Gönderen Konu: Emniyet kemeri takılı değilse hava yastıkları patlamazmı  (Okunma sayısı 28952 defa)

Co Black

Merhaba
Dün bi arkadaşım arabasını ön çamurluk tarafından çarpmış, airbag patladımı diye sordum
emniyet kemerim taılı değildi o yüsden patlamadı dedi, ben bunu ilk defa ondan duydum ve o da kitapçıüında yazıyo dedi
aca bu işin aslı varmı, varsa da tüm honda modellerinde böylemi  acaba

escapade

Ynt: Emniyet kemeri takılı değilse hava yastıkları patlamazmı
« Yanıtla #1 : Kasım 19, 2010, 12:30:25 ÖÖ »
arkadaşım vardı peugeot 206 ile (2007 model)yüksek bir kaldırıma çıktı kemeri takılı olmadığı halde airbaglar açtı.
Bence bu kemer takılmasını bi şekilde artırmak için söylenen bir şey.Darbe sensörlerine yeterli darbe geldiğinde airbag devereye giriyor .Kemer takılı olsun olmasın gergiler çalışıyor.ama kemer hayat kurtarır.unutmamamk lazım.

armi

« Yanıtla #2 : Kasım 19, 2010, 01:46:23 ÖÖ »
bnmde bildiğim kadarıyla emniyet kemeri takılı değilken hava yastıkları açılmıyor.. kemer takılı değilse ve hava yastıkları açlıyorsa kaza şiddeti ağır değilse ve hava yastıkları açılıyorsa işte orda bir felaket yaşanır diye düşünüyorum!!

Mahir TÜRKMEN

« Yanıtla #3 : Kasım 19, 2010, 10:05:04 ÖÖ »
cogu modelde boyledir

yalçınn

« Yanıtla #4 : Kasım 19, 2010, 10:20:24 ÖÖ »
bence bir alakası yoktur....

web_luck

« Yanıtla #5 : Kasım 19, 2010, 10:43:52 ÖÖ »
Emniyet kemeri  takılı değilken ön hava yastıkları patlamaz.

turhan_edd

« Yanıtla #6 : Kasım 19, 2010, 10:58:50 ÖÖ »
bnmde bildiğim kadarıyla emniyet kemeri takılı değilken hava yastıkları açılmıyor.. kemer takılı değilse ve hava yastıkları açlıyorsa kaza şiddeti ağır değilse ve hava yastıkları açılıyorsa işte orda bir felaket yaşanır diye düşünüyorum!!

aynen katılıyorum kemersiz içeride savrulan insana birde  hava yastığı vurursa kesinlikle sakatlık olur

Co Black

« Yanıtla #7 : Kasım 19, 2010, 09:48:09 ÖS »
Teşekkürler bilgiler için :)

cvcvtec

« Yanıtla #8 : Kasım 20, 2010, 12:03:00 ÖÖ »
30la 40 la çarptığında airbag açan arabalar var bnlar insanların yüzüne zarar vermiyor mu ??

55en082

« Yanıtla #9 : Kasım 20, 2010, 12:11:12 ÖÖ »
arkadaşlar ben ustaya sordum emniyet kemerinin airbagle alakası yok aracnızla 51 km kızla bir yere carptıgınızda sensörlerin de etkileşme durumana göre ön yan diz  vurdugun yere baglı olaraka acıyoo

Serkan VTEC

« Yanıtla #10 : Kasım 20, 2010, 01:05:14 ÖÖ »
Ben 2004 civic'le kaza yaptım kemer bağlı değildi ve airbagler patladı araç hurdaya döndü eğer patlamasa belkide ön camdan fırlayacaktım iyiki patlamış ve kaza sonrası kapıyı açıp hiç bişey yok gibi araçtan çıktım sadece direksiyonu sıkı tutunca airbag in patlaması sonucu sol kolumun iç kısmı sanki hızla tokat yemiş gibi yanmayla karışık acıyordu  zaten oda 1 gün sonra geçti.
 Japon arabalarının büyük çoğunluğunda airbagler patlıyor kemerle alakası yok .Sadece vuruş açısı ve darbe şiddeti önemli. Fakat Alman ve fransız arabalarında kemer takılı olmazsa patlamama durumu söz konusu diye söylemişlerdi gerekçe ise kemeri devreyi tamamlayıp airbagleri hazır tutmasıymış.Yani araç çalışıyor ancak durur vaziyette ve kemer takılı değilken darbe olursa patlamasın önlemi gibi bişey.

Kemer takmanızın size faydası sadece araç içinde savrulma vs değil airbaglerin açılma hızı ve kuvvetini de ayarlıyor.Yani kemer takılı iken kabaca bir örnek vericek olursak 70 kg lık bir insanın kaza anında kemere yaptığı baskı kuvveti airbaglerin açılım hızının 140 km gibi bir hızda açılmasını sağlıyor diye biliriz.Yani ağırlığınız yada kemere gelen baskı airbagleri etkiliyor. Eğer kemer olmazsa bunu algılayamadığı için max hızda açılıyor ki buda size zarar verme olasılığını arttırıyor ve daha kısa süre açık kalıyor. Kemer ile airbag ilişkisi daha çok bununla alakalı olmakla beraber kemerlerde takılı olan sensörler yada devre tamamlayıcılar airbag beyinlerine bu bilgiyi iletir.Bu bilgi olmazsa max hız ve kısa süreli açılma olur.Anlıyacağınız uyarı vermesin diye taktığınız plastik tokalar yada koltuk arkasından geçirip taktığınız kemerler ile kendi kendinize zarar vermeniz muhtemeldir.

Unutmadan Allah kimseye airbaglerin nasıl patladığını göstermesin herkese kazasız belasız günler dilerim.

Co Black

« Yanıtla #11 : Kasım 20, 2010, 10:55:14 ÖÖ »
Arkadaşımın aracı 2010 civic, kazada aracın ön çamurluk kapıya kadar içeri girmiş
kendi kendilerine emniyet kemeri neden açılmadı diye sormuşlar :)
sonra kitapçığına bakmışlar, kitapçıkta emniyet kemeri takılı değilse airbag ler açılmaz yazıyomuş

drmoz

« Yanıtla #12 : Kasım 20, 2010, 04:34:12 ÖS »
Emniyet kemeri ile havayastıklarının çalışması arasında bir bağlantı yoktur, yani emniyet kemeri takmasanız bile araçtaki ivmeölçerler ve darbe algılayıcıları belli bir değerin üzerinde ölçüm yaptıklarında havayastıkları açılacaktır. Ancak yarardan çok zarar verme ihtimali vardır.

egc

« Yanıtla #13 : Kasım 20, 2010, 05:04:24 ÖS »
Emniyet kemeri ile havayastıklarının çalışması arasında bir bağlantı yoktur, yani emniyet kemeri takmasanız bile araçtaki ivmeölçerler ve darbe algılayıcıları belli bir değerin üzerinde ölçüm yaptıklarında havayastıkları açılacaktır. Ancak yarardan çok zarar verme ihtimali vardır.
dostum digerlerini bilmem ama yeni civiclerde hava yastıgı emniyet kemeri sensorune baglı olarak şiddetini ayarlıyor dolayısı ile ilgisi var.

MaTaDoR

• Bilgiustam
« Yanıtla #14 : Kasım 20, 2010, 10:27:22 ÖS »
Bu konuda net bir bilgim yok fakat 2008 model Civic aracımda emniyet kemerinin yay mekanizması arızalanmıştı. Onu tamir ettirirken komple sökülmüştü. Bu esnada kemeri saran yaylı mekanizmaya bağlı bir kablo gördüm. Sarı renkli olan bu kablo emniyet kemerinin takıldığı kısma ve bu yay mekanizmasına bağlıydı. Bu kablo aracın bilgisayarına da bağlı mıydı onu tam hatırlayamıyorum.

Yani diyeceğim odur ki, emniyet kemeri takılı değilken ön hava yastıklarının açılmaması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü kaza anında kemer takılı değilken insan tavana doğru yükselir, bu esnada bir de hava yastığı önden çarparsa amiyane bir tabirle "şut ve gol" gibi birşey olur; adam tavana yapışır. Allah göstermesin.
« Son Düzenleme: Kasım 20, 2010, 10:29:23 ÖS Gönderen: MaTaDoR »

Mahir TÜRKMEN

« Yanıtla #15 : Kasım 22, 2010, 10:11:24 ÖÖ »
Emniyet kemeri ile hava yastıgının alakasız olması konusu ihtimal bile verilemez servislerin bile sebep olarak sundugu birseydir ve bilinir.

poseidon999

« Yanıtla #16 : Kasım 22, 2010, 10:55:07 ÖÖ »
Böyle bir durum söz konusu bile değil.
Tamamen şehir efsanesi.

Çok yakın bir arkadaşım srs airbagli bir 206 ile kaza yaptı.
Kemer yoktu ve airbag açıldı.
Aktif gergili emniyet kemerleri kaza anında kendisini gererek
yolcunun daha fazla darbe almasını engeller.
airbag ile kemerin bir alakası yoktur.
aslında vardır. Şöyle ki enmiyet kemeri taksanız bile çarpma anındaki ivmeyi engelleyemezsiniz.
Bu ivmelenmeden dolayı göğüs kafesinde ve kafa bölgesinde oluşacak yaralanmaları airbag engeller. Yani ikisini birlikte kullanınca güvenliğimiz artar.Tekrar söylüyorum kemersiz airbag çalışmaz diye bir şey yoktur.
Srs airbag ise şu an kullanılan airbag sisteminin genel adıdır.
Aksini iddia eden arkadaşlar mümkünse önce internette yetkili
sayfalardan araştırsın.
« Son Düzenleme: Kasım 22, 2010, 10:57:46 ÖÖ Gönderen: poseidon999 »

outcry666

« Yanıtla #17 : Kasım 22, 2010, 09:01:11 ÖS »
srs airbag ler kemersiz çalışmıyor diye biliyorum.

HONDAHAN

« Yanıtla #18 : Kasım 22, 2010, 09:52:03 ÖS »
arkadaşlar ben ustaya sordum emniyet kemerinin airbagle alakası yok aracnızla 51 km kızla bir yere carptıgınızda sensörlerin de etkileşme durumana göre ön yan diz  vurdugun yere baglı olaraka acıyoo

Yaa yazmayayım dedim dedim duramadım. Kardeş kemerle airbag in bir bağlantısı var mı yok mu kesin olarak bilmem ama sen o sağ dizini ön yana vurduğunda kafan çoktan camdan çıkmış demektir. :D Senin usta iyi sıkmış.

HONDAHAN

« Yanıtla #19 : Kasım 22, 2010, 10:00:23 ÖS »
Serkan VTEC kardeşim kaza yapmışsın bilirsin yastığın şişerken çarpması sonucu yanma var, bir de patladığında çıkardığı gaz var o da ten ve gözde yanma hissi yapıyor. Çok şükür ben kaza yapmadım da yakın bir arkadaşım kaza yapmıştı, o anlatmıştı detayıyla. Bu arada sana da büyük geçmiş olsun.

egc

« Yanıtla #20 : Kasım 23, 2010, 08:21:17 ÖÖ »
Tamamen şehir efsanesi.

aslında vardır. Şöyle ki enmiyet kemeri taksanız bile çarpma anındaki ivmeyi engelleyemezsiniz.
Bu ivmelenmeden dolayı göğüs kafesinde ve kafa bölgesinde oluşacak yaralanmaları airbag engeller. Yani ikisini birlikte kullanınca güvenliğimiz artar.Tekrar söylüyorum kemersiz airbag çalışmaz diye bir şey yoktur.
sayfalardan araştırsın.

dostum seeın o dedıgın lınklerı cok incelemişimdir merakın olmasın bu olay şehir efsanesı falan degıl,zaten yazımda da belirttim ve dedimki eger dikkatınden kactıysa tekrarlıyorum ''diger arabaları bilmem ama civilerde emnıyet kemerı ile airbagler birbiri ile baglantılı'' sen gidip en dandık araclardan biri olan 206'da boyle boyle oldu demişsin.

poseidon999

« Yanıtla #21 : Kasım 23, 2010, 08:33:37 ÖÖ »
Tamamen şehir efsanesi.

sayfalardan araştırsın.

dostum seeın o dedıgın lınklerı cok incelemişimdir merakın olmasın bu olay şehir efsanesı falan degıl,zaten yazımda da belirttim ve dedimki eger dikkatınden kactıysa tekrarlıyorum ''diger arabaları bilmem ama civilerde emnıyet kemerı ile airbagler birbiri ile baglantılı'' sen gidip en dandık araclardan biri olan 206'da boyle boyle oldu demişsin.

Arkadaşım Srs airbag teknolojisi tektir o da Honda pug renault diye değişmez hepsinde aynıdır. Her marka kendi airbagini icat etmez.
Hepsi bu teknolojiyi tek bir yerden kullanma hakkını satın alır ve üretir.
Ben pug'u sadece örnek verdim.
Ama sen bu şekilde inanıyorsan bir şey diyemem.

« Son Düzenleme: Kasım 23, 2010, 08:36:17 ÖÖ Gönderen: poseidon999 »

egc

« Yanıtla #22 : Kasım 23, 2010, 08:42:05 ÖÖ »
srs teknolojısının tek oldugunu biliyorum lakın bu sistemın devreye nasıl alınıp alınmayacagına firmalar duzenleme yapabilir,kemerin takılı olmadıgı sinyalı gonderıldıgınde airbagler disable duruma getirilebilir kaldıkı yeni civic icin kıtapcıgı bir oku derim.Kullanmıs oldugum bir arabadan ornek verıyorum ben sagdan soldan degıl

canguder

« Yanıtla #23 : Kasım 23, 2010, 09:05:49 ÖÖ »
benim başımada aynı olay gelmişti. yaklaşık 90 km hızla emniyet kemerim takılı değilken aracı kaldırıma çarptım , daha sonra diğer taraftaki kaldırımın üzerine çıkıp direğe çarptım , tamponda ezik vardı radyatör falan patladı lastik koptu ama hiç bir airbag açılmadı. emniyet kemeri takılı olmaması ile ilgili olduğunu borusandan öğrenmiştim.

poseidon999

« Yanıtla #24 : Kasım 23, 2010, 09:26:43 ÖÖ »
srs teknolojısının tek oldugunu biliyorum lakın bu sistemın devreye nasıl alınıp alınmayacagına firmalar duzenleme yapabilir,kemerin takılı olmadıgı sinyalı gonderıldıgınde airbagler disable duruma getirilebilir kaldıkı yeni civic icin kıtapcıgı bir oku derim.Kullanmıs oldugum bir arabadan ornek verıyorum ben sagdan soldan degıl

Kitapçık önümde sayfa ve satır vererek bana nerde geçtiğini söyler misin?
Ben bulamadım da.

He unutmadan bendeki kitapçıkta sayfa 31'de Hava Yastıklarınızla İlgili Ek Bilgiler kısmında aşağıdaki satır yer alıyor.
Çok açık ve net.

"Koltukta oturan kişinin kemeri bağlı
değilse, hava yastığı kişinin daha fazla
korumaya ihtiyaç duyması nedeniyle biraz
daha alçak bir eşikte açılır
."

Kitapçığı indirip okumak isteyenler için linkini atıyorum.
Hava Yastıklarınızla İlgili Ek Bilgiler kısmında
Sayfa 31 'i dikaktli okumanızı tavsiye ediyorum.

http://www.4shared.com/document/oCISFy4b/3TSNB610_all_pages.html

istersen başka markaların da kitapçıklarını atayım...