında, 4. viteste giderken ayagını gazdan cekersen arabanın direk yüksek devirde kompresöre binmemesi icin aracı sanki boşa almışsın da o yüzden devirde düşüş yaşıyormuşsun gibi bir his oluyor. Daha sonra gaza hafif bastığında ise araç aynı viteste ivmelenmek için tekrardan ilerliyor,fakat gaza fazla basarsan doğal olarak vites düşürüyor. Yani demem o ki 4 buçukuncu vites gibi hissettiğin şey aslında 4. vitesin ta kendisi. İyi sürüşler dilerim.
-
denizcim yazdığımı tam okumamuşsın galiba ayağını gazdan çekince demedim ben biraz salınca dedim sonuçta gaz vermeye devam ediyosun. mesela ben 3000 devirde 90 la giderken gazı hafif salıyorum araba 2700 devire iniyo ve tekrardan hafif gaz verip arabayı 3000 devire çıkarıyorum ama bu sefer 100 le gidiyo . eğer bi rampaya denk gelirsem araba yavaşladığında gaza yüklenince önce o indiği 200-300 lük deviri geri alıyo yani 2700 devire düştü diyelim rampara hızda 85 e indi, gaza basınca devir 3000 e çıkıyo hız hala 85 , dahada yüklenirsem o zmn3 e alıyo vitesi şimdi daha açıklayıcı olmuştur sanırım. arabayı kompresöre bindirmeyle alakalı bi durum değil bu..
-
Arac kac model? Olayı çözcem kararlıyım :)
-
araçla alakalı değil ben bu aolayı benim arabada hissettikten sonra araştırdım ve bi çok hondda denedim oldu. benim araba 96 euro civi 1.6ils, denediğim dier hondalar 2000 1.4 ies , 2003 vtec, 2003 crv
-
arkadaşım seni tebrik ediyorum bu durumu farkettiğin için,benim de hep aklımdaydı ama bazı daha basit konularda sonuç alamadığım için bunu yazmamıştım.
senin denediğin modellere ek olarak,'97 1.4is ve '04 vtec i de ekleyebilirim gerçekten çok bariz bi devir düşüklüğü oluyor hatta 4teyken hafif gaz verince o devri geri alıyor resmen 4,5 durumu :)
-
Evet arkadaşlar otomatik vitesli olanlar bi deneyin farkedeceksiniz, hondanızı 4. viteste 3000 devire kadar çıkartın sonra gazı tamamen bırakmadan hafif salın süratinizin aynı kaldığını ama devir saatini 200-300 devir indiğini farkedeceksiniz. tekrar 3000 devire çıkardığınızda az önce 90 la gidiyorsanız şimdi 100 le gittiğinizi göreceksiniz. Ani bir hızlanma için gaza yüklenirseniz önce o inen 200-300 devi geri yükselecek eğer dahada yüklenirseniz 3. vitese atacaktır.. yakıt tasarrufu için güzel bi olay bu olaya dikkat ederek daha az yakıt yakmış olacaksınız saygılarımla.. eminim bi çoğunuz bu durumu farketmiştir..
-
Peki rampa yukari cok dusuk suratte (5km/saat) tirmanirken birkac saniye sonra arac sanki bir alt vitese dusmus gibi devir yukseltip cok daha rahat tirmanmaya basliyor, sanki jikle aciyor gibi.
bu da bahsettiginize benzer bir durum olabilirmi?
-
Şimdi 5 km le hızla zaten araba 1. viteste olacaktır o yüzden vites düşürme gibi bi durum söz konusu olamaz, o dediğin olayı hiç yaşamadım o süratle hıç rampa çıkmadım ama deneyip bakarım en kısa zamanda. O dediğin olay belki rampaya gelirken araç 2. vitestedir yokuşta çekmeyince 1. vitese almış olabilir yoksa cikle açma felan öyle bişey olmaz, belkide bikaç kez bendede oldu araç zorlandığı zaman lpg den benzine geçebiliyo , lpg az kaldıysa tankta basınç azalıyo siz gaza çok yükleniyosunuz aşırı lpg istiyo motor ama gazının bitmemesine rağmen istenilen gazı karşılayamayabiliyo benzine geçiyo.. zorlama bittimi manuel lpg ye tekrar aldığınızda devam ediyo.
-
Benim aracta lpg yok
Sokak arasinda bazen kullandigin biraz dik bir rampa var eger gaza hic yuklenmezsen bir kac sn sonra oluyor arac dolu bile olsa arac rahatca cikiyor rampayi ilginc bir durum gibi geldi bana !
-
klasik otomatik şanzımandaki tork konvertörü arkadaslar bahsettiğiniz,cogu aracta sadece son vitesde devreye girsede,honda da tüm viteslerde var bu özellik ekonomi amaçlı bir olay
-
çok teşekürler bilgilendirdiğin için öğrendiğim iyi oldu..
-
Konuya detay olarak bir alıntı ekleyeyim arkadaşlar;
Araç sabit hıza yaklaştığında türbin ve pompanın dönüş hızları neredeyse eşitlenir. Bu durumda pompanın kanatlarından çıkan sıvı zaten aynı hızda dönmekte olan türbine girer, yani statora ihtiyaç kalmaz. Sıvı stator kanatlarına zıt yönde çarptığı için onu serbestçe döndürür. Üç elemanın(türbin, pompa, stator) hızları birbirine eşitlendiği anda bir sensör ile bu algılanır ve kilit mekanizması devreye girer. Bu sayede güç doğrudan motora iletilir ve tork konverteri devreden çıktığı için yakıt tasarrufu sağlanır. Bu kilit mekanizması genellikle son viteste, bazı araçlarda ise her viteste olabilir. Bu durum aynı zamanda şanzıman sıvısının soğuyup, daha verimli çalışmasına olanak sağlar.
-
eyvallah.. olay budur işte.
daha önce tork convertörünü okumuştum ama bu olayla ilgili yorumlamak aklıma gelmemişti.
Konuya detay olarak bir alıntı ekleyeyim arkadaşlar;
Araç sabit hıza yaklaştığında türbin ve pompanın dönüş hızları neredeyse eşitlenir. Bu durumda pompanın kanatlarından çıkan sıvı zaten aynı hızda dönmekte olan türbine girer, yani statora ihtiyaç kalmaz. Sıvı stator kanatlarına zıt yönde çarptığı için onu serbestçe döndürür. Üç elemanın(türbin, pompa, stator) hızları birbirine eşitlendiği anda bir sensör ile bu algılanır ve kilit mekanizması devreye girer. Bu sayede güç doğrudan motora iletilir ve tork konverteri devreden çıktığı için yakıt tasarrufu sağlanır. Bu kilit mekanizması genellikle son viteste, bazı araçlarda ise her viteste olabilir. Bu durum aynı zamanda şanzıman sıvısının soğuyup, daha verimli çalışmasına olanak sağlar.
-
teşekkür ederiz,konvertorun bu prensibini bilmiyordum,faydalı bilgi oldu..
iyi forumlar..
-
o sistemin adı lock up dır arkadaşlar. honda sitesinde ayrıntılı bilgi mevcuttur. buçuk vites değil, tork konvertörünün kaydırma yapmadan gücü direk iletmesi nedeniyle devir düşüşü gerçekleşir
-
bu olayı açıkladığınız için gerçekten teşekkür ederim.
98 1.4 is h/b otomatik sahibiyim bir süredir aracım acaba 5 vites otomatik mi die düşünmeye başlamıştım... :)