Gönderen Konu: Richard Burns hayatını kaybetti  (Okunma sayısı 2542 defa)

memopad

  • Ziyaretçi
Richard Burns hayatını kaybetti
« : Kasım 30, 2005, 08:53:54 ÖÖ »
Eski Dünya şampiyonu Richard Burns, 2003’te sporu bırakmasına neden olan beyin tümörü nedeniyle hayatını kaybetti. 2001 Dünya şampiyonu pilot, Mitsubishi, Peugeot ve Subaru ile katılımtığı 13 yıllık kariyerinde 10 ralli zaferi kazanmıştı.

Burns ailesi adına yapılan açıklama şöyle: “Richard başından itibaren şansının düşük olduğunu biliyordu, buna rağmen hastalığına karşı cesaretle mücadele etti. Kemoterapi ve radyoterapi uygulandıktan sonra 2004 yazında hastaneden ayrıldı. Bir süre hastağı düzelme belirtileri gösterdi ama altı ay sonra tekrar kötüleşmeye başladı.
Umudunu yitirmedi ve bu senenin başında ameliyat olmaya karar verdi. Ameliyat hastalığının bazı belirtilerini hafifletti ve aktif kalmasını sağladı. Ağustos ayında kariyeri boyunca kullandğı ralli otomobillerinin sergisinde hazır bulundu, katılanların sıcak karşılaması ile duygulu anlar yaşadı. Yine de bir mucize gerçekleşmedi ve geçtiğimiz günlerde komaya girdi ve sonunda hayatını kaybett.”
Richards Burns, tam gaz gitmekten çok, düşünceye dayalı ve analitik yaklaşımdaki modern ralli pilotlarının ilklerinden biriydi. Ayrıca uzun süreli arkadaşı ve rakibi Colin McRae ile birlikte yeni dalga İngiliz efsanesinin bir parçasıydı. İki pilot da şöhretlerini Subaru’daki görevleri sırasında kazandılar ve Burns özellikle Japon takımıyla eşanlamlı hale geldi.
Burns’ün şöhretinin ışığı ilk kez 1990’da, ‘British Peugeot 205 GTI’ serisini kazandığında parladı. Dünya Ralli Şampiyonası’ndaki ilk katılımını aynı yılın sonunda ülkesindeki 28. olarak bitirdiği RAC Rally’de yaptı. Burns daha sonra 1993’te Subaru takımına katılarak Legacy RS ile İngiltere şampiyonluğunu kazandı ve aynı yıl RAC Rally’yi genel klasman yedincisi olarak bitirdi.
Subaru ile çeşitli rallilere katıldıktan sonra 1996’da Mitsubishiye geçti ve 1997 Safari Rallisi’ni ikinci sırada bitirdi. İlk Dünya Ralli Şampiyonası zaferini de Dünya şampiyonu Tommi Makinen ile tam sezon partnerliği sırasında 1998 yılında aynı rallide kazandı. Daha sonra tekrar Subaru’ya dönen Burns, şampiyonluğu 1999’da Makinen’e ve 2000 yılında da Peugeot pilotu Marcus Gronholm’e kaptırırken spordaki olgunlaşma sürecini te tamamlıyordu. Sonunda 2001’de Gronholm ile giriştikleri yoğun bir mücadele ile ard arda üçüncü kez kazandığı ülkesindeki İngiltere Rallisi sonucuyla “Dünya Ralli Şampiyonu” unvanı hedefine ulaştı.
Aynı sezonun sonunda Gronholm’e partner olarak Peugeot’ya geçişi Dünya Ralli Şampiyonası’nın yıldızları arasında başa baş bir mücadeleyi başlattı. Richard Burns Fransız takımı ile ilk sezonunda 206 WRC ile mücadelesinde başarısız olsa da 2003 yılının en istikrarlı katılımmacılarından biriydi ve 2004 yılında dönmeyi planladığı Subaru’ya geçmeden önce Peugeot ile son katılımı olan sezon sonundaki İngiltere Rallisi’nin favorilerinden biriydi. Ne yazık ki o rallinin startından önce hastalanan Burns katılıma giremedi. Daha sonra öldürücü bir tür beyin tümörü olan Astrositom teşhisi konan hastalığı nedeniyle girdiği tedavi sürecinde sporun dışında kaldı.



memopad

  • Ziyaretçi
Richard Burns hayatını kaybetti
« Yanıtla #1 : Kasım 30, 2005, 08:54:50 ÖÖ »
Richard Burns’ün ardından…

Eski Dünya şampiyonu Colin McRae, 2003 yılı sonundan itibaren sporun dışında kalmasına neden olan beyin tümörü hastalığıyla mücadelesi sonunda hayatını kaybeden 2001 Dünya şampiyonu Richard Burns’ün çok acı bir kayıp olduğunu söyledi.

İki yılldır hastalığıyla mücadele eden Burns’le yakın temasta olan 1995 Dünya şampiyonu McRae şunları söyledi: “Richard iyi bir arkadaş ve aynı zamanda çok zorlu bir rakipti. Birlikte birçok büyük mücadelenin içinde bulunduk özellikle de onun şampiyonluğu kazandığı 2001 İngiltere Rallisi’nde.
Richard’ı son iki yıl içinde çeşitli vesilelerle birçok kez gördüm ve o en büyük mücadeleyi hastalığına karşı verdi. Richard ralli dünyasının gerçek karakterlerinden biriydi. Ölümü bir katılımmacı ve bir arkadaş olarak benim için çok acı oldu.”


Subaru takımı ile iki sezon çalışması boyunca Richard Burns ile yakın iş ilişkisi içinde olan takım direktörü David Lapworth, 10 kez Dünya şampiyonası rallisi kazanan pilotun takımın değerli bir parçası olduğunu söyledi: “Richard, Subaru Ralli Takımı’nı bugün bulunduğu yere getiren anahtar kişilerden biriydi ve başarımızın büyük bir parçası onun gelişi ile oldu. Onun 1993’de İngiltere Ralli Şampiyonluğu’nu ve 2001’de Dünya şampiyonluğunu kazanması Subaru’yu ralliciliğin zirvesine getirdi ve şimdi yokluğu dev bir boşluk yarattı. Richard’ın ölümü, Subaru takımı, Dünya Ralli Şampiyonası topluluğu ve tüm dünyadaki ralli fanları için çok acı bir kayıp.”

HONDA

  • Ziyaretçi
Richard Burns hayatını kaybetti
« Yanıtla #2 : Kasım 30, 2005, 09:14:24 ÖÖ »
Ne denebilirki...
Gerçekten çok ama çok üzüldüm. Stilini sevdiğim bir pilottu.
Kişilik olarak da istikrarı ve tarzıyla gerçek bir idoldü. Büyük kayıp!

Jehuty

  • Ziyaretçi
Richard Burns hayatını kaybetti
« Yanıtla #3 : Kasım 30, 2005, 09:30:56 ÖÖ »
Allah rahmet eylesin...