Gönderen Konu: F1'deki yeni 11. takımın motorunu HONDA sağlayacak  (Okunma sayısı 1379 defa)

memopad

  • Ziyaretçi
F1'deki yeni 11. takımın motorunu HONDA sağlayacak
« : Ekim 05, 2005, 08:30:26 ÖÖ »
FIA, 11. takımın F1'e girecek olmasından memnun

Uluslararası Motorsporları Federasyonu (FIA), Honda'nın, hakkında hiçbir bilgi verilmeyen yeni bir takımla motor anlaşması yaptığını açıklamasının ardından, Formula 1'de gelecek sezon 11 takımın olmasından büyük memnuniyet duyacağını açıkladı.
Honda operasyon yetkilisi Hiroshi Oshima yaptığı açıklamada, "Şu an, pilotlar ve motor konusunda hiçbir şeye karar verilmiş değil. Fakat (F1 patronu) Bernie Ecclestone bu yeni takıma iyi dileklerini iletti. Biz de bu yeni takıma motorlarını sağlama konusuyla yakından ilgileniyoruz" dedi.

Bu arada Takuma Sato'da dün Japonya'da yaptığı açıklamada, kendisine 2006 için yeni takımdan bir teklif geldiğini belirtti. Sözkonusu ekibin detayları hakkında hiçbir bilgi verilmezken, takımın F1 için tümüyle yeni olacağına inanılıyor. Yani yeni ekip gelecek sezon Formula 1'e dahil olabilmek için FIA'ya 48 milyon dolarlık bir depozito vermek zorunda kalacak.

FIA sözcüsü yaptığı açıklamada, FIA'nın yeni bir takımın F1'e girmesinde bir itiraz olmayacağını söyledi. Sözcü, "FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda yeni bir takımı görmek çok hoş olacak" dedi.

...............................
 böylece pistte toplam 4 HONDA motorlu araç olacak..



memopad

  • Ziyaretçi
F1'deki yeni 11. takımın motorunu HONDA sağlayacak
« Yanıtla #1 : Ekim 13, 2005, 03:44:24 ÖS »
BAR'ın yeni takımı da aynı şasiyi kullanacak

Honda tarafından motoru sağlanan ikinci takım da gelecek sezonun BAR008 kodlu şasisinin versiyonlarını kullanacak. Takım F1'e 2006'da girmeyi planlıyor ancak bu hedefe ulaşmayı başaramazlarsa, hazırlıklar 2007 yılına kadar devam edecek. Görüşmelere çok yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre yeni takım gerek motor gerekse şasi açısından BAR takımına çok benzer olacak.
Bu arada şasi konusundaki asıl tavsiyeler ise 2005 BAR007 kodlu şasinin kullanılması üzerine yoğunlaşıyor. Gelecek sezon eski şasinin kullanılmasının tavsiye edilmesinin sebebi ise Honda'nın yeni V8 motorunun yeni şasiye uymaması.



Şu anda BAR takımının tüm hisselerine sahip olan Honda’ nın, BAR008 adlı şası dizayn projesini yeni takıma satmayı planladığı düşünülüyor. Bu sayede yeni takım 2006 şasisini hazırlama imkanı da bulabilir.

Eğer gelecek sezon için yapılan planlar tutmazsa, bu durumda da dizayn aşamasındaki şasi 2007 sezonu için revize edilebilir. Concorde Anlaşması her Formula 1 takımının kendi şasisini dizayn etmesini ve kendi aracını imal etmesini şart koşuyor. Ama yeni takım 2006 Dünya Şampiyonası’ na katıldıklarını resmen onaylamadan önce bu şasi projesini satın alırsa böylece kuralın yanından geçmiş olacak. Bu sayede resmen bir takım olduklarında zaten ellerinde kendilerine ait bir projeleri hazır olmuş olacak.

Takımın asıl sahiplerinin kimliği halen açıklanmadı ancak Dubai’ den bazı yatırımcıların bu projeyi destekledikleri ve hatta Emirates Havayolları’ ndan sponsorluk alınmış olması dolaşan dedikodulardan bazıları. Kaynaklardan alınan bilgilere göre yatırımcılar Emirates Grup Başkanı Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum ile ilişkili. Maktoum ayrıca daha önce McLaren’ in Junior takımını kurmaya da talip olmuştu ama teklifi başarılı olamamıştı. Maktoum, A1 Grand Prix’ inin kurucusu Sheik Maktoum bin Hasher bin Maktoum Al Maktoum’ un da kardeşi.

Spekülasyonlara göre, bu senenin başlarında Emirates Grup Bşkanı, British American Tobacco’ nun (BAT) BAR takımındaki hisselerini satın almak istedi ancak bu Honda tarafından engellendi çünkü Honda takımın tamamen kendisine ait olmasını istiyordu. Bu gelişmelere rağmen Al Maktoum ile Honda arasındaki görüşmelerin daha sonra da sürdüğüne inanılıyor. Tabi ki bu görüşmeler onları, Honda tarafından motoru sağlanan, Honda tarafından desteklenen ve Takuma Sato’ nun pilotluğunu yaptığı bir takımla 2006’ da gride çıkmanın eşiğine kadar getirdi.

Her ne kadar takım Dubai’ den gelecek paralarla finanse edilecek olsa da, araçların Japon katılım arabası üreticisi Dome tarafından üretileceği Super Aguri’ tarafından pistlerde test edileceği düşünülüyor. Super Aguri ise, şimdilerde Indy katılım Liginde ve Japon GT’ lerinde katılıman eski Grand Prix pilotu Aguri Suzuki tarafından kurulan bir takım.