Gönderen Konu: Arıza lambası ve rolanti sorunu  (Okunma sayısı 11877 defa)

Şampiyon

  • İleti: 48
Arıza lambası ve rolanti sorunu
« : Ocak 12, 2010, 09:27:08 ÖÖ »
Arkadaşlar;
1990 Model Accord .20ie aracım var.Araç 230.000 km de.Altı yıldır bende.Araçta eski tip lpg var.Daha önce patlama sorunu yapıyordu ancak gaz beynini araca giriş yerinin en yakınına monte ederek patlama sorununu aştım.Aracımda açık tip hava filitresi kullanıyorum.
Aracımda garip bir rolanti sorunu var.Soğuk havalarda pek olmuyor ama hava ısınınca aracın arıza lambası yanıyor ve aracın rolantisi yükseliyor.Rolanti motorunun fişini çekerek ayar yaptım (fişe kablo ile şae yaptım lamba yanmıyor normal giderse)Soğuk havalarda rolanti çok iyi ama hava değişip ısınınca benim de arıza lambası yanıp motorun rolantisini yükseltmeye başlıyor.
Kelebeği bizzat kendim sökerek temizledim zaten temizdi.Rolanti ayarı yapan yeri söktüm onuda temizledim ama rolanti sorunu yaşadığımda o parçadan tuhaf bir uğultu geliyor.Sabah erken saatte biraz hızlı kullanarak bir yere vardım.Orada aracı park yerine yanaştırıp 10 saniye bekleyince motor arıza ışığı yandı.Bu arada arıza ışığı yakma işini düz yolda giderken  yapmıyor.Hareket ettin kırmızı ışığa geldin durdun 5 saniye içinde yanıyor.Sizce sorun nerede  olabilir?Rolanti motoru ise ondan bulayım.Hava sensöründe ise onu değiştireyim.Ya da başka bir yol yordam gösterin lütfen.

Sorunun çözümünü bilen dostların yardımlarını bekliyorum.



Lude

  • İleti: 885
Ynt: Arıza lambası ve rolanti sorunu
« Yanıtla #1 : Ocak 12, 2010, 04:44:49 ÖS »
tüplü olunca pek bilemem.Yalnız benzindede bu sorunu yapıyorsa.Egr veya enjeksiyonun üzerindeki Iacv valvi vardır.Bizmkilerde bu sorunu bu yüzden yapıyor.)3 accord motoruyla aynı motor özelliklerine yakın bir motor preludeler.yalnız 90 motorları pek görmedim.Ama dediklerim varsa dediğim yerlere bakın.Birde tüp ayarını bir kontrol ettirim derim.

Şampiyon

  • İleti: 48
Ynt: Arıza lambası ve rolanti sorunu
« Yanıtla #2 : Ocak 12, 2010, 05:33:47 ÖS »
"enjeksiyonun üzerindeki Iacv valvi" resmi yoktur sanırım öyle değil mi? :(
Bunun değişmesi mi lazım yoksa tamir mi görmesi lazım?

Benim yukarıda bahsettiğim aşağıda resmini göreceğiniz parça.Benim rolanti motoru dye adlandırdığım bu parça aşağıdaki sanırım?
Bunu temizlemek için söktüğümde içerisinde akordion gibi plastikten bir malzeme vardı.Onda yırtık var onu biliyorum.
Ayar vidasının arkasında yay varmı yok mu çok emin değildim ama temizledikten sonra ben içerisine yay takmıştım.

http://www.hondacivicrepairs.com/views/honda-civic-idle-air-control-valve.JPG

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/88-91-HONDA-ACCORD-PRELUDE-IAC-IDLE-AIR-CONTROL-VALVE_W0QQcmdZViewItemQQitemZ150376332319QQsspagenameZRSSQ3aBQ3aSILFQ3aATQ3a102#ht_3684wt_1165
« Son Düzenleme: Ocak 12, 2010, 05:39:25 ÖS Gönderen: Şampiyon »

Şampiyon

  • İleti: 48
Ynt: Arıza lambası ve rolanti sorunu
« Yanıtla #3 : Ocak 12, 2010, 06:48:34 ÖS »
Şimdi sizin yönlendirmeniz üzerine biraz araştırma yaptım.
Ekte resimdeki bilgiler ışığında benim aracımda egr valve yok. Üstte sizin iacv valve dediğiniz,aracın kitapçığında idle control system altında "fast idle valve" yazan parça sanırım.
Yani anladığım kadarı ile bir kısım motorda egr var idle valve yok,bir kısım motorda ise idle valve var egr yok doğrumudur?

Resimde yazdım son bir paylaşımda bulunursanız sanırım sorunu çözmüş olacağız.


Lude

  • İleti: 885
Ynt: Arıza lambası ve rolanti sorunu
« Yanıtla #4 : Ocak 12, 2010, 11:42:47 ÖS »
bu motor benim arabanın motoru.Sanırım bu yazıyıda Soner arkadaşımız yazdı.Bayağı açıklamalıdır.Linkte gösterdiğiniz valve sizinki olmalı bu valfi  temizleyin.Emme manifoldu yazan yerin tam arkasında olmalı motora bakan kısım.Eğer sizinkinde GELEn yazan yerin arkasındaki yerde rölanti avans ayarı yapılır(üstü vidalı olan kapaklı kısım)Ama genelde ıacv valvi der forumlar.İserseniz bunu youtube da arayın videolu olarak bulma şansınız var

Şampiyon

  • İleti: 48
Ynt: Arıza lambası ve rolanti sorunu
« Yanıtla #5 : Ocak 13, 2010, 10:24:38 ÖÖ »
Hocam;
Emme manifoldu yazan yerin arkasındaki,arkasında ayar vidası olan parçayı söktüm temizledim.Isınınca daha doğrusu trafikte durunca arıza lambası yakıyor.Uğultu yapan da o parça.İçerisine hava tiner vs ile temizlerken,akordiyon gibi bir plastik aksam var içerisinde onun bir kenarında yırtık gördüm.Bu parça hava ile alakalı ise o yırtık sorun yaratır sanırım.Altında sıcak su girişide var ama sanırım o su tamamen parça içerisinde dolaşmıyor.

Dün yaptığım araştırmalarda iacv valfine (gelen yazısının arkasında kalan)boşta devir valfi gibi bir şey deniyormuş.Bunu da temizleyeceğim.Üstten iki tane vida tutuyor kapağını.O nu açıp temizlemem yeterli olur mu yoksa komple sökmem mi lazım?
Benim rolanti sorununun da boşta-dururken ortaya çıkması beni bu parçayı temzilemeye onarmaya itiyor.
O nuda bir temizleyeyim gelişmelerden sizi haberdar ederim.
İlginize teşekkürler.

Şampiyon

  • İleti: 48
Ynt: Arıza lambası ve rolanti sorunu
« Yanıtla #6 : Ocak 13, 2010, 09:02:19 ÖS »
iacv valfini sökerek temizledim.İçerisi tahmin edeceğiniz gibi çok kirliydi.
Tekrar yerine monte ettim.

Emme manifoldu yazısının arkasında olan linkteki parçanın beyaz olan fiş takılan plastiğine fişi taktım gayet güzel çalıştı motor ısınınca rolantisi 1000 devire geldi ve gayet güzel çalıştı.
Ancak ekteki resimde görülen beyaz plastik varya  fiş takılan onu yukarı aşağı oynattığımda yine arıza lambası yanarak devir yükseldi.Yani arıza aşağıda linkini verdiğim parçada.
Türkiye'de bu parçayı nereden temin edebilirim fikriniz var mı? Yada parça tamir görüyor mu? plastik olan yerinden açılıp tamir görme şansı var mı?
İki hafta sonra Ankara'ya gideceğim.İvedik'e gider bakarım ama sizin bildiğiniz bir yer varsa ve belirtirseniz sevinirim.
İlgi ve alakanız için teşekkürler.

Arızalı olan parça linki:
(http://cgi.ebay.com/ebaymotors/88-91-HONDA-ACCORD-PRELUDE-IAC-IDLE-AIR-CONTROL-VALVE_W0QQcmdZViewItemQQitemZ150376332319QQsspagenameZRSSQ3aBQ3aSILFQ3aATQ3a102#ht_3684wt_1165)
« Son Düzenleme: Ocak 13, 2010, 09:05:36 ÖS Gönderen: Şampiyon »

Şampiyon

  • İleti: 48
Ynt: Arıza lambası ve rolanti sorunu
« Yanıtla #7 : Şubat 16, 2010, 09:09:49 ÖÖ »
Bu problem yüzünden arabadan soğudum vallahi arabayı satacağım.
Bu mevsimde böyle olur ise ben yazın ne yapacağım?
Rolanti sorunum devam ediyor.
Akıcı trafikte sorun yok ama kırmızı ışıkta durduğumda arıza lambası yanıyor ve bir kaç saniye içerisinde motor devrim 1500 altına düşmüyor.
Hava filitresi açık tip ama lpg ayarı yapabileyim diye hava girişinin %25 i açık.
Yeterli oksijen gelmediğinden sorun yaşıyor olabilir miyim?
Lütfen bilgisi olan esirgemesin paylaşsın.

Bir de Bursa'da gidip baktırabileceğim bu işten anlayan bir usta adresi telefonu bilen var mı?

Şampiyon

  • İleti: 48
Ynt: Arıza lambası ve rolanti sorunu
« Yanıtla #8 : Şubat 25, 2010, 12:27:59 ÖÖ »
Egr valfinin emme manifolduna hava girişi yapan yerini bir sac ile kapattım (eksoz çıkışı açık kaldı) ve sonuç MÜKEMMEL!!!
Arabam tek marşta çalışıyor,eksozdaki patırdılı çalışma şekli gitti.Çekişide gayet iyi şimdilik.
EGR valfi belki gereksiz bir parça değil ama Türkiye'ye uygun olmadığı açıkca görünüyor.Bu bilgilere internet aracılığı ile ulaştım ve bende ikna oldum.