Gönderen Konu: Hangi donanım; ne kadar elektrik harcıyor?  (Okunma sayısı 3116 defa)

ALG

  • İleti: 6375
    • THT
Hangi donanım; ne kadar elektrik harcıyor?
« : Nisan 04, 2006, 10:49:37 ÖS »
Hangi donanım; ne kadar elektrik harcıyor?  
 
Otomobillerin konfor donanımları her geçen gün artıyor… Peki bu donanımların yakıt tüketimine etkisini biliyor musunuz?  
 
Kış aylarında hemen hemen her sürücünün kullandığı kalorifer sisteminin bile yakıt tüketimini artırdığını biliyor muydunuz? Isıtmalı koltuklar, iç mekanda yanan küçük bir ampul… Bunun gibi pek çok aksesuar donanımı aracımızda yüksek oranda elektrik tüketimine ve akünün daha kısa sürede ömrünü tamamlanmasını neden oluyor.

Bilindiği üzere otomobillerdeki elektrik ihtiyacını şarj dinamosu ya da alternatör olarak tanıdığımız bir jeneratör sağıyor. Şarj dinamosu ya da alternatör, otomobil seyir halindeyken kullanılan tüm elektrikli parçaların elektrik ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca geriye kalan fazla enerjiyle de aküyü şarj ederek ilk çalıştırmada enerjiyi sağlayan bu parçayı hep dolu tutuyor. Motor devri ne kadar yüksek tutulursa, şarj dinamosunun ürettiği enerji miktarı da artıyor. Yapılan ölçümlerde motorun rölantide 150 Watt, 5.000 d/d’yse 1.300 Watt elektrik ürettiği tespit edilmiş.

Şarj dinamosunun devri ve direnci artıkça V kayışını döndüren krank miline daha fazla yük biniyor. Krank milini döndürmek içinse motor içerisinde daha çok ateşleme olması gerekiyor ve böylece enerjiyle birlikte yakıt tüketimi de yükseliyor. Aşırı elektrik çekiminin yarattığı bir diğer olumsuzluksa bu V kayışının aşınıp kopması. Aşırı yük altında çalışan bu parça yük sebebiyle zamanından önce kopabiliyor. Kayışın değiştirilmesi düşük bir maliyet olarak düşünülebilir. Ancak aynı kayıştan devirdaim pompasının da güç aldığı düşünülürse kayışın koptuğunun fark edilmemesi motorun hararet yapmasına yol açabilir. Bu da maliyeti yüksek tamiratları beraberinde getirebilir.

Peki yakıt tüketimini minimum seviyeye indirmek için ne yapmalıyız? Bu tahmin edilenden çok daha basit. Sadece elektrik tüketimini artıran donanımları zamanında kullanmamız yeterli. Çünkü motor kontrol ünitesi ve yakıt pompasının elektrik sarfiyatını kimse kontrol altına alamaz. Ancak koltuk ısıtması gibi yüksek elektrik tüketen donanımları sürekli kullanmayarak sarfiyat minimuma indirilebilir. Özellikle motor ısınırken elektrik tüketen donanımların kullanılmaması bizi bu savaşta galip çıkarabilir. Arka cam rezistansı ve radyo-teybi motor ısındıktan sonra açmak daha doğrudur. Klima sistemini de doğru zamanda çalıştırmakta fayda var. Nitekim klimanın sürekli çalışması gerekmiyor. Otomobilin iç mekanı yeterince soğuk tutulduğu zaman kapatılabilir. Çünkü soğutma kompresörü de gücünü krank milinden alıyor. Yani yakıt tüketimine etkisi ciddiye alınacak kadar yüksek. Şarj dinamosu için geçerli olan aynı şeyler burada da geçerli. Kaloriferin yani normal havalandırma sisteminin elektrik tüketimiyse her kademede aynı. Akşamları motoru çalıştırdıktan sonra farları açın. Farların da yakıt tüketimini küçük bir miktar artırdığı gerçek. Fakat sağladığı güvenlik karşısında asla bu konuda tasarruf etmeye kalkışmayın. Hava aydınlık bile olsa farlarınızı açık bırakın!



Onu-R

  • İleti: 3113
Re: Hangi donanım; ne kadar elektrik harcıyor?
« Yanıtla #1 : Nisan 04, 2006, 10:58:17 ÖS »
bu güzel bilgiler için teşekkür ederiz :)


Alıntı yapılan: "ALG"
Farların da yakıt tüketimini küçük bir miktar artırdığı gerçek. Fakat sağladığı güvenlik karşısında asla bu konuda tasarruf etmeye kalkışmayın. Hava aydınlık bile olsa farlarınızı açık bırakın!



tamamen katılıyorum.. sakın benzin gidecek diye farlarınızı açmamazlık yapmayın :D

Farım da hep açık, yolum da  8)   . . . . .

Maverick

  • Ziyaretçi
Hangi donanım; ne kadar elektrik harcıyor?
« Yanıtla #2 : Nisan 06, 2006, 07:30:30 ÖS »
aaa teybinde götürceği benzin feda olsun walla.kıçım koltuğa deydiği an açarım müziğimi :-D  ama yinede yürüdükten 5 dk. sonra sesi açarım full.

SuperSonic

  • İleti: 1432
    • http://www.teamhondaturkey.com
Hangi donanım; ne kadar elektrik harcıyor?
« Yanıtla #3 : Nisan 06, 2006, 11:36:17 ÖS »
Benim de farlarım da, yolum da hep açıktır...   :)

R-13239

  • Ziyaretçi
Hangi donanım; ne kadar elektrik harcıyor?
« Yanıtla #4 : Nisan 07, 2006, 12:53:51 ÖÖ »
Benim yolum açık farlar ara ara :)

Onu-R

  • İleti: 3113
Hangi donanım; ne kadar elektrik harcıyor?
« Yanıtla #5 : Nisan 08, 2006, 01:21:50 ÖÖ »
farları da ac hacım ya.. bak ne güzel yeni kasa farlarından hemde :)  hele bi de xenon varsa yime de yanında yat :) . . . .

CN

  • Ziyaretçi
Ynt: Hangi donanım; ne kadar elektrik harcıyor?
« Yanıtla #6 : Haziran 06, 2007, 02:24:45 ÖS »
farları hep açık kullanırım kapalı kullandığımı hatırlamam hatta.İstediği kadar güneşli hava olsun gerçekten işe yarıyor.Karşıdan arabanın farları yanıyorsa daha çabuk seçiyorsunuz.müzik için lafım yok zaten arabayı çalıştırmadan açarım :D

infaztim

  • İleti: 3903
Ynt: Hangi donanım; ne kadar elektrik harcıyor?
« Yanıtla #7 : Haziran 06, 2007, 03:22:21 ÖS »
teşekkürler...