Gönderen Konu: RC MODEL ARABA NEDİR?  (Okunma sayısı 26459 defa)

HONDA

  • Ziyaretçi
RC MODEL ARABA NEDİR?
« : Aralık 29, 2005, 03:42:40 ÖS »
RC, Radio Control anlamına geliyor yani radyo frekanslı, kumandalı arabalar.

RC arabalar, sokak tipi (touring), katılım tipi (gas on road) ve off road tarzı arazi araçlarından oluşmaktadırlar.

Radyo kontrollü arabalar iki temel formda sunulurlar : "Oyuncak" versiyonundaki araba veya arazi araçlarıdır. Bunları oyuncak marketlerde bulabilirsiniz ve "kit" yani montajlayarak toplama tipi araba veya arazi araçları ise sadece uzmanlaşmış hobby dükkanlarında veya özel siparişle çalışan imalatçı firmalar tarafından sunulurlar. Bu arabaların montajını kendiniz yaparak toparlayip, hazır hale getirirsiniz. Oyuncak tipi arabalar genel olarak "uzaktan kumandalı" şeklinde lanse edilirler, ancak bizim kullandığımız arabalar "radyo kontrollü" olarak adlandırılırlar.

Kit modelleri kendiniz veya arkadaşlarınızla montajını yapabilmektesiniz veya satıcı firmanın bilgili elemanları ile yapabilirsiniz. İlk başlarda Rc arabalar biraz pahalı gibi görünebilirler ancak oyuncaklara göre daha dayanıklı ve hızlıdırlar.
Aynı zamanda kit model arabalarınızı tamir edebilirsiniz ki bu, oyuncak kumandalı arabalarda imkansızdır. Kit modellerin tamiride çok düşük fiyatlarda olmaktadır. Yedek parça her zaman imalatçıların sunduğu ilave hizmet olmaktadır. Kit model arabaları istendiği zaman güçlendirilebilmekte (tuning) hızını arttırmaya ve görünüme yönelik seçenekler olabilmektedir. Kit model arabalarda, araba kaporta alternatifi çoktur yani ister touring tipi, ister rally tipi, ister klasik tip araba kaportalari kullanılabilmektedir. Bu da kit model imalatçıların sunduğu seçeneklerdir.

Rc kit model arabaları güç tahrik tipi olarak ikiye ayrılırlar:

1) Nitro metanol yakıtla çalışan motorlu kit model arabalar (kısaca GP = Gas Power, yani benzinli)

2) Akü ile çalışan kit model arabalar
(kısaca EP = Electric Power, yani elektrikli)

Rc kit modellerinde hem benzinli hemde elektriklilerin kendine özgü ekipmanları vardır ve bunları araba şasinin üzerine monte edilerek kullanılmaktadır. Kısaca; benzinlilerde tek silindirli değişik beygir gücünde (genelde 0,6 - 2,5 HP gibi) bu motorun karbüratörünü açıp kapayan servo ünitelerini (servo = mini redüktör görevi gören komuta edilen ünite) ön tekerlekleri sağ/sola çeviren diğer servoyu ve bu servoları besleyen pil grubu ile yakıt deposu, bunun dışında kumandadan gelen komutları servolara yönelten reciever (alıcı ) ünitesi araba şasisine monte edilmektedir. Aynı zamanda modifiye egzost (tuned pipe) kullanılarak motorda rezonans elde edilerek ses izolasyonu yapılmış olur, bunun aynı zamanda %10 gibi oranla hıza katkısı vardır. Benzinlilerde 4x4 kayış tahrikli veya şaft tahrikli hareket aktarım düzeneği seçeneklidir. Aynı zamanda çift ve üç vites seçenekleride mevcuttur. Profesyonel kit modellerde ekipman seçenekleride dahada artmaktadır. Elektriklilerde yine 4x4 hareket aktarımını kayış veya şaft ile olabilmektedir, bu seçenekler her imalatçı tarafından sunulmuştur.

Elektriklinin şaside elektrik motoru ki bunlar değişik bobin sarımlarında olmakta ve hız/tork güçleride buna paralel değişiklik göstermektedir, ayrıca bu motora gerekli amper akımı ile pilden aldığı elektrik voltajını gönderen Speed Control (yani hız kontrol) ünitesi montelidir. Bunun yanında yine ön tekerleri sağa/sola çeviren servo ünitesi, kumandadan komutlari alip servo ve speed control ünitesine yönlendiren reciever da montelidir, tabi gücü aldığı 7.2V aküde öyle. Elektriklilerde en önemli ünite speed control 'dur, bunlar mekanik ve elektronik olarak iki tipe ayrılır. Mekanik olanlar daha çok yeni başlayanlar için ve düşük güçteki motorlar içindir. Elektronik speed control üniteleri (yani ESC) yüksek performans motorları destekler ve genelde ileri seviye rc kit model arabalar ile uğraşanların tercih ettiği ünitedir. Bunun yanında elektrik motorlarida Stock motor ve Tuning motor olarak ikiye ayrılırlar. Stock motorlar genelde arazi tipi kit modellerde kullanılan tork gücü yüksek motorlardır, Tuning motorlarda el sarımı bobinli ve makine sarım bobinli olarak iki grupta yer alırlar, el sarımı olanlar rotorları balanslanmış olduğundan yüksek hız imkanını daha iyi vermektedir. Makine sarımı olan bobinli rotorlarda yüksek hız daha düşüktür ama motor ömrü uzundur.

Benzinli kit modellerde ebatlandırma vardır : 1/5 , 1/8 ve 1/10 yani gerçeğinin 5 kere küçültülmüşü 8 kere küçültülmüşü ve 10 kere küçültülmüşü. Boyları cm olarak 1/5 = 70-80 cm, 1/8 = 60-70 cm ve 1/10 = 35-50 cm arasında değişebilmektedir. Bunlar yine imalatçıların kendi ölçü standartlarına göre olmaktadır. Genelde kullanılan ve uluslararası katılımlarda kullanılan ebatlar 1/8 ile 1/10 'dur. 1/8 deki motor ve ekipmanı daha güçlüdür.

Elektriklilerde genel olarak 1/10 ve 1/12 ebatları mevcuttur. 1/10 'nun boyu benzinlideki gibidir. 1/12 ise 20-40 cm arasi boyunda olmaktadır.

Benzinli ve elektrikli kit modellerde kullanılan tekerlek, jant, rulman, vs. ekipmanlar yine kullanıcıların seçeneklerine sunulmuş çok değişkenli ürünler olarak mevcuttur.

Hem benzinlide hemde elektrikli kit modellerin gövde yani şasileri ile teker salıncak,
differansiyel , aksı tutan sehpalar değişik alaşımlı malzemelerden imal edilerek kit model araba kullananlara sunulmaktadır. Genelde yüksek teknoloji kompozit veya metal alaşım malzemeler kullanılmaktadır. Bu da radyo kontrollu kit model arabaları oyuncak olmaktan çıkarmaktadır.



HONDA

  • Ziyaretçi
RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #1 : Aralık 29, 2005, 03:50:12 ÖS »

ALG

  • İleti: 6375
    • THT
RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #2 : Ocak 01, 2006, 02:50:56 ÖS »
zevkli bir hobby..bilgiler için teşekkürler :)

Onu-R

  • İleti: 3113
RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #3 : Mart 27, 2006, 10:16:19 ÖS »
inanılmaz zewkli bi hobi ya.. Tr'de biraz pahalı ama.. bi kere işin içine girince kopmak çok zor oluyo.. şimdilerde Tr'de baya iyi RC konusunda.. görüyorum, haywan gibi body kit'li, xenon farlı, şeffaf stoplu, yerle bir araçları :)  . . . .

DuDuM

  • Ziyaretçi
RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #4 : Nisan 10, 2006, 08:22:03 ÖÖ »
bilgiler için teşekkürler

EROLL

  • Ziyaretçi
RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #5 : Nisan 10, 2006, 12:03:58 ÖS »
www.sererhobby.com/forum

cok güzel makinalar var..

Onu-R

  • İleti: 3113
RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #6 : Nisan 10, 2006, 04:26:17 ÖS »
sitemizde ilgilenen var mı acaba RC ile? RC aracı olan fln ? . . .

sSPAM

  • Ziyaretçi
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #7 : Eylül 20, 2006, 06:14:13 ÖS »
ben varım ve tamiya tt01rtr alıcam.alınca resimlerini koyarım.

erischman

  • Ziyaretçi
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #8 : Eylül 21, 2006, 09:45:47 ÖÖ »
haywan gibi body kit'li, xenon farlı, şeffaf stoplu, yerle bir araçları :)  . . . .
;D

Onu-R

  • İleti: 3113
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #9 : Eylül 22, 2006, 06:37:23 ÖS »
ben varım ve tamiya tt01rtr alıcam.alınca resimlerini koyarım.

   Bekliyoruz :)


Onu-R

  • İleti: 3113
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #10 : Eylül 22, 2006, 07:03:43 ÖS »
haywan gibi body kit'li, xenon farlı, şeffaf stoplu, yerle bir araçları :)  . . . .
;D

   Ömer abi 6 ay bekledin mi gülmek için ya ;D 

Bu arada bahsettiğim tarzda çok RC araç var gerçekten ;D
Şu anda biraz meşgulüm, bikaç resim koyarım daha sonra...


sarimavi

  • Ziyaretçi
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #11 : Ekim 16, 2006, 02:16:30 ÖÖ »
Selam dostar,

rc gercekten cok zahmetlı ve zahmeti kadar keyifli.

bende hpi rs4 arac var tr de pahalı oldugu ıcın amerikadan getırtmıstım,

aracı kullanmak ayrı bır zevk bırde o aracı temızlemesi,sokup takması,zamanla aracı modıfıye etmesı bambaşka...

yarın gorusuruz yatma vaktı,saat 3

sevgıler

Onu-R

  • İleti: 3113
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #12 : Ekim 18, 2006, 07:59:18 ÖS »
Selam dostar,

rc gercekten cok zahmetlı ve zahmeti kadar keyifli.

bende hpi rs4 arac var tr de pahalı oldugu ıcın amerikadan getırtmıstım,

aracı kullanmak ayrı bır zevk bırde o aracı temızlemesi,sokup takması,zamanla aracı modıfıye etmesı bambaşka...

yarın gorusuruz yatma vaktı,saat 3

sevgıler

   Bilgiler için teşekkürler, daha fazlasını isteriz ama :)  Aracınızı nereden aldınız, nasıl bir araç, motoru, kasası, kebi, kumandası, aracın resimleri, videoları, yapılan veya yapılabilecek olan modifiyeler, araç ile ilgili alışverişlerinizi nereden yapıyorsunuz, bu hobiye başlamak isteyenlere hangi aracı önerirsiniz, başlangıç için ortalama ne kadar bir bütçe ayırmak gerekir vs. vs. :)


sarimavi

  • Ziyaretçi
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #13 : Ekim 20, 2006, 05:59:21 ÖS »
selamlar onur ;

aracı amerikadan aldırttım www.towerhobbies.com'dan tr ye satış yapmıyorlar o yüzden burdan satın alıp usa da adres verdim ark.gelirken bavuluna koydu gümrükten yırrtık.
HPI RS4 araca sahibim   www.hpiracing.com
aracın resimlerini bayramda koyarım
kumanda için tavsiyem futaba(benimkide )3 kanallı dijital olanı
başlangıç için hpi rs4 veya ntc 3 tavsiye ederim ,hpi r40 veya serpent sınıfındaki gibi araçlar yeni başlayanlar için çok hızlı ve ayarları setup'ları çok zor bir araç
modifiyelerde sonu yok :)   www.hobbyrc.com tr deki en iyi ve kapsamlı forumdur.
modifiye parçalarını tr deki yetkili satıcılardan veya 100 usd altındakileri yurtdışından gümrüksüz getirtebilirsin.
başlangıç için iyi bi araç yapmak istiyorsan 0 bir araç için 1500 ytl yi gözden çıkarmalısın yada bildiğin 2.el satan araç varsa 750-1000 ytl arası alabilirsin.
bende 2 araç var birini satıyım sana :)

ilerde buluşmalar olduğunda aracı getiririm kullanırız ....

bi ara çok eskiden hondacıların buluşmasında otodromda sanırım rc cilerde oradaydı drag katılımı yapılmıştı çok zevkliydi..

gerçek hondalar ile rc araçlar..

kalkışta tabiki model araçlar gerçek araçları geçiyorlar..
hatta bi arkadaş serpent araçı ile honda motoru geçti :)

ama o serpent tüm katılımların en iyi aracı idi..


Onu-R

  • İleti: 3113
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #14 : Ekim 20, 2006, 11:49:15 ÖS »

   Yarın ki buluşmaya gelecek olsan getir diyeceğim ama gelmiyorsun sanırım :)  1500 YTL fazla gelir bana ya.. Daha makul, ikinci el falan birşeyler bulursam başlamak isterim ama o da zor yani.. Sömestr de Amerika'ya gitmeyi düşünüyorum, büyük ihtimal gideceğim New York-New Jersey tarafına, orada towerhobbies falan veya mağazalara bakarım, uygun birşeyler bulursam getiririm heralde..

Onu-R

  • İleti: 3113
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #15 : Ekim 23, 2006, 03:29:04 ÖS »

VTEC

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 4899
    • http://www.teamhondaturkey.com
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #16 : Ekim 26, 2006, 12:29:24 ÖS »
Arşivime aldım ;) Paylaşım için teşekkürler

Onu-R

  • İleti: 3113
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #17 : Ekim 27, 2006, 12:37:29 ÖÖ »

   Temiz yan :)

sSPAM

  • Ziyaretçi
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #18 : Nisan 27, 2008, 01:48:39 ÖÖ »
Ben belirttigim gibi ustte TT01 ile başladım Ep(elektrikli versiyonla)E30 Kep var ustunde isterseniz koyabilirim resimlerini.
SariMavi verdigin bilgilerde yanlışlıklar var..
Tower Tr'ye satış yapar..Ama Çindeki magzalar gibi fatura dusuk gosterilmediginden genellikle ilgi azdır.Gecen arkadasım RZ motor siparis verdi bana ve kendisine..
Hobbyrc Dünyanın sayılı Rc platformlarından biridir aradıgınız sormak istediginiz birseye kesinlikle cevap bulabilirsiniz.
0 bir araç için 1500 ytl gozden cıkarmak dedigin cok yanlıs olmus..1500 ytl gibi bir para MCD alınıyor neredeyse..Ki MCD nin olcegi 1/5 başlangıc rs4 ntc tb v.s v.s 1/10 olceklidirler 600 ytl gibi bir paraya Bir nitro aracla baslayalirsiniz.Ki çakma çin modeelerini saymıyorum bile gidip TT01 alacagınıza bir Çin çakma alabilrisiniz hemde üzerinde bir ton ekstra ve RTR(Kullanıma hazır) olarak
2.Ellerde ise bu fiyatlar çok daha düşük olacaktır.

sSPAM

  • Ziyaretçi
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #19 : Nisan 27, 2008, 01:50:46 ÖÖ »
Ve alıntı yaptıgımızı veya kaynak neresi ise orayı belirtelim geçen gun Hobbyrc'den bir akadaş ile bu yuzden kavga ettim bizim siteyi gosterip Emek hirsizlari diye bir başlık açılmıştı.Biraz hasas olalım bu konuda.

a.uz

  • İleti: 1330
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #20 : Şubat 14, 2010, 01:59:36 ÖÖ »
paylasım icin sagolun

karaboga18

  • İleti: 1405
    • Lamborghini Die-cast
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #21 : Haziran 13, 2010, 09:47:56 ÖS »
Ben de başlamak istiyorum bu işe :) geçenlerde görmüştüm feci hızlanıyor araba ya am ben offroad istiyorum biraz da uçağa merakım var ama cip tarzı daha iyi gibi :)

cagribgs

  • İleti: 50
Ynt: RC MODEL ARABA NEDİR?
« Yanıtla #22 : Aralık 25, 2011, 01:07:16 ÖS »
walla güzel hobby fakat çok masraflı kendi bindiğim araca harcamadığım kadar para harcadım.
parasında güvenen alsın bence:))