Gönderen Konu: Sol Ayak Fren Kullanımı :)  (Okunma sayısı 9857 defa)

ozgsi

  • Ziyaretçi
Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« : Ağustos 16, 2010, 06:58:02 ÖS »

Sol ayak freni, önden çekişli otomobillerin etkin ve süratli biçimde kullanılabilmesi açısından en önemli sürüş tekniklerinden birisidir. Sıklıkla katılım sürücüleri tarafından kullanılmaktadır. Sağ ayak alışıldığı şekilde gaz pedalına basılı durumdayken sol ayağın da fren pedalına basmasıyla uygulanmaktadır. Bu teknik aşağıda sıralanan durumlarda kullanılmaktadır.

Aracın istenilenden az dönmeye (understeering) başladığı durumlarda (basit olarak önden çekişli bir araca viraj içerisinde gaz verilmesi durumunda veya çok hızlı olarak viraja girildiğinde) dönüş yarı çapını küçültmek.


Aracın çok fazla zıplamaya meyilli olduğu engebeli yüzeylerde zıplamayı sınırlandırmak

Turbo otomobillerde yavaşlamak için gazdan ayağı kaldırmaya gerek bırakmaması sonucu turbo basıncının düşmemesi ve aracın daha çabuk süratlenmesini sağlamak..

DİKKAT !

Şu unutulmamalıdır ki bir katılımçı özel etap içerisinde sadece ve sadece daha hızlı gitmeyi düşünür. Şehir trafiğinde ise sürücünün kendisinin ve çevre araçlardaki sürücülerin güvenlikleri en önemli unsurdur. Dolayısıyla burada anlatılanları şehir içi trafiğinde denemek yüzde 90 bir kaza ile sonuçlanacaktır. Trafik kazalarının şakası olmadığı açıktır.

Ayrıca fren lambalarının sürekli yanması arkadan gelen sürücüyü şaşırtabilir ve bir kazaya sebep olabilir veya lambanın önündeki pleksiglas stop camı da eriyebilir. (Bu çok önemli değil..:-))

Bunlara ek olarak fren balataları ve diskleri çok daha hızlı biçimde aşınacak, fren sistemi aşırı ısınacak, fren hidroliği kaynayarak frenlerin “şişmesine” sebep olacaktır. Yanı kısaca aracın servis ihtiyacı ve maliyeti büyüyecektir.

Ralli parkurlarında edindiğim şahsi tecrübelerime dayanarak söyleyebileceğim son şey eğer sol ayak fren esnasında sağ ve sol ayaklarınızın işlevlerini karıştırırsanız sonucun epeyce acıklı olabileceğidir. Bu nedenle iyice ustalaşmadan kullanılmaması yerinde olacaktır.

İLK UYGULAMA

Evet bu kadar yeter.. Hala vaz geçmediyseniz öncelikle debriyaja basmaktan hissizleşmiş sol ayağınızı biraz çalıştırmak gerekli.. Bunun için boş bir asfalt yol bulun ve yaklaşık 30-40 km/h hızla giderken sol ayağınızı YAVAŞÇA fren pedalının üzerine koyarak aracınızı yavaşlatmayı deneyin.. İlk denemede çok kolay olmadığını göreceksiniz.. Eğer bir otomatik vitesli araba bulabilirseniz bu iş daha kolay olabilir.

Direksiyonu kırdıktan sonra sertçe el freni çekildiğinde ne olacağı iyi kötü bilinmektedir. (bilinmiyorsa yine boş tercihen toprak bir araziye ve 30-40 km/h sürat!!!:-))

Burada yapılan, ön tekerlekler halen dönüyorken arka tekerleklerin kilitlenmesi ve bu şekilde yol tutuşlarının azaltılarak, direksiyonun ani kırılması sonucunda ortaya çıkan merkezkaç kuvvetinin etkisiyle arabanın arka tarafının savrulmasıdır. Bunun dışarıdan görünüşü ise oldukça küçük yarı çaplı bir dönüş hareketidir. Bu teknik sıklıkla katılımlarda çok keskin U virajların dönülmesinde kullanılmaktadır.

Sol ayak fren de sanki el freni çekilmişçesine aracın arkasının savrulmasını sağlayacaktır. Ancak çok daha hassas bir kontrol yapmak mümkündür. Öncelikle ön tekerleklerde motor gücü bulunduğundan ve gaza basılmaya devam edildiğinden ön tekerlekler dönmeye ve yol tutmaya devam edeceklerdir. Arka tekerlekler ise fren pedalına basıldığı oranda tutulacaklar hatta kilitleneceklerdir. Böylece aracın dönüş yarı çapı küçültülebilecektir. Viraj içinde gaz ve fren pedallarıyla oynayarak istenilen çizgide kalmak mümkündür. Frenden ayak kaldırıldığında dönüş yarı çapı büyüyecek, fren pedalına basınç uygulandıkça da küçülecektir.

PRATİK ÇALIŞMA

Eh kolay görünüyor değil mi? Artık mevsime göre toprak veya buz zeminli ve etrafta çarpacak bir şeyler bulunmayan bir alana gitme zamanı geldi.. Bir kaç koni veya plastik kutu ile kendinize virajlar hazırlayıp önce bu parkuru sol ayak fren yapmadan normal olarak geçin. Ancak bu esnada yavaşlamak amacıyla fren kullanmak istediğinizde sol ayağınızı kullanın. Sol ayağınızla istediğiniz hassasiyette fren yapamadığınız sürece sol ayak frenini başaramazsınız. Bu, başlangıç aşamasında yıllarca sağ elini kullanmış birinin sol eliyle yazmaya çalışması gibi uğraştırıcı bir işlemdir.

Şimdi değişik bir şeyler yapma zamanı.. Viraja girdikten sonra motor gücünü kesmeksizin (gaz pedalı basılı halde) sol ayağınızla fren uygulayın. Eğer doğru yaptıysanız arabanın arkasının viraj dışına doğru kaydığını hissedersiniz. Dönüş tamamlandığında (arabanızın burnu girmek istediğiniz yönü gösterdiğinde) direksiyonu toplayıp, freni bırakmalı ve gaza basarak yola devam etmelisiniz.

Eğer doğru yaptıysanız arabanızın arkasının ön tekerleklerinin etrafında (pivot noktası) nasıl döndüğüne şaşıracaksınız. O yüzünüzdeki şaşkın gülümsemeyi silip tekrar ve tekrar deneyerek aracınız üzerinde tam hakimiyet kuracak yani arkasını tam istediğiniz noktada istediğiniz kadar kaydırabilecek şekilde becerinizi arttırabilirsiniz.

İlk denemelerinizde muhtemelen elde edebileceğiniz tek sonuç sadece arabanın viraj içinde yavaşlamasıdır. Daha az fren kullanarak tekrar deneyin, ne kadar az bir basınç gerektiğine şaşıracaksınız. Ayrıca önce direksiyonu kırıp aracı viraja soktuktan sonra fren uygulamayı unutmayın. Buradan 200 km/h ile gelip viraja girdikten sonra fren uygulanması gerektiği anlaşılmamalıdır. Böyle yapılırsa sonuç en azından unutulmaz bir spin ve muhtemelen ciddi bir kaza olacaktır. Söylenmek istenen; hızı makul bir seviyeye düşürmek için uygulanan frenaj (sol veya sağ ayakla) bittikten sonra araba viraja sokulup sonra kontrol amacıyla sol ayak fren uygulanmalıdır.

İlerleyen zamanda sadece dönüşler yerine ardarda iki virajdan oluşturacağınız S ler ile çalışmaya devam etmelisiniz.

Sol ayak freni uygulamayı öğrendiğinizde aracınızı asla düşünemediğiniz kadar güvenli ve hızlı biçimde kontrol edebileceğinizi fark edeceksiniz. Ancak başarısız denemelerin cesaretinizi kırmasına izin vermeyin. Çalışmaya devam edin ve aniden kolaylaşıverdiğini göreceksiniz.


Kaynak: Azmi Demirel’in Motorsporlari Sayfasi




mehmet1971

  • İleti: 1600
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #1 : Ağustos 18, 2010, 07:31:08 ÖS »
Ben denedim. Ayağını hiçbir şekilde araç tamaman durana kadar geri kaldıramıyorsun. Sakın ha denemeyin çok tehlikeli.

ozgsi

  • Ziyaretçi
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #2 : Ağustos 18, 2010, 07:33:11 ÖS »
Ben denedim. Ayağını hiçbir şekilde araç tamaman durana kadar geri kaldıramıyorsun. Sakın ha denemeyin çok tehlikeli.

aynen aynen :) çok tuhaftırki hiç hassasiyet yok sol ayakta, ama adam zaten açıklamış abi bu iş senelerce sağ elle yazı yazıp sol ele geçmeye benzer yani zaman ve çok sayıda pratik istiyor..

zeybek

  • İleti: 354
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #3 : Ağustos 20, 2010, 01:19:01 ÖS »
ilginç... denemek ve görmek lazım

maydoz

  • İleti: 500
    • Torino Ayakkabı
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #4 : Ağustos 20, 2010, 09:14:23 ÖS »
ben senelerdir otomatik araba kullanıyorum ve freni hep sol ayağımla yapıyorum

düz vites kullanırkende sağ ayağımı kullanıyorum.çok garip değilmi?

insomniac

  • İleti: 2486
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #5 : Ağustos 20, 2010, 09:35:01 ÖS »
ben arada bir deniyorum yol müsait oldukça ama yine de cesaret edemiyorum...

pcvirus

  • İleti: 4290
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #6 : Ağustos 20, 2010, 09:38:35 ÖS »
çok guzel bir paylaşım gerçekten f1 pilotlarıda sol ayak fren kullanır
gerçekten çok zor bi iş ben
bazen trafikte denemeye çalıştıgımda sanki kaza yapmışım gibi oluyordu
bu kadar hassasiyetsiz sol ayak fren
kesinlikle ama kesinlikle trafikte denemeyin arkadaşlar

insomniac

  • İleti: 2486
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #7 : Ağustos 20, 2010, 09:40:38 ÖS »
çok guzel bir paylaşım gerçekten f1 pilotlarıda sol ayak fren kullanır
gerçekten çok zor bi iş ben
bazen trafikte denemeye çalıştıgımda sanki kaza yapmışım gibi oluyordu
bu kadar hassasiyetsiz sol ayak fren
kesinlikle ama kesinlikle trafikte denemeyin arkadaşlar
+200000

maydoz

  • İleti: 500
    • Torino Ayakkabı
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #8 : Ağustos 20, 2010, 09:43:49 ÖS »
ben sizin dediğinizi sağ ayakta yaşıyorum sol ayakla çok iyi frenler yaptım bu zamana kadar :D

tembelreis

  • İleti: 10
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #9 : Ağustos 20, 2010, 10:01:46 ÖS »
ralli pilotları sol ayak freninde ustalaşmak için birkaç antrenman arabası parçalıyor <nohapy 

maydoz

  • İleti: 500
    • Torino Ayakkabı
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #10 : Ağustos 21, 2010, 04:38:54 ÖÖ »
gelsinler ben ders vereyim :D :D

ursus

  • İleti: 681
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #11 : Ağustos 21, 2010, 04:46:04 ÖÖ »
hocam solaksınız demekki yapacak bir şey yok.

statik

  • İleti: 1121
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #12 : Ağustos 21, 2010, 04:48:37 ÖÖ »
Makas atarkende işe yarıyor bu bilgiler :) ama gerçekten boş bir yerde ustalaşmadan asla trafikte denemeyin. Arkadan çarparlar sonra Allah korusun.

bozdemir

  • İleti: 810
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #13 : Ağustos 21, 2010, 05:45:16 ÖÖ »

  Bir keresinde otobanda  denemiştim farklı bir araç kullanırken ve bir daha denememe kararı almıştım ondan sonra. Sakın işlek bir trafikte denemeye kalkmayın. Sağ ayakla frene uygulanan kuvveti sol ayağınızla aynı şiddette uygulayamayabilirsiniz. Genellikle uygulanması gereken basma kuvvetinden kat ve kat fazlasını sol ayağınızla yaptığınızı göreceksinizdir.  Sonuç itibariyle ani fren yapmışsınız gibi olacak. :)


 Bu arada başımdan geçen bir olayı sizlerle paylaşayım. Aracımı ilk aldıktan bir kaç ay sonra denemesini için babamı şöför koltuğuna otutturdum (bugüne kadar benim dışımda sadece 1 kişi kullanmış oldu) biraz turlayalım dedim. Sürekli manuel araç kullandığından otomatiğin nasıl kullanılacağını ve nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattım sonra da yola çıktık.

 Adananın en işlek caddelerinden birine girerken kavşağa girdiğimiz anda araç da bir tuhaflık oldu ve aniden durdu. Benim ön cama yapışmama az bir mesafe kalmıştı ki biryerlere tutunmuşum... Araç yolun ortasında kala kalmıştı öyle. O zaman çok korkmuştum motor mu kitledi ne oldu bu arabaya da yolun ortasında böyle durdu sesi soluğu çıkmıyor diye düşünürken meğerse babam sol ayağıyla frene basmış haberi yok :D Eli ayağına dolaştı filan sonradan ayağını frenden çek sadece gaza bas gidelim falan filan derken normal sakin bir yere çekebildik aracı.

 Allahtan arkadan gelen araç yoktu. Böyle talihsiz ve şanslı bir olay geçmişti başımızdan. O yüzden sol ayakla frene basılmasından çok korkarım. :)

No17

  • İleti: 61
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #14 : Ağustos 22, 2010, 11:32:22 ÖÖ »
geçenlerde yolda giderken can sıkıntısından aklıma gelmişti neden sol ayakla fren yapmıyoruz diye.. sora tabi deneyince neden yapmadığımızı anladım fakat bi süre üstüne gidince yavaş yavaş alışıyor ayak his kazanıyor.. ama virajlarda falan kullanmak için baya bir ustalaşmak gerekiyor kanımca..

ozgsi

  • Ziyaretçi
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #15 : Ağustos 22, 2010, 11:54:27 ÖÖ »
geçenlerde yolda giderken can sıkıntısından aklıma gelmişti neden sol ayakla fren yapmıyoruz diye.. sora tabi deneyince neden yapmadığımızı anladım fakat bi süre üstüne gidince yavaş yavaş alışıyor ayak his kazanıyor.. ama virajlarda falan kullanmak için baya bir ustalaşmak gerekiyor kanımca..

virajlarda kesinlikle çok sayıda pratik ve ustalaşmak ister. yoksa Allah korusun çok ciddi sonuçlar doğurabilir.

maydoz

  • İleti: 500
    • Torino Ayakkabı
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #16 : Ağustos 22, 2010, 09:25:44 ÖS »
geçenlerde yolda giderken can sıkıntısından aklıma gelmişti neden sol ayakla fren yapmıyoruz diye.. sora tabi deneyince neden yapmadığımızı anladım fakat bi süre üstüne gidince yavaş yavaş alışıyor ayak his kazanıyor.. ama virajlarda falan kullanmak için baya bir ustalaşmak gerekiyor kanımca..

bu yüzden virajda beni kimse geçemiyomuş şimdi anladım :D

No17

  • İleti: 61
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #17 : Ağustos 23, 2010, 11:20:04 ÖÖ »
geçenlerde yolda giderken can sıkıntısından aklıma gelmişti neden sol ayakla fren yapmıyoruz diye.. sora tabi deneyince neden yapmadığımızı anladım fakat bi süre üstüne gidince yavaş yavaş alışıyor ayak his kazanıyor.. ama virajlarda falan kullanmak için baya bir ustalaşmak gerekiyor kanımca..

bu yüzden virajda beni kimse geçemiyomuş şimdi anladım :D
kule gergisi --> 150 tl, sol ayağım --> paha biçilemez diyosan bilemem tabi.. :)

maydoz

  • İleti: 500
    • Torino Ayakkabı
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #18 : Ağustos 24, 2010, 02:01:45 ÖS »
cidden hee benim sol ayak kule gergisi gibi :D :D

BurakOz

  • İleti: 654
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #19 : Ağustos 24, 2010, 04:24:56 ÖS »
geçenlerde yolda giderken can sıkıntısından aklıma gelmişti neden sol ayakla fren yapmıyoruz diye.. sora tabi deneyince neden yapmadığımızı anladım fakat bi süre üstüne gidince yavaş yavaş alışıyor ayak his kazanıyor.. ama virajlarda falan kullanmak için baya bir ustalaşmak gerekiyor kanımca..

bu yüzden virajda beni kimse geçemiyomuş şimdi anladım :D
kule gergisi --> 150 tl, sol ayağım --> paha biçilemez diyosan bilemem tabi.. :)

kule gergisi bu kadar devasa bi aletmi??

oKiNaLi

  • Onur
  • İleti: 157
    • Bursa Klasik Otomobilciler Derneği
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #20 : Ağustos 24, 2010, 04:32:11 ÖS »
Bilgiler için teşekkürler...

ozgsi

  • Ziyaretçi
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #21 : Ağustos 24, 2010, 07:05:51 ÖS »
cidden hee benim sol ayak kule gergisi gibi :D :D

hocam sendede ne sol ayak warmış , yaza yaza bitiremedin walla. :)

No17

  • İleti: 61
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #22 : Ağustos 24, 2010, 07:42:07 ÖS »
cidden hee benim sol ayak kule gergisi gibi :D :D

hocam sendede ne sol ayak warmış , yaza yaza bitiremedin walla. :)
sergen olsa bu kadar övünebilirdi.. :)

zeybek

  • İleti: 354
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #23 : Ağustos 24, 2010, 11:15:41 ÖS »
bende demin bizim emektar reno 12'yle denedim, valla eğlenceli bişeye benziyo :D tabi yinede yoğun trafikte yapmamak lazım ;)

deniz44

  • İleti: 1055
Ynt: Sol Ayak Fren Kullanımı :)
« Yanıtla #24 : Ağustos 24, 2010, 11:19:55 ÖS »
Bi abimiz sol ayagını bu anlamda gercekten de guzel geliştirmiş,virajlarda bir kaç metre fark atabiliyor bu sayede.