Kullanıcı Adı: Sürekli Bağlı Kal
Şifre:


0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Yazdır
Gönderen Konu: Karting  (Okunma Sayısı 1755 defa)
VTEC
Administrator
Turbo S2000
*****
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 5028


Kaymakam-Büyük güç büyük sorumluluk ister.


« : Şubat 15, 2007, 05:32:41 ÖÖ »



Go-kart ya da kart adı verilen çok küçük, benzin ve hava soğutmalı, arkadan motorlu, dört tekerlekli minyatür araçlarla yapılan pist yarışıdır. Karting, motorsporlarının temelidir ve pist yarışlarının küçük kardeşi olarak kabul edilir. 7 den 70 e her insanın yapabileceği bu spor dalı hem kolay olması hem de maliyetinin düşük olması nedeniyle hızla popülerleşmektedir. Go-kart, 1950'li yıllarda ABD'de, eskiyen çim biçme makinelerinin motorlarının tekrar kullanılabilmesi amacıyla yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıktıştır. 1960'lı yıllardan sonra başta İngiltere, Avustralya ve Japonya olmak üzere uluslararası yarışmalarda kullanılmaya başlandı. Uluslararası Karting organizasyonların yönetimi İsviçre'de kurulan CIK (Uluslararası Karting Kurulu) tarafından yapılmaktadır.



TÜRKİYE'DE KARTİNG:
Türkiye'de bu sporun ilk kez tanınması Demir Bükey aracılığıyla gerçekleşmiştir. Önce 1970'li yılların ortalarında ÜstBostancı Go-kart Pisti hizmete girdi., İstanbul Karting Kulübü'nün de kurulmasıyla birlikte ilk ciddi pistine 1980'lere doğru kavuştu. 1987 yılında Cem Hakko'nun öncülüğünde tekrar canlandı ve Tuzla Karting Pisti'nin yapılmasıyla önlenemez bir yükselişe geçti. Tuzla Karting Pisti Avrupa standartlarına uygun olarak inşa edilmiştir ve 'C' tipi lisansı ile uluslararası organizasyonları düzenleme hakkına sahiptir. İlk uluslararası karting yarışı Türkiye'de ancak 1988 yılında koşulabildi. Formula 1 Şampiyonası'nda 1995 yılında Williams Renault ve 1996'dan beri McLaren için yarışan David Coulthard, Tuzla'da düzenlenen bu ilk uluslararası yarışta yer aldı.



1992'de İstanbul Motorsporları Kulübü kurulduktan sonra İstanbul'daki karting organizasyonları, İMK'nın sorumluluğu altında düzenlenmeye başladı. Körfez Pisti'nde ise 1995'ten beri resmi karting yarışları yapılmaktadır. Bu pistin küçük bir bölümünde bulunan Karting pisti, otomobil yarışlarının olmadığı zamanlarda kullanılabilmektedir. 1998 yılında İzmir, Ankara ve Adana'da yapılan pistlerde Türkiye Karting Şampiyonası yarışları yapılmaya başladı. Resmi yarışların yanı sıra Istanbul icinde (Topkapı, Büyükçekmece, Tatilya) Adana, Bodrum, Antalya, Alanya, Kuşadası, Çeşme'de de ticari amaçlı küçük karting pistleri açıldı. En son Bursa Nilüfer'de yeni bir karting pisti hizmete girdi.

Hoş bir hobi olmanın dışında karting, motor sporlarına başlamak için de sağlam bir temel hazırlıyor. Birçok ralli veya Formula pilotu bu spora karting yaparak başlamış. Bunlara örnek olarak 1994-1995 Formula1 Dünya Şampiyonu Michael Schumacher ve kardeşi Ralf Scumacher'i verirsek herhalde yeterli olur. Hatta Michael Schumacher, Köln'ün 30 km kadar dışında uluslararası standardlara sahip büyük bir go-kart pistinin sahibi aynı zamanda.


Başlangıçta kullanacağınız araçlar 5,5-6 HP güç üretebilen 160 cc hacminde tek taraflı motorlara sahip. En fazla 75 km/s hıza ulaşabilseler de pist içinde bu hız ortalama 40-50 km/s. Türkiye'de profesyonel anlamda bu sporu yapmak istiyorsanız Türkiye Otomobil ve Motor Sporları Federasyonu'ndan lisans almanız gerekiyor. Bu alanda profesyonel yarışlar ise Tuzla Pisti, Körfez Pisti ve İzmir Pisti'nde yapılıyor. Bu tür yarışmalarda araçlar 120 km/s hıza ulaşabiliyorlar.

Bu sporu amatör olarak yaparken özellikle belirli bir giysi giymeniz gerekmiyor ama mutlaka bir kask takmak zorundasınız. Ayrıca kullanacağınız kask başınıza tam olarak oturmalı, aksi takdirde bir çarpma anında başınızdan fırlayabilir ve bu da yarışın geri kalan bölümünde, önemli bir risk taşımayan bu sporu sizin için tehlikeli bir hale getirebilir. Araçların ulaşabildikleri hız başlarda pek tatmin edici görünmese de go-kartlar yere çok yakın olduklarından kendinizi daha hızlı gidiyormuş gibi hissetmenizi sağlıyor.
« Son Düzenleme: Şubat 15, 2007, 10:20:56 ÖS Gönderen: VTEC » Logged


VTEC
Administrator
Turbo S2000
*****
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 5028


Kaymakam-Büyük güç büyük sorumluluk ister.


« Yanıtla #1 : Şubat 15, 2007, 05:33:59 ÖÖ »

SÜRÜŞ TEKNİKLERİ

. YETERİNCE UZAĞA BAKAMAMAK
Bir yarış aracında her şey çok çabuk olur. Bu yüzden her şeyi önceden sezmek çok önemlidir. Aracın nereye gideceğini belirleyen sürücünün gözleridir. İyice ileriye bakmak yarışçının doğru yere gitmesini sağlamanın yanı sıra çevreye ikincil bir dikkatle bakarken bir sonraki hedefe konsantre olmasını sağlar.

2. İLERİYE YETERİNCE KONSANTRE OLMAMAK
Sadece ileriye bakmak yeterli değildir. Bir sürücü ilerideki bir hedefe konsantre olmayı öğrenmeli ve bir sonraki amacına ne zaman dikkatini yönelteceğini bilmelidir. Sürücü fren yapmasını ve dönüşünü tamamlamadan apex noktasına konsantre olmuş olmalıdır. Apexe yaklaşırken, gözlerini viraj çıkış hedefine çevirmeli ve dikkatini maksimum hız ile virajdan çıkmaya yöneltmelidir. Sezgi ile konsantrasyonun birleşimi, doğru şeyi doğru zamanda yapma ihtimallerini oldukça artırır.

3. VİRAJDA FAZLA SÜRATLİ OLMAK
Genellikle, 'Ne kadar sürat çok fazladır?' türünde sorular alıyorum. Bunun geçerli cevabı, 'Kişiyi ana hedefine ulaşmaktan uzaklaştırdığı zaman' olarak verilebilir. Bir viraja şeytani bir hızla girmek, tur başına bir saniyenin yüzde birkaçını kazandırabilir ama apexin kaçırılması veya yolun yanlarına çıkılması durumunda çıkış hızından fedakarlık edilmesi ile saniyenin onda biri veya bir kaç saniye kaybedilebilir.

4. GERÇEKÇİ OLMAYAN BEKLENTİLER
'Kendini bil'. Bir amatör, bir dünya şampiyonunun açıklamaktan gurur duyacağı zamanlar elde etmeyi beklememelidir. Birisinin hayat boyu yarışmalarını izleyip, gizlice 'doğal yetenek'ten şüphe duymak, dikkatli öğrenmek ve ciddi antrenmanların yerini tutamaz. Yarış dünyasından bir süre uzak kalmış deneyimli yarışçılar, eski becerilerini yeniden kazanmak için yeterli antrenmana zaman ayırmayı planlamalıdırlar.

5. FAZLA SERT KULLANIM
Birçok yarış aracı fazlasıyla ve aniden tepki verir; düzgün direksiyon, hızlanma ve fren kullanımlarına ise pozitif tepki verir. Ayrıca, şiddetli kullanımlarda ani ve negatif tepkiler verir. Sert direksiyon kullanımı ve frenler ile gaza ani yüklenmeli kullanımlar bazen 'hızlı' hissi verir ama gerçekte daha yavaş, tehlikeli ve araç için yıpratıcıdır.

6. SÜRERKEN ANALİZ ETMEK
Kişinin ani olaylara konsantre olmak için kendini disipline etmesi ve performansını analiz etmeyi ertelemesi, başarılı sürücülük için çok önemlidir. On saniye önce olabilecek bir olayı düşünmek, yarışçının ancak bir-iki saniye sonra varması gereken yere doğru şekilde varmasını engeller. Tecrübeli ve yetenekli sürücüler, performanslarının analizini uzun düzlüklerde ve pistin daha kolay bölümlerinde yaparlar. Biz amatör sürücülere pistteyken yalnızca çok yakın geleceği düşünmelerini ve performans analizlerini yarış sonrası dinlenirken yapmalarını tavsiye ediyoruz.

7. YARIŞ ÇİZGİLERİNE ÖNEM VERMEMEK
Yarış eğitiminde, pisti doğru kullanmak oldukça önemlidir. Birçok sürücünün teknik sorular sorup, cevaplarını anlamalarına rağmen her şeyi direksiyon başına geçince nasıl göz ardı ettiklerini görünce birçok defa oldukça şaşırdım. (Çözümleri için 1,2,3 ve 6.ncı maddelere bkz.)

8. BEYNİ ŞAŞIRTMAK VEYA KORKUTMAK
Bir sürücünün beyni, en iyi dostudur. Bu en iyi yardımcınızı yanlış kullanırsanız, korkutursanız veya fazla yüklerseniz, isteksiz, işbirliği yapmayan ve tehlikeli bir yolcu haline gelir. Korkutulan veya şaşırtılan bir beyin 'Yüksel!!'..., 'Buraya bak, yolun dışına çıkıyoruz!!'... 'Şimdi sert fren yap!'... 'Bak, ben dememiş miydim?!' türünden emirler yollamaya başlar. (Çare: yavaşlayın, 1'den 7'ye kadar maddeleri iyice tekrarlayın)
Logged


vtec-26
Honda Prelude
***
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 1148


1.6 civic elegance 26 SU 433


« Yanıtla #2 : Şubat 15, 2007, 09:28:21 ÖS »

güzel bilgiler paylaşıom için teşekkürler
Logged

CaSHaReMaN
Avrupa Yakası Temsilcisi
Honda Prelude
*****
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 713


"tevazu" insanlık demek


« Yanıtla #3 : Şubat 16, 2007, 09:33:49 ÖS »

bana rakipmi yetiştirmeye çalışıosun Denizzzzz Cheesy
Logged

Ersin Gül
cerkezz20
Honda Jazz
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 27


Hızlı yaşa çabuk öl cesedin yakışıklı olsun....


« Yanıtla #4 : Haziran 22, 2007, 04:18:01 ÖS »

işte bu benım bolumum bayılıyorum su kartınge cok kaza yaptım ama onemsızdı.cok zevklı konyada sadece 1 yerde var oda profosyonel bıse deıl.Sad umarın ılerleyen gunlerde kurarlar daha ıyı bı yer deılse ben konyadan gıdıcem
Logged
GMZCIK
Honda Integra
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 104



« Yanıtla #5 : Kasım 12, 2007, 04:34:28 ÖS »

çok teşekkürler bunu uygulayarak yapaım birde bakalım nasıl olacak  okey
Logged

***GMZ***
arasALG
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Mayıs 10, 2008, 07:16:28 ÖS »

güzel bilgiler pylşm içn teşk
Logged
Sayfa: [1] Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

 
 

Powered By Honda Marmara Plaza
Powered by SMF 1.1.6 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks