Gönderen Konu: Parkurlar şenlenecek  (Okunma sayısı 1487 defa)

ALG

  • İleti: 6375
    • THT
Parkurlar şenlenecek
« : Nisan 06, 2006, 09:57:08 ÖS »
Parkurlar şenlenecek..

Türkiye'de motorsporları öyle bir hızla ilerliyor ki çoğu zaman takip etmekte bile zorlanıyoruz. Avrupa ve dünya çapında birbirinden önemli katılımların düzenlendiği ülkemizde yerli organizasyonlarda da önemli bir patlama yaşanıyor. Artık nerede ve ne zaman neyin yapılacağını bile karıştırmaya başlamamıza neden olan bu hızın en önemli nedenlerinden bir tanesi arka arkaya düzenlenmeye başlayan "Cup" organizasyonları. İpragaz, Seat, Petline, Polo, Caterham, Wrangler, Hacı Murat ve Fiesta Cup ile ülkemizde düzenlenen "Cup" organizasyonu sayısı biranda sekize çıktı.

ÇOK değil bundan yalnızca dört beş yıl öncesine kadar ülkemizde düzenlenen yurtdışı organizasyonları saymak istediğimizde yalnızca Avrupa Ralli Şampiyonası'nın bir ayağı olan Fiat Rallisi'nden söz ediyorduk. Ancak bu rallinin çok başarılı yapılması ile birlikte FIA ve uluslararası camiada adımızdan sıklıkla söz ettirmeyi başardık.

Avrupa Ralli Şampiyonası'nda elde ettiğimiz başarının ardından dünyanın en önemli organizasyonları birer birer ülkemize gelmeye başladı. İlk olarak Antalya'da yine muhteşem bir organizasyonla Dünya Ralli Şampiyonası'nın bir ayağına imza attık. Sonrasında İstanbul Park'ın geçtiğimiz yıl hayata geçmesiyle birlikte neredeyse dünyanın tüm önemli organizasyonları ülkemizde düzenlenmeye başladı.

DENİZLERE BAĞLANDI

Hele hele Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın da İstanbul Park'ta yapılmasının ardından ülkemizde motorsporları deresinin akışı bir anda nehirlere hatta denizlere bağlandı. Formula 1, WRC, ERC, Le Mans, Moto GP, DTM, WTCC ve daha sayamadığımız birçok organizasyon Türkiye'yi adeta motorsporları mabedi haline getirdi. Dünyanın en önemli katılımlarının ülkemizde düzenlenmesinin ardından yerli motorsporlarında da bu yıl önemli bir atılım gözlenmeye başladı.

CUP SAYISI ARTABİLİR

Türkiye Pist Şampiyonası katılımlarına Gulf sponsor olurken, Türkiye Ralli Şampiyonası'nda düzenlenen katılımların sponsor sayıları da arttı. Off-Road Şampiyonası'na Goodyear sponsor olurken, drag katılımları yıllardır Opet'in sponsorluğunda koşuluyor. Bunun gibi daha birçok katılım artık ülkemizde ana sponsor firmalarla birlikte düzenleniyor. Yerli motorsporlarının yukarıya doğru ivme kazanmasındaki en önemli etken ise sayıları her geçen gün büyük bir hızla artan "Cup" organizasyonları. Şimdilik sayıları 8 olan cup organizasyonları sayesinde hem katılımlarda start alan otomobil sayısı artarken hem de yeni pilotlar katılım camiasına katılıyor.

Yerli motorsporlarında bahar aylarının gelmesiyle birlikte katılım parkurlarında adeta otomobiller çiçek açtı. Yeni yeni firmalar motorsporları camiasına dahil olurken tabii ki bunların arasında "Cup"ların yeri bambaşka. Bugün ülkemizde 8 tane cup organizasyonu var ve sayıları hızla artabilir. Bu sekiz cup organizasyonu nedeniyle bu yıl tüm parkurlarda boy gösterecek olan araç sayısı tam 108 adet. Bu rakama Caterham Cup da start alacak olan araç sayısının dahil olmadığını da belirtmek gerekiyor. Çünkü bu katılımlarda start alacak olan pilot sayısı belli değil. Yani burada da 10 aracın start alması halinde bu rakam 118 adete ulaşacak. 118 otomobilin bu yıl parkurlarda yer alması ise 118 pilot anlamına gelmiyor. Çünkü ralli türü organizasyonlarda pilotlarla birlikte co-pilotlarda otomobillerin içinde yer alıyor. Bu cup organizasyonlarına yalnızca İzmir Pınarbaşı Pisti'nde düzenlenen ve tam bir nostalji katılımı olan Hacı Murat Cup'ı da (29 adet Murat 124) eklediğimiz taktirde pistlerde start alan araç sayısı biraz daha yükseliyor ve 147'ye çıkıyor.

Wrangler Cup ile off-road

Wrangler Cup'ta düzenlenmeye başladığı günden itibaren off-roadcular tarafından büyük ilgi görüyor. Off-road katılımlarına farklı bir heyecan getiren bu organizasyonda bu yıl tam 32 otomobil start alacak. Burada farklı otomobillerin aynı tip lastiklerle start aldığını da unutmadan hatırlatalım. 32 pilotun belirlenen bir alanda zorlu bir off-road mücadelesine giriştiği Wrangler Cup'ta ekipler dörderli gruplar halinde start alarak katılımıyor. Bu nedenle dört ekibin birbirlerini geçebilmek için mücadele verdiği organizasyon seyir açısından da oldukça keyifli anlara neden oluyor.

Fiesta Rally Cup bir ilke imza atıyor

Bu yıl ülkemizde düzenlenecek olan cup katılımları arasında Castrol Fiesta Rallye Cup'ın yeri de bambaşka. Çünkü bu organizasyon emsallerinin aksine pistlerde değil rallilerde düzenleniyor. 10 pilotun ve 10 co-pilotun kullanacağı Fiestalar ile düzenlenen bu organizasyon rallilere bambaşka bir boyut kazandırdı. Aynı güçteki otomobillerle ralli mücadelesine dahil olan ekipler ralli parkurlarına yepyeni bir heyecan getirmiş oldu. Şimdi kendini ispatlamak için ellerinden geleni yapmaya çalışan pilotlar terlerini Fiestalarla akıtıyor.

DMS büyük ilgi görüyor

Kurulduğu günden itibaren oldukça etkileyici katılımlar ve organizasyonlar yaparak büyük ilgi görmeye başaran Doğuş Motorsporları 'cup' organizasyonları arasında ayrı bir yere sahip. Düzenlendiği tüm pistlerde herkesi kendisine hayran bırakan organizasyonlara imza atan ve pistlerin bugüne kadar görmediği bir seyirci kitlesi tarafından takip edilen Doğuş Motorsporları organizasyonları içinde "Seat ve Polo Ladies Cup" katılımları bulunuyor. Bu yıl Seat Cup'ta 16 ve Polo Ladies Cup'ta da 21 olmak üzere DMS bünyesinde start alacak olan pilot sayısı 37. Yani DMS bu yıl pistlerde 16'sı erkek, 21'i kadın olmak üzere tam 37 pilot DMS bünyesinde start alacak. 37 pilot ve 37 otomobilin piste çıkacağı organizasyonların seyirci açısından yine büyük ilgi görmesi bekleniyor. Ayrıca bu organizasyonların bir ayağının yurtdışında da düzenlendiğini hatırlatmakta yarar var.

İpragaz ve Petline pistin yeni heyecanları

Honda Civic Type-R ile düzenlenen İpragaz ve Fiat Siena'lar ile düzenlenen Petline Cup bu yıl pistin yeni heyecanları olacak. Geçtiğimiz dönemlerde de farklı sponsorların yer aldığı organizasyonlarla düzenlenen bu iki cup katılımlarında İpragaz'da 15, Petline'da ise 14 olmak üzere toplam 29 pilot birincilik mücadelesi veriyor. Böylelikle Gulf Super Weekend adı altında düzenlenen organizasyon çatısı altında yalnızca iki cup organizasyonu ile 29 araç hafta sonları piste çıkmış oluyor. Tüm bu organizasyonlarla birlikte bu yıl düzenlenecek olan bir başka cup organizasyonu ise Caterham Cup. Ancak burada start alacak olan pilot sayısı kesin olarak belirlenmediği için araç sayısı henüz belli değil. Pistlerde aynı zamanda İzmir Pınarbaşı'nda tam bir nostalji cupı olarak Hacı Murat Cup'ta düzenleniyor.

Cuplar ve start alan araç sayısı

1- Seat Cup16

2- Polo Ladies Cup21

3- İpragaz Cup15

4- Petline Siena Cup14

5- Fiesta Rally Cup10

6- Wrangler Cup32

7- Caterham CupBelli değil

8- Hacı Murat Cup29



Onu-R

  • İleti: 3113
Parkurlar şenlenecek
« Yanıtla #1 : Nisan 06, 2006, 10:06:41 ÖS »
15 tane fenaa CTR.. izlenmeye değer bee  :evil:  . . . . .