Gönderen Konu: Karburator Bakım ve Ayarı  (Okunma sayısı 3243 defa)

aRas

  • Furkan Aras Alağaç
  • İleti: 3334
Karburator Bakım ve Ayarı
« : Nisan 08, 2010, 10:30:32 ÖS »
Ayar, karbüratör kitleri olarak bulunan bazı parçaları değiştirme işlemini kapsayabilmektedir. Karbüratör ayarı motorun iyi durumda çalışıp çalışmadığını kesinleştirmektedir. Karbüratörler uygunsuz iklim, değişik yakıt çeşitleri, arazi ve araç kullanma tarzları gibi pek çok koşul tarafından etkilenmektedir. Karbüratör ayarı için zaman sınırı yoktur. Karbüratör ayarı, araç tozlu bir havada kullanıldığı veya yollar çamurlu olduğu zaman yapılmalıdır.

Karbüratör bakımı ve ayarı tüm parçaların çalışır durumda olup olmadığını kontrol etmektedir. Karbüratörün tüm kapasitede çalışmasını durdurabilmesi ya da çalışamamasının pek çok sebepleri vardır. Bunlara benzin akmaları veya karbüratör jetlerini tıkayan toz parçacıkları, gaz pedallarının bozulması, hava kelebeğinin yapışkanlığı örnek olarak verilebilmektedir. Karbüratör parçaları zamanla aşınan yaylar tarafından kontrol edilmektedir bu da karbüratörün çalışmasını etkilemektedir. Karbüratör ayarı bazen karbüratörün tamamen bozulmasını engellemektedir.

Karbüratör ayarı bilhassa esas gövdenin ve yakıtın muhtemelen toplanacakları alt kısımda bisiklet yıkanmasındaki basınçla başlamaktadır. Alt kafes daha iyi erişim için çıkarılabilmektedir. Hortum ağızlarını inceleyerek motorun bozulmasına neden olabilecek erime ve tıkanmalar ortaya çıkarılabilmektedir. Aşınmalar ve bükülmeler için kabloyu kontrol ediniz. Bazen kauçuk toz halinde bir maddeyle kaplı kapak yırtılabilmektedir veya yenilenmesi gerekmektedir. Şamandıra deposunu, jet bölmesini, şamandırayı, pervaneyi, yakıt girişindeki besleme iğnesini kontrol ediniz. Tüm bunları çalışma koşulları içinde, tozsuz bir ortamda yaptığınızdan emin olunuz. Sonra, karbüratör deliğini alttaki 2 delikte tıklanma olup olmadığını görmek için kontrol ediniz.

Karbüratörü söktükten sonra içini temizleyiniz. Temizleme işlemi, bir çalılık parçasıyla ya da otomobil parçaları satan dükkânlarda bulunan karbüratör temizleyicisi ile yapılabilmektedir. Temizleyiciyi fışkırtırken, karbüratör deliğinden geçen havaya ve hareketi sağlayan parçaya doğru aktığından emin olunuz. Daha sonra giriş ve giriş ağzındaki tıpa arasında bulunan küçük geçiş noktaları arasından spreyi sıkınız. Bu geçiş noktalarındaki tıkanmaları açıp, gazın ve havanın serbestçe akmasını sağlayacaktır. Son olarak, sürgüyü ve sürgülerdeki deliği temizleyiniz.

Jet işlemi hava ve yakıt jetlerinin değiştirilip yeniden düzenlenmesidir. Jet işleminden önce, motor karteri hava sızıntılarını, motor karteri yağ sızıntılarını, soğutucu sistemi sızıntılarını, karbonlu egzoz supaplarını, karbüratördeki sesleri, bozuk kamıştan supap pedalları sistemindeki sızıntıları, hafif kıvılcımları, tıkanmış karbüratör ağız hortumlarını, oldukça düşük ya da yüksek olabilecek karbüratör şamandıra seviyesini ve aşınmış karbüratör yakıt giriş iğnesini gözden geçiriniz. Jet işleminden önce yapılması gereken bazı şeyler vardır. Bunlara hava sıcaklığı, nem, yükseklik, izleme koşulları, yakıt ve yükleme dahildir. Karbüratör ayarını belirlemede 3 yol vardır. Bunlardan ilki Göreceli hava yoğunluğudur(GHY),ikincisi Hava-yakıt oranı ölçümüdür(HY) ve üçüncü de Egzoz-gaz-ısı derecesidir.





KAYNAK: http://www.hondatr.com/karburator-carburetor-bakimi-ve-ayari/#more-211