Gönderen Konu: ABS ESP .... ne işe yarar?  (Okunma sayısı 4653 defa)

Mahir TÜRKMEN

  • İleti: 5958
ABS ESP .... ne işe yarar?
« : Eylül 11, 2009, 06:43:02 ÖS »
ESP: Elektronik Stabilite Programı (ESP), sensörler sayesinde otomobilin seyir halinde çizgisini korumasına yardımcı olur. Böylece, araç savrulmadan stabil bir şekilde seyrini sürdürür.

BAS ya da EBA: ''Brake Assist System'' ve ''Emergency Brake Assist''in kısaltmaları olan BAS ve EBA, sürücünün fren pedalına sert basması halinde devreye girerek, fren gücünü tam olarak devreye sokar.

ABS: ''Antiblock Brake System''in kısaltması olan ABS, sürücülere, tekerlekler kilitlenmeden fren yapma olanağı sağlar. Ani frenler veya ıslak zeminlerde devreye giren ABS, kullanılan aracın manevra ve kontrol yeteneğini artırarak, sürücüye yardımcı olur.

MSR: ''Motor Schleppmomenten Regelung''un kısaltması olan MSR, özellikle kaygan zeminlerde, sürücünün ayağını gaz pedalından çekmesiyle oluşacak kaymayı, motor torkunu kullanarak önlemeye çalışır.

ASR: ''Anti Schlupf Regelung''un kısaltması olan ASR, araçların patinaja düşmeleri önler. Türkçe'ye antipatinaj sistemi olarak çevrilebilecek ''ASR'', patinaja geçildiğinde çekiş olan tekerleklere giden gücü kontrol eder ve tutunmayı sağlar.

EBD: ''Electronic Brake Distributor''ün kısaltması olan ''EBD'', fren yapılması halinde gücün ön ve arkadaki akslara dengeli şekilde dağılmasını sağlar. Böylece, güvenli fren yapılmasına yardımcı olur.

ASC+T: ''Elektronik çekiş kontrol sistemi'' olarak tanımlanan sistem, aracı seyir halindeyken sensörler aracılığıyla sürekli takip eder. Sürücü, tehlike yaratacak durumlarda aracına gaz verse bile, sistem motor gücünü sınırlar
.
EPB veya APB: Klasik el freninin yerine geçen bu sistemde, el freni, anahtar kontak yuvasından çıkarıldığında otomatik olarak devreye girer. Sistem, bazı modellerde, motor yeniden çalıştığında, bazı modellerde de bir butona basılarak devreden çıkarılır.

Tiptronic: Araçlardaki şanzımanın manuel ya da otomatik olarak kullanılmasına olanak sağlar.

Cruise Control: Otomatik hız kontrol sistemi olarak tanımlanan ''Cruise Control'' sürücü tarafından devreye sokulduğunda, aracın hızını sabitler. Sistem devreden çıkarılmak istendiğinde, gaza, frene ya da sistemi çalıştıran düğmeye yeniden basılması gerekir. Günümüzdeki bazı yeni nesil modellerde kullanılan, ''Akıllı Cruise Control'' ise sensörler aracılığıyla öndeki araçla olan mesafenin daraldığını tespit eder etmez, aracı yavaşlatır ve daha sonra hızı tekrar ayın seviyeye otomotik olarak getirir.
SRS: Otomobil kabinindeki sürücü ve yolcuların bir kaza anında korunması amacıyla geliştirilen ''Airbag'' veya ''SRS (Suplementary Restraint System)'', Türkçe'ye ''hava yastığı'' olarak geçti. Emniyet kemeriyle birlikte kullanılmaları halinde maksimum koruma sağlayan hava yastıkları, çarpışma sırasında, çok kısa bir süre içinde otomatik olarak devreye girer.



Mahir TÜRKMEN

  • İleti: 5958
Ynt: ABS ESP .... ne işe yarar?
« Yanıtla #1 : Eylül 11, 2009, 06:43:31 ÖS »
ESP bazı araclarda sanırım DSC olarak geçiyor Mercedes V BMW gibi


ESP veya DSC hakkında bir video

İzlemek icin tıklayın
« Son Düzenleme: Eylül 11, 2009, 06:45:34 ÖS Gönderen: Mahir TÜRKMEN »

.ilhan

  • İleti: 397
Ynt: ABS ESP .... ne işe yarar?
« Yanıtla #2 : Eylül 11, 2009, 06:53:20 ÖS »
ellerinize saglık, güzel bi paylaşım.

mali

  • İleti: 8034
Ynt: ABS ESP .... ne işe yarar?
« Yanıtla #3 : Eylül 11, 2009, 08:28:27 ÖS »
güzel bilgiler emeğine sağlık

bizim arabalar srs emniyet kemeri takılı olduğunda devreye giriyor değilmi

honda121

  • İleti: 747
Ynt: ABS ESP .... ne işe yarar?
« Yanıtla #4 : Eylül 12, 2009, 12:46:33 ÖÖ »
Yararlı bilgiler, eline sağlık.